Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Så här skapas de bästa tiomilalagen

Pelle S  2018-01-29 22:54

För att reda ut hur man bygger upp ett bra tiomilalag har jag gått igenom de svenska lag som placerat sig bland de tio bästa under 25 år, 1993-2017.
Det är totalt 26 föreningar som gjort det. Några bara en eller ett fåtal gånger – kort blomstringstid! Några har varit bland de tio vid flera tillfällen under olika delar av tjugofemårsperioden. Mer än tio gånger har några få lag lyckats. IFK Södertälje och efterföljaren SNO är värst med fyra plus sexton, dvs 20 lyckade år av 25.

Jag har med ledning av boken 10-milaminnen och egna noteringar kollat några intressanta faktorer
• Antal löpare med bakgrund i den egna klubbens ungdomsverksamhet. I det här sammanhanget betraktar jag löpare som tävlat för klubben från 16-årsklassen och upp till seniorålder som egna. Enstaka år i annan klubb har jag bortsett från. Olle Boström räknas därmed som järlait och Håkan Eriksson som skogsmård. Däremot är jag tveksam till att räkna Johan Sundén som SNO-are eftersom han inte följde med Oxvreten till SNO utan genomförde ett klubbyte till IFK innan fusionen gjordes.
• Antal löpare med sin bakgrund i orientering i annat land. (Löpare som i o.f.s. tävlar för annat land men har OL-bakgrunden i Sverige räknas som svenska.)
• Antal juniorer i lagen.

(Jag är gammal och sprang Tiomila 1963-1985. Fem gånger var jag med och kom bland de tio bästa med två olika klubbar. Fyra gånger innehöll laget åtta ur egna verksamheten och ett av åren var det bara sju. Ett av åren innehöll laget inte någon junior och två gånger var två juniorer med.)

För att kunna bedöma trender har jag delat upp de 25 åren i femårsperioder. Dessutom har jag sneglat även på tidigare perioder.

Före 1990-talet var det ovanligt med utländska löpare i lagen. Enstaka britter men ingen trend. Rivstarten gjordes av IFK Södertälje 1992, men det dröjde innan det blev vanligt. Utvecklingen påverkades också av sovjetblockets sönderfall. Genomsnittliga antalet löpare med utländsk OL-bakgrund under varje femårsperiod med start från 1993-1997 har varit:
0,8 1,4 2,0 3,4 4,2,
d.v.s en mycket tydlig trend. När och om kommer trenden att brytas?

När det gäller löpare som gått den långa vägen är trenden den omvända. Under 1990-talet kunde klubbar dominerade av ”egna” löpare nå enstaka tio-i-topplaceringar. Sedan millennieskiftet har en enda klubb lyckats med det.

Men det allra intressantaste är att de klubbar som har fem eller fler topplaceringar har extremt få löpare ur egna led. Antalet har också för de flesta klubbarna sjunkit under de 25 åren. IFK Södertälje plus SNO ligger på 0,3 egna löpare i snitt, Lidingö på 0,6 men ingen sedan Casper Giding (f. 1973). IKHP ligger på 1,3, Linné på 1,1, Orion på 2, Leksand på 1,5, Malung på 0,6 och Järla slutligen på 2,2 (se noteringen om Boström som gäller även för Holmberg). IFK Göteborg har 0,0 …

Grunda statistik på antalet juniorer går inte eftersom de varit extremt få under hela undersökningsperioden. Att Stora Tuna hade tre 2016 skulle snedvrida statistiken.

En snabb titt på topplagens andralag under senare år förändrar inte bilden. Det är uppenbart att de bästa klubbarna (SNO möjligen undantaget) inte använder andralagen i första hand för att testa och skola in egna yngre löpare.

Slutsatsen blir:
Vill du skapa ett bra tiomilalag för de närmaste åren bör du ha tillgång till fem löpare som lärt sig orientering och löpning utanför Sverige. Du kan ha en lagmedlem med bakgrund i klubben men det är inte en nödvändighet. Hur du utvecklar juniorer och yngre löpare behöver du inte fundera över.
Lycka till!

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

JBa 2018-02-03 22:24 #61

Svar till inlägg av Partisk, 2018-02-03 09:52:

Det är klart en stor arbetsgivare som Scania bidrar till att underlätta rekrytering av nya löpare till klubben. En orienterare behöver mat och bostad som alla andra och det kostar pengar. Det är få orienterare genom historien som lyckats leva på sitt orienterande utan annan försörjning eller stöd från nära och kära.

DET är en sak många av de klubbar som försökt etablera sig som elitklubb missat att inse eller inte kunnat göra något åt. Har inte klubben en STOR kassa för att skapa egna anställningar måste man finna andra sätt.

Scania anställer inte någon utan att företaget behöver den resursen och dessutom krävs att resursen är rätt för uppgiften. Det är helt enkelt helt vanlig anställningsrekrytering även om det ibland går enklare genom kontakter och referenser. Hur tror du övriga arbetsmarknaden funkar?
Språkpolisen 2018-02-03 13:48 #60

Svar till inlägg av Partisk, 2018-02-03 09:52:

Kommatecken, punkt, frågetecken, de/dem och stor bokstav. Vill du angripa någon, får du gärna se till att göra det på ett begripligt sätt! :)
H40 2018-02-03 10:42 #59

Svar till inlägg av Skidåkning, 2018-02-03 10:33:

Det ironiska är att det inom skidåkningen finns en grupp nostalgiker som tyckte att det var bättre för när skidåkarna löpte mer och därmed hade bättre kondition.

Skidåkning är väldigt bra träning och är säkert ett bra komplement till löpning och orientering men mycket skidor är knappast svaret på hur man blir en bra orienterare.
Skidåkning 2018-02-03 10:33 #58
Löpning är säkert bra konditionsträning
men längdåkning är klart bättre.
Förmodligen är Dalarna det bästa distriktet att bo och träna i.
För där är det roligt att åka skidor på vintern.
Se på Tove hon åker mycket skidor och är väldigt
bra i orientering.
Bättre bålstyrka får man också och därmed ett
bättre löpsteg i skogen.
Tore har rätt som vanligt.
Partisk 2018-02-03 09:52 #57

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-03 00:34:

Tore du gillar att snacka. Har du överhuvudtaget någon källa på allt det du säger. Av dom löpare jag känner till har SNO (framförallt förr) fått hjälp av scania.
H40 2018-02-03 09:37 #56
Många inklusive skidåkare anser att löpning är bra konditions träning så det skulle vara konstigt om det inte är det för orienterare också.
Blåskontroll 2018-02-03 09:34 #55

Svar till inlägg av Va, 2018-02-03 08:27:

Kl 00:47 på fredagskvällen bubblar kanske ens innersta fördomar om andra ut? :) Som man sedan pissar ut.
Va 2018-02-03 08:29 #54

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-03 00:47:

Och du tränar väl ändå konditionen när man springer? Vad snackar du om?
Va 2018-02-03 08:27 #53

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-03 00:47:

Varenda en i hela Sverige har väl hört ordet bålstyrka...
Tore H55 2018-02-03 00:47 #52
Re Nisse: Stora Tuna: Kombinationen längdskidor på vintern och orientering på sommaren är väldigt bra. Om du jämför en norrlänning och en sörlänning så gör norrlänningens längdskidor på vintern bra kondition och bra bålstyrka. Det finns två nackdelar: Vintern i norrland varierar ju i längd och kan vara så lång att det inte blir så mycket kvar av orienteringssäsongen. Det är nog bäst att bo i södra norrland. En sörlänning tränar mycket löpning på vintern och upprätthåller tekniken. Problemet blir att träna konditionen på vintern och bålstyrka - vad är det? Jag tror inte sörlänningar ens har hört ordet bålstyrka.

Bålstyrka är det som gör att man orkar hålla kroppen utan att sjunka ihop i skogslöpning.
Tore H55 2018-02-03 00:34 #51
Re Pelle S >> Om du formulerar det så att du vill att din klubb skapa ett bra tiomilalag, så svarar jag så här. >> SNO historik>> Från mitten av 80-talet till mitten av -90-talet var IFK Södertälje en av de första klubbarna som värvade. Det gjorde att IFK Södertälje vann 10-mila omkring 5 ggr pga IFK Södertälje helt enkelt var bäst. Men sedan mitten av -90-talet var det inte längre så. Några år med dåliga resultat tills men omkring år 2000 kom till insikten "att det går iallafall bättre om man går spik". Det blev ett stenhårt fokus på disciplin, men också kamratskap, teambuilding. År 2003 tror jag det var kom det stora traumat i SNO historia. Erik Axelsson bytte från SNO till Halden, traumat bestod i att Erik Axelsson bytte till Halden för att få bättre träningar, bättre möjligheter att utvecklas. Det handlade inte om pengar. SNO insåg att SNO måste förbättra elitorganisationen. Det fick aldrig hända igen att någon byter klubb för att få bättre utvecklingsmöjligheter. Däremot fick man byta klubb pga pengar. Efter Erik Axelsson har många elitorienterare bytt från SNO till andra klubbar och ofta har pengar varit orsaken, men aldrig bättre utvecklingsmöjligheter. SNO har bra ekonomi men det finns klubbar med bättre ekonomi. Sedan 2004 har SNO haft en gedigen och välplanerad elitverksamhet och förbereder sig inför 10-mila, Jukola och SM på samma sätt som landslaget förbereder sig inför VM, och SNO har gett bra utvecklingsmöjligheter för elitorienterarna. Resultatet har blivit en jämn och hög nivå.

Jämför man SNO med t.ex Linne, IFK Göteborg, Stora Tuna så är det precis samma nivå på elitverksamhet och organisation. Det är ingen skillnad alls. Det skiljer pga olikheter i vilka elitare man har, och lokala faktorer, men det är samma nivå på elitorganisation och elitverksamhet. Lidingö har periodvis haft en elitverksamhet på samma nivå men just nu tycker jag den svajar. Lidingö behöver nog styra upp sin elitverksamhet.

All orienteringskunskap är känd, i stora drag. Sedan finns det saker som är ett hantverk, som dels måste läras från mun till mun, och dels har många elitorienterare automatiserat så mycket av sin teknik att dom inte ens är medvetna om hur dom gör och därför inte kan lära ut det.

Ta t.ex Thierry Guergiou. Han har lärt ut sin orienteringsteknik. Den känner alla till. Men Thierry Guergiou är också en fantastisk löpare. Jag har aldrig hört att han lär ut sin löpteknik. Troligen är han inte är medveten om sin löpteknik. Som många andra elitorienterare har löptekniken kommit naturligt när han var ung, och sedan har det bara fortsatt.

Slutsats: Om Pelle S vill skapa ett bra tiomilalag är mitt förslag att han ordnar en elitorganisation och elitverksamhet som ger bra utvecklingsmöjligheter och bra förberedelser inför viktiga tävlingar. Hur organisationen ser ut och verksamheten ser ut beror på vilka orienterare man har. Det här går att skapa både i små och stora klubbar. Ta t,ex Peter Öberg Hällen. Om jag minns rätt fick han en VM-medalj. Jag tror att Hällen var bästa klubb för honom. En liten klubb som gissningsvis kunde ge ekonomiskt stöd och bra utvecklingsmöjligheter. Jag tror han har haft det bättre i Hällen än han hade fått i SNO, även om han den perioden kände SNO:arna väl och sedan ett antal år är en av tränarna i SNO, tekniktränare.

Och en stor påse pengar.
PS 2018-02-02 19:25 #50

Svar till inlägg av Sopa eller rökt för all framtid, 2018-02-02 17:22:

Mitt resonemang är mycket enkelt. Om den person som här använder min signatur, betedde sig på motsvarande vis offentligt och fortsatte att göra det så kommer han (vilket jag utgår från att det är) stämplas som fullständigt omöjlig i alla sociala sammanhang. Att roa sig på en annan persons bekostnad samtidigt som man stör för en massa andra är inte något man plockar poäng med i vuxna sammanhang. Det är tråkigt att vissa omogna individer tycker att det är OK att göra sådant i anonymitetens skydd men i långa loppet brukar det krypa fram vilka dessa är och då kan det mycket väl förfölja dem, om inte för all framtid, så i alla fall under mycket lång tid. Att vara en "pajas" kanske kan vara ett substitut för annan uppmärksamhet under en begränsad tid i livet men tids nog är det dags att börja det riktiga livet. Varför inte börja redan idag.

Det kanske börjar bli dags att publicera IP-adresser på dem som missköter sig så blir det i alla fall lite svårare för dem att hålla sig dolda. En tid framöver kommer jag att abuse-anmäla alla inlägg med "min" signatur som jag inte själv har skrivit såvida jag inte tror att det är ett rent misstag.
Sopa eller rökt för all framtid 2018-02-02 17:22 #49
Inte speciellt högt IQ här, malajkompaniet typ
BjornG 2018-02-02 15:52 #48

Svar till inlägg av PS, 2018-02-02 15:40:

Det hade ju varit enklare om någon faktiskt hade ägt och behandlat forumet som egendom i det här fallet - snip snap slut. Nu fungerar det mer som en allmänning (https://en.wikipedia.org/wiki/Commons) och det kräver ju viss civilisation och hyffs...
... 2018-02-02 15:46 #47

Svar till inlägg av PS, 2018-02-02 15:40:

Det är nog fler som håller med PS än dig. Det finns några som har inarbetade signaturer och god kutym är att inte använda deras på detta forum även om man inte äger det, sopa som inte sopa.

PS Du kan låna "..." om du vill. Det är inte så att din blogg har blivit nedstängd och du har lite klåda i fingrarna? DS
2018-02-02 15:40 #46

Inlägget är raderat

PS 2018-02-02 10:27 #45

Svar till inlägg av PS, 2018-02-02 10:10:

Lägg ner det där tramset. Det här forumet har överlevt i snart 20 år tack vare att merparten av skribenterna respekterar varandras signaturer och visar en viss mogenhet. De enda som kan tänkas uppskatta det du håller på med är andra som är av din sort dvs antingen är väldigt lågpannade eller inte torra bakom öronen. Jag tvivlar på att du vågar stå för vem du är för då är du rökt för all framtid.
Pelle S 2018-02-02 10:20 #44

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-02 00:49:

När jag läser de senare inläggen inser jag att rubriken blev oavsiktligt missvisande. Jag skulle givetvis ha skrivit "Så här skapas ett bra tiomilalag". Med ett bra lag menar jag ett som någorlunda regelbundet är inne bland de 20 - 25 bästa.
PS 2018-02-02 10:10 #43

Svar till inlägg av PS, 2018-02-02 09:09:

Inte jag som skrivit det där heller. Alldeles för bra svenska, inga stavfel alls
Nisse 2018-02-02 09:40 #42

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-02 00:49:

Om man skiljer på ungdomsträning och elitträning så kommer ju nästa fråga. Varför lyckas man inte ge de egna ungdomarna chansen med hård träning efter ungdomstiden. Istället verkar det som man värvar in löpare från andra klubbar.
Är det Olgy som är för dåliga för att att uveckla ungdomar från elitklubbarna så att de får bra kondition?
Nisse 2018-02-02 09:36 #41

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-02 00:49:

Eftersom du nämner Stora Tuna så är det ju en klubb där ungdomarna verkar ha väldigt bra kondition. Om det beror på att de tränar på ett speciellt sätt eller att de tävlar skidor vet jag inte.
Frågan är varför andra elitklubbar inte tränar sina ungdomar på det sättet?
Jag misstänker att man i de andra elitklubbarna ofta skiljer på elitträning och ungdomsträning medan man inte gör det i Stora Tuna.
Stämmer det?
H40 2018-02-02 09:15 #40

Svar till inlägg av Norge, 2018-02-02 09:05:

Jag trodde att man med VM löpare menade någon som har varit med på senior VM i någorlunda samma tidsrum som 10-mila/jukola.

Att frol har bra löpare som hade platsat i vm i många andra landslag vet jag men de åren de har gjort det bra i staffeterna så är det väl ingen som varit med på senior VM.
PS 2018-02-02 09:09 #39

Svar till inlägg av H40, 2018-02-02 09:01:

Ja, ska det vara relevant så ska man bara räkna dem som kommit till final på VM. För de bästa länderna blir det i stort sett samma men man sorterar bort blåbären.
Norge 2018-02-02 09:05 #38

Svar till inlägg av H40, 2018-02-02 08:57:

Lars Skjeset og Ulf Forseth Indgaard har løpt VM for Norge, Jo Forseth Indgaard har løpt EM, samt at Yngve Skogstad (juniorverdensmester), Martin Vister og Paul Sirum har løpt verdenscup "mange" ganger. Så 6 av 7 løpere i laget som kom topp 10 på Jukola har landslagserfaring.
H40 2018-02-02 09:01 #37

Svar till inlägg av Bosse, 2018-02-02 08:55:

Varför ha ett kriterium som vm-löpare där nivån kan variera enormt mycket med vilket land man kommer ifrån?
H40 2018-02-02 08:57 #36

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-02 00:49:

"Topp-10 på 10-mila och Jukola är mellan SM-kavlen och VM i nivå. För att vara på den nivån krävs 5 VM-orienterare och 5 på god SM-nivå."

Jag är inte väldigt insatt men tycker att det där låter som en överdrivelse. Jag tycker att det verkar som att det normalt är stor spridning mellan de bästa och de sämsta också i topp lagen. Ett lag som frol har väl varit topp 10 både på 10 mila och Jukola om jag minns riktig och de har ingen som hittills varit med på vm tror jag.

Klart det kan ju vara en enorm skillnad på vad som krävs för att komma till vm i olika länder men det gör ju att kriteriet inte är så bra. Det finns ju inte ens 50 löpare i världen som är på svensk/norsk vm nivå.
Bosse 2018-02-02 08:55 #35

Svar till inlägg av maj, 2018-02-02 05:33:

Kolla namnen mellan 40 och 60 på världsrankingen...
Taivainen, Bakkman, Kubat, Coupat, Street, M. Hubmann, Lassen, Rio, Pawlak, Bertuks,Scherbakov, Egger, Osmoen, Merl, L.Sild, Kivikas, Nörskov, Österbö, Nachonechny, E Kuukka, Proczhaska.

Alla dom här har sprungit EM eller VM senaste två åren, minus Kuukka, Egger och Osmoen. Men dom har sprungit en massa världscupslopp. Givetvis finns det minst 50 "VM-löpare" som är av god kvalitet.

Kollar man på förra årets topp-10 så hade lagen följande antal löpare som sprang VM/EM/WC (2016-17):
IFK Göteborg (4) - 1 VM-löpare i andralaget (Nörskov)
Linne (6) - 1 VM-löpare i andralaget (Podzinski)
SNO (3) - 3 VM-löpare i andralaget (Dislers, Peter, Olejnik)
KooVee (6)
TP (4)
Lillomarka (5)
Kalevan Rasti (6)
Lidingö (4) - Russel-Keely i andralaget löpte VM 2017
Halden (4) - Ruedlinger i andralaget löpte EM 2016
Mora (4) - Baumann i andralaget löpte världscup 2017

Snitt 4,6 löpare i förstalagen.

Sen räknas ju givetvis inte alla löpare som tidligare sprungit mästerskapen (Pilblad, Troeng, Liljequist, Lakanen, Houvila, Oskarsson, Adamski, Andersson, Ryapolov, Krepsta etc) eller alle löpare som sprungit JVM, student-VM eller Euromeeting. Kollar man på IFK, Linne och SNO har ju alla i lagen landslagsmeriter (VM, EM, VC, JVM, Euromeeting, student-VM) förutom Jakob Andersson och Johan Ek Larsson.
maj 2018-02-02 05:33 #34

Svar till inlägg av Tore H55, 2018-02-02 00:49:

Så du menar att det ska finnas 50 VM-löpare dom är av god kvalitet...
Tore H55 2018-02-02 00:49 #33
Topp-10 på 10-mila och Jukola är en helt annan division än Måsenstafetten eller DM-kavlen. Topp-10 på 10-mila och Jukola är mellan SM-kavlen och VM i nivå. För att vara på den nivån krävs 5 VM-orienterare och 5 på god SM-nivå. Om en klubb kan fostra en från ungdom ända till VM får klubben vara nöjd. Att en klubb ska kunna fostra fler än en VM-orienterare är inte realistiskt, även om Stora Tuna har gjort det. Kanske några klubbar till. När man värvar VM-orienterare räcker Sverige inte till. Därför blir det många VM-orienterare från utländska klubbar.

Egentligen skulle orienteringsförmågan och löpförmågan vara lika värda på 10-mila men tack vare att det finns möjlighet att springa i klungor och utnyttja andra blir det inte lika viktigt att vara en säker orienterare. Jag tror nog det gäller VM-kavlen också.

Slutsats: En stor påse pengar är punkt nr1. Men det räcker inte med det. Man måste också kunna skapa harmoni i gruppen och förbereda sig ordentligt. Vad gäller förberedelser måste man vara inställd på att den kategori det gäller: dvs hälften är landslagsorienterare, har många viktiga tävlingar före och efter 10-mila och Jukola. Dom lägger 1-2v på10-mila och 1-2v på Jukola. Under den tiden ska dom förbereda sig och det ska bli harmoni i laget.

Den nivån Pelle S pratar om, det är nog nivån på hans tid. Nu ligger nivån ett pinnhål högre. Frågan är nästan om man skall ha en proffs -klass och en amatörklass. Men det blir roligare om alla springer samma klass. Se på Jukola som har allt från proffslag till lag som håller nivå under lägstanivån. Och alla har lika roligt.

10-mila behöver fokusera mer på att alla ska ha roligt, att det inte bara är en elit-tävling.
Zebranbasqwibo 2018-02-01 22:35 #32

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2018-02-01 22:04:

Fast skriva är inga problem, det är att orka läsa allt som hör till allt annat än ämnet.
Zerbembasqwibo 2018-02-01 22:04 #31

Svar till inlägg av PS, 2018-02-01 21:59:

OT: Jag hade också nån stalker ett tag. Är det samma nu? Men oroa dig inte, du kommer vinna. Ingen kommer i längden orka skriva så länge som du här. :)
PS 2018-02-01 21:59 #30

Svar till inlägg av PS, 2018-02-01 17:05:

Det där skrev inte jag heller. Det är dags för någon att växa upp.
Z'quito 2018-02-01 21:32 #29

Svar till inlägg av TG, 2018-02-01 18:34:

Det märks att du aldrig varit junior i en elitklubb :)
Nisse 2018-02-01 21:04 #28

Svar till inlägg av TG, 2018-02-01 18:34:

Jag tror man tappar man sugen om man inte utvecklas oavsett om man springer i en liten eller stor klubb.
Senior 2018-02-01 18:40 #27

Svar till inlägg av TG, 2018-02-01 18:34:

När man är 17 har man så många andra mål än 10-mila, så jag tror inte att man blir sänkt av att inte få springa i förstalaget. Så var det för mig iallafall.
TG 2018-02-01 18:34 #26

Svar till inlägg av Nisse, 2018-02-01 17:23:

Precis. Är man bra 17-åring i en elitklubb är det inte säkert att man platsar i förstalaget. Kanske tappar man därför suget. Speciellt om det kmmer in par löpare till 10mila som normalt sett inte tränar med klubben.
Man tränar hela vintern och känner att man har plats 6-8 i laget och hoppas på lag 1 till 10mila. Sen kommer det 5 andra löpare veckan före 10mila. Det skulle sänka min motivation.
Nisse 2018-02-01 17:23 #25

Svar till inlägg av TG, 2018-02-01 14:38:

Att man slås ut är ju mer än konsekvens att man inte är tillräckligt bra.
De flesta som är bra har tränat upp sin syreupptagning som ungdom och junior.
Är man med i en liten klubb så tränar man med de äldre alternativt att man håller på med någon annan sport som skidåkning.
Sedan kan man fråga sig varför elitklubbarna inte har sådan träning för ungdomar eller tränar upp konditionen hos sina egna adepter om de kommit på efterkälken.
Kanske är glappet mellan eliten och ungdomarna är så stort att det inte går att bedriva gemensam tränining, eller så har man inte ens kunskapen om hur man tränar upp konditionen på ungdomar.
PS 2018-02-01 17:05 #24

Svar till inlägg av Nisse, 2018-02-01 15:34:

Hetsa vet jag inte, men de ska ju ha betalt för att leda ungdomsträningen. Då är man inte något föredöme för orientering som måste fungera ideellt om det ska bli en verksamhet.
PS 2018-02-01 15:37 #23

Svar till inlägg av PS, 2018-02-01 15:25:

Det där skrev inte jag. Någon borde hitta på en egen signatur.
Nisse 2018-02-01 15:34 #22

Svar till inlägg av PS, 2018-02-01 15:25:

Jag håller inte med. På många sätt tycker jag dagens elitlöpare är extremt bra förebilder.
Men de kanske inte är bra förebilder på att hetsa ungdomar i den egna klubben.
1

Senast kommenterat

Tisdag 16/4
Måndag 15/4

23:04

-Arrangemangsreklam-

973

 

Söndag 14/4

09:46

Jiiwee

6

 

Lördag 13/4

17:28

Eventor nere igen...

862

 

12:48

NATT-SM

116

 

10:03

Silly Season 2024

197

 

Fredag 12/4

17:38

Stafettligan

390

 

Torsdag 11/4
Onsdag 10/4

23:57

Maraton tider!

31

 

Lördag 6/4

20:13

Livelox feedback

253

 

Fredag 5/4
Torsdag 4/4

08:13

Vänplikt/lumpen

10

 

Onsdag 3/4
Tisdag 2/4

07:41

10-mila från 2024

1714

 

Måndag 1/4
Lördag 30/3

09:59

Postcovid

0

 

Torsdag 28/3

08:28

Jukola / Venla - 2024

77

 

Onsdag 27/3
Tisdag 26/3

20:56

Stigsnitsling

10

 

19:25

Barku shoes?

12

 

Måndag 25/3
Torsdag 21/3

22:18

Sverigelistan

395

 

Onsdag 20/3

10:57

Tove på OS?

32

 

Fredag 8/3
Måndag 4/3
Onsdag 28/2

18:23

GPS med Galileo

39

 

Tisdag 27/2
Torsdag 22/2
Onsdag 21/2

10:51

Jobb för orienterare

233

 

Tisdag 20/2

17:42

Orienteringsvideos

6

 

Fredag 16/2
Måndag 12/2
Söndag 4/2

15:59

Gap year in Sweden

0

 

Lördag 3/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng