Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Ordförande svarar på distriktens kritik.

Vem missförstår vem minst?

SOFTs nya verksamhetsplan har fått kritik från rörelsen medan förbundsordföranden hade hoppats på större förståelse. Idag ska styrelsen spika förslaget till ny verksamhetsplan inför förbundsmötet.

Publicerad 2012-02-15 14:21 (Uppdaterad 2012-02-15 17:45)

 18 kommentarer

Svensk orientering har tappat utövare konstant sedan 1985. Det förslag till ny verksamhetsplan som ligger innebär ganska så radikala förändringar. Förbundsordförande Lena Larsson motiverar detta i senaste Skogssport med att tidigare verksamhetsplaner inte har gett fler medlemmar. Det är förvisso ett korrekt påstående, men behöver det verkligen vara orienteringens verksamhet det är fel på? Ett företag kan ha världens bästa produkt, marknadsföring, kundkommunikation och pris. Ändå är det ingen garanti för att kunden vill ha produkten. Den kanske inte är tillräckligt intressant helt enkelt? Sedan finns det konkurrens. Orienteringen har konkurrens, inte minst av andra idrotter men också andra intressen. Det finns andra värden i livet idag jämfört med 1985. Det finns ungdomar idag som spelar datorspel som aldrig förr. Det finns internet som kopplar greppet på ungdomarna medan spontanidrott är ett minne blott. Det finns ett samhälle som inte verkar förstå vikten av idrott i skolan, även om nu just orientering fortfarande är obligatorisk. Är det verkligen bara vi själva som bär skulden för att vi tappar utövare? Vad är det som säger att vi inte hade tappat ännu fler om vi gjort annorlunda?

Vill vi verkligen veta varför dagens orienterare orienterar borde vi börja med att ställa oss just den frågan – varför orienterar vi? Varför orienterar du som läser det här? Denna grundläggande fråga verkar inte ha funnits med i SOFTs interna medlemsundersökning som i stor grad har legat till grund för den version av verksamhetsplan som nu ligger. Inte heller verkar frågan i den externa marknadsundersökningen ha funnits med om vad som skulle krävas för att få gemene man att börja orientera. Utgångspunkten verkar istället ligga i att klubbarna enligt medlemsundersökningen bedriver tävlings-, tränings-, motions- samt barn- och ungdomsverksamhet - kort och gott, orienteringsverksamhet - och att förbundet därför inte behöver göra detta. Man kan undra vad frågeställaren hade förväntat sig för svar på frågan vilken verksamhet klubbarna bedriver och vill bedriva, men slutsatsen man drar är alltså att SOFT ska göra det jobb klubbarna inte gör. Detta består till stor del i marknadsföring och kommunikation. 

SOFT har fått stark kritik för både innehållet i sin nya verksamhetsplan och den dåliga förankringen i rörelsen. Allt har gått väldigt snabbt och en konsekvensanalys har saknats. I Skogssport kan vi läsa om att distrikten inte accepterar att förbundet i form av minskad kanslipersonal vill dra ner på kärnverksamheten och istället anställa nya på kommunikation. OL Alternativet tog upp ämnet i två artiklar här på Orienterare.nu sent i höstas, men var kanske för tidigt ute. Nu verkar även rörelsen peka på just samma brister. Till råga på allt har uppsägningar på kansliet redan skett, trots att rörelsen via förbundsmötet ännu inte har antagit någon ny verksamhetsplan. Personalfrågor ligger normalt på förbundschefen och är inget styrelsen eller förbundsmötet ska besluta om. Detta betonar också Lena i Skogssport-artikeln. Till saken hör bara att den typ av uppsägningar det nu är fråga om påverkar en rörelse på kanske 90 000 medlemmar. Naturligtvis väcker det reaktioner.

Av intervjun med förbundsordföranden i Skogssport får man dock intrycket att det är rörelsen som inte förstår. Att man har missuppfattat. I samma andetag menar Lena att förbundet nu inte får råd att på allvar jobba med kommunikation och begreppen öppenhet, synlighet och tillgänglighet. Om vi bortser från att förbundet idag har en kommunikationschef på 75 % som inte fanns i organisationen för ett drygt år sedan, vad är det som hindrar att förbundet satsar på utbildning inom marknadsföring och kommunikation? Utbildning hos arrangörer, hos ungdomsledare som ska ut i skolorna, hos ansvariga för naturpasset osv. På samma sätt, vad är det som hindrar att samma typ av utbildning bedrivs vid de konferenser SOFT centralt anordnar eller alla de distriktsträffar som arrangeras varje år runt om i landet? Det borde vara i rörelsen verksamheten sker, inte på förbundet. Förbundet finns till för rörelsen och inte tvärtom. Dessutom, klubbarna kanske visst gärna arbetar med marknadsföring och kommunikation, bara de får relevant utbildning. Tyvärr ställdes heller aldrig den frågan i medlemsundersökningen. 

Under styrelsens möte idag onsdag ska förslaget till verksamhetsplan inför förbundsmötet spikas. Hur mycket kommer man att lyssna på rörelsen och hur mycket mera förståelse vill man ha? Med tanke på artiklarna i Skogssport kan man fundera på om inte den slutgiltiga verksamhetsplanen som antas av förbundsmötet i mars riskerar bli ett resultat av vem som missförstår vem minst.

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Sune 2012-03-11 15:55 #18
Vad menar ni egentligen när ni skriver "SOFT"? Förbundskansliet eller styrelsen?

"SOFT" är ju alla vi medlemmar i klubbarna tillsammans. Vi måste måste ju gemensamt ta ansvar med de demokratiska medel vi har inom orienteringsrörelsen="SOFT". Vi kan ju inte hålla på med att skylla på andra. Då händer ingenting.
EriOL 2012-02-27 15:19 #17
Zerbembassqwibo>> Enligt vad jag hört så fanns det förr i tiden, åtminstone i Stockholmstrakten, ett system med en brevlåda vid sista kontrollen där man kunde lämna sitt startkort om man tyckte det var pinsamt att springa/gå målfållan eller om man brutit och inte orkade utstå konkurrenternas och arrangörernas hånfulla blickar. Troligen så togs det väl bort eftersom brevlådan var tom för det mesta, men någon som vet mer kanske kan berätta..?
MA 2012-02-27 08:58 #16
P > Det är väl inte alls svammel. Företrädare inom SOFT har ju själva sagt att ett stort beslut som togs var ju borttagandet av B-klasser, och SOFT ser själva att efter detta så har en stor del av orienterarna försvunnit.

B-klass var en tävlingsklass vilket var att många sprang den, som inte orkade och/eller in ville träna för att springa i A-klass.
Motionsklass och Öppen är just motionsklasser och inte en tävlingsklass !

Och alla förändringar inom klassystemet som varit sedan borttagandet av B-klasser är ju bara ett stort fammlande.

Men om det var fler utövare av orienteringen med B-klasser så gynnar det ju alla, och då är det nog även så att arrangörerna även önskar fler tävlande på sina tävlingar och man då lägger fler banor.
Och det blir INTE dubbelt så mycket energi som mot dagens system.
Med kortbanor i ungdom, motion bland vuxna och Öppna motion, så är det även nu många klasser/banor.
Och vill vi åter ha fler orienterare (eller rättare sagt behålla de vi har), så får vi nog som arrangörer anpassa oss efter vad kunderna vill ha och inte vad vissa tror är bäst för arrangören för att göra så lite jobb så möjligt.
SERVICE heter ett ord !
Zerbembasqwibo 2012-02-26 21:39 #15
PS> OK då.

Apropå att ha motionsklass: låt personen avgöra då den går i mål. Den högra fållan ger dig en tid i resultatlistan, den vänstra och då blir bara godkänd/felstämplad. Man kan således delta i "motionsklass" i alla klasser. Man kan tvärtom också tävla i "B-klasser" eller vad vi nu vill kalla de lite lättare klasserna.
P 2012-02-26 15:56 #14
Ticaf>
Det där är ju bara rent svammel! B-klasser har alltid funnits men med olika namn. Idag går det under benämningen Kort och under en längre tid Motion. Om man nu inte vill springa "tävling" och i huvudklassen, varför skulle då inte Motion kunna passa lika bra? Eller Öppen klass?

Hur många arrangörer tror du vill lägga ner energi på dubbelt klassystem med allt vad det innebär? Banläggning, kontroller mm.
Ticaf 2012-02-24 13:53 #13
Orientering är väl en av få idrotter som fattat ett beslut att man inte önskar ha med alla i sin verksamhet. Detta intelligenta beslut fattatdes på FM 1994 då man beslöt att B-klassarna inte längre var önskvärda. Ett antal protesterade men tyvärr inte tillräckligt många. Cirka 40% av alla orienterare var vid denna tidpunkt B-klassare. Nu ser vi konsekvenerna av detta beslut, dels via färre orienterare men även i form av färre ledare (=många av dessa var duktiga sådana). Hoppas att de som drev igenom detta beslut nu rannsakar sig själva. Skadan är dock skedd.
PS 2012-02-23 16:22 #12
Zerbembasqwibo>> Bra ironi ska ju vara svår att genomskåda för den som den vänder sig mot och tydligen även för mig som är på samma sida. Tyckte dock att den saknade den sista skruven som gjorde resonemanget orimligt.
Zerbembasqwibo 2012-02-17 11:23 #11
PS> Svårt att läsa ironi? :)

Dessutom är Klyftan skadad och måste operera sitt smalben enligt radion idag.
BjornG 2012-02-17 10:36 #10
PS>> Det var menat som ironi. Jag försökte skriva mer - men det gick inte, vet inte om jag inte orkade eller om det bara var så att jag helt enkelt inte kunde förmå mig till att skriva sånt trams. (Om kommunikation och media: någon har sagt att journalistik är att skriva i vatten.)
PS 2012-02-16 23:47 #9
BjornG>> Det där tror jag inte så mycket på. Det kanske är vägen om man ska lyckas nå helt nya grupper i vars familjer det inte finns någon direkt tradition av idrott och/eller friluftsliv men frågan är om det verkligen är värt besväret att plocka körsbären längst upp i trädet så länge man knappt hinner med de som nås från marken. Jag tror mer på punktinsatser ute i skolorna för att tala om att man finns och vad man har att erbjuda. Det svåra är i sista änden att behålla dem och då gäller det i första hand att man har tid att ge varje enskild individ så mycket uppmärksamhet och hjälp som möjligt. Utöver det så tror jag på att presentera idrotten som en modern och framåt idrott genom att utnyttja all tänkbar teknik på våra värdearrangemang.

För några år sedan pratade man om en Klüft-effekt inom friidrotten och framför allt yngre tjejer stod på kö för att börja friidrotta. Naturligtvis ett stort lyft för friidrotten men jag undrar lite över vilka av dessa som fortfarande är aktiva. Jag är ganska övertygad om att det beror huvudsakligen på hur de lokala klubbarna lyckades ta hand om dem. De som visade störst talang fick antagligen störst uppmärksamhet och är kanske kvar men det är långt ifrån säkert att det är dessa som hade störst möjlighet att bli riktigt bra.
BjornG 2012-02-16 16:54 #8
PS>> Så otidsenlig du låter. I dagens informationstäta samhälle är det kritiskt med en genomtänkt och konsekvent informationsstrategi för att tränga igenom mediebruset. Utan en sådan kommer vi inte att kunna öka medvetenheten om vår kärnverksamhet blad de potentiella kunderna.
PS 2012-02-16 16:37 #7
Lars>> Det anmärkningsvärda i sammanhanget är väl inte att man sparat in på tjänster utan främst att man samtidigt har byggt ut andra delar av verksamheten med nyanställningar. För övrigt tror jag att om man frågar vad folk gör i klubbarna så får man inte svaret på vad de verkligen gör utan snarare vad de skulle vilja att de gör. Hur många klubbar finns det egentligen i Sverige som med gott samvete kan hävda att de bedriver en bra "tävlings-, tränings-, motions- samt barn- och ungdomsverksamhet"? Vi kan informera ihjäl om vilken fantastisk idrott orientering är men om vi inte klarar att ta emot alla intresserade ute i klubbarna så spelar det ingen roll hur många som kommer till oss. De flesta kommer ändå att falla ifrån. Om vi å andra sidan klarar av att ta emot dem på ett bra sätt så tror jag inte att man behöver arbeta speciellt mycket med information. De kommer ändå genom "mun mot munmetoden".
FM Mattssson 2012-02-16 08:56 #6
Oavsett vad och vems fel det är, så måste ju styrelsen lyssna på vad vi säger, och det demokratiska sättet att göra detta är via FM och de processer som ligger därikring. Så gör din röst via ditt distrikts representant på FM! Att tjöta här är kul, men ligger utanför de styrande processerna...
Mikko 2012-02-16 05:04 #5
I Sverige är många elever negativa till orienteringen. Många gånger har jag läst nyheter, bloggor eller hört på annat sätt att det var hemskt med orientering i skolan.

De som bestämmer över orienteringen i Sverige vill att det ska bli fler orienterare. Det låter som de borde åka ut i skolorna och göra orientering roligt, mer intressant än innebandy, ishockey och fotboll.
20 2012-02-15 23:08 #4
De flesta som idrottar gör det för att de började som barn. De flesta orienterare för att deras föräldrar orienterade. Men det som får någon att fortsätta är utan tvekan vänner och grupptryck.
För alla utom några få i världseliten är det gemenskapen som håller kvar. Och den finns nog i de flesta sporter. Det enda vi måste göra är att se till att så många som möjligt hittar gemenskapen inom just orientering. Då kommer utövarna stanna kvar!
da 2012-02-15 19:09 #3
största problemet verkar vara att inte alla drar åt samma håll - då kommer vi aldrig nå våra mål - oavsett vad det är.

det verkar finnas lika många syner på hur svensk orientering ska drivas som det finns orienterare....

mitt svar på frågan i denna artikel: för att det är det roligaste och häftigaste jag vet! varje gång jag orienterar önskar jag att fler fick chans att testa på det jag känner för vår fantastiska idrott och jag försöker sprida detta till så många som möjligt...
Lars 2012-02-15 17:44 #2
Är det inte dags att inse att SOFT:s situation beror på att Hälsingeklubbarna gjorde ett avtal med O-ringen och dess styrelse, som sedan SOFT får stå för och detta bidrar nu till en ekonomisksituation som betyder att man måste dra ner på SOFT-kansliet.
Förstår verkligen de drabbade på kansliet, men finns det inte pengar till all den verksamhet man har idag måste man skära och prioritera. Tycker att man i SOFTs verksamhetsplan lyckats definerat vad vi som klubbar kan göra lokalt och gemensamt och SOFT tar de övergripande delar där vi kan dra nytta av en central organisation för vår folkrörelse.

Alternativet till nerskärningar kan ju vara att låta O-ringen stå på egna ben och betala en licens till SOFT istället, men en första snabbt åtgärd vore att få arrangörsklubbarna i Hälsingland att inse att deras avtal med O-ringen var felaktigt och de satt svensk orientering i en sits som ingen önskar...
Magnus 2012-02-15 15:00 #1
Vem är mottagare av en verksamhetsplan?
Vad har den för direkt påverkan på svensk orientering?

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng