Visa inloggningsformulär
Artiklar  

O-ringen dyraste tävlingen

Orientering inte längre en sport för alla

Anmälningsavgifterna stiger i takt med att vinsterna hamnar allt mer i fokus. Med högre priser utesluter vi allt fler från våra arenor. Är det vad vi vill?

Publicerad 2015-07-17 10:02 (Uppdaterad 2015-07-17 10:09)

 104 kommentarer

Vid förbundsmötet förra våren beslutades om en markant höjning av anmälningsavgifter. "För att öka intäkterna vid arrangemang", sa man, och blundade för att man också ökade utgifterna för de tävlande.

I samma veva bolagiserades förbundets stora kassako O-ringen för att optimeras och om möjligt ge mer vinst till SOFT. Inget fel i detta, men hur motiverar man att ha mer än dubbelt så höga priser på sin egen sanktionerade tävling, jämfört med klubbarnas egna arrangemang? Visserligen kan det ses som en indirekt "skatt" till förbundet, men den är kanske något felplacerad?

Med drygt 400 kr per dag för den vuxen som anmäler sig en månad innan tävling tar O-ringen täten. Förutom anmälningsavgiften tillkommer diverse saftiga avgifter för allt från parkering till familjelottning. Och vi kunder finner oss fogligt i utsugningen trots att kvalitén på produkten knappast är högre än ett vanligt distriktsarrangemang. Orientering är inte längre en sport dit alla är välkomna. 

En vanlig orienterarfamilj med D45, H45, H12, D14 som anmäler sig till O-ringen en månad före tävling, vilket är god marginal för alla vanliga orienteringstävlingar, får betala 2x950 + 2x2030 = 5960 kr. Är det rimligt? 

För två välavlönade föräldrar med stabil ekonomi är det kanske en mindre utgift i sammanhanget, men för de flesta svenska familjer blir det en kännbar utgift som kan göra att många barn aldrig får chansen att delta i det vi kallar "världens största orienteringsäventyr".

Samtidigt kan jag, som kund, inte låta bli att ifrågasätta kvalitén på den produkt jag så villigt köper varje sommar. Vad har den som är värt så mycket? Jag kan lika gärna springa någon annan mysig sommartävling med närmare till start, billigare marka, bättre banor, smidigare transporter och så vidare.

Visst kan man hävda att de flesta stora tävlingar inom andra sporter tar minst lika mycket betalt, men det finner jag minst lika oskäligt - och minst lika uteslutande mot de målgrupper vi så gärna vill gulla med i andra sammanhang. 

Borde inte mängd generera mängdrabatt? Om 11 000 personer anmäler sig för i snitt 1200 kr/person pratar vi om drygt 13 miljoner kronor. Vart tar alla dessa pengar vägen?
Antingen fumlas de bort på vägen, eller så tar både O-ringen AB och SOFT en vinst långt större än vad som är procentuellt sett möjligt för ett lokalt arrangemang.

Med bara några dagar kvar till årets O-ringen ställer jag mig allt mer frågande till varför denna tävling, detta flaggskepp, ska få särbehandlas och skriva sina egna spelregler. Hur det kan ta sina kunder så för givet. 

Förhoppningsvis kommer bolagiseringen att generera högre nivå och stabilitet med tiden. I annat fall kommer jag själv starkt att börja ifrågasätta mitt eget deltagande.

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Fat C 2015-08-10 15:38 #104
Klasserna Öppen 1 - 12 + Open CH10 skall det givetvis vara.
Fat C 2015-08-10 15:35 #103
Har nu snokat igenom O-ringen resultatlistor och försöker mig på en summering.

Klasserna Öppen 1 - 9 + Open CH10 samlade totalt 5 021 deltagare enligt winsplit.
"boibilen" deltagaren är kvar men felstavningar på namn och klubb är korrigerat en del.
(O-ringen nämner 5 349 deltagare och den siffran är nog inklusive felaktigheter)

Av de 5 021 sprang:
- 978 alla fem dagar (således inte spontanbesökare)
- 150 fyra dagar (säkerligen inte spontanbesökare)
- 399 tre dagar (troligen inte spontanbesökare)
- 959 två dagar
- 2 535 en dag

De som endast sprang en eller två dagar är enligt min mening spontanbesökare. Vill O-ringen ha fler spontanbesökare eller nöjer man sig med dessa antal ?

Open á 230 kr samt 180 kr i parkeringsavgift är nog i saftigaste laget om vi vill ha fler som provar orientering när O-ringen är i stan eller spontanbesök av erfarna orienterare som vill känna på terrängen.

Men 3 498 unika deltagare som springen en eller två dagar kanske är bra nog ?
Noterbart är att väldigt många är utlänningar som nog hade sprungit oavsett pris samt en hel del erfarana orienterare som då blir spontanbesök. Rena prova på verkar vara väldigt få!

Om man är med hela veckan och kan planera sin semester tycker jag avgifterna är helt ok.
Det är openavgifterna och parkeringsavgifterna jag är emot, de skrämmer bort prova på och spontanbesök, men de kanske vi inte vill ha...
Jag själv struntade i etapp 1 på grund av kostnaden och tog en runda i löpspåret istället.

Bädda in bussavgiften i anmälningsavgiften och sälj paket med open bana + parkering på plats som tidigare föreslagits så blir O-ringen en sport för alla "på riktigt".

Till Sälen kommer nog inte många prova på och/eller spontanbesökare så O-ringen har nog två år på sig att fundera.
OL-Karlsson 2015-07-27 00:06 #102
I det distrikt jag tillhör har vi arrangerat o-ringen ett par gånger då ingen vill ta åt sig arrangemanget. Vi ställde upp och räddade SOFT och o-ringen helt enkelt. Då vi är ett litet distrikt har påfrestningen på nyckelpersonerna och även oss andra blivit stor, särskilt med tanke på att arrangemangen legat ganska tätt i tiden. Följderna har blivit osämja och oenighet mellan både klubbar och enskilda, ovilja att arrangera nationella tävlingar, minskad ungdomsverksamhet, praktiskt taget ingen utåtriktad verksamhet och minskat antal aktiva orienterare. På plussidan finns ett visst ekonomiskt överskott för både klubbar och OF.
Johan 2015-07-26 11:26 #101
Helt ok att frågan diskuteras men jag har väldigt svårt att ta till mig skribentens analys. I mina ögon går det inte att jämföra O-ringen med en vanlig distriktstävling - O-ringen är så mycket mera. Sen har jag full respekt för att alla inte uppskattar den "cirkus" både på det sociala och tävlingsmässiga området som O-ringen utgör, men jag och framförallt mina barn gör definitivt det.

För att O-ringen ska kunna vara en så stor "cirkus" där så många är med och tävlar och umgås tror jag dock att det är nödvändigt att acceptera två grundläggande premisser:
1. När vi blir så många så försvinner de flesta stordriftsfördelarna och utvecklas istället till extra kostander. Ska vi helt och hållet sträva efter ett kostnadseffektivt arrangemang så borde vi nog maximera antalet deltagare till 3000 (se Peters kommentar nedan). Den enorma storskalighet som krävs bl.a. när det gäller transporter, camping och tävlingsarenor gör att vi "tvingas" betala en extra slant och dessutom vara beredda på att anmäla oss tidigt för att ge arrangörerna möjlighet att organisera hela den här "cirkusen". Ett O-ringen begränsat till 3000 deltagare vore helt enkelt inte lika roligt, åtminstone inte i mina ögon.
2. Det krävs en del professionell kompetens och kontinuitet för att år efter år få det här att fungera och som inte minst ser till den långsiktiga helheten.

Sen krävs det naturligtvis även en enorm ideell arbetsinsats för att få det här att fungera och där ligger väl den största framtidsutmaningen - att göra det tillräckligt attraktivt att vara arrangör. Jag har väl sprungit i roligare terräng, men i övrigt tycker jag att årets arrangemang höll absolut toppklass!
C 2015-07-24 22:24 #100
Man behöver varken vara kommunist eller feminist för att sympatisera. Nu tar vi varandra i händerna och sjunger Heroes unisont.
Zerbembasqwibo 2015-07-24 22:18 #99
Men nog finns väl alla timmar redovisade? Jag menar man räknade väl för Skåne ut vad en arbetad timme gav? Inte var det så mycket, men intäkten slås ju ut på alla jobbade timmar så det finns inga som är gratistimmar (jo om man inte redovisar dem så klart, men då får man ju precis som på "vanliga jobbet" skylla sig själv om man jobbar övertid utan att registrera det).
Magnus H 2015-07-24 21:35 #98
Vinst blir det bara om man inte räknar in alla gratistimmar och insatser. Som det är nu är det funktionärerna som betalar en stor del av O-ringen.
dan 2015-07-24 19:36 #97
Om man har yrkesförarbevis och kör med färdskrivare är det nog inget problem att köra buss ideelt. Men du lär inte hitta 50+ ideela bussförare, framförallt tror jag många bolag inte vill hyra ut buss utan busschafför.
Zerbembasqwibo 2015-07-24 18:57 #96
Magnus H> Får man köra buss ideellt? Ansvarsfrågan, försäkringar, jag gissar att man inte får det eller att O-ringen åtminstone inte vill ha en sådan fråga hängande.
Analys 2015-07-24 18:55 #95

Inlägget är anmält för granskning

Mycket bra 2015-07-24 18:34 #94
Trist att våra officiella kanaler inte törs ta tag i denna fråga. Tur vi har orienterare.nu som låter diskussionen flöda med intelligenta artiklar.

Ska vi maximera intäkterna på bekostnad av antalet utövare?

RF har fått en ny boss och han verkar ha visioner som strider mot förbundet/aktiebolagets inslagna monetära vinstmaximerade väg.

Vi ska kanske här och nu glömma att orientering är en breddidrott för alla? Orientering den nya vita idrotten motsvarande tennis och golf?
Magnus H 2015-07-24 18:34 #93
Finns det inga funktionärer bland busschaufförerna? Pratade med en tjej som körde lastbil åt oringen på ideell basis.
Google 2015-07-24 16:16 #92
Nisse, 1000-1500 kr per nat pga övernattning - dvs tillkommande kostnader utöver dagskostnaden på 6000 kr (där chaufförens lön ingår). Bussens driftkostnad för kunden är runt 100-150 kr per mil.
Nisse 2015-07-24 10:40 #91
Kollade nu och busskortet kostar 75:- per dag för vuxna och 50:- för barn om man köper en hel vecka.
Någon räknade ut att det blev 40:- per säte men då skulle busschauffören få 1000-1500:-. Jag gissar att busschauffören vill ha lite mer när han jobbar på sin semestervecka och bor på hotell med traktamente, men vad vet jag.
Henrik Boström 2015-07-24 10:28 #90
Ang. parkerings- och bussavgifter.

När vi planerar arrangemangets etapper behöver vi ta hänsyn till:
• Kraven på arenan: tillräckligt stor och fast yta, tillgång till vatten, fiber och el
• Kraven på bilparkering: tillräckligt stor och fast yta som ligger tillräckligt nära arenan (<2 000 m)
• Kraven på tävlingen: bra terräng
• Kraven på avstånd: arenan får inte ligga långt ifrån O-Ringenstaden (helst mindre än 30 min)

Vi vet också från våra deltagarundersökningar att det kunderna vill att vi prioriterar främst är ”bra terräng, bra karta och bra banor”. Hela 78 % tycker det är det viktigaste med O-Ringen. Vi lägger därför mycket tid och kraft på det.

Framförallt att ha stora parkeringsytorna i närheten av arenorna begränsar valet av möjliga arenor enormt, vilket vi inte vill. Vi vill kunna erbjuda bra tävlingar och behöver således skjuta de flesta deltagarna till att ta buss. Men buss är inte gratis.

Priset för parkeringen styrs därför av att vi inte har plats för mer än ett visst antal bilar. I Borås är det antalet ca 3 000. Vi har lyckats väl med ett pris om 180 kr för att styra tillräckligt många till buss. Parkeringarna har blivit helt fulla på samtliga etapper. Vi har inte haft plats för fler.

Vi får inte glömma att i år är det möjligt att cykla till de tre sista etapperna (från O-Ringenstaden).

Samtidigt, jag är inte nöjd med hur dyrt det är att parkera idag. Det är orimligt högt med 180 kr, men helt nödvändigt såsom konceptet för O-Ringen ser ut (idag). Vi funderar dock på att ta en annan väg framöver för att lösa problematiken. Vi funderar på att baka in bussavgiften i anmälningsavgiften och införa satellitparkering(ar) för de som vill ta bil. Jag tror på den inriktning, och efter Sälen 2016 får vi se hur det ter sig i kundutvärderingarna.

Vi bevakar frågan!
Henrik Boström 2015-07-24 10:19 #89
Busschaufför>> Ja, återkom gärna när dina bossar räknat på detta.
Henrik Boström 2015-07-24 10:11 #88
Malin Åman>>
Kika i årsredovisningen: http://oringen.se/213/arsneutrala-sidor/om-oss/o-ringen-ab.html.

Bolaget förespråkade ersättningsmodellen beskriven i kapitel 1.3 (sid 6) i Skåne. Det lokala styret i Skåne motsatte sig denna modell och ville istället fördela pengarna "som om bolaget inte fanns" (se kapitel 1.5 och slutet på sidan 9) och enligt avtalet med SOFT. Bolaget accepterade detta.
Nöjd deltagare 2015-07-23 23:44 #87
Sprang en öppen bana idag. Riktigt bra orientering. Värt varenda krona. Tack till arrangören och O-Ringen för ett mycket bra arrangemang!
Busschaufför 2015-07-23 23:20 #86
Vd är kanske inte skarpaste kniven i lådan? Kollar med mina bossar som kan detta med kollektivtrafik.
VD säger 2015-07-23 22:45 #85
"fem minuters bussning kostar 80 000 kronor"
Myran 2015-07-23 22:43 #84
Länkning ej tillåten/möjlig?
Här är utbruten text från VD i skogssport;
" Det är dyrt med bussning av deltagare, fem minuters bussning kostar 80 000 kronor, och om det då är 45 minuters bussning till en etapp så blir det dyrt. Väldigt dyrt, säger O-Ringens vd Henrik Boström i senaste numret av Skogssport."
Myran 2015-07-23 22:23 #83
VD om 2014;
http://skogssport.orientering.se/Senastenumret/
Relevanta siffror för 2015?
Google 2015-07-23 22:12 #82
1. Räkna med 6 000 kr per buss och dag.
2. Lägg till 150kr per mil
3. Lägg till 1000-1500 kr per chaufför och natt
4. Summera och lägg på momsen

Grovt räknat blir det 200kr per säte och dag. Det innebär att fem turer innebär 40kr person och dag, och om jag räknar rätt så har O-Ringen förtjänst även på bussarna.
Zerbembasqwibo 2015-07-23 22:06 #81
Kjell> Jag brukar räkan med 6000 kr för en buss en dag. Resten kan du räkna ut själv som överslag.
Zerbembasqwibo 2015-07-23 22:05 #80
Sociala medier> Norrman som inte har råd? Hrm...

Analysen 2015-07-23 21:52 #79
Varför ska vi jobba för rekord och maximera antalet orienterare? Ju färre vi är desto roligare orientering blir det för oss som har råd att betala. Låt säga att grundavgiften är 15 papp per person för oss som vill lulla runt i fem dagar i boråsmossar. Stöttade av mycket trevliga funktionärer på mycket fina kartor. För 1 papp extra kan vi också få gps-bekräftelse på våra irrfärder.
Kjell Larsson 2015-07-23 18:58 #78
Det skulle vara intressant att se vad kostnaden för busstransporten är och vad busskorten ger i intäkter.
Dr Alban 2015-07-23 18:34 #77
Att det skulle vara lite färre deltagare i år var väl ganska förväntat. Året före skulle Skåne locka många och nästa år lockar Sälen många. Naturligt att många marginalorienterare står över i år. Borås som stad har väl inte heller nåt som lockar och terrängen är inget man vallfärdar till även om den inte är dålig. Ingen strand heller för de som gillar sånt.

Så årets lägre deltagarantal är nog inte AB:ets fel.

Jämför Borås med antalet starter på de andra o-ringen under 2000-talet.
Buss eller bil 2015-07-23 18:19 #76
Erbjuder arrangören möjligheten att parkera bilen och ta bussen istället?
Sociala medier 2015-07-23 18:03 #75
Citerar norskt twitter:

Varför är du inte på O-ringen?
Har inte råd. Surfar på Bali i stället.

Cirka 50 000 starter efter fyra dagar känns väl inte så där succeartat (obs! inget gnäll, bara ett konstaterande. Funktionärerna i Borås är oerhört trevliga och orienteringen skitkul. Men någonstans på vägen har det kanske gått snett för aktiebolaget? )
Tore A 2015-07-23 15:50 #74
Parkeringspriset på 180 kr är ju rena skämtet, måste vara satt av någon totalt verklighetsfrånvänd. Detta kommer bara resultera i att det blir massor av fulparkering framöver.
Micke 2015-07-23 15:05 #73
Vad jag vet kommer det att försöka baka in bussavgiften i anmälningsavgiften för att få fler att ta bussen och inte gå lika mycket back på det.

O-ringen AB har verkligen inte fått en bra start, ganska många distrikt som de retat upp.. men de verkar ändå lyckas få som de vill..

En annan ful sak de gjort i år är att ta bort långklasserna och kalla dem elit2 istället, och tar då betydligt högre startavgift..
buss 2015-07-23 14:54 #72
de har höga parkeringsavgifter för att betala för bussningen de går minus hur mycket som helst på (jag har faktiskt läst på). De vill göra så att färre tar bilen (miljön, bättre arenor, kortare gångavstånd mm.) och för att inga gå minus på bussningen. Så av de 180 kr så går mycket till att betala av bussningen
Malin Åman 2015-07-23 08:31 #71
Jag ansvarade för kiosk 1 på O-ringen i Skåne. Vi slet som DJUR i stort sett dygnet runt. Dagskassorna var över 50 000 kr varje dag. Och så fick vår klubb pengar motsvarande vår årliga hösttävling när allt var över. Helt patetiskt. Jag anser att skribenten har fel. O-ringens avgifter är inte för höga. Jag anser också att O-ringen AB har tryckt till O-ringen Skånes lokalstyre på ett väldigt fult sätt, när de la rabarber på en helt oproportionerligt stor del av vinsten. SOFT har aldrig gått så mycket plus på ett O-ringen som i Skåne i fjol. Arrangörsklubbarna har aldrig fått så lite. I år springer vi i Borås och trivs stort med alla ideella funktionärer.
Nybörjare 2015-07-22 14:20 #70
Nisse>> Du minns fel. Bussen till vasaloppet kostar 220 kr eller 275 kr beroende på hur man köper biljett.

Jag kan dock hålla med om att om man vill att folk inte ska åka bil till starten så bör man subventionera bussbilljetterna så att man iallafall sparar pengar om man tar bussen. Var man ska ta de pengarna ifrån kan väl dock variera. En variant är ju att man låter parkeringsavgiften betala för bussarna. Att ha avgiften i tävlingsavgiften är ju också logiskt då det att få folk till start ingår i själva tävlingen och om det är brist på parkering så är det det.
Zerbembasqwibo 2015-07-22 10:38 #69
Vad gäller parkering, bilar, bussar...

Är det inte uppenbart att man inte kan låta parkeringen vara gratis? Så stora ytor som krävs begränsar valet av tävlingsplatser enormt vilket vi inte vill.

Man måste därför försöka skjuta de flesta besökare till att ta buss. Men buss är som ni vet INTE gratis att hyra. När du kör bil jobbar du gratis som chaufför och du har en lägre säkerhet än då du har en avlönad chaufför med alla regler kring pauser etc plus att ett företag ska ha sina % på det hela.

Sen kan man ju bolla med var kostnaderna ska ligga: ska man betala hela busskostnaden på bussbiljetten eller ska anmälningsavgifterna subventionera dem? Samma avvägning gäller väl för campingen.
Kjell Larsson 2015-07-22 10:31 #68
2001 deltog jag och min fru i O-Ringen och jag körde även fem nationella rallytävlingar. Då gjorde jag en ekonomisk jämförelse. För O-Ringen räknade jag två startavgifter, parkeringsavgift, boende och bensin för resan till O-Ringen. För rally räknade jag startavgifter, rallylicens, bensinkostnader och däck. (Köpte endast begagnade däck och vi tävlade i den billigaste klassen, grupp ekonomi.) Det jag inte räknade med var värdeminskning på rallybilen. (Vi höll oss på vägen så några skador uppstod inte.)
När jag räknade ihop blev kostnaderna ganska lika. O-Ringen var trevligt, men rallyupplevelsen var ett strå vassare. En fördel med O-Ringen var att vi fick en turistupplevelse efter etapperna vilket inte rallytävlingarna gav.
Nisse 2015-07-22 09:24 #67
Oringen vill nog inte bli av med bilåkarna. Annars hade det varit enkelt och lägga på en högre avgift på start-avgiften och sänkt priset på bussen. Vasaloppet så är ju bussen gratis om jag inte minns fel, men då kostar det mer i start-avgift. Många etapper vid campingen är nog det enda som kan sänka priset.
Kocks 2015-07-21 23:14 #66
Bonden måste få rejäl ersättning för upplåtande av sin mark och förstörda grödor. Men 180 spänn för 5 kvadrat låter som om bilen står på en extremt lyckosam kokainodling. Mellanhänder måhända?
Sur gubbe 2015-07-21 22:27 #65
Nybörjare>> Exakt, o-ringen vill inte ha spontanbesök till sina open-klasser
Nybörjare 2015-07-21 22:12 #64
Angående parkering.

År det lätt att hitta en åker som fungerar som parkering för en 10000-20000 bilar med en väg ditt som klarar trafiken det medför? (självklart också 2 minuters gång med barnvagn till start så att alla kan ta sig till start utan problem).

Jag frågar för att jag skulle tro att parkeringsavgifterna är höga för att de vill minska antalet personer som åker ditt i bil (och framförallt folk som åker själva i en bil) och inte för att tjäna maximalt med pengar eller för att parkeringen är så fin att den är värd priset.
Pelle 2015-07-21 21:37 #63
Tycker att det är ocker att ta 180:- för att parkera bilen på en åker i tre timmar när man kan parkera innanför murarna mycket billigare. Blir att fulparkera i fortsättningen.
Kommentar 2015-07-21 00:10 #62
Härlig kommentar om ockerpriser och självreglerande marknad. Now we are talking business och valfrihet. Blir nog Liseberg resten av veckan.
Myran 2015-07-20 23:52 #61
Inget fel på Liseberg det är en fantastisk upplevelse för alla ålderskategorier och familjeband :-)
Nästa år år drar O-Ringencirkusen till Sälen och se själen i det.
Underskatta inte de platser som O-Ringen kommer att berika alla gamla och nya orienteringsjälar i framtiden. O-Ringen är ett bra semestermål för för alla oavsett ålder och livssituation. Marknaden är i sig självreglerande. Ockerpriser neutraliseras efterhand och tillrättaläggs. Tänk om och gräv ner all misstro mot O-Ringen AB. Vi är högst delaktiga i den frilagda delen av SOFT:s smarta drag att inte äventyra svensk orienterings ekonomiska framtid. O-Ringen berikar oss internationellt liksom många andra flerdagarsarrangemang i världen. Öka valfriheten och öka det nationella deltagandet över världen, det mår vi alla bra av!
Lisebergskaninen 2015-07-20 23:35 #60
Vi erbjuder åkband och entré två dagar för 610 kr.
En familj med stora barn 2440 kr för två dagar.

När jag och mina kaninkompisar åkte till o-ringen som är hyfsat nära i år blev det 2200 kr för två dagar.

Det tycker i alla fall jag och min mattelärare är i samma prisklass.
Funktionär 2015-07-20 22:27 #59
Handlar nog mindre om att nedvärde orientering än att peka på ett reellt problemf för sporten. Liseberg kör nog okcså med 1500 gratisarbetare??? Gillar att alternativet vågar ta diskussionen och vill ifrågasätta. Hade Liseberg haft motsvarande tapp i sina besökare hade nog även Kålle och Ada ödmjukt reagerat.
Observer II 2015-07-20 21:17 #58
Fakta>>Liserberg kostar 1800, bilresan oräknad. Oringen kostar 860, knappast samma prisklass. Nedvärdera inte våra arrangemang, det är trots alllt en upplevelse att skryta om att varit med om.

ml 2015-07-20 17:40 #57
Revisorn > De inbitna ser inte utmaningen förrän båset är tomt.
Revisorn 2015-07-20 17:12 #56
Fakta>> Som man brukar säga, kolla aldrig en bra story för då spricker den....

Fakta är att öppna banor för de yngre i familjen kostar 110 kr, så där blev det pengar över för åkbandet.

Men fakta är: För barnen kostar det samma som att springa Kalvinknat och det är det inte bara inbitna som springer.

Fakta är dessutom att för det vuxna är det billigare än att springa t.ex. blodomloppet, och det är det inte bara inbitna som springer.
Per S Pektiv 2015-07-20 16:38 #55
H Boström >> Samtidigt borde du kunna ge nyanserad och upplysande kommentar utan att ge "bollen" till någon. Upplys oss! Hur som helst, nu har du bollen igen :-P
Fakta 2015-07-20 15:33 #54
HB>> En familj som inte orienterar ser att O-ringen kommit till stan, kul. Deras grannar är arrangörer och tycker det är ett utmärkt tillfälle för dem att prova på orientering.
Sagt och gjort. Fyra Open á 230 kr samt 180 kr i parkeringsavgift.

Mmmm, en dag på Liseberg med åkband till alla är ju i samma prisklass.
Valet är enkelt.

O-ringen är inte till för alla, bara de inbitna.
Henrik Boström 2015-07-20 11:12 #53
Jag har läst artikeln och dess kommentarer.

Jag tycker det är synd att artikeln skrivs utan mer fakta eller efterforskning, och utan att skribenten kontaktar O-Ringen för en kommentar. Kontentan blir att diskussionen tar sin utgångspunkt från rykten och/eller felaktiga antaganden (inte bara från de som kommenterar utan även från skribenten). Det blir då svårt för mig att bemöta detta och jag väljer att inte göra det.

Istället erbjuder jag orienterare.nu att kontakta mig för en intervju i ämnet. Då får vi en ny artikel som har fakta och tankar om varför saker är som de är. Från det kan sedan diskussionen ta ny fart... Denna site har bollen.
Nisse 2015-07-20 08:59 #52
AL>Det finns säkert mycket billigare scout-läger, så varför åkte så många på på det dyra med 39.000 deltagare?
Frågan är vad oringen är värt för pris som kund. Är det en familjesemester med camping så är det ganska dålig kvalité. Är det en vanlig orienteringstävling så är det dyrt om man jämför med andra tävlingar. Problemet med alla dessa jämförelser är ju också ganska irrelevanta då en camping-semester knappast ersätter oringen.
AL 2015-07-20 08:14 #51
Nisse -> Scoutlägret i Kristianstad 2011 var öppet för ålder 14-18 år. Deltagaravgiften var 4500kr, då ingick i och gör sig mat. Så kostnadsjämförelse med scoutlägret känns ganska irrelevant.
Nisse 2015-07-20 01:50 #50
EriOL>Scout-läger är intressanta. Tror inte några scouter kommer till ett läger och ser sig som kunder. Ändå var det ett läger i Kristianstad med 39.000 deltagare från hela världen 2011. Orienterare gnäller redan innan oringen om att toa-köerna kommer vara för långa. Det kanske är den stigande medelåldern som driver upp priset. Om en stor mängd löpare inte klarar av att stå i toakö så kommer snart antalet bajamajor spräcka hela budgeten,
Nisse 2015-07-20 01:11 #49
Då jag några gånger sprungit enstaka open på oringen så är det inte kostnaden som är problemet. Det är som att komma in i Vasaloppet vid Mångsbodarna, köa lite och sedan avbryta vid Evertsberg. Jag tror inte det är ett bra sätt att introducera orientering som sport.
Tex så kort-vasan eller mini-maran går en helt annan dag och då är den tävlingen i fokus.
Open passar nog de familjemedlemmar som inte är vana orienterare men vill vara med någon etapp ändå.
Zerbembasqwibo 2015-07-20 00:19 #48
EriOL> Ungefär som att en klubb låter alla åka gratis med på klubbresan till 25-manna?
EriOL 2015-07-19 23:54 #47
Jag tycker Nisses idé om att köra O-Ringen i scoutlägerstil är intressant. Om vi verkligen tycker att arrangemanget är ett sådant flaggskepp att det är det som vi ska introducera nya orienterare genom så är det ju självklart att SOFT ska låta det kosta. Dvs som Zerbembasqwibo skriver, andra tävlingar får subventionera O-Ringen genom att ha högre avgifter och en högre beskattning. Men nu har vi (SOFT) ju valt att ha O-Ringen som en kassako i stället och då måste ju prisnivån upp på den nivån där den totala förtjänsten blir som störst. Tydligen bedömer man att vi fortfarande är en bit från smärtgränsen eftersom det talas om ytterligare prishöjningar...
Fat C 2015-07-19 23:19 #46
Jag åker inte till O-ringen och springer Öppen klass, 230 kr i anmälningsavgift och 180 kr i parkeringsavgift för en runda i skogen på 60 minuter, huga.
För mig som inte är ute efter allt lull lull utan bara vill springa en bra bana i ny terräng för mig är det betydligt mer humant att springa Höglands-ol för 30 kr veckan före och efter.
Femdagars veckan ägnar jag mig åt British Open för 299 kr totalt. Fyra dagars världsgolf direkt hem till hängmattan. Det är valuta för pengarna det.
Nybörjare 2015-07-19 22:22 #45
En sak jag också tycker är lite spesielt med artikeln är att man tar opp priserna om man anmäler familjen i slutet av juni. Det är ju billigare om man anmäler sig tidigare och en familj bör väl klara att att bestämma semestern lite tidigare? Om man anmäler sig innan 1 juni så är det ju nestan 1500 kr billigare för familjen och det borde väl många klara att få till?

Man kanske inte ska begära att allt i ett väldigt stort arrangemang som o-ringen ska vara som en lokal tävling med tanke på tid för anmälan och pris?
Nybörjare 2015-07-19 22:10 #44
Det är möjligt att en öppen bana inte kostar mer för arrangören på o-ringen än på en vanlig tävling med det blir ju iallafall mer jobb för dem.

I många idrotter är det ju så att man får betala klart mer för efteranmälning. Man kanske får betala 230 kr mer än ordinarie avgift på en skidtävling om man inte är för anmäld.

Är det så konstigt att de både vill få in pengar för arbetet de gör och att de kanske inte heller vill planera för att många kommer om vädret är fint och det ändå är så billigt?
Per S Pektiv 2015-07-19 21:54 #43
Och det jag alltså tycker är dyrt i överkant är möjligheten att delta på en enstaka etapp i öppen klass. Detta går inte heller att jämföra/jämställa med en semesterresa till någon grekisk ö med all inclusive, då det handlar om en enstaka dag.
Per S Pektiv 2015-07-19 21:53 #42
Kan vi diskutera O-ringen och orientering utan att behöva blanda in politiska sympatier?
Vänster-höger-skalan fungerar inte särskilt bra för att beskriva dagens politik, för den delen. Och att säga att vänster = "allt är kollektivt, man får inte tjäna pengar" eller att höger = "tjäna så mycket pengar som möjligt" blir ju bara tokigt.

Inte minst i sammanhanget att det i orienteringens/O-ringens fall är samma producenter som konsumenter än så länge. Antalet avlönade tjänstemän inom O-ringen är ju ändå förhållandevis få, jämfört med exempelvis formel-1-tävlingar (för att ta andra änden av spektrat).

Jag vidhåller fortfarande att det är dyrt i överkant. Det finns egentligen inget motiv att överföra kostnader från camping och C-ort till tävlingsavgifter. Bussningen betalar man separat för, campingplatsen betalar man för, utställarna på mässan betalar för sig. Är det så att något av dessa områden är dyrare än vad som bekostas de som nyttjar detta, så är det prissättningen inom detta område som är felaktigt.

De dryga 200 kronor man betalar för en öppen bana på plats, vilka direkta (och indirekta) kostnader ska detta täcka? Kartframställning, banläggning, kontrollutsättning, stämplingssystem, nummerlapp, snitsling/skyltning på arenan, kartutskrift/tryck, vatten efter målgång, akutsjukvård är några saker jag kan tänka på.

Hur många av dessa saker är "bättre" än på en annan tävling och motiverar en högre kostnad (då det ger mig ett mervärde som deltagare)? Ganska få.

Självklart går det åt mycket ideella krafter för övrig service på arenan, men då många kostnader går att fördela på samtliga deltagare, borde man inte se de öppna banorna som möjlighet till en "kassako", utan tillhandahålla dessa (åtminstone de med lägre svårighetsgrad) så billigt som möjligt.

Oavsett politisk åsikt.
Myran 2015-07-19 21:46 #41
Så godhjärtat Nisse!
Det var bara ett misstag med O-Ringen i Skåne och det var en luddig avtalsskrivning som fick negativa konsekvenser för en av parterna. Det är snart glömt nu och O-Ringen AB kommer att hitta en anpassad struktur till varje nytt unikt O-Ringen arrangemang där timförtjänsten blir anständig för de arrangerande föreningarna. Klarar man inte den självklara premissen så blir det svårt att hitta villiga arrangörsföreningar i framtiden.

Orientering är en väldigt billig semestersport vilket har påpekats av tidigare kommentarsinlägg.
Nisse 2015-07-19 21:11 #40
Från ett annat perpektiv så hade jag gärna betalat en extra hundring till arrangörerna i Skåne som de kunde satsa på deras framtida verksamhet istället för att de fick den dåliga utdelning som skedde nu. Att underbetala de som arbetar är ju egentligen värsta sortens kapitalism.
Zerbembasqwibo 2015-07-19 20:47 #39
Jag förstår din poäng, men den är inte så relevant här. Möjligen lite raljerande.

Jag antar du menar sjösimning och jogging i den form som inte är några tävlingsidrotter. Du kan gratis springa orientering själv också, ta bara en karta.

Vi pratar väl om att delta i en tävling med tillhörande kringsaker och priset för det som är högt. Men ska andra tävlingar subventionera O-ringen eller ska O-ringen subventionera andra tävlingar?
TG 2015-07-19 20:31 #38
Jag tycker det är så orättvist att jag varken har råd med segling eller golf som student.
Istället får jag hålla på med jogging och sjösimning som är student/-vänstersporter.
Nisse 2015-07-19 18:52 #37
Själv tror jag inte att det är möjligt att dra runt oringen som ett kollektivt arrangemang längre, man kräver helt enkelt för mycket av de som arrangerar att det inte kommer ge lika mycket tillbaka. Då kommer oringen istället bli negativt för de som arrangerar.
Men det finns massor av fina sommartävlingar som inte har något vinstintresse mer än att det blir lite över till klubben som arrangerar för att betala deras anmälningsavgifter.
Nisse 2015-07-19 17:01 #36
Att samtidigt prata om att man som kund inte får den kvalité man vill ha och ändå kalla sig vänster är det bara "vänster"-folk i Stockholm som gör (ju närmare söder desto mer skruvat).
Antingen är man vänster och då skall oringen vara ett kollektivt arrangemang med en mindre kostnad, ungefär som scout-läger fungerar. Alla arrangerar och kvalitén blir det vi orkar uppnå. Kanske samlas man en vecka innan och bygger c-orten tillsamans. Några klubbar står för serveringen och andra lägger banor.
Eller är man höger och då är man en kund som betalar till någon som givetvis vill ha en vinst.
Magnus H 2015-07-19 16:53 #35
Om man kan undersäka istället för att tycka, kan orienterare.nu jämföra vad de 15 största kostnadsposterna per tävlande är för Oringen resp. en nationell tävlinge med ca 1000 deltagare? Själv har jag ingen aning.

Klaga på ökat vinstfokus går ju bra, men är det större vinst på O-ringen nu än förr? Vilka siffror pratar vi om.
Zerbembasqwibo 2015-07-19 14:34 #34
TNH> Du får väl själv värdera om anonymt inlägg eller artikel med namn är mest värt. Du är välkommen med båda varianterna!
TNH 2015-07-19 14:24 #33
Varför kan man inte skriva anonymt spå på resten av forumet? Blir åsikter inte värda något vara för att man inte har ett namn efter?
Anette Önerud 2015-07-19 14:13 #32
Jag tänker inte sticka under stol med att jag har vissa vänstersympatier. Jag är också feminist och miljövän. Inom orienteringsrörelsen, liksom i samhället, finns det olika åsikter och värderingar. Den här frågan handlar kanske i grunden, som tidigare kommenterat, om att vår sport rör sig åt höger med bland annat högre vinstfokus. Antagligen beror det på att utövarna består till större delen av högersympatisörer numera. Och här, liksom i samhället i stort, skrivs debattinlägg från olika håll. Den som vill bidra med kontrasterande värderingar är välkommen som skribent hos orienterare.nu - om ni vågar skriva under med ert namn.
Dr Alban 2015-07-19 08:19 #31
Anette Önerud>>intressant tanke: orienteringen håller på att långsamt röra sig från en mer vänsterorienterad folkrörelse till en mer högerinriktad med mer fokus på att tjäna pengar, individuell satsning och individualism. Är det därför du är negativt inställd till utvecklingen?
Dr Alban 2015-07-19 08:12 #30
Anette Önerud>>Dålig artikel. Tycker inte du är särskilt påläst på hur det fungerar att arrangera o-ringen, vilket jobb det innebär och vilken skillnad det är mot en vanlig tävling.

Om du undrar var alla intäkter går nånstans kan du ju läsa årsredovisningen eller kontakta direktörerna. De svarar säkert på de flesta av fina frågor.

Av nån anledning brukar jag inte gilla dina artiklar, kanske för att det är lite mycket vänsterideologi?
Dr Alban 2015-07-19 08:11 #29
Anette Önerud>>Dålig artikel. Tycker inte du är särskilt påläst på hur det fungerar att arrangera o-ringen, vilket jobb det innebär och vilken skillnad det är mot en vanlig tävling.

Om du undrar var alla intäkter går nånstans kan du ju läsa årsredovisningen eller kontakta direktörerna. De svarar säkert på de flesta av fina frågor.

Av nån anledning brukar jag inte gilla dina artiklar, kanske för att det är lite mycket vänsterideologi?
Peter 2015-07-18 21:10 #28
En anledning till att det faktiskt behöver vara dyrare är väl att samordningseffekter försvinner (eller åtminstone når nästa nivå) när man passerar en viss mängd deltagare.
Att arrangera för 500 personer och 1000 personer är ungefär lika stort jobb om man har en parkering som sväljer så många bilar.
Ja, nästan ända upp till 2500 personer kanske man kan hävda att samordningseffekterna är så stora så varje deltagare knappast kostar mycket mer för arrangören.

Men någonstans mellan 5000 och 10 000 deltagare börjar samordningseffekterna försvinna, eller iallafall nya utmaningar inträda som gör att det hela blir mycket mer komplicerat. Transporter, Platser att vara på, Bara att skapa en camping för 10 000 personer är inget man bara gör då det behövs vatten, avlopp m.m. enligt nuvarande lagar.
Tävlingsdagarna blir dessutom så långa att du inte hinner flytta saker/kontroller mellan dagarna utan måste ha dubbelt av allting.

För O-Ringen krävs också en administration som är klart större än normalt då man inte fakturerar anmälningsavgifter utan debiterar den tävlande direkt, vilket medför att ett par tusen bankgiro-inbetalningar måste konteras och hanteras.

C-Orten behöver också bevakas nattetid så inte utställares monters och sporttält m.m. rensas, så bevakning kostar också.

Jag vet inte hur mycket mer anmälningsavgift det motiverar, men jag tycker det är fel att säga att bara för att det är en stor tävling så borde man tjäna mer. Det är väl svarare tävlingarna i storleken 2000-3000 deltagarna som är de som tjänar mest pengar per nedlagd arbetstimme tror jag (och borde vara de som får ta minst betalt)
Glad gubbe 2015-07-18 18:30 #27
Håller med om att O-Ringen är dyrare än mycket annat inom orienteringen. Samtidigt är det inte mycket jämfört med vad t ex en skidsemester går på för oss, 5 st i familjen.
Har man själv varit med och arrat en tävling så är det dels lätt att inse att O-ringen kostar mer att fixa, dels skapar det en ödmjukhet och tacksamhet för all den tid som arrangörerna lägger för att vi skall få springa i fem dagar.
Håller också med om att det finns glitchar och saker som kan bli bättre på O-Ringen, men jag väljer att fokusera på allt som faktiskt fungerar riktigt bra, plus av att njuta av en härlig samvaro med familj, klubbkompisar och alla orienterare och arrangörer.
Har lite svårt för att vi skall misstänkliggöra uppsåt och förmågor hos våra hårt arbetande funktionärer, anställda eller inte. Jag utgår ifrån att de gör vad de kan för att O-ringenveckan skall bli så bra som möjligt.
Nu tänker jag njuta av en härlig vecka - önskar er alla detsamma! Tänk på att ett litet "tack" eller "hej" betyder så mycket! :)
Hawkeye 2015-07-18 17:50 #26
Kanske en grupprabatt?
Om du ställer upp i en löptävling för 250 kr kanske inte resten av familjen också förväntas deltaga. Men på orientering hör det nästan till.
Magnus H 2015-07-18 15:58 #25
Kanske oringen är mer för alla än någonsin tidigare? Eller vilka "alla" tänkte ni på
http://m.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2778789-idrott-for-alla-pa-o-ringen?
Nybörjare 2015-07-18 13:17 #24
Men man kan ju testa orientering på en massa andra tävlingar.

Jag tycker bara att det blir rätt konstigt att man i en av de största tävlingarna ska gå ned i pris på en del klasser för att folk ska kunna testa sporten.

230 kr med anmäldning samma dag tycker jag faktiskt inte är så mycket i ett stort och populärt arrangemang.
Per S Pektiv 2015-07-18 13:04 #23
Nybörjare >> Därav att jag skrev prova på i "tävlingsmiljö", dvs att man kanske testat orientering litegrann tidigare, men vill få uppleva själva stämningen och att springa på ett stort upplopp. Det ligger ju också i orienteringssportens intresse - att sälja sig till så många som möjligt, framför att sälja sig så dyrt som möjligt till ett fåtal (vilket är vad man gör nu).
Mitt konkreta förslag: halvera (eller ännu mer) priset på alla de "open"-banor som inte är av svårighetsgrad "svår".
agnetha le claire 2015-07-18 10:44 #22
håller helt med ovanstående ,mycket bra att debatten kommer upp
EriOL 2015-07-18 10:44 #21
Jag har lite svårt att bli upprörd över just O-Ringens prisnivåer. Vi alla har ju gemensamt genom SOFT bestämt att O-Ringen är något som vi ska satsa på, dels som en samlingspunkt för en väldigt stor del av landets orienterare och dels som en finansieringskälla för förbundet. De så kallade "direktörerna" är naturligtvis mycket väl medvetna om att O-Ringen har en stor trogen deltagarskara på kanske 8000 deltagare som alltid är med och inte är så känsliga för kostnader. Sen finns det en ännu större svans på ytterligare minst 20000 deltagare som väljer sitt deltagande utifrån olika och högst varierande premisser. Att locka alla dessa samma år går inte eftersom en mängd motstridiga intressen finns, men man försöker hela tiden med olika medel få dem att spendera sina semesterpengar på just O-Ringen.

Om jag som en av de 20000 vill utöva påtryckningar i en viss riktning så är det bästa jag kan göra att rösta med fötterna. Samt naturligtvis att lyfta fram alla andra alternativa semestertävlingar som finns när någon frågar mig om råd. Troligen är det dessutom det enda språk som "direktörerna" förstår. För de 8000 sektmedlemmarna är problemen lite större. Är sektgemenskapen så viktig att man vill börja låta andra arrangemang subventionera O-Ringen i stället för tvärtom..?

Zerbembasqwibo 2015-07-18 04:44 #20
Förtjänst: vad ska man använda förtjänsten till?

ml> Undersökning har väl visat att C-ort ÄR viktigt och behövs, det är en viktig del av O-ringen. Det är kanske inte en viktig del av Gotlands 3-ringars. Det är en viktig del på Alfta-Ösas träff. Det kan alltså vara olika från tävling till tävling menar jag.
ml 2015-07-18 04:09 #19
Behöver vi C-ort? Behöver vi extravaganta TC? Standarden på Gotlands 3-dgrs dög bra för mig och då var det ändå 5500 starter under de tre dagarna. Dessutom gör nog Gotlänningarna en förtjänst per funktionärstimme som är vida över O-Ringen arrangemangets ersättning till klubbarna.
Misan 2015-07-18 02:40 #18
Dr Alban> Vinst kan ätas upp av avlönade. Kan ingen räkna ut vad det skulle kosta att delta om alla jobbade med 50 kr skattefritt till klubben per timme eller 350 kr att skatta för med arbetsgivaravgifter? Vad är det sanna priset!
Dr Alban 2015-07-17 22:22 #17
Var glada att det finns så många som vill ägna stora delar av sin semester åt att arrangera. Om alla som jobbade skulle vara avlönade skulle det vara flera gånger så dyrt.
Dr Alban 2015-07-17 22:20 #16
Mycket snack om vinst till bolaget. Var går vinsten då? Till aktieägarna = soft = alla vi medlemmar i en ol-klubb.

Och hur stor blev vinsten 2014? 17kr per nedlagd ideell timme. En vanlig tävlingshelg ger mer per timme trots lägre anmälningsavgift.
punkten 2015-07-17 22:12 #15
Fast jag vill nog opponera eftersom utslaget på det stora hela tror jag ändå att orientering är en av de billigare sporterna. Men alla sporter kan ju bli dyra, när det börjar handla om läger och t ex cup-deltagande i lagsporter osv. Vår klubb har också allt till utlåning plus att de betalar en ganska rejäl bit av våra startavgifter (fast det kanske är ovanligt?). Min egen invändning till priserna började egentligen med att jag såg priserna för parkering, och sedan också för alternativet att åka buss, för de som eventuellt vill komma och titta och/eller prova på. För egen del tycker jag att O-ringen som upplevelse är värd våra kostnader. Annars hade vi givetvis inte anmält oss. Men jag börjar också fundera på att i takt med att familjen blir äldre så kanske vi kommer att prioritera annorlunda framöver.
Magnus H 2015-07-17 20:55 #14
Visst är det jäkligt dyrt, tex tar skotska 6-dagars 250:-/dag för anmälan på plats. men förtjänst per arbetad idell timme är nog trots allt större på en medeldistans i klubbens närmsta område.

Vill man prova på, varför inte motionsorientering mitt i veckan? Kostar bara 60:-. För de som har fel märke på golfkjolen, kanske klubbträning är det rätta alternativet? I vår klubbstuga finns det skor att låna om man vill.
Nessie 2015-07-17 18:46 #13
Om orientering trots allt är bland de billigare sporterna att haka på, kanske det helt enkelt är så att idrott i Sverige inte längre är för alla. Jag har alltid tänkt på orienteringssporten som en rörelse dit alla kan komma när de blivit petade ur fotbollslaget eller inte har rätt märken på golfkjolen. Men tydligen är vi på väg åt samma håll. Tråkigt för alla barn som inte har rika föräldrar. När vi stirrar oss blinda på siffrorna förlorar vi vår själ.
Nybörjare 2015-07-17 17:01 #12
Per S Pektiv> Men att vara med i o-ringen kanske varken är nödvändigt eller det bästa om man bara vill prova på orientering?

Nu är det ju inget argument för att det ska/bör bli dyrare men som andra har sagt så är ju orientering billigt jämfört med tävlingar i många andra sporter och jag skulle tro att det är bra mycket mer jobb att arrangera en orienteringstävling jämfört med många andra tävlingar (men andra sporter kan ju ha andra utgifter som pistmaskiner, konstsnö och trafikvakter)
Zerbembasqwibo 2015-07-17 16:16 #11
Vasaloppet är inte heller till för alla längre. Priset, men kanske främst att du måste sitta uppkopplad på en dator de få sekunder det tar innan alla platser bokats. Endast kontorsråttor med flexibla arbetsuppgifter kan klara av detta. De som jobbar på riktigt med båda sina händer är ju chanslösa.

Inte heller är bergsmaraton för alla. Men de har inte familjer som målgrupp. Målgruppen på O-ringen ÄR (bland annat) familjer. Eller hur?

Men O-ringen 2015 siktar på att vara för alla: http://www.orientering.se/Grenar/Orientering/Nyheter/ProjektskagoraO-Ringentillgangligtforalla/
Per S Pektiv 2015-07-17 16:02 #10
Mas mfl. >> Det är inte dyrt om man jämför med exempelvis löplopp, men skillnaden då är att de allra flesta har en någorlunda god uppfattning om vad löpning innebär. 400 kr för att "prova på" orientering i "tävlingsmiljö" är nog i överkant.
Mas 2015-07-17 15:37 #9
Blir inte oroad över dessa priser ca 400kr/dag känns billigt i jämförelse med andra arrangemang. Vi får hoppas att Moks inte sätter prisnivån nästa år.... Där tar man 850kr månaden innan för att springa 21km på fjället.
SCB 2015-07-17 15:11 #8
KPI har inte ökat sedan 2013, vi har ingen inflation. Det borde bli billigare att springa!

http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__PR__PR0101__PR0101A/KPIFastM2/table/tableViewLayout1/?rxid=eca4725e-a8be-4827-8162-ca39b3c7d434
Eldaren 2015-07-17 14:44 #7
För att ytterligare lägga en pinne på brasan kan det vara bra att informera om att nästa år höjs avgiften ca 20% till..... Man måste ändå säga att O-ringen är bra på att inflationssäkra sig
Kassören 2015-07-17 14:01 #6
SOFT tar väl inte procent, det är väl distrikten som gör? Ligger inte SOFT-avgiften fast med 10 kr för ungdom, 20 kr för vuxen och 30 kr för elit medan tävlingsavgiften, som går till distrikten, är procentuell?
Zerbembasqwibo 2015-07-17 13:53 #5
En höjning av anmälningsavgifter är dock mest SOFT som tjänar eftersom man tar procent på avgifterna. I övrigt tjänar bara föreningar som arrangerar mer än de deltar, andra klubbar går minus. Det är ett nollsummespel så länge som man endast för in mer pengar om klubbar jobbar med ANNAT än orientering (varför ska orienteringsklubbar sälja bingolotter, arrangera löptävlingar, fjällmaraton etc?) för att dra in pengarna till sporten (eller betala ur egen medlemsficka).

O-ringen har ett 10-tal antal anställda (antagligen inte heltid alla) och vi måste granska deras insatser noggrant. Man kan tycka att de bara ska vara anställda om de är självfinansierande, att de ger ett ekonomiskt mervärde. Möjligt att det är enda vägen framåt att ha anställda då lusten att jobba ideellt minskar och då kan man ej kräva att de ska vara självfinansierande utan man kan höja avgifterna.

I år är det inte mer än 11383 anmälda. Hur många hade kommit utan den kostsamma (?) marknadsföringen? Ger den utväxling?
Har vi fått effektivare/bättre lösningar i och med en kontinuitet i centrala kärnor?
Är IT-sidan effektiv och bra? Sådana frågor finns det och bör ställas så att inte antalet anställda växer för på fel ställen och driver kostnadshöjningar för deltagarna.

Jag förmodar att svar kommer på såna frågor då SOFT utvärderar sitt bolag, årligen?
Surfer 2015-07-17 12:18 #4
Nog är det en viss skillnad på kvalitetn på tex ravinen 3-kvällars och O-ringen?
punkten 2015-07-17 11:39 #3
Jag skrev precis en kommentar i Oringentråden om detta fast ur perspektivet "provapåare". http://orienterare.nu/t/1918

Vad gäller vår egen familjs anmälningsavgifter (två vuxna och två barn och elcamping) tycker jag ändå att sammantaget för sexdagars jättejippo är det helt ok. Man betalar liksom för spektaklet och vi vet vad vi ger oss in på. Men visst Halland 3dagars ger väldigt mycket mer orientering för pengarna. Och mer tid för en bok i solstolen efter orienteringen ;-)
Nisse 2015-07-17 11:22 #2
Jag tror inte det finns något alternativ. Någon måste ta ansvar och administrera de stora arrangemangen, de personerna behöver avlönas då det inte är rimligt att kräva av ideella personer att ta ett för stort ansvar.
Så fort någon avlönas så blir det mycket dyrare men förhoppningsvis blir kvaliteten bättre men det får tiden utvisa.
Det är heller inte dyrt för en familj om man jämför med en annan semestervecka som lätt landar på 20.000 med boende, mat och nöjen.
Men visst blir det billigare med en 3-dagars på Gotland och i vissa perioder av livet är det också mycket trevligare. Mångfald är bättre än enfald.
Janne Eriksson 2015-07-17 10:52 #1
Jag undrar lite varför de Öppna Banorna (tillåme de gula (!!!)!) måste vara hundra spänn dyrare på O-Ringen än på en vanlig tävling ...

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng