Visa inloggningsformulär
Artiklar  

FM i aktion

Förbundsmötet - dag 2

Andra dagen av förbundsmötet i Södertälje upptogs mest av behandlingen av inkomna motioner. Längst diskussioner blev det om representationsregler, avgifter och reflexerna för nattorientering.

Publicerad 2012-03-18 20:49 (Uppdaterad 2012-04-06 09:52)

 7 kommentarer

Inget Veteran-SM

Inledningsvis kom en förbundsmötesklassiker upp, frågan om det ska heta riksmästerskap eller svenska mästerskap när det gäller veteraner. Det blev debatt om de fem (!) motioner som ville ha en namnändring, men beslutet landade i att det fortfarande heter riksmästerskap. Ingen ändring således. En slutsats är att förbundsmötet 2014 åter kommer att behandla frågan eftersom det var ett ganska delat förbundsmöte. Ingen votering begärdes dock. 

En annan återkommande fråga på förbundsmötena är den om vem som ska vara ansvarig utgivare för Skogssport. Nuläget är att förbundschefen är ansvarig utgivare, vilket får till konsekvens att Soft officiellt står bakom allt som står i Skogssport. Östergötland menade att styrelsen ska kunna tåla en oberoende granskning medan Göteborg påtalade de personliga påhopp som skett efter senaste förbundsmötena. Påhopp som därmed ytterst blir sanktionerade av Soft eftersom förbundschefen är ansvarig utgivare. Örebro ansåg också att nuvarande lösning inte är bra. Beslutet, efter votering, blev dock att nuvarande ordning kommer att råda även fortsättningsvis.

Nattreflexer får vara kvar

En kanske mer oväntad debatt uppkom i samband med en motion om nattreflexer och att en översyn bör göras av att eventuellt ha andra krav på reflexerna. Motionären menade att det med dagens starka lampor gör att man på väldigt långt håll kan se kontrollerna. Ett bejublat inlägg från Östergötlands of:s Mikael Andersson - som menade att det hänger inte på reflexerna utan på placeringen av dessa - ledde emellertid till att ingen översyn kommer att göras. 

Motionen om representationsregler vid de svenska mästerskapen ledde som väntat till en lång debatt. Flera distrikt ställde sig bakom Soft:s eget utformade förslag, andra kom med helt egna yrkanden eller tilläggsyrkanden. Bland annat var det flera som påtalade orimligheten i att ändra reglerna redan 1 juli 2012 då det skulle förstöra planeringen för flera elitklubbar. Stockholms yrkande om att man får delta i ett (1) nationellt mästerskap per år antogs till slut, samt att man har övergångsregler för året. De nya reglerna ska alltså gälla från och med nästa år. En oklarhet i sammanhanget är om beslutet de facto betyder att en person måste välja i vilket land han/hon ska springa nationellt mästerskap eller om det fortfarande är disciplinerna som avgör. Skrivningen som antogs kan tolkas olika. Ett förtydligande kommer säkert i protokollet. 

Alternativets egna motioner

Från Alternativets sida var vi överlag nöjda med svaren på våra motioner. Den motion som fokuserade på värdegrundsarbetet på våra gymnasieskolor kommer dock att leda till att elevenkäter vid skolorna ska redovisas för styrelsen, givet att inga juridiska problem föreligger. Undertecknad är helt säker på att inga sådana hinder föreligger, utan att det motståndet från Soft:s sida snarare visar på en rädsla att visa eventuella brister som finns. 

Verksamhetsplanen antogs med många medskick och en lång diskussion. Emellertid var det en väl förberedd diskussion då denna plan har diskuterats i längd på sistone. Innehållet i såväl verksamhetsplan som intäkts- och utgiftsstat togs, men förbundsmötet var enigt att denna redovisning kräver förtydliganden och som sagt, medskicken var många. Bland annat skickade Alternativet med den verksamhetsmodell som publicerats här och det verkade uppskattas av styrelsen. Bakgrunden till de mångas begäran om tydligare redovisning berodde bland annat på att det framkom redan under lördagen att ett kartrelaterat projekt låg under kommunikationsbudgeten. Uttalandet gjorde att många ombud säkert somnade med stat-en bredvid sig på kvällen i försöken att utröna vad som i sådana fall kunde dölja sig bakom andra siffror.

Två andra medskick var att två av målen är otydliga och omätbara, samt att det saknas såväl en omvärldsanalys som visioner längre fram än 2014. Dessutom saknas själva innehållet i planen, dvs _hur_ vi ska uppnå de fyra målen och alla delmål som i planen symboliseras med pratbubblor kring orden synlighet, tydlighet och öppenhet.

En styrelse med stort förtroende

Den nya styrelsen (fyra nya namn) har fått ett mycket stort förtroende. Trots mycket kritik från många håll fick styrelsen förtroendet att handha frågor som inte besvarades på ett bra sätt vid förbundsmötet, t ex stat-en och verksamhetsplanen. Alternativet med många andra ledamöter hoppas innerligt att styrelsen har öppnat öronen och är lite mer lyhörda nu än de var i höstas när kritiken började komma på det arbete som skedde. Endast då kan förbundsmötet 2014 ånyo börja föra svensk orientering framåt på allvar igen. 

Tommy Nilsson

tomni@hotmail.com

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Zerbembasqwibo 2012-03-27 21:49 #7
Hawkeye> Oj, jag får be så hemskt mycket om ursäkt. Jag skuttade in på alternativet.nu just efter att ha varit på en blogg om jämställdhet så jag hade färgade läsglasögon... :)

Men om jag då ska korrigera mig, så blir det väl kvinnor och unga män. Fast bäst är väl om den som skrev det först förtydligar sig.
Hawkeye 2012-03-27 17:25 #6
Zer... >> Vem har skrivit om kvinnor?
Zerbembasqwibo 2012-03-27 13:39 #5
Vad är det som är "tyvärr" i att fler män bär upp idrotten än kvinnor? (Om det nu är så i orientering kan väl vara, men absolut inte i toppskiktet, se tabell nedan).
Hawkeye 2012-03-27 11:40 #4
TT >> Ja, tyvärr är det till stor del är det faktiskt gubbar som bär upp svensk orientering. Det brukar se lika ut på distriktsmötena jag gått på.
Vilket är märkligt med tanke på de återkommande, ibland hätska, inlägg på denna sajt där man klagar över att gubbar bara tävlar i stället för att ta på sig ledaruppdrag.
Kalle 2012-03-19 17:00 #3
majoritet Stockholm.
Zerbembasqwibo 2012-03-19 11:05 #2
Vad menar du TT? Har du nån mantra eller? Så här ser nya styrelsen ut:

Ordf Lena Larsson
Mia Lindberg
Anna Samelius
Magnus Södervall.

(Nyval)
Eje Andersson
Lennart Agén
Roland Hellberg
Ingegerd Lusensky
Jannike Wåhlberg
TT 2012-03-18 21:26 #1
Gubbar, gubbar, så långt håret räcker...

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng