Krönika av Johan Balck
Flera förändringar av USM presenterades i en nyhet på SOFT:s hemsida i samband med årets tävling.
Hur ska USM se ut i framtiden?
Ska USM vara en social tillställning eller en tävlingshelg där mästare skapas? Har distrikten en enhetlig syn på vad USM är? Vad är egentligen syftet med att lägga allt en helg där man försöker kombinera mycket på en gång?
Vore det inte egentligen bättre för ungdomarna att ha 8 st nedtonade tillfällen under två år istället för en enstaka uppmärksammad helg två gånger i sitt liv?
USM:s värdegrund och syfte står beskrivet under USM-förutsättningarna på SOFT:s hemsida och lyder så här:
- Att kora en svensk mästare i respektive tävlingsklass.
- Att skapa en av årets mest attraktiva helger med tävlingar av hög kvalité som lockar landets alla ungdomar att, oavsett ambitionsnivå, känna sig välkomna.
- Att utformningen på helgen är sådan att ungdomar och ledare ges möjlighet att träffas, umgås och ha roligt.
Denna hybrid av mellanting har ett starkt behov att utvecklas vidare för att gagna alla parter. USM, distriktsstafetten och helgen där alla våra 15-16-åringar möts behövs och fyller trots allt en efterfrågad plats inom svensk orientering. På och inför USM möts vi av olika nivåer förväntningar från löpare och distriktsledare, som inte är synkroniserade med varandra. Det är inte bra när ungdomarna som umgås med varandra (ibland tom bor med varandra på OL-gymnasiet) och upplever natt och dag i skillnader kring USM.
Att distrikten inte har en samsyn blir istället en utmaning för föräldrarna till att hantera när ungdomarna blir medvetna om att det ges helt olika förutsättningar utifrån varifrån man kommer. Till exempel har vi distrikt som satsar mycket resurser på förberedelser och upplägg för löparna som man på olika sätt stöttar på vägen mot höga resultatföväntningar. Samtidigt har vi andra distrikt som uttalat sätter fokus på det sociala samtidigt som man tydliggör att resultat är sekundärt.
När man blir 15 år blir det deltagande i nya sammanhang, exempelvis Jukola och inte minst konfirmationslägren med alla tillhörande kompisskap samt återträffar. Rikslägret Sommar har blivit den årliga samlingsplatsen för många av våra 13-14-åringar, men det är inte Rikslägret som blir den stora upplevelsen för 15-16-åringarna.
Vid sidan av orienteringen är det andra saker som tar större plats och kombineras med det orienterande livet. En annan ganska stor förändring för den här åldersgruppen under senaste åren är att sociala media och träningsappar (t ex Strava) har knutit ihop och skapat nya relationer mellan våra yngre orienterare i 13-16-årsåldern.
Längdskidåkningen har under senaste åren lyckats mycket bra med att fålla in distrikten till att agera och hantera distriktshelgen på samma sätt. Här har vi inom orienteringen en stor utmaning och jag skulle vilja se ett mer sammanhållande uppstyrt tänk.
Tänk vad det vore bra om vi orienterare får en distriktshelg för alla med samma förutsättningar, t ex baserat utifrån ett gemensamt boende i skola och då på ett lekfullt samordnat sätt.
Ett förslag som är enkelt att införa med två samtidiga förändringar:
1. Vi tillför 15- och 16-årsklasser vid "stora" SM för juniorer och seniorer. De får då tävla på samma villkor som idag, men det blir samtidigt mycket mer nedtonat då fokus för tävlingen (speaker, media mm.) blir fokuserat på äldre klasser under mästerskapet. Detta koncept är väldigt lyckat i Finland och jag tror det skulle fungera minst lika bra i Sverige. Dessutom skulle det på ett enkelt sätt också möjliggöra att fler ungdomar per år får SM-medaljer.
2. Samtidigt gör vi om USM-helgen till en renodlad distriktshelg. En helg där man har olika typer av tävlingar och gemensamma samlingar under helgen. Istället för medaljer är det distrikten som samlar poäng i en mix av individuella tävlingar och lagtävlingar, samt stafetter. Det finns säkerligen många ledare inom orienteringen som direkt förstår kopplingen mellan detta förslag och längdskidåkningens ICA- & Folksamshelger.
Det bör inte vara skillnader för löparna beroende på vilket distrikt klubben tillhör
Det viktigaste är dock att distrikten och förbundet framöver blir överens om en samsyn och löparna därmed upplever en gemensam inställning från alla håll i hanteringen av Ungdomarnas Svenska Mästerskap samt distriktsstafetten.