När O-Ringen AB bildades för ett år sedan skulle de avtal som Svenska Orienteringsförbundet slutit med kommande arrangörer föras över till det nya bolaget.
När det gällde Sälen (2016) kom parterna till en början inte överens om hur ett eventuellt överskott ska fördelas. Oklarheterna var många och bilden som gavs var oklar: försökte Dalaklubbarna få ett avtal som var bättre än andra arrangörers, eller försökte O-ringen maximera sin intäkt?
Nu har man gemensamt gått ut med att man är överens och i morse undertecknades det nya avtalet mellan de 18 dalaklubbarna och O-Ringen AB.
- Det känns väldigt bra att vi är överens. O-Ringen AB och funktionärsföreningarna i Dalarna ser nu gemensamt fram mot ett framgångsrikt O-Ringen 2016. Det var principiellt viktigt för O-Ringen AB att enas kring samma fördelningsprinciper i Borås och Sälen som också kommer att gälla för O-Ringen framöver (exempelvis Värmland 2017), säger O-Ringens vd Henrik Boström.
Enligt dt.se erkänner O-Ringenbolaget att de använde Valdemarsvik som ett "verktyg" för att nå en lösning i förhandlingarna med dalaarrangörerna.
– Vi hamnade i en utpressningssituation i förhandlingarna med Sälen. För att komma vidare tvingades vi använda oss av en exklusiv metod som gick ut på att Valdemarsvik var aktuellt att ta över arrangemanget 2016, avslöjar Stefan Blomgren enligt dt.se, som inte ser Valdemarsvik som ett spel för galleriet.
– Nej, men vi har hela tiden fortsatt förhandla med dalaklubbarna om O-Ringen i Sälen och nu har vi kommit fram till en lösning.
- Modellen kommer att ge alla funktionärsföreningar, oberoende år, en ersättning för sitt arbete, och tillsammans delar vi på ett eventuellt överskott. Samtidigt säkerställer den resurser tillbaka till svensk orientering.
Vidare säger Gunnar Löfkvist från dalaföreningarna till orientering.se:
- Vi har fått gehör för det vi tror på, att tävlingen bäst utvecklas i samarbete mellan föreningar och O-Ringen AB. Med denna avtalslösning kommer vi 18 dalaklubbar att kunna genomföra det koncept som vi format och utvecklat utifrån erfarenheterna från 2008, säger
- Ett spännande koncept med smarta lösningar som innebär kostnadseffektivitet samt lockar många deltagare ska ge resultat tillbaka till föreningslivet i orienterings-Sverige, fortsätter Gunnar Löfkvist.
Östergötland och Valdemarsvik som skulle kunnat kliva in som ersättare för Sälen om ingen överenskommelse hade nåtts jobbar nu vidare mot ett O-Ringen något av åren mellan 2018-20.
Förberedelserna inför O-Ringen 2016 är redan en god bit på väg, bland annat är framtagningen av nya tävlingskartor nu inne i slutfasen:
- Det känns väldigt skönt att vi är i hamn med avtalet för O-Ringen 2016. För svensk orientering är det viktigt att vi nu har ett avtal på plats där båda parter är nöjda, vilket borgar för att vi gemensamt kan jobba för ett mycket bra arrangemang, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Lena Larsson.
När OL Alternativet pratar med Henrik Boström efter denna mycket intensiva månad säger han att de är nöjda med ett bra avtal för O-ringen i Dalarna som ger ca 40% till "SOFT" och 60% till arrangörerna.
Stefan Blomgren säger angående avtalet och summor i det till dt.se:
– När vi inledde förhandlingarna hade dalaklubbarna ett bud som handlade om ersättning på mellan nio till tio miljoner kronor. Enligt den nya modellen får de cirka sju och en halv miljoner kronor om alla deltagarprognoser stämmer in. I så fall får dalaarrangörerna den högsta ersättningen i O-Ringens historia.
Detta uttalande ser märkligt ut när det presenteras bredvid Henriks tidigare där han säger att fördelningsmodellen ser likadan ut mellan olika års arrangörer nu. En förklaring kan vara att prognoserna för deltagarantal skiljer sig åt mellan åren.
Gunnar Löfkvist, som representerar dalaklubbarna vill inte kommentera de nämna summorna utan säger:
– Båda parter är nu överens om en ny fördelningsmodell. Nu fokuserar vi oss på att arrangera ett bra O-Ringen i Sälen 2016.
OL Alternativet ställer frågan till Henrik Boström om både Boström (VD O-ringen AB) och Stefan Blomgren (styrelseordförande O-ringen) har kvar sina jobb idag, svarar Henrik ja. Slutsatser om det svarets betydelse får lämnas som övning till läsarna.
Presskonferensen
Pressmeddelandet
SOFTs nyhet
(Kompletterad med Henrik Boströms kommentar 2014-10-09 16:08)