Skala 1:10 000 på ett Lång-SM har aldrig använts tidigare så styrelsens beslut om att bevilja ansökan är kontroversiellt. Klas Dalberg är banläggare och berättar för orientering.se varför han ser 1:10 000 som den mest lämpliga skalan för området.
- Som banläggare anser jag att det viktigaste är att skapa rättvisa förutsättningar och förhållanden åt de tävlande. Jag vill att kartan ska redovisa terrängens utseende och framkomlighet på ett korrekt och tydligt sätt. Och att den tävlande ska kunna översätta och tolka kartbilden i tävlingsfart utan diverse hjälpmedel.
Utmaning att rita
Tydligen har det inte varit någon enkel match för kartritarna. En av dem, Bo Herdersson, har nästan inte fått något påpekande om detaljer som borde tas bort. Däremot har man önskat att få med ytterligare detaljer. Dessa önskemål har han tillmötesgått i den mån det inte strider mot kartnormen eller hur han generaliserat i övrigt. I dispensansökan bekriver han utmaningen i att väga detaljer mot läsbarhet.
- Som alltid när jag ritar karta försöker jag följa vår kartnorm så noga som möjligt. Men alla som provat att rita karta vet att det inte är så lätt då det inte blir någon bra karta om man går ut med ”tumstocken” och försöker mäta sig fram. Kartritarnas rättesnöre bör istället vara att rita med det som man förmodar att en löpare i tävlingsfart lägger märke till. Samtidigt är ju målet att det ska bli en karta som är läsbar i skala 1:15 000. I vissa områden blir dessa två kriterier oförenliga. Precis så är det i Risveden. Hur gör man som kartritare då, frågar sig Bo Herdersson.
Så här säger Bengt Inghammar, kartkontrollant, som instämmer med hur banläggare och kartritare resonerar.
- Kartan som ritats av Tord Hederskog, Maths Carlsson och Bo Herdersson håller mycket hög kvalitet. Området är enormt fint, men väldigt detaljrikt. Kartritarna har på ett mycket fint sätt redovisat detta i sitt arbete och deras generalisering är väl avvägd. För att få till en bra rättvisa i form av läsbarheten så förespråkar vi att tävlingen genomförs i skala 1:10 000, menar Bengt Inghammar.
Undantag från reglerna
Så innebär det här fritt fram för 1:10 000 på långdistanstävlingar nu? Inte om man får tro styrelsens ordförande Lena Larsson som trycker särskilt på att dispensen endast gäller den aktuella tävlingen.
- En dispens är ett undantag från reglerna där varje fall är unikt. Och i just det här fallet ser vi ingen anledning att överpröva den bedömning kartkontrollanten gjort, menar Lena Larsson.
Här är nyheten i sin helhet:
http://www.orientering.se/Nyheter/StorrekartskalapaSMilangdistans/