Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Arkivbild

Avläsningen som försvann

Tänk dig att gå in på banken, sätta in pengar på bankkontot och direkt efter upptäcka att kontot är tomt. Nu handlar det inte om pengar, men det väcker samma känslor när SI-pinnen plötsligt visar sig vara tom efter avläsning på årets Tiomila.

Publicerad 2012-05-09 23:16 (Uppdaterad 2012-05-10 14:48)

 35 kommentarer

Som många av er säkert redan läst i O-snack så drabbades några lag på Tiomila av att brickavläsningen inte fungerade som den skulle och då lagen inte kunde bevisa att de besökt alla kontroller diskvalificerades de.

Så, vad var det egentligen som hände? Orienterare.nu försöker här reda ut begreppen. Tyvärr är det ingen som riktigt vet, vilket får sägas vara mycket oroväckande. Vi måste självklart kunna lita på att stämplingssystemet tillsammans med det tävlingsadministrativa systemet fungerar på en så viktig punkt som att visa att vi besökt kontrollerna.

Årets Tiomila var i många avseenden en riktig orienteringsfest med tusentals löpare. För några få av dessa löpare grusades stämningen rejält när de efter att ha sprungit sina sträckor skulle läsa av sin löparbricka. För dessa löpare var förloppet vid utläsningen ungefär detsamma. Vid första försöket att läsa av brickan hände till synes ingenting. Detta händer ibland och brukar inte vara något att oroa sig för. Genom att lyfta upp brickan ur avläsningsenheten och försöka igen brukar avläsningen gå igenom som vanligt.

Skillnaden för dessa löpare var att när de försökte igen så rapporterar tävlingssystemet att brickan är tom! Närmare analys av de brickor som drabbats visar att de faktiskt är helt tomma på stämplingar. Den enda information som gått att utläsa ur brickorna är den tid vid vilken de tömts. För någon bricka var denna tid satt till åtta sekunder innan den andra avläsningen, medan tömtiden för andra brickor var satt till tider som inträffat då löpare varit mitt ute på sin bana.

Under Tiomilas damkavle drabbades fyra löpare av detta och under herrkavlen ytterligare tre. Samtliga löpare intygar på heder och samvete att de varit noggranna med tömning av brickan samt stämplingarna och att de fått både ljud- och ljussignal som bekräftelse på att stämplingarna tagit. Tävlingsledningen tog beslutet att diskvalificera de drabbade lagen som felstämplade på grund av att de inte kan bevisa att de besökt alla kontroller. Flera klubbar protesterade mot beslutet, men det fastslogs av tävlingsjuryn.

Tyvärr hann raska funktionärer samla in alla stämplingsenhetr (cirka 400 stycken) från skogen och ta bort kodsiffermärkningen från dem, så att i efterhand leta reda på kontrollenheterna och kontrollera om löparna varit där genom att läsa ut den sparade stämplingsinformationen ur enheterna, är ett väldigt omfattande jobb. För att göra jobbet ytterligare svårare så har drygt hälften av enheterna skickats tillbaka till Sportident i Stockholm därifrån de hyrts och ett fyrtiotal har också redan programmerats om (vilket tömmer minnet) för att användas i kommande arrangemang.

Vad kan då ha orsakat detta? Ja, det finns inte så många möjliga felorsaker. Handhavandefel från löpare eller arrangör, fel i det tävlingsadministrativa system som användes (OLA) eller i stämplingssystemet (Sportident) eller rent av fel i SI-pinnen.

Handhavandefel av löparen
Att det skulle varit ett handhavandefel från löparens sida är högst osannolikt. Inte ens den mest slarvige stämplare skulle kunnat misslyckas med att stämpla vid banans samtliga kontroller, inklusive målet. Inte heller kan felet bero på att löparen glömt att tömma brickan innan start, i så fall hade stämplingar från någon gammal tävling synts i brickan. Vid avläsningen finns inte heller något rimligt sätt att göra fel. Inte heller är det troligt att löparna, efter att ha stämplat vid mållinjen, förutom att växla över till nästa löpare också hunnit tömma sin bricka i en tömningsenhet på väg till utläsningen. Att dessutom radiotider rapporterats in på aktuella löpare visar ju att de stämplat i åtminstone radiokontrollerna, men inte ens dessa stämplingar fanns på brickan. Det är alltså uteslutet att det är ett rent handhavandefel av löparen.

Handhavandefel av arrangören
För det första kan konstateras att det var endast sju lag som drabbades av detta. Om arrangören gjort något systematiskt fel så skulle det med högsta sannolikhet drabbat mer än en promille av alla löpare. Men låt oss ändå resonera kring vad arrangören möjligen skulle kunnat göra för fel för att orsaka dessa problem. Det mest troliga alternativet är om arrangören av misstag råkat programmera en avläsningsenhet i tömningsläge, så att den tömmer brickorna istället för att läsa av dem. Detta kan uteslutas då samtliga avläsningsenheter som varit inblandade i problemen dels fungerat för massor av löpare innan de drabbade löparna försökt läsa av sina brickor, dels kontrollerats i efterhand och då visat sig vara korrekt programmerade.

Kan det ha varit felprogrammerade enheter i skogen då? Eftersom de drabbade löparbrickorna helt saknar stämplingar så måste antingen en av målenheterna varit programmerad i tömningsläge (vilket skulle märkts genom att det tar mycket längre tid att tömma en bricka än att målstämpla och genom att många fler löpare skulle drabbats) eller så skulle samtliga kontroller som de drabbade löparna stämplat vid varit felande, vilket skulle ge saknade stämplingar även för andra löpare.

Fel på det tävlingsadministrativa systemet OLA
Teorier har framförts att OLA av någon anledning skulle göra fel på så sätt att programmet skulle styra avläsningsenheten att tömma brickan istället för att läsa av den. Dessa teorier faller på att OLA aldrig någonsin ställer in eller programmerar någon ansluten enhet. Detta just för att undvika missöden likt detta. Det enda OLA skickar till avläsningsenheten är en bekräftelse på att data är mottagen, vilket gör att enheten blinkar och piper så att deltagaren vet att avläsningen är klar.

Fel på stämplingssystemet
Hittills verkar ett fel på stämplingssystemet vara med mest troliga, men att det skulle vara orsaken är långt ifrån klarlagt. Tävlingsarrangören jobbar på att ge Sportident tillgång till loggfiler och annan information för att Sportident ska kunna undersöka vad som hänt.

Vad händer nu?
Arrangörerna har öppnat för att ändra sitt beslut att diskvalificera lagen, beroende på vad den utredning som nu pågår kommer fram till. Det finns också chans för de drabbade lagen att överklaga juryns beslut till arrangerande förenings distriktsförbund, vilket torde vara Östergötlands OF.

Arrangörerna jobbar nu på att bistå Sportident med loggfiler och annan information så att de senare kan utreda vad som hänt och om det är något fel i hårdvaran eller den firmware (inbyggd mjukvara) som finns i enheterna.

När vi ställer frågan till SOFT om att kommentera ärendet så säger Tom Hollowell, förbundschef, att något formellt ärende inte har inkommit till SOFT ännu, men att det inte är konstigt. Först ska eventuella överklaganden hanteras i Östergötland för att därefter eventuellt hamna hos SOFT. Tom ser frågan som tudelad, dels gäller det att lösa de aktuella fallen i Tiomila, dels gäller det att utreda problemen för att säkerställa att de inte händer igen. Problemen på Tiomila hanteras den vanliga vägen med eventuella överklaganden, medan SOFT redan nu tagit kontakt med "aktuella teknikleverantörer" för att få utlåtande från dem.

Kan vi lita på att våra system, både stämplingssystem och mjukvara, fungerar?
– I stort idag tycker vi att detta är fallet men självklart måste det inträffade här få en rimlig förklaring för att vi skall kunna fortsätta lita på systemen. Notera att det är första gången, i alla fall som vi har blivit medvetna om, som just detta problem har uppstått och jag tycker att vi skall avvakta svar innan vi dömer ut system som har fungerat väl i ett flertal år, svarar Tom Hollowell.

Har vi tillräckligt stöd till våra arrangörer att klara av den allt mer komplexa tekniken som krävs?
– Frågan i sig är mer komplex än att det ges ett enkelt svar. Bra stöd kring de tekniska systemen finns att tillgå, men det är ofta ett val arrangören gör om de väljer att anlita det stöd som finns. Förbundet har till exempel inte, och har aldrig haft, detaljkunskap om stämplingssystemen utan här har man förlitat sig till leverantören (i detta fall Sportident) att ge stöd.
 
Tom fortsätter.
– Om förväntningen från rörelsen är att förbundet skall ha detaljkunskap om samtliga tekniska system för att kunna stödja arrangörer så är svaret nej, det stödet finns inte. Men menar du i frågan om stödet finns att tillgå och kan inhämtas mot betalning så är svaret ja, det finns bra stöd och förbundet kan peka ut stödmekanismerna för arrangörer. Sedan kan vi alltid bli bättre på att dela erfarenheter och ge stöd på det sättet.

På Alternativets fråga om en kommentar kring det inträffade skriver Gunnar Larsson på Sportident att de i dagsläget inte fått all information de behöver för att kunna uttala sig.

Vilka blev drabbade?
Det är svårt att se i resultatlistan vilka lag som blivit drabbade av detta, men arrangören har gått ut med att det skulle vara totalt sju lag. Nedanstående lag har blivit identifierade som möjliga, det är dock fler lag än det antal som angivits från arrangören.
Uppdatering: De lag som nu anges nedan har bekräftats av arrangören att de drabbats av nollad bricka. Övriga lag som varit uppe för spekulation i den här artikeln har gjort normala misstag såsom missad målstämpling eller vanlig felstämpling.

Ungdomskavlen
Inga lag?

Damer
Str 1, Copenhagen (bekräftad)
Str 4, Skattkärr
Str 4, Skogslöparna
Str 5, Raumar

Herrar
Str 3, Bergnäset
Str 4, Lund
Str 5, Täby
Str 9, Skarpnäck

Känner du till mer om detta? Tipsa oss!

Redaktionen Orienterare.nu

redaktionen@orienterare.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Adde 2012-05-31 17:36 #35
Vi var 3 lag (Copenhagen, Täby och Lund) som valde att överklaga diskningen till StOF. De har nu fattat ett beslut som de har meddelat oss. Det lyder i korthet såhär:

- Diskningen av de drabbade lagen kvarstår med hänvisning till TR 6.1.4
- Anmälningsavgiften ska betals tillbaka i enlighet med TR 5.16.3

Vi är förstås glada över att få pengarna tillbaka men vill förstås allra helst bli godkända och överväger därför att överklaga vidare till SOFT.

Personligen tycker jag det är märkligt att motivera en diskning med TR 6.1.4. I mitt tycke har inget brott mot TR 6.1.4 skett. Det finns ingen anledning att betvivla att de drabbade löparna genomfört sina lopp på ett sådant sätt att deras brickor med registreringar kunde läsas av efter målgång. Att detta sedan pga fallerande avläsningsutrustning inte skedde utan att brickorna istället raderades kan knappast löparna lastas för och de borde därför i mitt tycke inte bli diskade.

Jag kan i tävlingsreglerna inte hitta något stöd för en diskning i detta fall och jag hittar heller inga hinder i reglerna för ett godkännande av de drabbade lagen.
Per-Erik 2012-05-24 10:54 #34
Det var USB-enheter kopplade till XP-datorer som användes. Några avläsningsproblem hade vi. Dels de som blir rätt vid nästa avläsning samt några som var kopplade till att det kom anmälda flera gånger (av olika anledningar)
gsb 2012-05-24 10:36 #33
@Zer..., Per-Erik: Körde man med 64-bitar Win7 vid avläsningen?
Det är ett faktum att 64-bitsdrivrutinen för SI-mastern är sisådär och att brickan ibland måste lyftas upp och läsas om. Dock har det mej veterilgt aldrig inneburit tomma brickor, bara att en omläsning måste göras.
Zerbembasqwibo 2012-05-24 10:14 #32
Per-Erik> Dock var det problem med att utläsningen inte funkade. En före mig drabbades vid utläsningen i Skattungbyn. Jag vågade inte ta den utläsaren utan tog en annan... :) personen före mig blev sänd till röd utgång, där funkade det iaf (jag spionerade).
Per-Erik 2012-05-24 09:36 #31
Det var inga problem med tomma brickor under EOC Touren. Om och vad det går att dra för slusatser av det vet jag inte riktigt.
Undrar 2012-05-24 09:20 #30
Någon som vet hur det går, eller kör man metoden och hoppas att det dör ut...
Persan 2012-05-15 13:05 #29
Det rimliga här är ju att alla dessa lag godkänns. Det är ju bevisat att de stämplat på radiokontrollerna och alla säger att de stämplat på resten av kontrollerna, hur svårt kan det vara - ge lagen en placering!
Skattkärrs IF 2012-05-11 19:41 #28
Vi kan bekräfta att vi är ett av de drabbade lagen på sträcka 4 i damkaveln. Riktigt tråkigt då det som löpare inte gick att göra något åt felet. Vår löpare har inväntat både ljus och ljudsignal (hon var ju inte i någon trängsel direkt) och när man får det tror man ju att allt fungerar. Det var en SI-card 6 som användes. Hur skulle man kunnat undvika att bli diskad? Hade det hela behandlats på samma sätt om det varit fler lag som blivit drabbade eller något utav tätlagen? Vi har betalat för något som inte fungerar men i det här fallet ger det inga pengar tillbaka......
Sportident DK 2012-05-11 17:58 #27
Kunne det være at nogle enheder ikke har nyeste firmware indlagt i enhederne, det ser jeg mange gange hos klubber i Danmark at de ikke har forstået at den skal fornys når sportident udgiver en ny v. da der jo er en årsag til dette.
at man ikke forsøger at læse de postenheder som de berørte løbere har haft fat i for at se om deres stempling står i dem. !
Mogens Jørgensen, Sportident Danmark
Emma 2012-05-11 14:32 #26
Det är kanske dax för en backupprutin på 25-manna o tiomila, där man först läser av pinnen på remsa med sträcktider innan avläsning till OLA eller OE. Behövs inte remsan så är det ju en löparservice som säkert uppskattas. Som det låter av debatten behövs kanske även en utvecklad checkrutin efter tömning oxå.
Åke Larsson 2012-05-11 11:26 #25
Tillägg till nedan: När jag nu letat efter loggfilerna från den tävlingen (och inte hittat dem) kommer ytterligare lite minnen in i mitt huvud. Jag måste "backa" på det jag skrev nedan. Pinnarna var inte helt "nollade", stämplingarna från kontrollerna och målstämpling fanns där, men infomationen om pinnens identitet och tömningen var nollad. Jag kunde använda informationen från SI-config till att manuellt knappa in tiderna för dess löpare i OLA. Löparna som drabbades skickade också in sina pinnar till SI eftersom brickans ID inte längre fanns där.
Åke Larsson 2012-05-11 11:07 #24
Vid en deltävling i ungdomscupen Västmanland Park Tour i Surahammar 2006 fick jag hjälpa till vid ett problem som uppkom vid avläsningen. Vi körde OLA och fick klagomål vid avläsning på "okänd bricka".
Jag var egentligen där som ledare för våra barn och följde några "Inskolare" runt banan. När vi skulle tömma brickan på väg till start, uppträdde den ena töm-enheten konstigt, kommer inte ihåg exakt vad som hände men jag plockade bort den och gav till arrangören.
När jag sedan hjälpte arrangören att reda ut de brickor som gav "okänd bricka", visade det sig att bricknumret var 000000. Jag kollade med hjälp av SI-s programvara och det visade sig att de flesta fälten i pinnarna "nollats" - inklusive bricknumret !
Enheten skickades till Gunnar Larsson, men vad jag vet fick vi aldrig något svar på vad som hänt med den enheten.
backupen 2012-05-11 01:29 #23
1981> Jag kommer ihåg ett blött tiomila med backuplappar, undrar fortfarande vad jag hade för resultat på min sträcka, men undersökningen från det tiomila kom fram till att först var det mänskliga faktorn att fel person och bricka kopplades ihop, sen hårdvara som inte tålde den sjuka mängden regn så att varken backuplapp eller brickor gick att läsa av som gjorde att det inte blev några tider. Sen gjorde löpare fel och återanvände brickor de trodde var utlästa, så typ alla möjliga fel skedde samtidigt för mjukvaran falerade också :)
kl. 2012-05-11 00:01 #22
1981>>ja och tur att det inte drabbade lag från Finland, för då hade det nog avfärdats så som du beskriver.Men bra att det satsas på att undersöka istället för att dementera.
1981 2012-05-10 23:06 #21
Egentligen bra att detta händer så många lag samtidigt. Hade det bara varit ett enstaka lag så hade svaret varit det vanliga: -"SI är ofelbart, det är löparen som gjort fel".
Det finns inga ofelbara system. Därför föredrar jag system med backup-möjlighet,
madcap 2012-05-10 16:15 #20
Du skrev tidigare "Det gamla OE programmet krävde vissa inställningar just för att sådana här problem inte skulle uppkomma." Det tolkade jag som att du menade att om arrangören använt OE istället för OLA så hade det inte varit ett problem, eftersom OE gör någonting på ett annorlunda (bättre) sätt än OLA.

Om du med totalleverantör menar en kommersiell partner som sköter allt som har med resultatgivningen att göra så förstår jag vad du menar. Det har ju dock ingenting med OLA versus OE att göra som jag tolkade ditt första inlägg.
Fantomen 2012-05-10 15:48 #19
Det jag menar är att med en totalleverantör så skulle man inte ens diskutera drivrutiner. Kanske sporten är för liten för en bra kommersiell leverantör, vad vet jag.
madcap 2012-05-10 14:47 #18
Fantomen>> Jag må vara trög, men jag förstår fortfarande inte. Programmerar OE själv masterenheten på något sätt för att garantera att det fungerar, så att arrangören slipper detta?

Det går alldeles utmärkt att anlita SportIdent för att ta hand om programmeringen av kontroll- och masterenheter även om man använder OLA, det gör t ex O-Ringen varje år. Det har dock ingenting med val av program att göra.

Problemet med Windows 7 64-bit och SI-enheter är detsamma oavsett man använder OE eller OLA, då det är drivrutinerna som spökar.
OLA 2012-05-10 14:19 #17
Fantomen>> Jag kan lova dig att de som är inblandade i OLA hjälper Sportident att felsöka detta med mycket hög prioritet. OLA används ju på alla större arrangemang och detta är inget som man bara låter bli att hjälpa till med eftersom det då också kan uppstå på dessa. Det kanske är styrkan med OLA att man inte är knuten till en kommersiell aktör utan till förbundet.
Fantomen 2012-05-10 14:14 #16
Men det är ju just därför som det uppkommer problem eftersom OLA inte tar något ansvar för att systemet fungerar. Så hela ansvaret för programmering av master-enheter hamnar hos en arrangör. Tex så är det problem med Windows 7 64-bit och SI-enheter. Om SI hade varit totalleverantör så hade man antagligen inte rekommenderat detta, men nu sitter arrangörer och kör ett system som funkar halvdant.
Z 2012-05-10 13:12 #15
Hur kan man som arrangör samla in enheterna ta bort märkningen och skicka iväg en del till SortIdent utan att påtala felet. Så fort tävlingsledningen får reda på detta gäller ju att informera om att enheterna skall behållas intakta till en närmare undersökning gjorts.

Detta är bland det allvarligaste att man snabbast möjligt gör sig av med de enda bevisen på vad som kan ha hänt. Att det gått snett under tävlingen kanske man inte kan lasta någon för, men att man inte tar reda på varför är ett grrovt misstag av arrangören.
madcap 2012-05-10 12:54 #14
Fantomen>> Det var så länge sedan jag använde OE så jag kommer inte ihåg hur det fungerar. Vad för inställningar gör man där som ökar driftsäkerheten?

I OLA finns idag ingen som helst funktionalitet för att programmera om masterenheter, just för att OLA inte ska kunna orsaka något liknande detta. Flera av de brickor som lästs av har dessutom läst av med extern si-printer, med samma resultat: brickan är tom. Om OLA inte kan konfigurera om masterenheten men brickor som man försökt läsa av ändå är tomma efter avläsningsförsöket, hur kan det ha något med OLA att göra?
Har hänt förut 2012-05-10 12:48 #13
Inte första gången något liknande händer. Liknande fel vid avläsningen av SI-pinnen hände för några löpare på medelkvalet på SM i Umeå för några år sedan.
Fantomen 2012-05-10 12:35 #12
Det jag menar är att eftersom OLA inte är en kommersiell aktör så hamnar problemet hos SportIdent. Om OLA hade varit ett kommersiellt program så hade det naturliga att den leverantören hade undersökt problemet. Arrangören får då syssla med något som borde vara en kommersiell aktörs uppgifter. Om samma problem hade uppstått på tex Stockholm maraton så hade nog företaget som sköter tidtagningen undersökt det.
Fantomen 2012-05-10 12:26 #11
Tycker fortfarande teorin om OLA inte stämmer. Det gamla OE programmet krävde vissa inställningar just för att sådana här problem inte skulle uppkomma. Om OLA ser sig som helt fristående från Sportident och inte en helhetslösning så undrar jag varför OLA har utvecklats. Hade det inte varit bättre att köpa in en lösning från Sportident?
KK 2012-05-10 12:24 #10
OK Moss, str 1
Täby 2012-05-10 11:38 #9
Farsan, Anders P > Detsamma gäller Täby, SI-card 6, ca 5 år gammal.
Farsan 2012-05-10 11:08 #8
Anders P: Lunds OK hade SI-card 6, ca 5 år gammal.
Anders P 2012-05-10 10:54 #7
Jag vet att det kan vara problem att läsa av de nyaste, icke bakåtkompatibla Sportident-brickorna om avläsningsenheten inte är programmerad med "utökat protokoll". Detta hände på Järlas tävling. Inga stämplingsdata syntes alls i administrationsprogrammet, men utskrift direkt på remsa fungerade. Kan det vara så att berörda löpare haft nya SI-brickor och en avläsningsenhet varit programmerad utan "utökat protokoll"?
Leksands OK 2012-05-10 10:07 #6
Leksand kan strykas från listan. Glömde målstämpla
raumar 2012-05-10 09:22 #5
P.s. str. 5
raumar 2012-05-10 09:22 #4
Også raumars damelag hadde samme problem og lagt inn protest osv
Red. 2012-05-10 08:37 #3
Tack MG, Lunds OK hade fallit bort på vägen men nu är det tillagt. Totalt är vi nu uppe i 12 lag som eventuellt kan ha drabbats. Finns det fler lag? Är några av de uppräknade lagen diskade med all rätt och ska tas bort ur listan?
Mats L 2012-05-10 08:22 #2
Arrangörerna gör fel som avidentifierar stämplingsenheterna innan ett sånt här problem är utrett och resultaten offentliga. Backupsystem ska inte raderas.
MG 2012-05-10 08:13 #1
str 4, Lund, Herrar

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng