I år står Boden för O-Ringen-arrangemanget. I spetsen står klubbar som Vittjärvs IK med rutinerade arrangörer, men i bakgrunden ligger många lokala föreningar utan orienteringsanknytning.
Årets tävling har över 10 000 anmälda löpare i över 130 olika klasser.
Efter två genomförda etapper finns det både beröm och kritik att framföra:
Kartor och banläggning
Mycket hög kvalitet på kartor (ritade av bla. Kenneth Kajsajuntti) och ett fint område med en blandning av starkt kuperade detaljrika berg och flack tallhed. Krävande elitbanor med svåra kontroller och utslagsgivande långsträckor. Även kortare banor gick bitvis i det tekniska partiet.
Man ska komma ihåg att det i mycket sena skeden har kompletterats vad gäller kartritningen vilket gett bra resultat. Antalet kartritare på varje etapp visar att det varit mycket justeringar in i det sista.
Öppna banor tog slut
Antalet kartor beräknade till direktanmälan räckte inte till när efterfrågan på bland annat Öppen 8 steg över förväntan. På etapp 1 hann många till start innan det uppdagades att kartorna var slut. Felet kom sig av att de som satt i direktanmälan inte hann med att kontrollera tillgången på kartor.
Även etapp 2 tog kartorna slut, men denna gång visste man om detta och det gick inte att anmäla fler när kartorna var slut. Enligt arrangören kommer man inte att beräkna för fler kartor i de aktuella klasserna till de kommande etapperna. Så den som tänker sig springa öppen 8 under resterande etapper rekommenderas av oss att skynda till anmälan, alternativt ta en annan bana. Är det slut på oxfilén får man äta falukorv, anser ledningen.
Slut vid vätskekontroller
Under etapp 1, när solen sken och temperaturen låg runt 20 grader, tog vätskan slut på flera ställen ute i terrängen. Bland annat fick flera i senioreliten klara sig utan vätska - något som mycket väl kan påverka resultatet när banan är över 10 km lång.
Förutom att det var logistiskt svårt med vätskan, dels att få ut den i skogen men också att funktioner på arenan som inte beställt vatten lyckades "sno" vatten bidrog till brist. En teori som ytterligare kan förklara det hela är att de inhyrda personerna utan erfarenhet från orientering hällde upp för mycket i muggarna vid vätskan och därför räckte inte vattnet.
Många bäckar små
För ett stort arrangemang krävs kvalitet både i planering och genomförande. Många olika delar måste passas ihop och fungera när det gäller. Givetvis måste många orutinerade funktionärer engageras och då är det extra viktigt att de överordnade arrangörerna kommunicerar ut de viktiga detaljerna till de som ska genomföra dem. Exempelvis tala om för den som häller upp vätskan att endast halva muggen ska fyllas.
När de som sitter högst upp i pyramiden får för mycket att göra och tvingas prioritera sin tid för det som är allra viktigast, då tappar arrangemanget sin felmarginal och viktiga detaljer faller mellan stolarna exempelvis om man prioriterar bort att göra fler öppenkartor då man ser att efterfrågan är stor.
Högtalarna under invigningen och under AXA-stafetten riktades så att ingen på läktaren hörde vad speakern sa därför att ingen haft tid att kolla att det fungerar. Ljudkillen mitt på planen hörde förmodligen allt perfekt...
Frukosten på campingen börjar serveras klockan 07.00, trots att första bussen avgår klockan 06.30, kanske därför att frukostplaneringen inte jämförts med bussplaneringen.
Startlistorna för eliten publicerades sent kvällen innan och utstämplingen på första etappen strulade och orsakade långa köer vid målgång.
Tar sig vatten över huvudet
Kort sagt är det uppenbart att de viktigaste momenten i arrangemanget fungerat mycket bra, men många små detaljer har varit retsamt ogenomtänkta.
Visst är det förståeligt att en arrangör som Boden har svårt att hålla med tillräckligt mycket kompetent personal för att varje moment ska kunna hålla acceptabel standard. Kanske ligger ansvaret därför hos uppdragsgivaren SOFT eller det nya Bolaget att ge tillräckligt stöd och att våga gå in och kontrollera förhållanden som arrangören bedyrar är under kontroll för att de som arrangörer som gör detta för första gången ska kunna göra allting så bra som de kan.
Kanske ligger orsaken i den hybris som hela tiden hittar på nya sidospår till ursprungsarrangemanget, som drar mer energi än det genererar.
Med tävlingens sista tre etapper kvar att genomföra ligger nu utmaningar i bland annat att få den obligatoriska busstransporten från parkering till arena på E3 och E4 att fungera smärtfritt, samt att lösa bristen på kartor för de öppna banorna.
Avslutningsvis rekommenderar vi en titt på O-RingenWebb-TV: O-Ringen-TV
Trots allt är vi många som haft två riktigt fina dagar hittills i de norrländska skogarna.