Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Framtidens tävlings-arrangemang

ritarn  2017-09-16 14:18
Trotts fin statistik blir vi allt färre på tävlingarna. Klubbarna är färre och jag tycker antalet tävlingar minskat jämfört med förr. Familjernas tidsbrist gör att det blir allt mer sällsynt med idéelt arbete i klubbarna.
Missförstå mig inte -mycket av det som är bra finns kvar men behöver sporten inte utvecklas mot smidigare arrangemang som kräver färre arrangörer och mindre arbetsinsats?

En dansk löpare sade en gång att det inte behövs någon dusch utan räcker med "våtklut" . Stora arenor behövdes inte heller utan det räcker med målfålla vid någon vägkorsning etc.
Jag håller med. Hur lätt är det att få nya eldsjälar att vilja ha hand om latriner, dusch mm?
En normal distriktstävling kräver ungefär 10% arrangörsfolk gentemot deltagarantalet.

Det blir allt mer populärt att springa öppen klass och slippa vara anmäld i förväg. På Sävedalens tävling idag sprang över 60% av löparna öppen klass.

Hur kan man göra tävlingarna mindre resurskrävande och mer lättarrangerande så även en mindre klubb kan tänka sig ha både en vår- och en hösttävling?

Är kostnaden för kartproduktionen begränsande? Med dagens låga priser på digitalt kartunderlag, automatiseringsmöjligheter som Kartapullautin så bör klubbritare kunna producera mångdubbelt fler skolkartor och kartor för småtävlingar på mindre ytor.

Fler småtävlingar innebär att inte så många markägartillstånd behöver inhämtas vid varje arrangemang och de belastar naturen mindre. Är det så viktigt att vara 1000 deltagare med alla problem det innebär för parkering, gångavstånd, köer mm.

Kan 10 personer arrangera en tävling för 500?

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

ritarn 2017-09-17 20:07 #26

Svar till inlägg av PS, 2017-09-17 19:38:

Ja med en strikt och rättvis arbetsplanering kan man nog se till att fördela jobbet på ett jämt sätt. Problemet är väl att många litar till det goda ansvarstagandet som inte alltid blir så stort som man hoppats.
I vår klubb försökte jag vid flera tillfällen hjälpa till med att ragga folk till olika arrangemang men (ännu) en äldre person sade alltid nej trotts flitigt eget tävlande. Efter många år förstod jag varför. Han hade dragit ett jättelass vid ett tidigare storarrangemang men inte fått stöd utan fått stå där själv med en jättehärva att reda upp. Där slutade denne eldsjäl.

En annan av våra tävlanden storsatsade och erhöll betydande stöd av klubben. Denne ansåg sig gjort tillräckligt för klubben genom sina personliga framgångar i tävlingssammanhang så han ställde heller aldrig upp. Själv gav jag upp efter att varig ansvarig för ett viktigt arrangemang men där en del av klubben valde att ha ett eget träningsläger på annat håll istället för att hjälpa till.

Men så hade vi inte något bra arrangörsrykte om oss bland de andra distriktsklubbarna heller.

Så för mig är den idealiska klubben en där många ställer upp, eldsjälar inte övergivs och där man har färdiga planer för vilka som skall göra vad långt i förväg. Bäst genom att på årsbasis upprätta en plan så jag som medlem i förväg har en medverkan och överblick i vad jag skall göra under året. Då kan man sedan ta det lugnt och kanske ta en öppen bana på tävlingsdagen utan att någon behöver se snett eller får för hög arbetsbelastning.

Tänk efter lite ni som arrangerat 5-dagars -på många håll finns det folk som säger -Aldrig mer!
PS 2017-09-17 19:38 #25

Svar till inlägg av madcap, 2017-09-17 17:31:

Jag hävdar nog ändå att det till stor del handlar om ineffektiv organisation vilket till en del förstås kan bero på att det är för få som har kompetens för vissa saker. Om man tänker till redan från början så borde man kunna reducera antalet personer som behöver vara med under hela tävlingen ganska rejält. Har man gott om folk så borde tex rivning och inplockning av meterial i förråd kunna skötas av personer som sluppit vara med redan från början.
Nisse 2017-09-17 18:01 #24

Svar till inlägg av ritarn, 2017-09-17 17:04:

Jag förstår inte, du tycker det är tråkigt med att rädda klubbar och grovjobb och därför skall alla göra på det sättet. Är det inte bättre att arrangera så att de som har familj och heltidsjobb kan göra en lagom insats. Det innebär tex att de som sätter ut kontroller inte plockar ihop målet. Att den som lottat startlistan och tar tid kan ta datorerna och åka hem.
De som fixar med arenan kan inte släpa ut massa prylar och sedan grymta på att andra skall fixa det för att det är "grovjobb".
OL-Karlsson 2017-09-17 17:45 #23
Framtidens arrangemang är redan här och har varit så i flera år. Dom består av alla de små arrangemang som finns under rubrikerna "närtävlingar" och "klubbtävlingar" i Eventor. Just de här små arrangemangen ligger helt i linje med SOFT-styrelsens rekommendationer tillkomna efter att samma styrelse misslyckats i förhandlingarna om vårdatumstoppet med Naturvårdsverket. Allt fler av de här små tävlingarna kommer in i Eventor och just det gör att SOFT-kansliet kan redovisa en ökning av antalet orienteringsdeltagare.
madcap 2017-09-17 17:31 #22

Svar till inlägg av Nisse, 2017-09-17 15:33:

Problemet är att när varje funktionär bara ska tänka på "sin" del av arrangemanget så blir vi några få som får ta på oss allt som faller mellan stolarna. Vi måste då komma tidigare och gå senare för att hinna med allt som inte hör till någon speciellt "funktion", eller där vi just i år inte hittade någon som ville ta ansvaret. För alla andra funktionärer är det måhända mer lättsamt, med för oss som kommer först och går sist blir det ännu tyngre. Efter ett tag tröttnar man. Jag brinner för orientering och vill inte tröttna, men om jag inte får stöd från resten av föreningen kommer det hända, och då står resten av föreningen där utan någon som kan med de delar som jag, och många eldsjälar med mig, "alltid" fixat.
ritarn 2017-09-17 17:04 #21

Svar till inlägg av Nisse, 2017-09-17 15:33:

Sprang för en sådan klubb under tio år. Var trotts familj och heltidsjobb med på samtliga penningindragande aktiviteter men tröttnade till slut på att få vara en av de få som gjorde grovjobbet när de med begränsade "roliga" jobb sedan länge försvunnit från TC.
-Ja klubben räddades av några få eldsjälar till vilkas skara jag inte hade lust att ställa mig. Speciellt inte då det fanns löpare som bara tävlade för oss men som aldrig dök upp när något jobb skulle göras. Eller hur Nisse?
Nisse 2017-09-17 15:33 #20

Svar till inlägg av ritarn, 2017-09-17 14:56:

Först skall du göra arrangemangen lättare, sedan skall ingen gå hem förrän det är klart.
Är inte vitsen med att göra det lättare att det skall bli lättare, dvs att de som har barn och andra aktiviteter kan göra en insats vara nöjd och sedan gå hem.
Jag tycker du verkar tänka att du skall göra arrangemangen lättare så att de få eldsjälar = gubbjävlar som brukar arrangera kan fortsätta att arrangera. Det tror jag gör att det kommer bli ännu färre eldsjälar=gubbjävlar kvar.
Lösningen är att det skall bli lättare så att de som sätter ut kontroller är klar. Den som tar tid tar bara tid osv...
Då blir man fler som gör något roligt.
ritarn 2017-09-17 14:56 #19
När en klubb krymper i medlemsantal under en viss "kritisk massa", verkar också ofta dess tävling läggas ner helt och hållet istället för att krympa i takt med arrangörerna. Utan medlemmar finns inte behovet av att dra in pengar och utan pengar avstannar kartproduktionen.

Jag delar helt uppfattningen som jag också lärt mig sedan barnsben, att ingen arrangör går hem innan det tunga avslutningsjobbet och uppstädning är klart i sin helhet.
Det här är tyvärr lite urvattnat i en del klubbar. Alltför många tycker det räcker med att komma till TC och vara med en stund eller göra sin funktion färdig och sedan dra hem.

Dagens tävlingar är nog bra som de är men skulle inte en del arrangemang räddats kvar om man släppte saker som exempelvis sjukvård och kanske tom. resultattavlan? Skulle det inte räcka med att anslå ledarens namn och löptid då de flesta ändå verkar vilja ha den för att snabbt få reda på "hur långt efter" man är?

Nu är inte Alehov någon klubb på fallrepet men jag saknar verkligen "bonntävlingar" som Alenatta och Alehofs öppna Lång-KM. Ett intressant exempel jag minns är en elitsamling i Halden där spurten och målet låg i skogen längs en grusväg och där parkering gjordes längs denna och i en korsning. Ingen dusch, ingen service, inga resultat mer än ledartiderna, speaker och bra ljudanläggning med musik som stämningshöjare, gemensam start, 2-300 deltagare där halva världseliten var på plats. Jättekul och allt var över på tre timmar. Mitt i vintern dessutom.
madcap 2017-09-17 12:22 #18
Det enda jag ser händer om vi minskar antalet funktionärer på våra tävlingar är att vi som redan kommer först och går sist från tävlingen måste komma dit ännu tidigare och gå hem ännu senare för att tävlingarna ska bli av.

Nej, jag är av helt motsatt åsikt, så till att alla klubbens medlemmar lär sig att "komma först och gå sist", det vill säga att alla funktionärer dyker upp samtidigt för att bygga och ingen går hem förrän allt är ihop packat och klart. Då blir arbetsbelastningen mindre på de få som idag sliter häcken av sig. Troligen kommer fler också att våga ta ansvar för en funktion då man ser hur det går till och vet att man får stöd av andra.
Magnus H 2017-09-17 09:33 #17

Svar till inlägg av Surfer, 2017-09-17 07:57:

Eller så använder man stiftklämma, så hinner banläggaren sätta ut alla kontroller dagen innan. Bana skrivs in och kontrollkortet skannas för kontroll när du kommer imål. Start och målstämpling med SI för att få tiden.
Zerbembasqwibo 2017-09-17 08:41 #16
Ja man kan arrangera på sjukt få personer, men hur lätt är det att hitta SÅNA eldsjälar då?

Och vad ska resten av klubben göra, de behövs ju inte då? Jo, man måste arrangera fler tävlingar i så fall. Men så gör väl få klubbar.

Om bara ett fåtal varje gång fixar samma saker kommer kompetensen att koncentreras, men det blir känsligare. Kan mer än tre personer i din klubb OLA exempelvis?

Ingen nämner hur man gör med sjukvården idag, ska man slimma bort den också?
Surfer 2017-09-17 07:57 #15

Svar till inlägg av Magnus H, 2017-09-16 21:06:

Det går att slimma ännu mer. 40 kontroller räcker för en medeldistans dvs 3-4 utsättare. 2 datorer.
Med disciplin funkar starten med 1 funktionär.
Så 2 funktionärer som har gjort mycket arbete samt 3 till på tävlingsdagen.
Du håller till på en fast anläggning med parkering toalett dusch och servering. Typ Skatås.
Vildmarksområden kräver tyvärr mer funktionärer.
Ritarn 2017-09-17 00:01 #14
De öppna motionsorienteringarna på vardagskvällarna tycks ta andelar ifrån de lite större tävlingarna. Någon påstod att OK Milans är väldigt populära och har varit uppe i ca. 500 startanden på en enda kväll. Vet ej om det stämmer men 100 deltagare är inget ovanligt i mina trakter.

PS 2017-09-16 23:16 #13

Svar till inlägg av Magnus H, 2017-09-16 21:06:

Bantar man för mycket så blir det ju inte någon tävlingskänsla alls men för typ Natt-cup så brukar ett tiotal vara rätt lagom.
PS 2017-09-16 23:13 #12

Svar till inlägg av avh, 2017-09-16 20:34:

Problemet är bara att när man gödslar på med en massa funktionärer så blir det genast mer tungrott för den som är funktionsansvarig. Det är ofta lättare med en ganska tunn organisation där alla vet vad de ska göra. För att säkra återväxten så kan man ha några "rookies" men om de blir för många så är risken att de inte lär sig just någonting utan bara går i vägen för varandra.
Magnus H 2017-09-16 21:06 #11
10 personer kan lätt arrangera en tävling för 500. Ingen dusch, ingen toa, ingen förannmälan, fri starttid med startstämpling, ingen resulatredovisning på plats, ingen prisutdelning, ingen speaker, ingen marka, ingen barnpassning, ingen parkering, ingen första hjälp.

Tre personer i starten, fem som sätter ut kontroller för att därefter sätta sig i sekretariatet/direktanmälan.

Vill man komma ner till 5 pers så kör man ENDAST föranmälan, så får tre av kontrollutsättarna gå direkt till starten istället, medan två går till målet.
BC 2017-09-16 20:47 #10
Vad är egentligen trådskaparens budskap om storleken på tävlingarna?

Blir vi färre orienterare bara för att allt större andel springer öppen klass?
Ska vi minimera antalet arrangörer minimalt eller anpassa antalet så att alla orkar att arrangera för att det inte är så vansinnigt ansträngande för att man är för få eldsjälar?
Vad i infrastrukturen är onödigt om det kommer 750 st, men 1/3 anmäler sig på plats?
Anmälan är ju redan idag 3-6 dagar innan och inte som "förr" 2 veckor och startlista med posten. De officiella resultaten kommer snabbt och inte heller som förr med posten. Vad har ändrats i behovet av parkering, banläggning, marka, dusch och latriner bara för att flera anmäler sig på plats (den anmälningsproceduren har förändrats på tävlingen och fakturering samt digitala utskrifter går mera automatiskt än förr då det var mer manuellt, det är en ändring redan. Swischbetalningar, Eventor, personliga SI-pinnar och mycket annat har tillkommit sedan 80-talet i infrastrukturen.

Är en tävling med 745 anmälda och 700 startande att ha som exempel för en 500 pers tävling?
Om ingen tar hand om latrinerna, vad är då alternativet, gillar deltagare och markägare att alla hänvisas till buskarna?
Varför skulle det vara svårare att hitta någon som vill ansvara för duschen än markan, prisbordet, sekretariatet eller banläggning?
Om det är brist på nattorienteringar (och det kan jag också tycka) så borde väl det synas som att de få som finns blir överfulla, men är efterfrågan så stor, skulle det bli fler nattlöpare bara för att det blir fler natttävlingar (eller blir det ändå samma löpare som då springer fler gånger)? Färre klubbar nu kanske men är dom inte många gånger större till medlemsantalet och kanske skulle ha större kapacitet att arrangera än alla de små klubbarna förut hade?

Jag kan mycket väl tänka mig att det finns anledning att se över hur tävlingar bäst organiseras, hur arrangörer ska arbete optimalt samt vad som är nödvändigt att erbjuda på olika nivåer av arrangemang. Men denna text ovan saknar en konsekvent sammanhållen tanke. nu är det inte något annat än det som idag kallas "fake news", dvs man påstår en massa saker och åsikter, utan vare sig underlag eller en konsekvensanalys, och om det är rimliga orsakssamband som redovisas.

Det kan ju även om man inte använder några av de ovanstående argumenten vara så att vi i framtiden blir hänvisade att tävla i allt mindre områden. Av flera andra anledningar än att det har med vår undermåliga organisation, brist på orka att arrangera eller oförmåga att utvecklas att göra? Finns det verkligen det sambandet?

Jag tycker frågan är värd att diskutera men blir bara skeptisk när så svepande påståenden anförs.
avh 2017-09-16 20:34 #9

Svar till inlägg av PS, 2017-09-16 19:51:

Det kanske kan vara så, om man bara räknar timmar och personer --- men visst är det ett bra sätt att introducera nybörjarföräldrar och andra att få dem att delta som funktionärer i ett arrangemang, så att de kan få se hur det går till. Min erfarenhet är att det är viktigt och roligt att de som finns i utkanten av vår idrott upptäcker att en tävling inte gör sig själv. Men visst är det bra med effektivisering.

Jag har varit på brittiska flerdagarstävlingar med ett par tusen deltagare, som arrangerats av kanske tio, femton personer.

Men min huvudtanke är att det är viktigt för många att se insidan av en tävlingsorganisation. Få funktionärer kan inte vara ett huvudändamål.

Men min klubb har kanske lättare att få frivilliga funktionärer än din? Vad vet jag?
PS 2017-09-16 20:27 #8
En sak till förresten: Du skriver "Hur lätt är det att få nya eldsjälar att vilja ha hand om latriner, dusch mm?". Vad beträffar dusch så brukar det väl vara typ tre peroner som fixar den så det är knappast den mest betungande funktionen och latriner/toaletter är ett måste i någon form om inte området ska bli fullt med toapapper och då är vi knappast välkomna tillbaka. Det påstås vara ett skäl till att Riksten blev så negativa till orientering efter Tiomila 1986.
PS 2017-09-16 20:18 #7

Svar till inlägg av ritarn, 2017-09-16 20:09:

Att det är större andel som anmäler sig på plats tror jag nog att vi kan konstatera utan att studera siffror men de andra sakerna du nämner tror jag nog att jag vill se siffror på innan jag tar för fakta.
ritarn 2017-09-16 20:09 #6
Ursäkta min felräkning. Syftet var snarare att belysa att något håller på att förändras med alla som anmäler sig på TC och att vi faktiskt har kvar samma infrastruktur från 80-talets deltagarsiffror, trotts att vi nu är mycket färre. Färre klubbar färre tävlingar. Bla är det bristvara på natt-tävlingar nu jämfört med förr.
PS 2017-09-16 19:51 #5
Jag skulle nog vilja påstå att de flesta tävlingar som arrangeras har onödigt många funktionärer på grund av ineffektiv organisation. Till viss del beror det nog många gånger på att man inte anpassat organisationen fullt ut efter datoriseringen. Många delar som kräver störst insats är dock de som antingen rör det tävlingstekniska (tex utsättning av ställningar, skärmar och kontrollenheter) eller är inkomstbringande (tex markan om man vill undvika köer och sälja maximalt). Sekretariatet utöver direktanmälan klarar man på väldigt få personer om man vill. Det som borde rationaliseras mer är i allmänhet starten där man med lite datorisering och kontrollstämpling omedelbart efter starten (alltså inte startstämpling) borde kunna reducera personalen till rent stödjande av nybörjare och kontroll att ingen tittar på kartan i förväg samtidigt som man ökar säkerheten (med dagens rutiner är det ju väldigt lätt att tjuvstarta för en löpare som startpersonalen inte känner igen).
Ox 2017-09-16 19:11 #4

Svar till inlägg av Ox, 2017-09-16 19:10:

Jaha, det är du som är trådstartaren...
Ox 2017-09-16 19:10 #3

Svar till inlägg av ritarn, 2017-09-16 17:51:

Jag kollade igenom resultaten på Winsplits. Av totalt 669 startande (med reservation för eventuell marginell felräkning) sprang 251 öppen klass (inkl. u-klasser) Det blir en andel på 38% av det totala antal startande. Jag skulle då ändå påstå att trådstartaren tar i "någorlunda" med procenten?

Jag tycker att trådstartarens inlägg är intressant, men ger man så snedvridna och falska uppgifter tappar denne helt mitt förtroende.
ritarn 2017-09-16 17:51 #2

Svar till inlägg av ah, 2017-09-16 16:57:

Läs resultatlistan istället för startlistan. Då kommer de som betalt på TC med (=huvuddelen)
ah 2017-09-16 16:57 #1
Värst vad du tar i med procenten. Av startlistans 745 hittar jag ca 270 i ÖM + U + INSK. Av dessa är 44 föranmälda.

Senast kommenterat

Fredag 19/4
Onsdag 17/4

15:49

NATT-SM

117

 

10:35

-Arrangemangsreklam-

974

 

Tisdag 16/4
Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Lördag 6/4

20:13

Livelox feedback

253

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4

07:41

10-mila från 2024

1714

 

Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Måndag 25/3
Torsdag 21/3

22:18

Sverigelistan

395

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2
Söndag 4/2

15:59

Gap year in Sweden

0

 

Lördag 3/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng