Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Arkivbild Orienterare.nu

Ett avlångt land växer fram

Med hjälp av Lantmäteriets öppna data börjar vårt avlånga land träda fram i form av en enorm automatgenererad karta.

Publicerad 2021-08-30 09:59 (Uppdaterad 2021-09-05 11:39)

 21 kommentarer

Göteborgaren Stefan Kinell insåg att hans teknik för att ta fram automatgenererade kartor på västkusten kunde användas för hela landet.

I några andra länder i Europa har man med hjälp av öppna data kunnat göra automatgenererade kartor över hela länder såsom mapant.fi, mapant.no, mapant.ch med flera. Eftersom datat över Sverige inte varit öppet fram tills att man börja med den nya scanningen 2018 har vi inte sett någon karta över Sverige ännu men nu är det dags. Kartan över Sverige ( på kartor.gokartor.se ) växer så sakteliga fram.

Ett par frågor till upphovsmannen Stefan Kinell om kartan.


Hur uppkom idén om att göra en så stor automatgenererad karta?

- Egentligen var det inte min plan att det skulle bli en Sverigekarta av det. Inspirerad av Jocke Svensks beskrivningar av hur man gör laserkartor och mapant-projektet började jag först göra en modernare karta över området där vi bor på Hisingen.

- Det växte sedan så att det täckte både norra- och södra skärgården och det blev ett underbart kul verktyg för att komma ut och göra orienteringsupptäcktsfärder på områden där det inte varit ekonomiskt möjligt att göra riktiga proffsritade orienteringskartor.

- Kartan jag gjorde i Tresticklan förra våren gav också helt klart mersmak och öppnade upp intresset för att täcka större ytor med kartan för att hitta fler guldkorn. Förra året släpptes det nya Laserdata Skog fri över Göteborgsområdet och då genererade jag en karta här, som senare växte allt eftersom.

- Efter lite snack med Jocke och Mats Troeng insåg jag att de inte var så sugna på att göra om sitt projekt med den nya fria laserdatan, så då tänkte jag att jag lika gärna kunde fortsätta bygga på. Helt plötsligt täckte den området från Karlstad till Skanör, och då var det lika bra att köra på 🙂


Hur tror du det här kan få fler att komma ut i naturen?

- Kartor är ju kul, och om jag kunde locka fler till att komma ut på träningar i områden där det inte redan finns orienteringskartor så är ju det kul. Jag tror också att de hjälpmedel man har idag med laserdata och GIS-data för planbild sänker tröskeln rejält för många orienterare att börja rita kartor. Så kanske detta kan inspirera fler att på olika nivåer rita kartor i framtiden.

Vilka har utmaningarna varit längs vägen?

- Den ena utmaningen är att balansera ambitionen. Ju mer tid man lägger på en karta ju bättre blir den. Kartorna i norra- och södra skärgården i Göteborg har jag lagt massa tid med att manuellt kolla satellitbilder för att justera kartan. Men det går inte när man skall göra ett större projekt som en karta över Sverige. Då får man acceptera att det inte blir perfekt, att det istället är en karta som kommer förbättras allt eftersom.

- Den andra utmaningen är skalbarhet i utvecklingen och att se till så att det manuella arbetet minimeras. Att optimera de olika stegen och hela tiden söka lösningar som gör att datorn kan göra så mycket av jobbet som möjligt och att man lägger lite manuellt arbete på det. Det tog ett tag också innan jag kom på hur man kan lägga ihop bildfilerna från de olika kartdelarna som genereras, men när jag kom på hur jag kunde skriva ett script som löste det automatiskt så sänktes tiden för att ta fram nya kartor rejält. Då kan vi generera en ny kartbit i taget, och sen bara slå ihop den med den färdiga kartan som finns genererad på nätet. På det sättet kan man även distribuera utvecklingen och framtagandet av kartan på flera personer och öka hastigheten. Idag är vi fyra som aktivt håller på att generera kurvor med hjälp av karttapullautin, vilket är det steg som tar längst tid.


När kommer kartan täcka hela Sverige?

- Fortsätter vi i samma takt som nu så har vi täckt den fria datan en liten bit in på hösten. Sedan tar det tyvärr tre-fyra år till innan Lantmäteriet har scannat av resterande delar av Sveriges skogsbeklädda yta. Så om kartan bygger på fri data så kommer det ta ett tag till innan exempelvis Småland, Väster- och Östergötland, Gotland mm är täckta. Lantmäteriet säger att det förmodligen dröjer innan de kan öppna upp den gamla datan fri. En dröm vore att vi kunde få till finansiering antingen via sponsorer, crowdsourcing eller förbund för att köpa loss den resterande laserkartan som finns. Då skulle vi kunna ha en hel Sverigekarta inom några månader.

Hur ser arbetet ut framöver?

- Även om det är lockande att gå tillbaka och justera och förbättra de kartsektioner som redan kommit ut så får fokus närmsta månaden vara att få färdigt de laserdata-sektioner som inte är täckta ännu. Vilket i dagsläget handlar om Dalarna, Hälsingland och öster om Luleå/Boden. Sedan vill jag gå tillbaka och fundera på vad vi vill göra bättre i den kartan som redan är genererad. Självklart har vi hittat lite fel i hur kartan ser ut i de första delarna som jag vill optimera. Så då blir det nog att tänka lite, och sedan sätta igång datorerna på att generera nya bildfiler. Just nu finns hela kartan i ocad-filer och det är relativt lätt att justera olika parametrar. Kartan är på det sättet uppbyggd för att man skall kunna uppdatera gult/grön när ny scanning kommer eller som jag fick en fråga om igår - göra en MTBO-variant av den.

Stefan lyfter också fram att det är inte enbart han som gör det långa arbetet med själva genereringen av data. Det är fyra personer involverade som både med manuellt och helt automatiskt arbete bearbetar Lantmäteriets data och sedan laddar upp filer centralt på en server för att generera upp själva webbkartan.


Fakta automatgenererade Sverigekartan på kartor.gokartor.se
Programvara: karttapullautin och Ocad
Generering: både manuellt och scriptbaserad generering av stora områden
Data: Lantmäteriets öppna data
Tillgängligt: Se webbkartan var det finns öppna data
Antal personer involverade: fyra
Funktionalitet: karta över Sverige där man även kan exportera utvalda delar till sin egen dator. Ytterligare funktioner denna höst är planerade; länk till specifikt område, ortsnamn.

Många granskande ögon

I och med att vi nu fått färska automatgenererade kartor över vårt avlånga land kanske det med mångas ögon kan gå att hitta nya intressanta områden eller bara något annat speciellt som noterats.
Med en ny tråd i O-snack: Nya områden med Sverigekartan kan nu vem som helst lägga in områden man skulle vilja springa i, något intressant man hittat eller annat.

Henrik Persson

hp@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Stefan K 2023-11-27 12:45 #21
Idag 27/11 gjorde jag en del uppdateringar till funktioner på kartan. Nu kan man ex direkt i kartan se sin position ( och då lättare hitta var man är på kartan ), man kan även söka efter platser, mäta avstånd och öppna en plats i andra karttjänster, ex Google, Lantmäteriets flygfoton och Strava Heatmap - så man kan se var folk brukar springa eller cykla i ett område när de tränar.
Myran. 2023-04-08 21:37 #20
Glädjen med att ha möjligheten att använda gokartor utökar spetkkrumemmet att upptäcka och utforska, uppleva och so en egen karta .
Stort tack för för mycket bra underlag för framtida utforskningar!
Stefan K 2023-02-03 17:34 #19
Idag släpptes version av kartan. En rejäl översyn av väg- och stignät där jag försökt ta bort duplikat av samma stigar och vägar som fans med i första versionen av kartan. En del nya datakällor är också tillagda, och de metoder som koms på efter hand när version 1 växte fram har nu applicerats på hela kartområdet.

På https://www.gokartor.se/laserkartan-v2/ står lite mer information om vad som är nytt. Även om hur man kan använda kartan på olika sätt, även i klubbverksamhet och företag.
TG 2021-09-29 19:53 #18
Nu får jag ett nytt felmeddelande när jag försöker exportera bildfil. Även med små områden.
Se länk: http://hangya.spjelkavik.net/api/gokartor.cgi/extract-png?x0=702808&y0=6596496&x1=704056&y1=6598096&direct=true
Någon som vet vad som är fel?
PS 2021-09-08 15:14 #17
Optimalt vore att även jämna ut kurvorna hårdare när det är mindre inzoomat om det är möjligt på ett enkelt sätt.

Angående "snuttefilt" så är din tolkning korrekt. Jag tänker på tex långpass när man ärna har en karta mest för att hålla reda på vad man är fast man egentligen inte orienterar på ett sätt som gör en till en bättre orienterare. Själv har jag sprungit en hel del sådan pass på riktigt gamla kartor och på Lantmäteriets topografiska "gröna" karta. Att springa på en sådan här karta kan ju göra det roligare eftersom man kan hänga med lite bättre var man är.
Stefan K 2021-09-07 19:40 #16
Jag laborerade i början med olika detaljgrad i de utzoomade lägena. Exempelvis genom att ta bort sankmarker och vissa nivåer av höjdkurvoor ju mer utzoomad man var för att få det mer läsbart. Det är tänkbart att nästa omgång av kartan kan bli sådan. Det är inte så svårt då det går att scripta i ocad vid bildgenereringen. i version 1 valde jag sedan att göra det enkelt genom att egentligen bara göra en skillnad i zoom-nivåerna, att lägga till meridianer i nivå 14 och 15 (vilket syns framförallt på östra och norra delarna.

När det är dags för andra generationen av karta kan jag gärna slänga upp lite exempel som ni och andra kan få ha åsikter om, så den blir ännu mer användningsbar, exempelvis zoomnivåer och detaljeringsgrad. Jag lägger den till listan på förbättringsförslag.

Den gröna representationen tror jag som flera har kommenterat blir svårt att få exakt. Men det går helt klar att göra bättre med mer varianter av parametrar. För de mindre kartområden jag testat med, och sett andra göra ännu mer ingående så går det att få till rätt bra återgivning av det gröna även med automatiserade parametrar.

Snuttefilt, haha, jag vet inte hur menade den kommentaren, men då en snuttefilt oftast är tänkt att skapa trygghet och välbefinnande hos den som använder den tar jag det som en positiv kommentar. Kartan har inte samma kvalitetsnivå som en proffsritad karta. Men den har varit väldigt kapabel i flera av de områden jag sprungit i, och i andra lite längre ifrån en riktig orienteringskarta. Jag har själv inte testat denna karta på riktigt på ostkusten eller i norra delarna av landet. Så där är det ännu mer av en teoretisk produkt, men jag skulle gärna få tillfälle att prova den på fler ställen.
PS 2021-09-07 15:57 #15
Om det är en enhetlig typ av skog kan det kanske fungera skapligt men om det är många olika typer av skog i samma, större, område så är det nog nästan omöjligt. Det är en väldig skillnad på granskog, tallskog, lövskog och blandskog av olika åldrar. Speciellt lövsly är ju komplicerat även vid manuell kartering och automatiskt blir det ju ännu värre i och med att de delar av landet, där det är vanligast, har skannats innan lövsprickningen. Jag ser detta som en kul grej men har inga förhoppningar om att det ska kunna användas för något annat än att leta efter intressanta områden och en lite roligare "snuttefilt" i samband med löpträning.

Förslag till förbättring på sikt vore att generera detaljfattigare kartor för de mer utzoomade nivåerna. Som det är nu så är det ganska svårt att hitta till ställen som man inte känner så väl. Även med endast terrängkartan är det nämligen lite för kladdigt.
Ett föredöme är denna sida även om det kanske är lite väl extremt för ett hobbyprojekt:
https://www.norgeskart.no/#!/?zoom=5&lon=309545.14&lat=6740769.86&project=norgeskart&layers=1002
Bjorn_G_bättre_förr 2021-09-06 16:21 #14
Utopisk ide om "grönområden": Om det vore möjligt för lokalbekanta användare generera kartor med fininställda parametrar kanske man kan interpolera dom parametrarna i områden mellan?
Myran. 2021-09-06 14:29 #13
Stefan K > tackar för dina svar. Tänker också att om du har ett nykarterat område kan man köpa underlaget för att komplettera med gamla kartor till kommande värdetävlingar.
Stefan K 2021-09-06 10:31 #12
Skall se om jag kan svara på några av frågorna nedan.

Idrottsplatser - i terrängkartan får man bara med dem som punktobjekt. Därför har jag utelämnat dem. Och helt riktigt så får man med dem bättre i fastighetskartan. Jag har frågat lantmäteriet om kostnader för både den laserdata som är kvar, och fastighetskartan. Det är en del pengar om man vill köpa loss det för hela Sverige...

Open street map-data. Hittills tror jag att jag har använt stigar, hus och bryggor från OSM. Men helt riktigt finns det väldigt mycket mer att använda. Det får bli ett av arbetspaketen innan jag kör igång och renderar version 2 av kartan. Då får ni också gärna ha synpunkter på hur jag skall göra med stigar som ibland finns två gånger - från OSM och lantmäteriet och lite andra frågor.

Men innan version 2 kommer kickas igång jobbar vi färdigt med den laserdata som finns, och just nu hamnade vi i ett läge där terrängkartan inte täcker alla områden som laserdatan finns över, så jag tittar på vilken annan kartdata som kan användas. OSM och några andra lantmäterikartor finns som öppen vektordata som jag just nu jämför.

ortsnamn - det HP tittar på är att lägga det som ett eget lager i den karta man ser på webben, så man kan välja själv om den syns eller inte. Men i det man sedan exporterar så får man bara med kartan, och dä är ortsnamnen inte med. Det tror jag blir en bra lösning till att börja med.

>> Myran
Licens, Jag vill att så många som möjligt kan använda den, fritt. Det är grundtanken. Men jag har dragit gränsen vid att om man vill använda materialet för att planera och rita nya kartor, för föreningar eller distrikt, sådant som man exempelvis kanske betalt någon annan för, så vill jag att man betalar en licenskostnad. Det går till att lösa hosting och lite andra omkostnader som finns. Ett par av våra distrikt har redan hört av sig och löst det. Det handlar inte om att jag skall tjäna pengar på det, utan snarare att jag inte skall förlora så mycket pengar på detta projektet ;-) Alla kartområden finns som ocad-filer så det går som förening att köpa loss grundmaterialet för att använda som underlag när man ritar nytt, eller renoverar en gammal karta.

Grönområden - ja, det där har nog visat sig vara större skillnader än vad jag trodde. vegetationen får vi nog rendera om på en del ställen. Det luriga är att förstå om man kan ta fram parametrar per landskap, typ, eller om det skiljer sig mycket inom ett distrikt. Att ta fram parametrar för varje område laserscannad data kommer ta allt för lång tid, men att ha ett 10-20 olika i Sverige är nog inget konstigt när vegetationen görs om.
Merlänna 2021-09-06 03:19 #11
En fin grej med denna karta är att den saknar ortnamn. Ingen text som skymmer någonting!
Texter ute i sjöar stör i och för sig ingenting.
hp 2021-09-05 21:53 #10
Ortsnamn och andra namn från terrängkartan är på gång. Kommer förhoppningsvis rätt snart.
Myran. 2021-09-04 20:53 #9
Svarar mig själv efter att ha läst på lite mera.
Jag har förmedlat en del kontakter till hemkommunen, länsstyrelsen och några lokala föreningar.
Myran. 2021-09-03 22:54 #8
Imponerande må jag säga.
Förstår att man kan åstadkomma så mycket mer framöver.
Undrar lite över hur användarvillkoren ser ut som enskild person och klubbeställare?
Vi har några aktiva scoutföreningar som vill ha kartor i "obygden" där vi inte räcker till med våra intressen som renodlad orienteringsklubb. Kan vi som föreningar beställa underlag och använda både som underlag till framtida tävlingar (okarterade områden för orienteringstävlingar) och för lokal föreningsnytta?
Peran 2021-09-03 18:54 #7
Idrottsanläggningar finns även gratis att hämta genom openstreetmap. Kanske går att använda de som ligger där?
Kul, men saknar lite sly 2021-09-02 22:14 #6
Har tyvärr inga parametrar att bjussa på.

Tog en av de första mellansvenska kartorna på Livelox:
https://kartor.gokartor.se/#14/6725190.6001/538918.6000
https://www.livelox.com/Viewer/DOST-210902-Gallsjobergsmedeln/Langa?classId=403100

Får väl hoppas nån kan bistå med bra parametrar och att nån orkar köra om lite! :)
xx 2021-09-02 22:13 #5
Idrottsanläggningarna som finns i terrängkartan är nog inte så mycket att ha här. Då hade man velat ha de som finns i fastighetskartan. Men de är ju inte öppna. Men ortnamnen borde man kunna plocka från terrängkartan.
Peran 2021-09-02 21:57 #4
Så efterlängtat!

En sak som jag saknar är dock ortnamn och namn på tex sjöar så det blir enklare att hitta.. Finns ju tillgängligt gratis via lantmäteriet så borde ju gå och lägga till, eller?

Sen finns det fler saker som går att plocka från lantmäteriet som jag tycker hade varit till nytta. Tex idrottanläggningar så som fotbollsplaner.
Stefan K 2021-09-01 08:36 #3
Anpassningen med grönt är en av kompromisserna vi har fått göra när kartan genererats första gången över så stor yta. Det är av min erfarenhet ett av de svårare momenten och kräver ett par körningar för ett område med justeringar av parametrar för att bli bra. I dagsläget är hela kartområdet genererat med de parametrar jag trimmat in för västkusten/Bohuslän. Så de är alldeles säkert inte perfekta på andra ställen.

Har du några tips på var det inte blivit bra? Och ännu hellre andra parametrar man kan köra med så det blir rättvisare?

En av sakerna vi har tänkt på är att kartorna är framtagna så att det går att uppdatera dem framöver, exempelvis om man kör en ny omgång med grönt så kan man relativt lätt lägga in det och uppdatera kartan utan att man behöver göra om hela processen.
Kul, men saknar lite sly 2021-08-31 22:57 #2
Upplever att det är lite för snålt med grönfärgen.
Talangen 2021-08-31 20:45 #1
Äntligen!

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng