Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Södertälje-Nykvarns nattlöpare

Elitklubben Södertälje-Nykvarn

Med en elitgrupp både större och mer framgångsrik än de flesta kan Södertälje-Nykvarn (SNO) vara med och slåss i toppen av vilken stafett som helst. Men bakom detta finns många hårt arbetande ledarresurser.

Publicerad 2012-06-08 11:46 (Uppdaterad 2012-06-09 10:57)

 2 kommentarer

Många elitlöpare genom tiderna

Redan innan sammanslagningen mellan de tre Södertälje-klubbarna; Södertälje IF, Oxvreten och IFK Södertälje, fanns en stark elitverksamhet i området som skördade många stora framgångar med svenska och internationella landslagsstjärnor under 80- och 90-talet. Att man sedan valde att gå ihop till en tävlingsklubb 1999 berodde på att denna framgång mattats av och energin saknades.

- Vi kom ut på träningen upptäckte att de andra klubbarna var på samma ställe och hade satt ut egna banor. Då kändes det som att vi kunde optimera ledarresurserna genom att träna tillsammans, berättar Claes-Göran Carlander som är en av de elitansvariga i klubben.

Sammanslagningen fick åter igen fart på klubbarna och redan första säsongen tog man hem fyra SM-guld på Gotland. 2010 gick man sedan från tävlingsklubb till riktig klubb.

 

En klubb för alla

- Vår målsättningar har alltid varit ”en klubb för alla”, där eliten inte är huvudsyftet men förstås en stor del. Att eliten är i fokus nu beror till stor del på några ledare som brinner för just stafetter och elitverksamhet, säger Claes-Göran Carlander, som själv är en av dessa ledare. Han tycker att arbetet med eliten är väldigt roligt och det gör att han och de andra kan lägga ner mycket tid på just detta – en viktig faktor till att det blir så bra.

 

Fokus på kvalité för eliten

Samtidigt finns en stor ungdomsverksamhet i klubben med många duktiga löpare som är på väg upp till junior- och senioreliten. Bland annat har man vunnit 10milas ungdomsstafett och tagit topplaceringar på SM-stafetten.

- Ungdomsverksamheten tränar på torsdagar vid får klubbstuga i Tveta, berättar Claes-Göran Carlander och förklarar att detta är klubbens gemensamma träningstillfälle. Men eftersom terrängen runt stugan inte erbjuder mycket i teknisk väg har man valt att lägga elitens träningar på annat håll för att få bättre kvalité. Detta skapar förstås ett avstånd mellan bredd och elit, men det tycker elitledarna inte är ett problem.

- Det går inte att tvinga löparna att komma till stugan, ibland är det några som åker dit, ibland inte.





 

Jukolaträning på fin karta

Just träningarna tycker man är väldigt viktiga, och har därför valt att ofta lägga dem en bit bort från staden för att komma åt de fina kartorna. Ett exempel på detta är deras Jukolaträning, sent en torsdagskväll i början av juni, dryga halvtimmen utanför Södertälje på kartan Ogan som användes till SM 2008. Stämningen är glad och förväntansfull inför stundande Jukola och många av de potentiella lagmedlemmarna har kommit för att vässa nattformen.

 

Att locka löpare

Det är inte många i klubbens stall som fostrats där, tvärtom har de flesta lockats dit av förmåner som boende, jobb och annat stöd till elitsatsningen. När eliten väl kommit till klubben är det sedan lättare att locka fler till den elitmiljö som bildats. Visst finns det även pengar inblandat, men Claes-Göran tror inte att det är viktigast. Klubben omsätter runt 200 000 kronor i sponsorpengar och många löpare blir det inte mycket per person. Istället tror han att det viktigaste är att kunna erbjuda sysselsättning och hjälp i annan form. Till detta behövs ett stort kontaktnät med företag och kommun, något som man är mycket duktig på i klubben. Flera personer lägger ner en hel del tid på detta och man har mycket nytta av det. Bland annat har det ordnats en stor villa i centrala Södertälje där inflyttade löpare bor tillsammans, och en del av dessa har fått sysselsättning på Scania och med kartritningsprojekt sponsrade av kommunen.

 

De viktigaste faktorerna

Idag har man en bred verksamhet med stora planer för framtiden. Det stora antalet engagerade ledare utgör kärnan för elitsatsningen och däribland finns en hel del gamla stjärnor som nu bidrar med sin erfarenhet. Allt detta kräver mycket underhåll och de viktigaste detaljerna är bland annat att just ha många ledare så att lasset inte blir för tungt för den enskilde individen och att ha bra kontakter med företag och kommun. När sedan allt kommit igång gäller det att fortsätta hålla samma höga kvalité på allt från träning till lagarbete och stöd.
- Det är svårt att lära ut hur man blir en topplöpare, vi försöker att tillhandahålla stödet till de som vill.

 

Minnet av seger

Innan han försvinner iväg för att coacha löparna inför Jukolaträningen avslutar Claes-Göran Carlander med att berätta om klubbens största framgång, segern på 10mila.

- Då hade vi jobbat mycket innan. Vi byggde laget runt att alla bara skulle göra ett jobb. Man hade sin uppgift att genomföra, och så blev det. Allt var så enkelt och det räckte till seger. Vi hade en bra plan och följde den. Det ledde till framgång!

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

2012-06-12 13:25 #2

Inlägget är raderat

Jag 2012-06-08 18:49 #1
SNO är även en bredd- och ungdomsklubb. Eliten syns mest men vi har allt! Vi har duktiga, proffsiga elitlöpare med sina ledare, den enorma och viktiga bredden och de fantastiska ungdomarna med sina ledare. Vi är inte endast en ELITklubb!

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng