Visa inloggningsformulär
Artiklar  

SOFT tillåter GPS-klockor

Dagens GPS-klockor är tillåtna att användas på svenska tävlingar. Detta står klart efter att Svenska Orienteringsförbundet publicerat en anvisning om tekniska hjälpmedel på orientering.se.

Publicerad 2009-09-09 01:35  

 102 kommentarer

Det internationella orienteringsförbundet, IOF, tillåter inte att bära GPS-klockor vid IOF-tävlingar såsom VM, JVM, världscupen och världsrankingtävlingar. Nu går Svenska Orienteringsförbundet emot när det gäller svenska tävlingar.

I den nya anvisningen står det att glasögon och andra synhjälpmedel samt konventionella armbandsur inte anses som tekniska hjälpmedel och därför får användas fritt. Till samma kategori räknas pulsklockor, höjdmätare, avståndsmätare, stegräknare samt navigationsutrustning (t ex GPS-enheter) som saknar kartdisplay och/eller kursorienterande signalfunktion.
– Med den här anvisningen hoppas vi att orienterarnas oro inför att köpa en ny GPS-klocka försvinner och att fler upptäcker den fantastiska analysmöjlighet dagens teknik ger vår idrott, säger Niklas Wrane, regelansvarig på SOFT, till orientering.se.

Anvisningen öppnar nu alltså upp möjligheten att kunna nyttja sin GPS-klocka till mer än analys och detta har väckt reaktioner om man läser de kommentarer som inkommit till nyheten på orientering.se. Men Niklas Wrane är inte orolig för att det ska kunna ge någon direkt fördel jämfört med traditionell orientering.
– Till att börja med ska man, i tävlingsfart, mäta sträckan med en linjal på kartan och dessutom veta exakt varifrån man mäter. När man knäpper igång avståndsmätningen ska man sedan hålla en väldigt exakt kurs från denna punkt. När väl klockan indikerar att man är framme ska man ha någon nytta av den informationen. I viss extrem terrängtyp kan det kanske ge en fördel mot traditionell orientering, men frågan är om inte kompasstekniken är betydligt mer avgörande i det fallet, menar Wrane.

Flera av besökarna på orientering.se hävdar att man ska få bära men inte använda klockan. Frågan är dock hur något sådant i så fall ska kunna kontrolleras under loppet och antagligen vägdes just detta mot den minimala fördel det anses ge att använda höjdmätaren, avståndsmätaren eller spårfunktionen i klockan.

En annan reflektion man kan göra är att anvisningen vänder sig främst till elitlöpare och att den eventuella fördel som kan uppkomma i vissa extrema situationer då förmodligen är ännu mindre än vad den t ex är för en motionär. Ska användandet av alla GPS-klockor förbjudas kan man ju i så fall tänka sig att också alla traditionella armbandsur borde förbjudas eftersom dessa också kan användas som avståndsmätare (genom känd km-tid i aktuell terräng). Frågan är dock om SOFT kommer att ändra sitt beslut och låta alla orienterare tejpa över sina vanliga armbandsur på tävlingarna.

Reflektorn

nyheter@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

H 2009-10-03 15:27 #102
Är det verkligen någon som tror att man orkar hålla på att fibbla med sin klocka när man springer i skogen.
Att börja räkna vinklar odyl. Nä knappast !!
Den är ju inte så att kärr eller kalhyggen går fortare att passera med GPS-klocka.Och hur många kartor stämmer exakt med verkligheten???
Inga som jag har sprungit på än.
Nä men att analysera sin runda efteråt i Quickroute är helt suveränt och lärorikt. Så förbud är patetiskt
För det är väl bättre orienterare man vill bli UTAN fusk.
Mats E 2009-09-15 08:31 #101
Finne: Jag tycker du talar emot dig själv. Du har räknat upp ett stort antal tänkbara fuskmetoder, varav flera är långt mer komplicerade än att bara låna tidigare startandes karta eller be en tidigare startande att visa banan.

Övertejpning är knappast vattentätt mot den som vill fuska - "tejpen ramlade bort".
Finne 2009-09-14 15:29 #100
Vem vill andvända gps för orientering. Jag tror att ingen. Vem frågade efter det? Ingen. Varför vill regelgruppen att man ska göra det???

Jag tycker att displayn är det största problemet här. Jag tror att vi borde tillåtta att bära vilken gps som helst i vanliga tävlingar, men förbjuda att titta på displayn I skogen. Det kan tolkas att man ska tejpa över om man vill.

På det sätt orienteringen påverkas inte. Samma möjligheter för efteranalysis som nu. Det skulle vara ingen oro inför att köpa en ny GPS om det är sagt att det är helt tillåtet att bära. Och det skulle inte vara lika lätt att fuska med gps - någon kan se att du tittar på skarmen eller har tagit bort tejpen om man ska tejpas. Varför regelgruppen gör det här så hemskt svårt?
Skeptisk 2009-09-14 15:08 #99
Jag är ute efter huvudprincipen. Vet att flera av våra regler är svåra att "övervaka". Men jag vill inte att GPS ska ha "tillåtelse" i våra regler. Är jag en bakåtsträvare? Vad säger dagens juniorer? Får jag vänta till dom har makten eller är det för sent då?
PS 2009-09-14 14:32 #98
Förbjuder man bärandet av GPS:er med display så måste man förbjuda alla elektriska enheter med display. I och med den tekniska utvecklingen så kommer det snart att vara omöjligt att avgöra vad som är en vanlig klocka och vad som är en terminal som kan kopplas upp mot all möjlig utrustning inklusive GPS:er. Det finns ju redan nu armbandsur som, via bluetooth, visar vem som ringer och för den som har rätt utrustning borde det gå att modifiera den så att den kopplar upp sig mot en blåtands-GPS visar just den information jag nämnt nedan.
Skeptisk 2009-09-14 14:13 #97
Problemet är:
Vill vi tillåta hänglöpning - NEJ -> Förbjud
Vill vi tillåta GPS för att hitta kontroller - NEJ? -> Förbjud
FF 2009-09-14 13:01 #96
Skeptisk>>Fikabordsdiskussionen tycker jag snarare blir enklare. Jag brukar framhålla att det är förbjudet och dessutom inte till någon nytta i tävlingsfart. Nu blir det tydligare att det faktiskt inte finns någon nytta av GPS. Det är ju lättare då också att belysa att man inte "letar" kontroller. Det tycker jag är ett hyfsat stort inställningsproblem annars nämligen. Få som verkar fatta hur sporten går till på elitnivå.
PS 2009-09-14 12:40 #95
Man undrar ju dessutom hur många omtagningar de har gjort för att få det att flyta så bra utan att de någon enda gång råkar rulla för långt eller trycka ner sig i fel meny i stället för att rulla. Så smidigt som det ser ut i filmen tror jag inte någon tycker det är i verkligheten.
omständigt 2009-09-14 09:02 #94
Om man skall behöva göra den proceduren vid varje kontroll för att spara en waypoint/location så är det knappast värt besväret (om man inte varje tävling står still och är helt lost flera ggr på en bana). Likaså verkar det ju bara vara startpunkten som man annars hittar tillbaka till, och då får man ju starta om vid varje kontroll så att man inte får banan sparad i sin helhet.

Teoretiskt så kan nog funktionen användas men det verkar inte troligt att det gör någon nytta i elitklasser. Man kan ju förbjuda GPS med display på viktigare tävlingar vid ett senare tillfälle om det blir bättre funktionalitet i klockorna och då finns säker funktionsdugliga GPS för eliten utan display så att de kan ha det istället. För oss vanliga duger fri startid och GPS tillåtet, de bästa orienterarna (löparna) vinner ändå.
Bop 2009-09-13 23:59 #93
PS>> Den finns som sagt redan på forerunner och många andra klockor fast inte som en del av tidtagarfunktionen (ej på 405 iaf). Så här ser det ut
http://www.youtube.com/watch?v=8e-O42YEWjg
Vet man avstånd och riktning till förra kontrollen är det lätt att räkna ut sin position på kartan.
PS 2009-09-13 16:57 #92
Det enda jag tror skulle vara praktiskt användbart är en funktion som visar hur långt man sprungit fågelvägen sedan senast knäppta mellantid och kanske dessutom riktningen från denna punkt i grader. Då skulle man kunna reparera en stor bom lite lättare. I nuläget vet jag inte om det finns enheter med en sådan funktion men eftersom den är väldigt lätt att implementera så tycker jag att man borde förbjuda användandet av GPS-information under loppet. Jag tror ju i min enfald att man kan göra det utan att förbjuda bärandet men efter att ha läst vad signaturen "Finne" skriver så blir man ju lite skeptisk.
Skeptisk 2009-09-13 10:00 #91
Lägg kontrollerna i 100% grönraster områden.
L 2009-09-13 09:17 #90
En frågeställning: Säg att man får utnyttja GPS hur mycket som helst. Hur skall man då kunna göra orienteringen svårare?
Skeptisk 2009-09-13 09:02 #89
Jag håller med alla som säger att en duktig elitorienterare inte kommer att nyttja GPS i 95% av tävlingarna. Om jag var elit idag skulle jag dock träna in en "kris" strategi vid ev. bommar. Jag skulle kontakta någon kunnig programmerare/GPS kunnig och arbeta fram en lämplig metod som blir tillåten med dagens regelskrivning. Vi kommer inte se några >5minutersbommar från eliten någonsin mer. PS>> läs mina tidigare förslag, tycker du dom metoderna är gångbara? Vad vill SOFT med detta, Varför tillåta GPS ? Räckte det inte med att man fick ha dom på sig men inte titta/använda dom under tävling? Har kanske inte med saken att göra men hur ska man förklara det här vid fikabordet på jobbet? Vad får det här för följder i framtiden, framtidssenarier ?
PS 2009-09-13 00:31 #88
Det man slås av när man läser här är hur otroligt dåliga många måste vara på att orientera när de ens funderar på att det kan löna sig att använda vissa metoder.
Z 2009-09-12 21:21 #87
Det är mycket lättare att fuska genom att låna tidigare startande klubbkompis karta. Senast på DM hade jag den möjligheten, men valde att inte göra det.
Det skulle säkerligen ha givit mig en mycket större fördel att diskutera bana och vägval med honom än att försöka ha nytta av en gps klocka.
Bop 2009-09-12 16:45 #86
Provade med "Save location" + "go to location" häromdan med min 405:a. Har man GPSen igång tar det ca. 10s att lägga in en punkt och ytterligare 5-7s att starta go to, har man många punkter tar det längre tid, men man kan nog bli någon sekund snabbare (är man svettig får man lägga till någon sekund). Man bör stå stilla/röra sig långsamt för att få en tillförlitlig riktning, så man tappar några sekunder per riktningsavläsning. Distansen ser man lätt.
Passar man in kartan efter klockan så är det hyggligt lätt att räkna ut sin position från den förra kontrollen, många kompasser har skalor så avståndet på kartan är lättavläst.
Kanske kan det löna sig på långa svåra sträckor.

Frågan är då om detta kan räknas som en kursorienterande signalfunktion? Det känns bra nära iaf.

Är då Garmin-klockorna tillåtna? Liknande funktion finns f.ö. på andra gps-klockor jag sett.

Funktionen ligger utanför tidtagningsfunktionen på 405:an.
(På 405:an kan man inte lägga in waypoints under tiden (vad jag vet), ej heller se en grafisk presentation av sin väg som på 305an. Save/GoTo-Location är det närmsta man kommer)
Kasi Namregb 2009-09-11 21:24 #85
Ergo> Det väl svårt att svälja för svenskarna att SNO fuskade på andra sträckan i Jukola 2007 helt klart (men GPS visade fel... ;);)).

Orienterare är mestadels ärliga och det är väldigt sällan att man kan ens misstänka att nån fuskar. Dagens GPS-grejerna hjälper inte till i topporienteringen men de som rör sig på skogen med fart kring 7-> min/km kan kanske dra sig nån nytta av GPS - kanske..
Anonym 2009-09-11 20:59 #84
nja> "Martin Johansson på NOM - hur ska han då veta var kontrollen sitter när displayen saknar bakgrundskarta?"

Kolla hela banan, 9 ligger halv väg mellan 1 och 6. Med Forerunner 305 andvänd kartvy och ta sträcktider på kontrollerna. På väg till 9 rikta mellan wpt 1 och wpt 6. Du kan köra hela sträckan utan at titta på kartan eller kompassen. Helt tillåtet nu av SOFT.
AJB 2009-09-11 17:25 #83
Är det verkligen så jävla kul att orientera om man fuskar sig igenom tävling efter tävling? Är det så jävla kul att idrotta över huvudtaget om man gör så?
Det är ingen som testar motionärsgubbar för dopning, betyder det att alla vågar och tar tillfället att dopa sig?
Är alla – och speciellt gubbar – så jävla benägna att fuska?

Om man är just MOTIONÄR, varför ska man fuska då? Då tävlar man väl inte för att TÄVLA, utan för att MOTIONERA, HA KUL och MÅ BRA. Uppnår man detta genom att fuska?

TÄNK TILL!
OP 2009-09-11 08:23 #82
Finne>> Samlar arrangören in kartan på alla finska tävlingar också, och lämnar ut först efter sista start? Detta om något borde ju vara den största möjligheten till att fuska.
Ergo 2009-09-11 07:46 #81
Nja> Bara för att fusket (idag) ger marginall nytta tycker jag inte man skall tillåta det.

På sikt vet vi inget om hur stor nyttan kan bli. Inte ens på väldigt kort sikt.
Nja 2009-09-11 00:08 #80
Ergo >> Mats E gav svaret redan i andra inlägget:

Namn: Mats E Inlagt: 2009-09-09 08:26 Nr: 2/79
Nej då. Man gör helt enkelt bedömningen att den eventuella nyttan i navigationshänseende är marginell, precis som att klockan skulle vara det.
Ergo 2009-09-10 23:55 #79
Slutsats?

I Sverige fuskar ingen och ingen har ens tänkt tanken på att fuska. Så tror både SOFT och de som skriver här.

I Finland är man mer öppen med att fusk förekommer och att man till mans fuskar lite.
Nja 2009-09-10 22:29 #78
Finne >> Orka!
Finne 2009-09-10 22:19 #77
Mobiltelefånfrågan var vettig för mig, för jämförelse. I Finland får vi inte bära mobiltelefon. Det är spesielt sagt på regeln att mobiltelefånen är inte tillåtet, men tävlingsledaren kan tillåtelselappan att bära telefon. Det vorde vara bra att ha om man skadar men det går inte. Orsaken är det kan anvädas för fuskning.

I Jukola det var inte tillåtet at bära gps enheter. Inte ens logger utan skärm. Orsaken är det kan anvädas för fuskning. Och Jukola är inte den enda tävlingen. Det är ganska säkert att ingen fuskar, men det betyder ingenting.

Jar tror att man fuskar inte i Fnland mer än i Sverige. Men jar tror att de som gör regler här i Finland har lite annorluda sätt att göra det. Prinsipen är att man borde lita på orienterare så lite så möjligt. Om man kan ta bort fusknigsmöjlighet utan stora nackdelar man gör det. Regelgruppen funderar alltid hur man kan fuska och försöker göra regeln på det sätt att fuskning är svårt och risken at åka fast är så stor som möjligt. "to catch a thief you must think like a thief", vet inte vad det är på svenska. Jag tror IOF gör på sama sätt när jag tänker på IOF gps regeln.

För de som är vana vid reglar som är gjort på det här sätt det är väldigt svårt att föstå att man verkligen tillåter att använda gps enheter liksom forerunner. Inte bara bära, men använda! hur kan du veta att någon inte fuskar?! I Finlad det är absolut omöjlight att även tänka att ha en sådan regeltolkning. Och samtiding förbanna mobiltelefoner.

Om de här tolkningen stannar, tänk bara vad alla de orienterare från utomlands tänker när de kommer till Sverige att tävla. Dom är inte tillåtet att använda gps på hemmaplan, men alla svenska orientera har kunnat lära, träna och tävla med dessa enheter för länge. Jämnt?

Jag tror det inte är stor överraskning om några killar som har inte kunnat använda enheter i tävlingar tänker att det ska bara göra tävlingen mera jämt om de fuskar lite, bara lite. Och kaske dom har det inte totalt fel där.

Regeltolkningen är dåligt. bättre att bara får bära utan att anväda, kanske tejp över skärmen på viktika tävlingar. Nu det är bara många nackdelar och inga fördelar. Ta bort den.
dd 2009-09-10 19:41 #76
gsb>> Du ja, men dagens ungdom då? Om de redan i ung ålder börja öva in användande av GPS som hjälpmedel vid orientering?
gsb 2009-09-10 18:30 #75
Men är ni seriösa? Att försöka räkna ut/knappai nästa kontroll tar ju mer tid än man tjänar!

Titta på displayen? Snacka om att tappafokus på orienteringen!

OK, det kan finnas 1% motionärer som tjänar _lite_ på det, men de kmmeri varje fall på undre tredjedelen av resultatlistan.

Allt annat är bara teorier och saknar verklighetsunderlag! Jag har sprungit med en GPS (301/305/405) på armen nu i 3 år och aldrig tittat på den annat än på löpträningar för att kolla pulsen. Skulle jag börja fippla med den på en tävling skulle mina redan långa tider bli ännu längre.
Peter Löfås 2009-09-10 17:29 #74
UA m.fl.>>
Forerunner kan visa markkordinater antar jag ( det kan min globalsat GH315 iallafall, typ kopia av Forerunner).

Nästa kontrollposition är på 1:10000 dels karta
NästaX = X + (antal cm sidled)*100
NästaY = Y + (antal cm höjdled)*100

(Eller varför inte använda linjalen på kompassen som redan räkar om till meter).

Om du har slagit en Waypoint på föregående kontroll kan du mycket enkelt spara denna som nästa kontroll (med ovan angivna tillägg).

Tycker inte direkt det låter speciellt avancerat att göra, och för en motionär / halvbra senior borde det löna sig i de flesta terränger utom Tallhed.

Nej SOFT, detta beslut borde man snabbt som attan dra tillbaka innan man hamnar i läget med pannlampan att man inte längre vågar förbjuda det.
gsb 2009-09-10 15:59 #73
finne>> http://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll
Ubbe 2009-09-10 15:43 #72
Finne>>> Säg att jag har jour, eller en gravid flickvän hemma. Det är väl jättebra om jag kan springa med telefon i bakfickan på en tävling? Varför i hela världen skulle det fresta mig till att använda den för att fuska? Samma sak om jag har en GPS med display som förhöjer nöjet på distanspassen. Jag använder gärna samma GPS på tävling för att i efterhand kunna analysera mitt lopp, men skulle aldrig, oavsett hur viktig tävling eller hur stor bom jag gör få för mig att använda den i skogen om det inte gällde ett nödläge och därmed brutet lopp. Jag litar också självklart på att andra resonerar likadant.

Man brukar säga att som man känner sig själv känner man andra och därmed tror jag du valt fel sport.
Finne 2009-09-10 14:43 #71
"inte om den används till att skaffa sig en orienteringsmässig fördel"

Grejen kan inte vara inte tillåtet endast om man ska skaffa sig en fördel och tillåtet om man gör det inte. Eller ska startpersonalen alltid fråga hur den och den grejen ska används och ta den bort endast om löparen säger att han ska skaffa orienteringsmässig fördel med det?

Ska det vara så att det är tillåtet att ha mobiltelefon med, men det ät inte tillåtet at skaffa orienteringsmässig fördel med det. Och vi bara litar på att ingen ska fuska med det (= ta bilden av kartan och MMS det till kompisar som ska starta senare).
Bop 2009-09-10 14:20 #70
UA>> Det skulle kunna gå att göra på Forerunner idag om man använder "Save location" när man kommer till en kontroll. Använder man sedan "go to location" så ser man hur långt ifrån föregående kontroll man är och i vilken riktning den ligger. Bara att se till att man har rätt riktning från kontrollen. Det är inte jättesmidigt att göra, tar 10-20s att ställa in och man bör vara stilla för att få en bra riktningsangivelse.

MEN det är en kursorienterande signalfunktion och därmed icke tillåtet.
Bop 2009-09-10 14:07 #69
Finne>> Inte om den har gps med karta eller används till att skaffa sig en orienteringsmässig fördel, tolkar jag det som.
Finne 2009-09-10 13:39 #68
Jag antar att mobiltelefon som vardagsutrustning är tillåtet nu. Rätt?
UA 2009-09-10 13:07 #67
Skeptisk>>Det känns lite mycket spekulation bara. Du
skriver om en "GPS där du kan skriva egna insticksprogram",
och där du kan skriva in vinkel och avstånd, för att få reda
på avståndet till kontrollen. Mig veteligen finns inte denna
ännu, så varför inte vänta med att förbjuda den tills den gör
det?
Skeptisk 2009-09-10 12:48 #66
Jag tycker det här är viktigt tydligen. Jag är väl kass på att förklara. Du har två kända punkter redan vid din utgångskontroll. 1 Din GPS position. 2 Din GPS position + vinkel,avstånd till nästa kontroll. Man behöver inte vara lantmätare för att förstå detta. Kan inte Mats Troeng förklara om/hur han kan nyttja den här möjligheten i olika terrängtyper, olika situationer. Det är ju många som lyssnar på honom, utsökt pedagog, elitorienterare och kan tekniken.
vattenglaset 2009-09-10 12:35 #65
FF>> Kul idé, men då kan man ju förbjuda den funktionen också, liksom signaler mm.
vattenglaset 2009-09-10 12:34 #64
Skeptisk>> Man kan ju inte fö ett avstånd till en punkt man inte vet! Man kan få löpt sträcka, men den ökar ju med 5 meter åt vilket håll man än springer!
FF 2009-09-10 12:33 #63
Kom på en schysst grej som förutsätter att man kan mäta ett avstånd per kontroll i tävlingsfart, vilket jag anser att det inte är helt omöjligt. Till och med så segrare i elitklass borde kunna ha nytta av det i vissa terrängtyper. Man trycker på en knapp när man passerar startpunkten. Avståndet från startpunkten till nästa kontroll bildar ett cirkelsegment som man ska söka upp och följa. På sträckor vinkelräta mot startpunkten kan man få en rätt fin böj på sitt vägval i homogen terräng. Räcker med en siffra på displayen.

Har man två kända punkter att mäta efter så...
Skeptisk 2009-09-10 12:17 #62
Nja>> Jag ger snart upp men ger dig en chans till. Du knäpper position vid din kontroll, springer mot näst, gör ett parallellfel ala Martin Johansson, han konstaterar här stämmer ingenting, står stilla 15 sek försöker läsa in sig. Tar beslut - jag satsar 15 sek på att få reda på hur långt jag har kvar till kontrollen. Mäter avstånd och vinkel med Kompass, knappar in i GPS som svarar du har 300 meter kvar till kontrollen. Han slår på "upptatera mig varje sekund" för nu är han väldigt brydd vet inte alls var han är. Han springer i den riktning han tror och får besked nu har du 305 meter kvar till kontrollen. Ja resten kan ni förstå själv.
Nja 2009-09-10 12:05 #61
Herr Ofog >> Utveckla gärna. För jag förstår inte.
Herr Ofog 2009-09-10 12:02 #60
Nja igen>> Poängen ligger just där. Det hör till spelts regler att vi tar risker och betalar för dem. Med ett GPS-spår hade Martin Johansson antagligen bommat kontrollen i alla fall men han hade inte gjort ett så katastrofalt beslut som att söka kontrollen i fel riktning. Hans risktagande hade resulterat i 1 min tistapp i ställer för 10 min. Här förändrar tekniken sportens förutsättningar i grunden. Och med fortsattteknikutveckling kommer möjligheterna bara att bli större. SOFT är på väg att bli ett nytt FINA.
Trolloc 2009-09-10 11:18 #59
Känns som att det är gubbar som inte förstår sig på teknik som klagar här. Skulle tippa på att ni är oroliga för att någon gubbe i eran klass är duktigare än er själva på GPS och ska dra nytta av det. Det bästa är att titta på kartan och springa till kontrollen (om ni inte visste), kommer blir roligt framöver se H40+ gubbar irra omkring i skogen stirrande på sin klocka.
FF 2009-09-10 11:14 #58
Jag tror som Wrane. Och man kan ju alltid ändra reglerna igen. Om det behövs.
Storm i vattenglas! 2009-09-10 11:14 #57
Skeptisk>> Två kända punkter att dra en kurs efter har du ju inte om du bara tittar på spåret som blir när du springer.

Finne>> Inget är hugget i sten. Beslutet att det är ok att använda GPS för att i efterhand analysera loppet är ju för att det finns goda användningsområden i t ex utvecklande syfte.
Jag håller med om att det är lite fånigt att säga att det är ok att använda avståndsbedömningen på GPS-klockan bara för att den i nuläget inte är särskilt fördelaktig i förhållande till att orientera rätt från början.

Att släppa fokus från orienteringen och istället kolla på GPS-klockan är ju ett dåligt råd.

Som det nu är så är GPS förbjudet på alla viktiga tävlingar. Skulle det visa sig att GPS i framtiden kan användas för att skaffa sig otillåten fördel (att man mycket smidigare och snabbare än idag kan få användbar information, eller att det går att få kartbild i GPS-klockan så att den missbrukas på ett redan idag otilåtet sätt), så kan ju SOFT besluta om att förbjuda GPS på även andra värdetävlingar än de som IOF beslutat om. Om man har den på träningar och träningstävlingar, motionsklasser eller sprintploj gör ju inget. Men förbjuder man den helt så stoppar man ju även denna oskadliga användning som jag exemplifierade senast.

Jag tror att vi alla kommer att ha bra koll på när GPS blir användbart för att fuska med, (den är det knappast idag i de viktiga klasserna/tävlingarna för där är löparna inte bekänta av att splittra fokus bort från den verkliga orienteringen med det dåliga utbytet man kan få från GPS-klockan), och då får SOFT skruva upp förbudet ett snäpp med att ta bort tillståndet för displayen från de tävlingarna där det är befogat. GPS utan display är ju ok, man tvingar ju löparna att ha det via arrangören på de viktigaste tävlingarna.
Nja igen 2009-09-10 11:09 #56
Skeptisk >> Och angående Martin så hittar du ju bara på. Varför skulle han ta hjälp av GPS-utrustningen när han uppenbarligen inte ens tittade på kompassen? Men säg att han ändå skulle ha tittat på GPS-displayen när han började bli osäker, hur ska han då veta var kontrollen sitter när displayen saknar bakgrundskarta?
Nja 2009-09-10 11:02 #55
Skeptisk >> Jag skrev "till exempel". Finns fler. Du kan ha en blinkande symbol på skärmen som anger om du ska vänster eller höger. Eller så en siffra som är en form av funktion som ger en signal om vilken kurs du orienterar. Precis lika förbjudet som övriga kursorienterande signalfunktioner! Vad är din poäng?

Finne >> Du får fortfarande inte bära med dig sådan utrustning. Vill du prova, varsågod!! Då kan du väl lika gärna prova att dopa dig samtidigt, för ärligt talat, hur ofta kontrolleras det på en vanlig tävling??
Skeptisk 2009-09-10 10:41 #54
Nja>> Blåtandlur i örat, Du får beskedet "Du har sprungit 6 meter senaste sekunden. Du har närmat dig kontrollen 5 meter". Vad drar du för slutsats ?
Martin Johansson på NOM - parallellfel - 10 minuter som skulle kunna varit 1 minut med GPS hjälp ? Vill vi ha det så här ?
Finne 2009-09-10 09:11 #53
Mats E>> Någon kan ju ha stoppat ner en GPS med karta i byxlinningen?

Sant. Problemet ät att det ska nu vara helt tillåtet att titta på skärmen. Man vet ju inte vad han ser på skarmen, är det bara distansmätnig eller något annat. Om man inte tillåter att använda gps ingen borde titta på skärmen. Om mans er att någon gör det kunde man anta att det kan vara fuksning och kolla det. I framtiden man kan fuska med skärmen i ro.

"datorn med den inkopplade SI-mastern och börja programmera+stämpla"

Man kan göra det. Men det är inte riskfri. Det kommer inte att vara online signaler. Enlight mellantider su skulle ha stämplas samtidigt med några andra och dom inte såd dig. osv.

Att det finns gamla metoder att fuska betyder inte att man ska öppna nya möjligheter för fuskning. Med regler man borde ta bort fukningsmöjligheter, inte öppna nya.

Till sist, vad vinner vi med den här regeln? Över att man ha bar förbjudat att använda gps men tillåtat att bära utan ant använda för navigering, tejp över skärmen? Ni vinner ingenting. På det andra sätt skulle man ha kunnat kontrollera lite vad man gör med enheter is skogen och ingen kunde ha kunnat tittat på skärmen i lugn och ro till exempel när någon foljer. Hängaren kunde se att du tittar på skärmen och ha tagit tejpen bort. "Hoppas att oron försvinner" säger Wrane, men jag tror att det ska vara den motsatsen.
Mats E 2009-09-10 07:56 #52
Finne: Det går också bra att från startpunkten springa ner till sin bil på parkeringen, öppna upp datorn med den inkopplade SI-mastern och börja programmera+stämpla varje kontroll. Nästan alla arrangörer har samma koder i kontrollerna som på kodsiffrorna. De mer sofistikerade fusken kommer vi ha svårt att undvika ändå. Någon kan ju ha stoppat ner en GPS med karta i byxlinningen?
Nja 2009-09-10 00:08 #51
PS >> Men du måste ju fortfarande veta var du befinner dig i sidled och då har du den förbjudna kursorienterande signalfunktionen.

Skeptisk >> Ljud, ljus eller vibration till exempel.
Skeptisk 2009-09-09 23:50 #50
PS>> Och om man ligger rätt i kurs utefter två kända punkter finns kanske redan (fanns på min gamla handhållna Garmin) så jag slipper utveckla något eget ;-)
PS 2009-09-09 23:46 #49
Nja>> Forerunners klockor tror jag bara kan visa löpt väg men om de får önskemål så är det väl bara ett par timmars utvecklingsarbete och testning för att lägga in möjligheten att visa hur långt man befinner sig fågelvägen från senaste tagna mellantid. Detta skulle kunna komma som en firmware-uppdatering precis när som helst.
Skeptisk 2009-09-09 23:43 #48
Nja! Signalfunktion ? Låter som ett ljud eller? Tur att man inte sitter i juryn ;-)
Nja 2009-09-09 23:37 #47
Skeptisk >> Och den typen av kursorienterande signalfunktion (som talar om ifall du ligger till vänster eller höger) är alltså förbjuden enligt anvisningen. :)
Skeptisk 2009-09-09 23:33 #46
Nja>> Jag fortsätter, och dagens ungdom är mycket smartare och klipskare än mig. Använd en GPS där du kan skriva egna insticksprogram. Mät avstånd och grader med kompassen. Knappa in i GPS (5sek). Givetvis har du lagt in meridiankonvergenser och missvisningar sedan tidigare. Displayen talar om om du ligger till höger eller vänster (även hur mycket i meter) och hur långt du har kvar. Du kan givetvis få en ny kurs varför du nu skulle vilja det ?
Nja 2009-09-09 23:18 #45
Skeptisk >> Det förutsätter att du springer exakt rakt i 1500 meter. Vad händer om du kommer 50 meter i sidled, vilket inte känns som helt otänkbart?

Förstod inte heller riktigt det där med cirkelbågen för vad jag vet finns det ingen linjal som kan mäta exakt längs en cirkelbåge, speciellt inte när det är på kartan med kontrollerna du ska mäta (cirkelbågen har du ju på GPS-displayen). :)

Har bara två ord för dig: Lycka till! :)
Skeptisk 2009-09-09 23:06 #44
Displayen kan väl ge nyttig information utan "bakgrundskarta" vad nu definitionen är för den. Ange startpunkt vid din kontroll. Spring mot nästa - flackt långt grönt kanske mörkt ? fan nu måste jag väl vara framme snart ? Titta på displayen, den ger distansen 1542m +-5m. Mät med kompassen - oj det är 1625m +-10m. Där är en sten, fåse vilken kan det vara. Mäter 1550m på kartan med kompassen i en liten cirkelbåge, hm den där stenen skulle det kunna vara.
Fan 15sek gick det där, nu får jag öka.
Nja 2009-09-09 23:00 #43
Alltså, utan bakgrundskarta har du ju ingen koll på var kontrollen sitter, eller hur? Då får du börja mäta avstånd på kartan och sedan jämföra detta med en eventuell skala i displayen som visar ditt spår mot en vit bakgrund. Men vänta nu, du vet ju antagligen inte ens var du är när du börjar mäta så vad är det du ska mäta??
Nja 2009-09-09 22:56 #42
Skeptisk >> Men du har ju ingen bakgrundskarta? Börjar bli tjatigt det här. :) Med en bakgrundskarta räcker det med en enda sekund så är hela sportens idé död. Då försvinner ALL utmaning men det är ju inte tillåtet enligt anvisningen.
Skeptisk 2009-09-09 22:49 #41
Jag är beklämd. Att man till och med uttryckligen ger OK till att använda sig av tekniken. Det var illa nog att man bar dom med vertejpad display. Som mycket innanför pannbenet har man väl så att man förstår vilka fördelar GPS:en kan ge i olika situationer. Visst eliten har kanske minst nytta, men dom har också mest att vinna på att förfina och utveckla nya och snabbare sätt att använda sig av tekniken. Jag är säker på att i viss terräng och vid bommar blir det första man gör se på displayen om man har sprungit för långt eller för kort. Det tar bara 5 sek. Vi har diskuterat det förrut, det finns ju alternativa GPS:er utan display som tryggt ligger och väntar på analys efter tävlingen. Billigare och bättere mottagare.
Nja 2009-09-09 22:47 #40
Finne >> Men du får ju inte ta in informationen (koordinaterna) i klockan från början? Lika lite som du får låna tävlingskartan från en löpare som redan har sprungit. Förstår du inte det?

Namnlös >> Tror du verkligen löparen tittar på GPS:en hela tiden för att kolla så att hon/han inte springer kontrakurs? Det finns ju något som heter kompass också... Och tror du verkligen att löparen skulle ha någon nytta av att titta på GPS-spåret när det inte börjar att stämma på kartan längre? Tänk på att det inte finns någon bakgrundskarta i klockan (förbjudet), det finns bara ett spår. Då ska löparen med hjälp av en skala i ett minifönster (hon/han lär ju inte springa omkring med värsta megadisplayen heller...) försöka avgöra hur långt hon/han har sprungit kontrakurs. För avståndsmätaren är ju ganska så värdelös så länge inte en spikrak kurs hålls. Dessutom ska det knäppas av en utgångspunkt hela tiden i så fall och det är ju inte säkert man gör detta vid varje kontroll eller vid "sista säkra". Glöm inte heller bort att kompassen många gånger antagligen är ett betydligt bättre hjälpmedel än GPS:en (utan kartdisplay). Jag skulle kunna utveckla det här ytterligare men det finns ett bättre ord som kan sammanfatta hela resonemanget: långsökt!!! :)
PS 2009-09-09 22:46 #39
2009-09-09 21:37 >> Det man slås av när man ser på de där bommarna är först att somliga löpare omöjligt kan ha kollat på kompassen eftersom de dels springer väldigt snett och dels verkar ta fel på sluttningar som har helt fel riktning. Det andra är att de verkar ha extremt svårt att läsa in sig. Jag har sprungit väldigt mycket i de där trakterna och terrängen inbjuder bitvis till väldigt hög fart vilket kan vara förrädiskt och kartorna tar ofta med onödigt små detaljer men i övrigt kan man knappast påstå att de är dåliga så det förvånar mig att löparna haft så svårt att läsa in sig.
PS 2009-09-09 22:33 #38
Kasi Namgerb>> Tror du på fullt allvar att någon startar en exe-fil som en helt anonym person länkar till på nätet. Det kan ju vara vilka virus som helst!
Anonym 2009-09-09 21:37 #37
Tror du verkligen att de här skulle inte ha bommat mindre med gps & wpts?
http://news.worldofo.com/2009/06/07/gps-tracks-noc-long-mistakes-collected/

Så sluta tjata, att GPS inte är en bra hjälpmedel.
Kasi Namgerb 2009-09-09 19:31 #36
Ladda ner Pekka Varis GPS-uppföljning ( http://www.gpsseuranta.net/GPSSeuranta2HOMEEDITION_FIN_20090610.exe) och titta på Jukolas andra sträcka från året 2007. Ser man på ett viss topplag kan man säga att det går inte att lite på GPS ;). Sen kan visa fel hemskt mycket.

Så sluta tjata, att GPS är en bra hjälpmedel ;).
Ulf S 2009-09-09 17:35 #35
Är lite kluven till beslutet. Tycker det är bra att man explicit tillåsts att bära GPS, men tycker att det är olyckligt att man godkänner användning. Jo, jag förstår att det skulle innebära svårigheter att kontrollera efterlevnad av en regel som til¨åter att man *har* GPS, men inte använder den, men problemet att kontrollera en regel borde inte styra regelutformningen. Man kan ju se liknande tendenser när det gäller försöken att definiera kriterier för hängning/kompislöpning (i det fallet att försöka hitta ett sätt att göra en regel kontrollerbar) eller frisläppandet av de ljusstarka lamporna (man kunde inte hitta ett enkelt sätt baserat på ljusstyrka, altså så släpptes alla regler).
Jag tror iofs inte mycket på användningen av waypoint, men avståndsfunktionen kan vara till stor nytta (i alla fall för en motionärsgubbe som mig som dessutom är relativt ovan att orientera i flack och detaljfattig teräng och är värdelös både på avståndsbedömning och stegning). För att inte frestas till sådant har jag inte avstånd uppe på displayen när jag tävlar. Jag har totaltid, tid sedan senaste kontroll (detta motsvarar vad jag förut hade på min icke-GPS-klocka när jag orienterade) och puls (vilket delvis är ett hjälpmedel: jag vet av erfarenhet att om jag ligger på 90% av maxpuls så försvinner min orienteringsförmåga all världens väg, och dessutom kan det vara en indikation på att jag slöar till mig på vissa löpsträckor).
Jag tror att det skulle räcka med att förbjuda användning, och om det verkar lite väl tandlöst skulle jag argumentera för att displayen ska täckas över. Det skulle iofs innebära att man tvingas förlita sig till sportmanship och fair play från deltagarna, men jag föredrar det framför att orienteringstekniken ändras baserat på de tekniska hjälpmedel som finns på marknaden. Just nu finns det knappast några GPS-klockor ned kartfunktioner som skulle vara användbara vis orientering, men vad gäller om några år? Kanske kan man då ladda en gammal orienteringkarta i sin "klocka". Nåja, utrustar man de där som trakasserar en med "var är jag"-frågor med sådana "klockor", så skulle ju åtminstone *det* fusket försvinna...
Finne 2009-09-09 17:25 #34
Nja>> Vad menar du? Man får ju titta på skärmen och trykka knappor? Och det räcker för fuskare. Om du ser någon som gör det du kan inte veta fuskar han eller inte.
Nja 2009-09-09 16:32 #33
Finne >> Nej, man får inte alls syssla fritt med det i skogen. Det är fortfarande förbjudet, tror du har missuppfattat det.
Finne 2009-09-09 16:20 #32
Nja >> Vi gör det på de viktiga tävlingar. Har du tänkt varför vi gör det?

På andra tävlingar man gör det inte. Det betyder att det är lätt att visa kartan. På det sätt man har jufå tips och kunnat göra de rätta vägvalen före start. Men nu ska man ha koordinater också och får friit sysla med enheter is skogen. Altså man har både vägvalen rätt och också kan inte göra stora bummar vid kontoller. Veldigt bra regler för fuskare.
Nja 2009-09-09 16:01 #31
pl >> Min definition (och de flesta andras, inklusive regelgruppens, verkar det som) innebär en karterad bild av verkligheten.
Nja 2009-09-09 15:57 #30
Finne >> Men då tycker jag vi också ska införa förstart i alla klasser på alla tävlingar så att ingen riskerar visa sin karta för sent startande. För den informationen är ju oerhört mycket mer värd än kontrollernas koordinater.
pl 2009-09-09 15:55 #29
Nja>>
Och din definition av karta är?
Min definition av karta är en yta där man kan positionera ett objekt relativt verkligheten. I.o.m. att din rutt visas på klockans "Kartdisplay" så faller den inom den definitionen också.

Finne 2009-09-09 15:44 #28
"vem lånar ut sin klocka till kommande löpare om man vet att den kommer att fuska och att båda riskerar att diskas"

Varför inte, på nästa etappen det ska vara din tur. Och man kan ju inte bli diskad. Ingen kommer att kolla om man har wpts eller inte. Och om kollar det betyder ingenting. Det ät inte sagt att man får inte bära wpts om man inte använder dom. Och att inte tömma enheten ät helt naturligt eftersom den förta löparen ska analysera efteråt också. Så det är "att bära wpts utan and använda", ungefär liksom gps enheter tidigare, men nu med wpts.

Och nu det ska vara tillåtet at sysla med gps skärmen(display?) på skogen, så det ät inte möjligt att veta andvänder man wpts eller bara mäter distanser. Ingen risk att vara diskad här, det är bara att köra.
DrP 2009-09-09 15:08 #27
Sven Lundbäck>> Jag brukar istället erbjuda de som frågar att visa dem hur de enklast tar sig till målet, under förutsättning att de lovar att bryta. Hittills har ingen nappat på erbjudandet, så de kan inte ha varit så vilse.
Nja 2009-09-09 14:32 #26
pl >> Fast en kartdisplay ska väl ändå kunna visa (display på engelska) en karta?
pl 2009-09-09 14:28 #25
Talangen m.m.>> Ok, vet ej hur det ser ut i 405an. i 305 och 301 fanns iallafall ett kartmode där man kunde se sitt spår. Där ser man även alla mellantider markerade.

Detta kallar iallafall jag kartvy. Var någonstans har du läst att vyn måste kunna visa en bakgrundskarta?
prefontaine 2009-09-09 14:11 #24
Jag tycker det är en ganska sund debatt det här. I 305 räcker det med att trycka en mellantid för att typ få en waypoint (om man har ruttdisplayen framme markeras varje mellantid med en punkt). Så tillexempel vid en kors-bana eller en bana där man kan ta ett vägval förbi en senare kontroll kan man ha ganska stor nytta av det. Är det att skaffa sig otillåten fördel? Alla har ju nu den möjligheten? I och med det här undantaget där soft uppmuntrar folk att använda gps-klockan måste det väl vara fullt tillåtet? Jag håller med att det är otillåten fördel att trycka mellantider och ge klockan vidare, men att uttnyttja alla dess funktioner för egen vinning är alltså fullt tillåtet nu?
Nja 2009-09-09 14:11 #23
Finne >> Men alltså, vem lånar ut sin klocka till kommande löpare om man vet att den kommer att fuska och att båda riskerar att diskas?? Jag skulle då aldrig göra det.

(...om jag nu mot förmodan ens skulle ta sträcktider med klockan, vilket känns helt onödigt när sträcktiderna ändå kommer via Winsplits eller annan tjänst)
Sven 2009-09-09 14:00 #22
Finne> Han var en typisk H40+.
Talangen 2009-09-09 14:00 #21
Pl>> Ja det vill jag verkligen veta också! Var finns kartfunktionen på min 405:a?? Har inte hittat någon sådan.. Sedan det där med waypoint i 405:an, har ni testat det? Krångligare funktion för det finns inte, jag lär tappa betydligt mera tid bara genom att försöka få till det än att orientera själv... Lägg ned...
Finne 2009-09-09 13:17 #20
"Hände senast på DM-stafetten"

Undar vilket "grupp" tillhör den killen som frågade. Om ja tänker på "Silar mygg och sväljer kameler" o-snakken tror jag att det är gott om fuskare där ute. Och ingen kommer att kolla deras gps enheter.
Sven Lundbäck 2009-09-09 13:03 #19
Finne> Jag kommer fortsätta svara "Inget fusk!" till de som frågar mig i skogen. Hände senast på DM-stafetten i helgen...

Tycker du verkligen skall ha på fötterna innan du påstår att "alla" eller ens "många" utnyttjar de saker som ligger i gråzonen, och speciellt de saker som är klara regelbrott.
kg 2009-09-09 12:56 #18
Finne>> det är möjligt att Ni alla gör så men Vi gör inte så. Tydligen tillhör vi helt olika grupper.
Finne 2009-09-09 12:26 #17
Pekstanfly>>

jag kommer att göra det samma jag har gjort tidigare med samnlöpning och om att fråga vart man / andvända gamla kartor. Jag anpassar mig till regler / koll / dispens och vad jag eller antar att andra killar gör. Vi alla gör ju så, eller?
gsb 2009-09-09 12:11 #16
Finne>> Nej alla hänger inte, man samlöper inte eller man visar inte på kartan var banan gick (annat än på kavlar). Det kanske är vanligare i Finland?

Ivarje fall jag är uppfostrad med moralen att man fuskar inte och man använder något som kallas "sportmanship".

När du skriver "man", menar du sig själv då?

/G
Pekstanfly 2009-09-09 12:06 #15
Finne>> Kommer du att fuska?
Finne 2009-09-09 11:52 #14
Idag man frågar var man är, man samlöper och hänger. Man visar banan med gamla kartan. Inte tillåtet men man gör det eftersom det ät ingen koll och ingen straff och man antar att alla andra gör det också.

Gps enheterna är dyra, det är bara naturligt att man löper med samma enhet två gånger på en tävling om det ät möjligt. Och det är naturligt att man tar "sträcktider" med det. Och man kan ju inte tömma minnen eftersom den första löparen vill analysera data efteråt. Det är ju bara naturligt att man har wptkarttan på enheten/displayen. Det är bara tittar man på det eller inte. När allt går bra man kanske gör det inte. Men när man startar bumma... vem vet vad man gör när möjligheten kommer. Ingen koll, ingen dispens. Det ska vara bara naturlig att titta på diplayn eftersom det ät tillåtet at mäta distanser med det. Så ingen kommer att veta. Helt säkert att många ska göra det här på oringen. Så det är naivt att tro att den nya tekniken inte kommer att missbrukas. Och naivt att göra regler som gör det så lätt som möjligt att fuska. Om det finns alternativer.
Nja 2009-09-09 11:10 #13
Kanske är bäst att referera till en paragraf innan den här löjliga diskussionen spårar ur fullständigt.

TR 7.1.3 Tävlande får inte försöka skaffa sig otillåten fördel.

Om man inte förstår innebörden av denna paragraf borde man kanske fundera ett tag på varför man idrottar överhuvudtaget. Det står i och för sig inte uttryckligen att waypoints är otillåtna, men det står inte heller att:
- du inte får titta på en tävlingskarta som någon redan sprungit med
- hästar eller kameler inte får användas som transportmedel
- du inte får rycka kartan från annan löpare
- du inte får springa med ditt barn på ryggen osv osv osv.

Lägg ner!
Nja 2009-09-09 11:04 #12
Pl >> Hur menar du då? Det finns ingen kartdisplay i Forerunner-klockorna (bakgrundskartan är väldigt obefintlig ;). Och waypoints får du inte lägga in. Om klockorna skulle förbjudas skulle i så fall också alltid alla som har sprungit hållas åtskilda från de som ännu inte startat eftersom de kan ge annan värdefull info enligt mitt resonemang i föregående inlägg. Hållbart? Knappast!
Finne 2009-09-09 11:03 #11
Regelansvarig på SOFTm säger att dagens GPS-modeller från Garmin, Polar och Suunto är fria att använda eftersom det i modellerna hittills inte finns någon möjlighet att lägga in en bakgrundskarta. Jag ser att det betyder at det är tillåtet at ha wpts. Man kan ju inte kontrollera detta - när någon tittar på displayn hur kan man veta oom han bara mäter distanser eller orienterar han med wpts, så det är helt naturligt att et är tillåtet.
PS 2009-09-09 11:02 #10
Pl>> Kan du lägga ut en instruktion på var man hittar kartfunktionen på 405:an. Jag har aldrig sett den.
Pl 2009-09-09 10:55 #9
Därmed rök alla ForeRunner klockor från de som är tillåtna då de alla både har Kartdisplay samt Navigationshjälp mot waypoints.
Nja 2009-09-09 10:54 #8
Finne >> Det är naturligtvis inte tilllåtet. Lika lite tillåtet som att en tidigt startande löpare smugglar med sig kartan och ger till en senare startande, eller så går igenom med denne på en gammal karta hur banan går och vilka stråk/vägval som fungerade bra/dåligt.

Att fuska med kartan eller ge tips ger nog dessutom betydligt mer än om man har otillåtna GPS-punkter inlagda i klockan som man ska försöka orientera efter (du ska ju ta rätt vägval också).
L 2009-09-09 10:34 #7
Finne> Kan inte Wps räknas som "kursorienterande signalfunktion" och därmed inte tillåtet? En signalfunktion behöver ju inte innebära att den skall låta. Den kan ju vara textbaserad också.
Finne 2009-09-09 10:19 #6
Får vi nu använda Fore 305 "fullt"? Kul, kompis som startar tidigt kan ta waypoints för någon som startar senare. Nu ska vi liten tävling, vem är den första löparen som vinner i Sverige utan att ta kartan med på starten! Härligt att det är tillåtet nu.
surfer 2009-09-09 09:12 #5
Jag slänger ur mig att jag tror att GPSen har bättre koll på avstånd än om jag stegar? Nån stegare som har någon invändning?
D.B 2009-09-09 09:06 #4
Gäller detta även nu på SM? Tyckte mig se i PM att GPS med display inte var tillåtet.
RVT 2009-09-09 08:50 #3
Härligt - stegingen kan därmed läggas på hyllan. Gotland blir lite lättare att kuta på.
Mats E 2009-09-09 08:26 #2
Nej då. Man gör helt enkelt bedömningen att den eventuella nyttan i navigationshänseende är marginell, precis som att klockan skulle vara det.
Goran P Schnieder 2009-09-09 08:15 #1
Nu är SOFT ute o cyklar.... igen?

"I viss extrem terrängtyp kan det kanske ge en fördel mot traditionell orientering, men frågan är om inte kompasstekniken är betydligt mer avgörande i det fallet..."

Lite fusk är alltså OK...?

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng