Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Framtidens USM

SOFT gör nu en ansats till förändring av USM, men hur ska USM se ut i framtiden? En idé är att bryta ut USM-stafetten och skapa en distriktshelg.

Publicerad 2019-09-15 20:34 (Uppdaterad 2020-01-27 15:08)

 13 kommentarer

Krönika av Johan Balck

Flera förändringar av USM presenterades i en nyhet på SOFT:s hemsida i samband med årets tävling.

Hur ska USM se ut i framtiden?

Ska USM vara en social tillställning eller en tävlingshelg där mästare skapas? Har distrikten en enhetlig syn på vad USM är? Vad är egentligen syftet med att lägga allt en helg där man försöker kombinera mycket på en gång?

Vore det inte egentligen bättre för ungdomarna att ha 8 st nedtonade tillfällen under två år istället för en enstaka uppmärksammad helg två gånger i sitt liv? 

USM:s värdegrund och syfte står beskrivet under USM-förutsättningarna på SOFT:s hemsida och lyder så här:

  • Att kora en svensk mästare i respektive tävlingsklass. 
  • Att skapa en av årets mest attraktiva helger med tävlingar av hög kvalité som lockar landets alla ungdomar att, oavsett ambitionsnivå, känna sig välkomna. 
  • Att utformningen på helgen är sådan att ungdomar och ledare ges möjlighet att träffas, umgås och ha roligt.

Denna hybrid av mellanting har ett starkt behov att utvecklas vidare för att gagna alla parter. USM, distriktsstafetten och helgen där alla våra 15-16-åringar möts behövs och fyller trots allt en efterfrågad plats inom svensk orientering. På och inför USM möts vi av olika nivåer förväntningar från löpare och distriktsledare, som inte är synkroniserade med varandra. Det är inte bra när ungdomarna som umgås med varandra (ibland tom bor med varandra på OL-gymnasiet) och upplever natt och dag i skillnader kring USM.

Att distrikten inte har en samsyn blir istället en utmaning för föräldrarna till att hantera när ungdomarna blir medvetna om att det ges helt olika förutsättningar utifrån varifrån man kommer. Till exempel har vi distrikt som satsar mycket resurser på förberedelser och upplägg för löparna som man på olika sätt stöttar på vägen mot höga resultatföväntningar. Samtidigt har vi andra distrikt som uttalat sätter fokus på det sociala samtidigt som man tydliggör att resultat är sekundärt.

När man blir 15 år blir det deltagande i nya sammanhang, exempelvis Jukola och inte minst konfirmationslägren med alla tillhörande kompisskap samt återträffar. Rikslägret Sommar har blivit den årliga samlingsplatsen för många av våra 13-14-åringar, men det är inte Rikslägret som blir den stora upplevelsen för 15-16-åringarna.

Vid sidan av orienteringen är det andra saker som tar större plats och kombineras med det orienterande livet. En annan ganska stor förändring för den här åldersgruppen under senaste åren är att sociala media och träningsappar (t ex Strava) har knutit ihop och skapat nya relationer mellan våra yngre orienterare i 13-16-årsåldern. 

Längdskidåkningen har under senaste åren lyckats mycket bra med att fålla in distrikten till att agera och hantera distriktshelgen på samma sätt. Här har vi inom orienteringen en stor utmaning och jag skulle vilja se ett mer sammanhållande uppstyrt tänk.

Tänk vad det vore bra om vi orienterare får en distriktshelg för alla med samma förutsättningar, t ex baserat utifrån ett gemensamt boende i skola och då på ett lekfullt samordnat sätt. 


Ett förslag som är enkelt att införa med två samtidiga förändringar: 
 
1. Vi tillför 15- och 16-årsklasser vid "stora" SM för juniorer och seniorer. De får då tävla på samma villkor som idag, men det blir samtidigt mycket mer nedtonat då fokus för tävlingen (speaker, media mm.) blir fokuserat på äldre klasser under mästerskapet. Detta koncept är väldigt lyckat i Finland och jag tror det skulle fungera minst lika bra i Sverige. Dessutom skulle det på ett enkelt sätt också möjliggöra att fler ungdomar per år får SM-medaljer. 
 
2. Samtidigt gör vi om USM-helgen till en renodlad distriktshelg. En helg där man har olika typer av tävlingar och gemensamma samlingar under helgen. Istället för medaljer är det distrikten som samlar poäng i en mix av individuella tävlingar och lagtävlingar, samt stafetter. Det finns säkerligen många ledare inom orienteringen som direkt förstår kopplingen mellan detta förslag och längdskidåkningens ICA- & Folksamshelger. 


Det bör inte vara skillnader för löparna beroende på vilket distrikt klubben tillhör

Det viktigaste är dock att distrikten och förbundet framöver blir överens om en samsyn och löparna därmed upplever en gemensam inställning från alla håll i hanteringen av Ungdomarnas Svenska Mästerskap samt distriktsstafetten. 

Johan Balck

johan.balck@lalle.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Olof 2019-09-19 20:45 #13
Kul med svar!

Du har en poäng om att uttagning till OLGY ger en ganska stor anspänning inför USM. Där tror jag dock att OLGY måste vara otroligt tydliga med att man gör en uttagning utifrån x antal tävlingar (ex. USM, O-Ringen, 25-mannakorten osv), samt de intervjuer & tester man gör på plats under uttagningen. Lösningen tror jag inte är att ta bort USM eftersom det är just en så populär tävling och som lockar bredden. Som sagt, satsa på att göra USM till ett större socialt evenemang så att man får med sig alla löpare och skapar en gemenskap - som man sedan måste jobba stenhårt för att behålla när de kommer upp i junioråldern eftersom sociala evenemang (utöver SM och SL-resor) inom orienteringen är sällsynta då!

Jag kan gå med på att ge Natt-SM och Ultra-SM en klass för 15-16-åringar (och i förlängningen kanske även medel-SM), just för att dessa mästerskap är ganska glest besökta och det skulle gynna orienteringssporten att redan i unga år vara med på dessa tävlingar och vilja återkomma. Men att OLGY skulle göra uttagningar utifrån Natt och Ultra-SM känns långsökt.
Skidor vs OL 2019-09-19 15:48 #12
Distriktshelgerna inom skidor är jättekul för de större distrikten, inte alls lika kul för de mindre och dessutom saknas en hel del distrikt (trots att de har aktiva) så jag tror inte att det är en bättre lösning.
Dagens USM har alla nivåer av deltagare med mycket varierande fokus. Tycker att det funkar bättre faktiskt...
Johan Balck 2019-09-19 15:42 #11
Olof tack för dina synpunkter. Jag har inte riktigt koll på vilka fakta och lärdomar du har med dig , men jag har bildat min uppfattning utifrån min erfarenhet som juniortränare, elitledare och på senare år pappa till en synnerligen aktiv son i aktuell ålder. Jag tror mig också känna vilka behov mina yngre söner kommer att ha framöver när de kliver upp i 15-16.

För det första om via ska prata press och prestation, det är mindre press att springa på en "normal" tävling med SM-status under året. Det är också en hel del löpare som har pressen på sig att lyckas under USM-helgen och lägga grunden för en uttagning till OLGY. Genom att sprida SM på flera tillfällen så minskas pressen och förhoppningsvis medaljörerna som då får en extra boost i sin orienteringsutveckling.

Tycker också att de OL-konfaläger som finns blir fantastiska perioder i våra 15-åringars liv där det sociala är i fokus utan tanke på om man elitsatsar eller ej. Folksam och ICA-cup helgerna inom skidåkningen har näst intill samma dragningskraft och status.

Om jag tittar i listorna över SM-tävlingarna för 18-åringar så hittar jag en hel del yngre löpare som var med på USM. Visserligen så reser inte bredden, men väldigt många 15-16 reser redan idag runt på tävlingarna. Det är snarare så att införande av 15-16 klasser på vanliga SM skulle bidra till att de i större utsträckning tävlar i sin rätta klass. Jg tror också att det skulle vara bra för de äldre som får bättre placeringar samt att de inte blir slagna av en yngre förmåga.
Olof 2019-09-19 12:21 #10
Jag tror att detta är två ganska problematiska och dåliga förslag. Att införa 15-16-klass på SM är en dålig idé eftersom det ökar pressen på prestation och kommer göra att vi får färre löpare i den åldern. Dessutom skulle resandet öka med färre deltagare på de nära tävlingarna och för de som inte satsar på SM så ser man sina klubbkompisar mindre.

Som tidigare nämnts så känns det som att det finns ganska många samlingspunkter även för 15-16-åringarna, ex. U10Mila, daladubbeln, osv. (förutom O-Ringen, 25-manna, 10Mila och ev. Jukola). Kanske behövs det fler, men då blir det också mer resande vilket kan avskräcka många som inte är helt bitna av sporten.

Fokus bör snarare vara på att lyfta fram USM som en social plattform och inte ett renodlat mästerskap för att locka bredden, och samtidigt erbjuda fler kvalitativa sociala event för de äldre ungdomarna (18-20+) för att få de som inte vill elitsatsa att stanna i sporten. Övergången från 16 till 18-klass är väldigt stor rent omställningsmässigt (ej ol-tekniken) med mer fokus på prestation, där finns potential att släta ut skillnaderna för att minska klivet och behålla bredden.

Om man ska göra en satsning för 15-16 är det nog på "lågsäsongen" (nov-mars) där antalet umgängestillfällen är få och de som springer för mindre klubbar och har få kompisar i närheten nog har svårt att hitta motivation. Detta "löser" sig för de som går orienteringsgymnasium, men för de som väljer bort det så hamnar man mer och mer utanför sporten.
xxx 2019-09-19 08:28 #9
På vilket sätt följer inte dagens USM barnkonventionen?
Brukar inte något SOFT lyfter vara att ungdomar inte ska behöva reda så mycket? Då är det väl bra att hålla sig till en helg.
ml 2019-09-19 07:55 #8
Vet inte när pt var på USM, men med förändringens vindar, barnkonventionens övergång till lag och att distrikten verkar ha helt olika världsbilder om hur 15-16 verksamhet ska stöttas så är detta en jättebra förbättring. Tänk också vad bra om underlaget för uttagning till OLGY breddas till många fler SM (rotation på personer i toppen som slåss om platserna).

Bra att tänka utanför boxen med att det måste vara en USM-helg.
pt 2019-09-19 03:53 #7
Förstår inte för vilka USM deltagare som eventet som det ser ut nu är negativt och på vilket sätt?
Jag tyckte nog att USM var det roligaste eventet jag någonsin vart på när det gäller orientering. Det kombinerar det sociala med seriös tävling(för dom som vill), något man varken fått innan USM eller efter som junior. Varför förstöra något som är toppen i mångas orienteringskarriär?
Surmule 2019-09-17 12:18 #6
Eller.... varför sluta leka när man blir 18? Deltag i Säsongsupptakten, Hyltes 2-mil, Höknatten etc..
Senior 2019-09-17 11:31 #5
Det finns redan en hel del helger/aktiviteter för HD16 som är mycket fokus på det sociala. U10mila, daladubbeln, olika sommarläger, distriktens tävlingsresor och resor till Götalandsmästerskapen etc.
När man sen går upp i HD18 så är det SM, SL och mer fokus på tävling och mindre på det sociala.
Om man bara ska leka fram till HD16 blir det en väldig omställning när man blir junior.

Låt därför USM vara som ett SM så blir det ett steg på vägen och en förberedelse mot junioråldern. Då blir det en succesiv förändring från HD12 till 14 till 16 och sen till junior. Det känns som att man vill skydda barnen/ungdomarna mot motgångar allt längre upp i åldern.
PE 2019-09-17 09:38 #4
Jag tycker det är bra att 15-16-åringarna har sin egen helg. Skulle de hamna med junior/seniorer så skulle fokus bara vara på att prestera.

Som det är nu så blandas de som vill prestera upp med det sociala av de som kanske inte har samma mål eller förutsättningar.

Jag tycker man kan se denna helg och de förberedelser man gör som en bra utbildning för de som vill gå vidare och satsa som juniorer men även för de som kanske inte hållit på så länge eller ligger en bit bakom de bästa. T o m att få en kicka av att se hur det går till, träffa andra i samma situation och få testa på en riktigt bra och svår bana och träna i terräng som man inte mött förut. Jag har många exempel på ungdomar som fått en kicka av att deltaga på USM, läger och förberedelser och utvecklats mycket direkt efter. Skillnader finns inte bara mellan distrikten utan mellan klubbarna i distrikten.

Med en uppdelad helg så riskerar vi alltid att splittra de som vill satsa hårt och att de inte kommer dit. Då missar vi en stor social bit som de kanske behöver mest av alla.. Dessutom utarmar vi resten av distriktstävlingarna om ungdomarna är borta två helger i rad(?). Syvende och sist så är det ju ändå hur vi speaker, ledare och föräldrar agerar som gör hur saker upplevs.

08 2019-09-17 06:27 #3
Det blir lite patetiskt när man som distrikt inte ens hyllar sina egna mästare när USM-helgen avslutas med inlägg på distriktets Facebooksida. Jag tror det är enskilda triangel-rektangel personer som fått tagit för mycket plats. Bra om de får sin distriktshelg och de som vill tävla om medaljer får sina ungdomsmästerskap.
Johan Balck 2019-09-15 23:51 #2
Tack. Jag gjorde ett litet förtydligande.
B 2019-09-15 21:05 #1
Det låter klokt men jag förstår kanske inte helt?

Du skrivet "ett förslag som är enkelt" och sedan kommer två alternativ?
Eller skall båda genomföras, då krävs det ju att det finns en helg till i kalendern?

Du skriver också att det viktigaste är att distrikt och förbund blir överens så att löparna upplever en gemensam inställning, men det är väl klubbarna som får stå för kostnaderna framöver också, och då tror jag att man inte kan ha SM-kostnad på dubbla arrangemang och få alla klubbar att tycka att dom får plats i budgeten? Där har jag svårt att följa hur det ska uppnås bättre än idag (men jag kan inte det finska systemet, eller vem som betalar för skidornas helger).

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng