Göteborgaren Stefan Kinell insåg att hans teknik för att ta fram automatgenererade kartor på västkusten kunde användas för hela landet.
I några andra länder i Europa har man med hjälp av öppna data kunnat göra automatgenererade kartor över hela länder såsom
mapant.fi,
mapant.no,
mapant.ch med flera. Eftersom datat över Sverige inte varit öppet fram tills att man börja med den nya scanningen 2018 har vi inte sett någon karta över Sverige ännu men nu är det dags. Kartan över Sverige ( på
kartor.gokartor.se ) växer så sakteliga fram.
Ett par frågor till upphovsmannen Stefan Kinell om kartan.
Hur uppkom idén om att göra en så stor automatgenererad karta?
- Egentligen var det inte min plan att det skulle bli en Sverigekarta av det. Inspirerad av Jocke Svensks beskrivningar av hur man gör laserkartor och mapant-projektet började jag först göra en modernare karta över området där vi bor på Hisingen.
- Det växte sedan så att det täckte både norra- och södra skärgården och det blev ett underbart kul verktyg för att komma ut och göra orienteringsupptäcktsfärder på områden där det inte varit ekonomiskt möjligt att göra riktiga proffsritade orienteringskartor.
- Kartan jag gjorde i Tresticklan förra våren gav också helt klart mersmak och öppnade upp intresset för att täcka större ytor med kartan för att hitta fler guldkorn. Förra året släpptes det nya Laserdata Skog fri över Göteborgsområdet och då genererade jag en karta här, som senare växte allt eftersom.
- Efter lite snack med Jocke och Mats Troeng insåg jag att de inte var så sugna på att göra om sitt projekt med den nya fria laserdatan, så då tänkte jag att jag lika gärna kunde fortsätta bygga på. Helt plötsligt täckte den området från Karlstad till Skanör, och då var det lika bra att köra på 🙂
Hur tror du det här kan få fler att komma ut i naturen?
- Kartor är ju kul, och om jag kunde locka fler till att komma ut på träningar i områden där det inte redan finns orienteringskartor så är ju det kul. Jag tror också att de hjälpmedel man har idag med laserdata och GIS-data för planbild sänker tröskeln rejält för många orienterare att börja rita kartor. Så kanske detta kan inspirera fler att på olika nivåer rita kartor i framtiden.
Vilka har utmaningarna varit längs vägen?
- Den ena utmaningen är att balansera ambitionen. Ju mer tid man lägger på en karta ju bättre blir den. Kartorna i norra- och södra skärgården i Göteborg har jag lagt massa tid med att manuellt kolla satellitbilder för att justera kartan. Men det går inte när man skall göra ett större projekt som en karta över Sverige. Då får man acceptera att det inte blir perfekt, att det istället är en karta som kommer förbättras allt eftersom.
- Den andra utmaningen är skalbarhet i utvecklingen och att se till så att det manuella arbetet minimeras. Att optimera de olika stegen och hela tiden söka lösningar som gör att datorn kan göra så mycket av jobbet som möjligt och att man lägger lite manuellt arbete på det. Det tog ett tag också innan jag kom på hur man kan lägga ihop bildfilerna från de olika kartdelarna som genereras, men när jag kom på hur jag kunde skriva ett script som löste det automatiskt så sänktes tiden för att ta fram nya kartor rejält. Då kan vi generera en ny kartbit i taget, och sen bara slå ihop den med den färdiga kartan som finns genererad på nätet. På det sättet kan man även distribuera utvecklingen och framtagandet av kartan på flera personer och öka hastigheten. Idag är vi fyra som aktivt håller på att generera kurvor med hjälp av karttapullautin, vilket är det steg som tar längst tid.
När kommer kartan täcka hela Sverige?
- Fortsätter vi i samma takt som nu så har vi täckt den fria datan en liten bit in på hösten. Sedan tar det tyvärr tre-fyra år till innan Lantmäteriet har scannat av resterande delar av Sveriges skogsbeklädda yta. Så om kartan bygger på fri data så kommer det ta ett tag till innan exempelvis Småland, Väster- och Östergötland, Gotland mm är täckta. Lantmäteriet säger att det förmodligen dröjer innan de kan öppna upp den gamla datan fri. En dröm vore att vi kunde få till finansiering antingen via sponsorer, crowdsourcing eller förbund för att köpa loss den resterande laserkartan som finns. Då skulle vi kunna ha en hel Sverigekarta inom några månader.
Hur ser arbetet ut framöver?
- Även om det är lockande att gå tillbaka och justera och förbättra de kartsektioner som redan kommit ut så får fokus närmsta månaden vara att få färdigt de laserdata-sektioner som inte är täckta ännu. Vilket i dagsläget handlar om Dalarna, Hälsingland och öster om Luleå/Boden. Sedan vill jag gå tillbaka och fundera på vad vi vill göra bättre i den kartan som redan är genererad. Självklart har vi hittat lite fel i hur kartan ser ut i de första delarna som jag vill optimera. Så då blir det nog att tänka lite, och sedan sätta igång datorerna på att generera nya bildfiler. Just nu finns hela kartan i ocad-filer och det är relativt lätt att justera olika parametrar. Kartan är på det sättet uppbyggd för att man skall kunna uppdatera gult/grön när ny scanning kommer eller som jag fick en fråga om igår - göra en MTBO-variant av den.
Stefan lyfter också fram att det är inte enbart han som gör det långa arbetet med själva genereringen av data. Det är fyra personer involverade som både med manuellt och helt automatiskt arbete bearbetar Lantmäteriets data och sedan laddar upp filer centralt på en server för att generera upp själva webbkartan.
Funktionalitet: karta över Sverige där man även kan exportera utvalda delar till sin egen dator. Ytterligare funktioner denna höst är planerade; länk till specifikt område, ortsnamn.
Många granskande ögon
I och med att vi nu fått färska automatgenererade kartor över vårt avlånga land kanske det med mångas ögon kan gå att hitta nya intressanta områden eller bara något annat speciellt som noterats.
Med en ny tråd i O-snack: Nya områden med Sverigekartan kan nu vem som helst lägga in områden man skulle vilja springa i, något intressant man hittat eller annat.