Dyrt deltagande i världscupen
Under 2013 ingick fyra så kallade rundor i världscupen: Nya Zeeland, NORT, VM och finalen i Schweiz. Redan under den första omgången saknades flera av de stora stjärnorna i startfälten, mycket eftersom den långa resan innebar stora kostnader för både individer och landslag.
Även vid Nordic Orienteering Tour (NORT) i Norge/Sverige/Finland avstod många löpare eftersom det även här innebar en stor kostnad att både delta och resa.
För många löpare medför internationella tävlingar stora kostnader eftersom deras verksamhet inte betalas av den enskilda nationen på samma sätt som i exempelvis de nordiska länderna.
Ryske coachen Mikhail Vinogradov skriver på sin blogg om detta och påpekar att deltagande för hans fru Galina Vinogradova på första världscuprundan i Nya Zeeland hade inneburit en kostnad motsvarande en halv årslön för honom, och detta utan att räkna in startavgift, boende, transport och mat.
Kritiska röster från ekonomiskt svagare länder
Från många håll hörs nu kritik mot höga kostnader för deltagande på världscup och VM, både vid enskilda event och för cupen som helhet. Att åka på fyra längre resor varje år, plus träningsläger och förberedelser, blir stora utgifter som enskilda löpare har svårt att hantera, samtidigt som de kanske inte har råd att vara lediga så pass mycket från studier eller jobb.
- Läs mer: Tjeckiska coachen Radek Novotny skriver om detta
Programmet för 2014 har nyligen offentliggjorts och det innehåller fem rundor, plus EM i Portugal - och samtliga tävlingar ska räknas i den totala världscupen. Detta innebär att endast löpare som har råd att åka på, och blir uttagna till, sex långa dyra resor har en chans på totalsegern.
Utöver detta bör nämnas att orienteringssportens prispengar är i princip obefintliga i jämförelse med andra sporter med motsvarande utbredning. Att vinna VM ger inga pengar, och världscupsegern ger ynka 1250 Euro. För löparna återstår endast att skrapa ihop sin egen finansiering utanför den internationella tävlingsarenan.
Dessa förhållanden utesluter effektivt alla löpare, oavsett hur bra de är, som representerar länder med svagare ekonomi. Därför motverkar IOF sig själva och sina mål att engagera fler länder i den internationella orienteringen med dessa metoder.
Stora kostnader för arrangörer
Anledningen till de stora kostnaderna är att arrangemangen helt enkelt behöver få in pengar eftersom de i sin tur har mycket stora utgifter. Kostnaderna för en världscup eller ett mästerskap är så pass höga att arrangören i princip inte har några möjligheter att gå med vinst.
Först och främst ska arrangören betala 60 000 Euro (ca 540 000 kr) direkt till IOF, sedan finns krav på högkvalitativa tävlingar med liveresultat och TV-produktion. En världscuptävling kostar 9000 Euro (80 000 kr)/tävling och har samma höga krav.
Internationella Orienteringsförbundet lever på avgifter
Att IOF kräver dessa höga avgifter från arrangörerna beror på att deras enda inkomstkälla är just avgifter från arrangemang och medlemsländer. Dessa pengar ska finansiera hela det internationella orienteringsförbundet med alla sina kommittéer och möten.
Utöver detta förbehåller sig IOF rätten till huvudsponsor på VM, med reklamplats på nummerlappar, podium och diverse andra ytor.
- Läs mer om regler och krav för arrangerande av VM
För IOF är det därför inget problem att världscupprogrammet utökas och att samtliga tävlingar måste räknas. För deras del innebär detta endast ökade inkomster.
Litet intresse för att arrangera
Kort sagt innebär arrangemang av internationella tävlingar en ökad plats i rampljuset, till ett mycket högt pris. Då är det inte så konstigt att IOF länge saknade arrangörer till VM 2017, som till slut hamnade i estniska Otepää.
Framöver kommer detta troligen att bli allt mer vanligt, och om inget förändras kommer världscupen att bli en intern uppgörelse mellan Schweiz och de nordiska länderna, med majoriteten av deltävlingarna i just dessa länder.
Källa: Artikel av Mikhail Vinogradov (Rysslands coach)
Källa: Artikel av Radek Novotny (Tjeckiens coach)
Källa: Anvisningar för VM-arrangörer
Läs mer: Anvisningar för världscuparrangörer
Läs mer: Event application forms (IOF)
Läs mer: Värdscupen 2013 - totalresultat
Läs mer: Världscupprogram 2014
Läs mer: "Den nionde guldmedaljens pris" (tidigare artikel från o.nu)