Motivering
För att han skapat och drivit en förening och ett koncept som ligger helt rätt i tiden, med tillgänglighet, kommunikation och miljö i tanken. Han har, bland många andra nyskapande projekt, skapat föreningen Centrum OK som erbjuder lättillgänglig orientering för storstadsbor; en klubb som passar den obundna löparen och den nya tidens syn på idrott. Vidare har han bland annat även bidragit till att utveckla och rita sprintkartor som i sin tur höjt kvalitén på orienteringen i betongens djungel. När orienteringssporten till synes står och stampar eller med trevande steg söker riktningen mot framtidens idrott – då visar Oskar Karlin vägen med enkla metoder och nya lösningar.
Fakta
Ålder: 35 år
Klubb: Centrum OK
Boende: Kungsholmen
Yrke: Frilansande kartritare mm.
Bakgrund:
Oskar Karlin inledde sin orienteringskarriär med några ungdomsår i Stockholmsklubben Bromma Vällingby SOK men slutade i samband med gymnasiet då annat lockade.
Efter studier inom både grafisk design och kulturgeografi drogs han åter tillbaka till sporten, men denna gång på ett helt nytt sätt.
Oskar Karlin
Att skapa en förening
- Först fastnade jag för långfärdsskridskor. Jag märkte att min kropp mådde bra av att komma ut och få motion - efter många år helt utan träning.
Det blev en start på tävlingen Tjurruset som satte igång ett visst mått av löpning. Sedan, våren 2006, när han bodde på Södermalm, blev det också en start på Stockholm City Cup på Långholmen alldeles intill.
- Fy fan vad kul det var!
Sedan blev det allt mer regelbundet deltagande på Stockholms Luffarliga på onsdag-mornar. Tävlandes utan klubb.
Flera vänner hakade på och snart började de skoja om att de sprang för Centrum OK, istället för att vara klubblösa. Redan i december 2006 blev klubben verklighet.
- Vi behövde en riktig förening för att kunna delta på andra tävlingar än Luffarligan, och därför skapade vi Centrum, berättar Oskar.
Namnet, en ospecifik geografisk plats som ändå står för klubbens idé, och en logga - inspirerad av den röda prick som betyder: "Här är du".
Hittade en ny målgrupp
Klubben bestod till en början mest av vänner och bekanta som tyckte att det där med orientering verkade skoj. De hade roliga träningar och ett koncept med miljötänk som inspirerade, och det blev liksom ett "buzz" kring klubben. Skogssport gjorde ett reportage om dem som spred sig till nyhetsbyrån TT, som i sin tur skickade ut en notis till flera stora dagstidningar. Då nådde nyheten om klubben en helt ny målgrupp och många nya medlemmar sökte sig till klubben. Både nybörjare och gamla orienterare som ville återuppta intresset på sin nya ort. De som kom till klubben var oftast såna som annars inte hade börjat orientera. Klubbens koncept täppte till ett hål i orienteringssverige.
Föreningens grundtanke var att erbjuda orientering och träning för alla. Det ska vara möjligt att ta sig till alla träningar kommunalt och miljötänket fick stort utrymme. Konceptet lockade många studenter och andra i åldrarna mellan 20-40 som bodde i innerstaden men ändå ville träna. Det var enkelt och tillgängligt och man hade hittat en ny målgrupp. Allt detta gjorde att föreningen växte enormt under den första tiden.
Idag, åtta år senare, har Centrum OK närmare 170 medlemmar - de flesta mellan 25-40 år.
Mer om Centrum OK
Vill vara annorlunda
Oskar Karlin berättar att han är mycket mån om föreningens "edge", det som gör den speciell. Det handlar om bland annat miljöprofileringen, och om enkla saker som att inte ha en likadan beach-flag som alla andra, men också om deras uttalade tanke att inte ha någon elit eller ungdom. Han tror att det är viktigt att vara lite annorlunda för att locka den annorlunda målgruppen.
De har inga ambitioner att vinna stafetter, det viktigaste är att erbjuda orientering och gemenskap på ett kul sätt.
En viktig faktor till deras framgång tror Oskar är tanken att alla ska kunna vara med. Om de springer intervaller så springer man fram och tillbaka för att hålla ihop gruppen. På teknikträningar finns både en svår bana och en för nybörjare. Att alla kan vara med bidrar till gemenskap och god stämning.
- Bra atmosfär räcker långt, det är det starka med föreningslivet, menar han.
Från början handlade föreningen mest om att ha en klubb att tävla för. Men den växte och blev något mer, en samlingspunkt, en gemenskap, en plats att lära känna nya människor och känna tillhörighet.
- Det är mäktigt! Många är tacksamma för det jag och flera andra gjort och fortfarande gör. Just tacksamheten är en av de saker som driver mig att fortsätta, säger Oskar.
Den digitala klubbstugan
Klubben har valt att inte ha en fast geografisk samlingspunkt, istället använder man hemsidan som klubbstuga. Där finns information, diskussioner och gemenskap. Ofta läggs det upp bilder och korta berättelser från klubbens aktiviteter eller annat. Det är tillgängligt, enkelt och smidigt. Här samordnas även transporter till tävling och träning. Man samåker i bilar eller enas om en samlingspunkt för att åka kollektivt.
Många andra projekt
Med sin bakgrund inom grafisk design och kulturgeografi har han mycket kunskap om både att göra allt från loggor till reklam eller websidor, men också framställning av alla möjliga sorters kartor. Dessa egenskaper har han dragit nytta av i diverse projekt. Bland annat har har utformat en interaktiv karta för långfärdsskridskor som sammanställer användares egna berättelser och GPS-spår för att tillhandahålla uppdaterad information om isar runt om i Sverige.
Ytterligare ett skridskoprojekt är hemsidan IceFinder där det varje dag laddas upp nya satellitbilder från NASA, som visar det aktuella snö- eller istäcket för den som är intresserad.
Utöver detta driver Oskar ett antal bloggar, där den mest framgångsrika heter skidpepp och är samlingspunkt för information, krönikor och diskussioner runt svensk längdskids-elit. Han har också en orienteringsblogg, just nu lite slumrande, som heter kontrakurs, plus en fotoblogg med sina egna bilder.
Ett drömprojekt Oskar har är att skapa en hemsida där Stockholms orienterare kan samordna transporter till och från tävlingar. Om någon tex. har platser kvar i bilen skriver de helt enkelt: "Bil avgår från Gullmarsplan kl.09.15 med tre platser kvar" och sedan kan intresserade boka platserna och haka på.
Oskar hoppas att just miljö-tänket ska få högre prioritet inom orienteringskretsar, så att exempelvis arrangörer ska ta lika stor hänsyn till kollektiv transport, som parkering, vid val av arena.
Stort intresse för kartor
Redan under studierna inom kulturgeografi upptäckte Oskar att det där med kartor var hans grej. Många av projekten resulterade i olika former av kartor, och efter studierna fick han jobb på Norstedts kartor. Efter två år där drogs verksamheten ner och nu är han frilansande kartritare.
Själva ritandet av orienteringskartor började med att han ville rita en karta på sommarstället, men utan grundmaterial blev det svårt. Snart hade han både grundmaterial och Ocad och det var riktigt roligt. Nästa projekt blev ett samarbete med Skarpnäcks OL där han fick revidera deras karta på norra Djurgården, mot att Centrum fick använda den. Sedan blev det även en sprint-version av den kartan, och snart också en sprintkarta på närliggande Lappkärrsberget. Den kartan användes sedan till kvalet på NORT-knockout-sprinten 2010 och det var en fin merit på en kartritares CV. Efter det har Oskar ritat och reviderat många kartor i Stockholm, framförallt sprintkartor.
- Det är nog en slump att det blivit mest sprint, tror Oskar.
Han tycker att det är minst lika svårt att rita sprintkartor. - Allting ska med, så det tar längre tid per yta, men kanske samma tid för en hel karta till en tävling.
Oskar Karlin får här diplom av OL Alternativets Anette Önerud.
Framtidens idrottsförening och trender
Just nu bubblar orienteringssverige av tankar på hur man kan anpassa sporten till framtidens möjligheter och krav. På OL-konventet i höstas pratades det om Framtidens Idrottsförening och vad det innebär. Allting pekar på att trenderna just nu förändrar idrottsverksamhet till att vara mer inriktad på kommersialism och individualisering.
Oskar Karlin tror och hoppas att detta är just en trend.
- Individualiseringen som just nu formar allt mer av svensk idrott och föreningsliv, tror jag kommer av hela samhällets vridning mot just detta. Från vänster till höger. Fokus på individ istället för grupp. Men jag tror att det kommer att vända med tiden, när folk inser värdet av att göra saker tillsammans. Folk kommer att känna ett behov av kollektivet igen. Det kommer att bli trendigt med föreningsliv igen.
Även om Oskar, med sin utbildning i ryggen, har alla förutsättningar att utnyttja de nya trenderna till sin fördel, menar han att han hellre gör allting för att det är kul, utan vinst i tanken. Han tror att en organisk självskapande utveckling blir bättre än den som är styrd av marknaden och kommersialismen.
Ett medlemskap utan krav
- Många har valt just Centrum OK för att slippa alla krav. Slippa vara funktionär hela tiden, slippa sälja saker för att tjäna in pengar.
- Varför kan man inte bara få göra det roliga med orientering, och skippa det tråkiga? frågar sig Oskar och menar att det räcker långt att bara göra det enkla.
Centrum tar 300 kr i medlemsavgift och erbjuder många högkvalitativa träningar, gemenskap och samhörighet för den som helt enkelt bara vill träna och ha kul.
Om man tränar på tex. SATS får man aldrig den gemenskapen.
Efter ett tag i föreningen vill många ändå visa sin tacksamhet och betala tillbaka lite genom att engagera sig. Initiativen kommer från löparna istället för krav uppifrån, och på så sätt blir det ändå en hel del aktiviteter som läger och resor, men utan press.
Har mycket kvar att ge
Oskar ser många möjligheter för framtiden. Han är intresserad av att engagera sig mer i frågor som rör både miljö och klimat, men även kartor inom orienteringsrörelsen. Han ser också stor potential i att öppna upp saker som tillgång till kartor och annat inom sporten, där många kan tjäna på att dela med sig och ge varandra större tillgång till de resurser vi har. Han har många idéer och ett stort engagemang, vem vet vad som kommer härnäst?
- När jag upptäcker något som jag själv saknar, så skapar jag det, säger Oskar Karlin - Årets orienteringsförbättrare 2013.
Läs mer om stipendiet