Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Vad vill du förändra i svensk orientering?

Senast den 1:a november ska motioner till SOFTs förbundsmöte vara inlämnade. Passa på att göra din röst hörd genom Orienterare.nu och OL Alternativet.

Publicerad 2015-09-30 08:01 (Uppdaterad 2016-03-02 22:13)

 123 kommentarer

I mars 2016 hålls förbundsmötet där Orienteringssveriges medlemmar har chansen att göra sin röst hörd och påverka det vi vill förändra. Detta görs genom motioner som lämnas in från föreningar, via distrikt till SOFT. Därefter behandlas de av styrelsen och tas upp på förbundsmötet för diskussion och eventuellt beslut.

Bakom denna hemsida, Orienterare.nu, finns föreningen OL Alternativet som ligger under Göteborgs OF. Vi har därför möjlighet att lämna in motioner.

Tanken är att vem som helst ska kunna föra fram åsikter i detta diskussionsforum som vi medlemmar sedan kan formulera till motioner. Det är också helt okej att engagera sig som medlem och argumentera för sin sak genom föreningen. Allt i demokratin och yttrandefrihetens anda.

Förbundsmötet hålls vartannat år och vi har i år fått se effekten av de beslut som togs 2014, bland annat införandet av sprintstafetten på SM-programmet och även att veteranernas mästerskap fick SM-status. Protokoll från Förbundsmötet 2014

Nu har vi chansen att ändra på det vi inte tycker fungerar och föreslå något bättre. Ta chansen och skriv i kommentarfältet nedan vad du skulle vilja ändra på. Du kan också maila styrelsen@orienterare.nu med en mer eller mindre färdigformulerad korrekt motion.  

Instruktioner för skrivande av motioner finns här om du vill göra det genom din tävlingsklubb också:
Så skriver du en motion.

Anette Önerud

anette.onerud@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Commonenemy 2015-12-22 17:25 #123
Det är intressant att följa alla inläggen nedan, som antingen handlar om millimeterrättvisa (när ska ungdomar byta klass) eller om frihet (fria starttider, ingen tidtagning etc). Tillsammans kan önskemålen säkert skapa en mångfald (och tävlingsadministration) där nästan alla springer i en egen klass.

Kanske måste vi bromsa in och bestämma om våra arrangemang främst är tävlingsidrott, där det finns klara och tydliga regler. Eller om det är motionsutflykter som varje deltagare formar efter egen fason.

Det är nog en vacker tanke att ungdomar byter klass vid sin födelsedag. Men varför skulle orienteringen vara ensam i idrotts-Sverige om ett sådant svåröverskådligt system? Vi får ändå aldrig fullkomlig rättvisa för t ex dem som fyller år dagarna före respektive dagarna efter USM. Dessutom vore det adjö till alla ungdomscuper som räknas över ett antal tävlingar under säsongen.

Fri starttid är väl också en snäll tanke, men problemet illustreras lätt av påpekandet nedan om 25-mannakorten, när alla har lång resa och vill iväg tidigt. Inte kul att vara startpersonal och hantera den kön. Även här måste vi nog bestämma oss. Antingen tävlar vi, och då är det startlistor och sånt som gäller. Eller så vill vi ha frihet, och då blir det motion.
Myran 2015-12-21 21:14 #122
Fat C > har du läst protokollet som är inlänkat från SOFT-styrelsens sammanträde? Du hittar den i "skatt på närtävlingar". Dags för ett gediget lobbyarbete!
PS 2015-12-10 12:42 #121
Det har varit lite dött här så jag provar att väcka liv i frågan. Blir det inte väldigt konstigt för de ungdomar som fyller år precis då USM brukar gå? Det året personen ska fylla 15 så kanske personen inte fyllt när tävlingen går och två år framåt vet man väl inte ens vilket datum tävlingen går. Beroende på hur ledarna resonerar och när tävlingen går kan det alltså bli så att löparen får springa USM allt från en till tre gånger (eller ännu fler om ledarna inte har något emot att man springer som för ung). I värsta fall kan det också bli så att man springer HD16 men inte får springa distriktsstafetten. Uttagning till diverse ungdomskavlar blir ju inte heller speciellt smidigt om man måste kolla födelsedatum för varenda löpare för varje tävling. Jag tycker att detta verkar krångla till allt över rimlighetens gräns.
Nisse 2015-11-06 13:59 #120
LT> Jag tror att det är viktigare att det är bra banor. Ungdomsbanor idag är antingen för enkla eller för svåra. En bra ungdoms-bana skall innehålla varierande svårighet, då kommer inte det ta oändlig tid att ta sig runt H14 banan. Alla sträckor på en orange bana skall inte vara orange svårighet. Sådana banor lägger krokben för de som inte riktigt har tagit sig upp på orange svårighet.
ah 2015-11-06 13:13 #119
LT>> Skall man gå den vägen är det väl inte orimligt att få vara kvar i 16 tills den dag man fyller 17.
LT 2015-11-06 12:50 #118
B> Jag håller med om att det delvis är olika problem som löses. Mitt förslag påverkar den utslagning som sker för de barn som inte deltar i så många tävlingar, inte är bland de bästa i klassen, inte kommer från en orienterarfamilj. Dessa barn är oerhört viktiga att behålla!

Jag tror inte att byte vid födelsedagen är bra innan skolsystem och annat ändras. De i skolklassen är de viktigaste kompisarna och utvecklingen påverkas av i vilken klass man går. Om ett barn fött i december springer klass efter sin födelsedag så får denne bara ett år i 16-klassen innan det är dags för 18-klassen. Då blir det utslagning!
B 2015-11-06 00:27 #117
Det kommer väl för meriterna till mästerskap på hösten, samt cuper vara så att de bästa av de sent födda ändå tävlar i den högre klassen under våren/året, för att kunna tävla i samma klass i mästerskapen, och cuper, för man får väl tänka sig att det fortsatt kommer vara OK att gå ut i åldersklasserna något tidigare än födelsedagen?

Nisse> Ja, det blir lite nya förutsättningar med en hel vinter för de sent födda innan tävlingarna skall springas,
.
B 2015-11-06 00:21 #116
LT> Det låter pragmatiskt och bra, med en individuellt vald mjuk övergång. Tolerans med dem som vill vara kvar i föra årets klass en övergångsperiod där resultatet inte är det primära och individens behov styr?

Det är bara lite motsägelsefullt mot den andra argumentationen att byta klass vid födelsedag för att tävlandets rättvisa skulle optimeras då. Tävlingsfokus är mer uttalat i det fallet, inte det fria valet för individen.
LT 2015-11-06 00:09 #115
För länge sen när jag var ungdomsledare försökte jag driva frågan att ungdomarna skulle ha rätt att tävla i sin gamla klass fram till första juli. Det föll då på att det skulle vara svårt för uttagningar till U-SM och distriktsmatcher. Men det problemet är ju mindre nu med fri anmälan och ingen 14-klass i U-SM.

Jag tyckte och tror fortfarande att här i norra Sverige där vi knappt tränar i skog förrän säsongen börjar, så skulle det innebära att ungdomarna får en mjukstart innan de byter klass. Många ungdomar skulle förstås som nu prova på sin nya klass några tävlingar redan under hösten medan andra tävlar i sin gamla klass ett par gånger under våren. Därmed tävlar de mot samma ungdomar som året innan och behöver inte springa kortklass.
insider 2015-11-05 16:00 #114
Som gammal gubbe född i slutet av året protesterar jag mot dessa sanslösa ideer om att klassbyte ska ske vid födelsedagen. :-P
ah 2015-11-05 15:47 #113
Det borde väl inte vara något större problem för Eventor att hantera gilitig klass baserat på födelsedatum instället för bara födelseår. Vid en flerdagarstävling gäller förslagsvis sista tävlingsdagen.
Nisse 2015-11-05 15:46 #112
S>>De som är födda i oktober blir då gynnade eftersom det inte är några tävlingar i november-mars så får de växa till sig över vintern och sedan dominera över april-barnen.
Kanske blir det lite revansch från skolan och fotboll.
S 2015-11-05 15:12 #111
Vad vinner man på att byta vid födelsedagen? Det blir ändå så att den äldsta i klassen är två år äldre än den yngsta. Möjligtvis en fördel att det inte är samma personer som gynnas men nackdelarna överväger ändå. Dvs varför ska vi krångla till det, i alla andra sammanhang är det kalenderår som gäller och orientering är tillräckligt krångligt för en ickeorienterare som det är utan att behöva lägga till ytterligare en sak. Men det är klart, ska vi förenkla så borde klasserna heta F10 och P10 och inte D10 och H10...
BjornG 2015-11-05 15:10 #110
J, W, et al. - ta fram statistik på åldersfördelningen bland de 100 bäst rankade dam och herr-seniorerna, och de 20 bästa junisarna, om det visar sig att vi har lika skev fördelning som inom fotboll enligt SCB-rapporten(?) så har ni ett argument som otvetydigt visar att vi har ett problem. Tills dess så kommer folk alltid att kunna komma med mer eller mindre tunga argument för att undvika mer eller mindre jobbiga förändringar - mer eller mindre beroende på "lättja".
Hawkeye 2015-11-05 14:53 #109
Om man fyller år mitt under O-ringen då?
orienterare 2015-11-05 14:47 #108
Om en ungdom bytt från H14 till H16 på sommaren vill vinna en ungdomscup där de sex bästa tävlingarna räknas kanske han har fyra resultat i H14 och tre i H16. Då blir det svårt att nå toppen.
j 2015-11-05 13:47 #107
orienterare>> Men lik väl finns det väl ingen anledning till varför det skulle vara bättre att byta klass vid årsskiftet än vid födelsedagen?
Nisse 2015-11-05 10:58 #106
orienterare>>Nej den kommer inte bara man tränar mycket. Barn utvecklas väldigt olika vissa har inte ens begrepp om tiden vid 10 år. Samma barn kan tycka tävling är jätteroligt vid 13 års ålder. Andra barn tycker det är jätteroligt med tävling vid 7 år och inte alls ha någon lust vid 15 års ålder. Tiden som man klarar av att koncentrera sig skiljer också väldigt mycket under 12 år.
? 2015-11-05 10:44 #105
Zerb>> Det är väl det största dilemmat att du ser detta som en tävling.
I en demokratisk värld handlar det om att jämka sig så man får majoritet. Det vill säga att alla är förlorare eftersom man måste kunna jämka sig in mot mitten. Därför är det viktigt att kunna lyssna, lägga fram motiveringar och sedan förstå den andra sidan och vara beredd på att jämka sig. Om alla argument är förklarade och den andra sidan inte lyckats övertyga dig så är det ju bara att sluta.
orienterare 2015-11-05 09:34 #104
Orienteringsmognad får man när man deltar i tävlingar och träningar under säsongen. Den kommer inte automatiskt med åldern. Hur många säsonger man orienterat kanske ska räknas in för klassbyte?
Zerbembasqwibo 2015-11-05 06:41 #103
Jaha nu vann W på teknisk knockout, men synd att ni inte kan sända in motionen förrän om 2 år då. Eller hann ni med?

"Motionen skickas till föreningens distriktsförbund senast den 1 november året innan aktuellt förbundsmötet."
W 2015-11-05 06:20 #102
PE>> Att förfördela en grupp barn på bekostnad av andra barn är det inte bara jag som tycker är ett problem utan faktiskt all ledande forskning i ämnet. Ur ett landslagsperspektiv, även om det går att lista många positiva och glädjande undantag, så innebär det att vi för tidigt väljer bort talanger. Ur ett rent tävlingsperspektiv är det dessutom orättvist, och vi brukar ju sträva efter att utforma våra tävlingssystem så rättvisa som möjligt. Inom individuell idrott finns det en lösning på detta, genom att man byter klass den dag du fyller år. Om jag förstår dig rätt så kokar din enda invändning mot detta ned i ett administrativt problem i att komma ihåg en födelsedag.
j 2015-11-04 22:47 #101
PE>>Självklart är det mycket mer än bara åldern som påverkar. Men åldern måste ju ändå vara en rätt viktig faktorer. Annars kunde vi ju ha en enda klass för alla. Så då måste det väl ändå vara rättvisare att byta klass vid sin födelsedag än vid årsskiftet?
PE 2015-11-04 21:20 #100
W>>Jag är inte övertygad om att det du påvisar är ett problem. Så för att jag ska ändra åsikt så måste du ju komma med ngt bättre än att du bara tycker att det är ett problem som det är nu.
Jag hävdar att mognaden/fysiken inte följer åldern rakt av. Den påverkar men är inte allt. Jag har 10-åringar som är mer mogna orienterare än många av våra tolv-åringar. Jag har 12-åringar som är bättre fysiskt skick än några av våra 14-åringar.. Det beror mer på bakgrund, intresse, inställning, erfarenhet.

Ett problem jag ser är att det blir ett merjobb för alla ungdomsledare att hålla reda på när varje individ ska byta klass. Kan vara jobbigt vid stafetter och när man ska hjälpa till med anmälan.

Det är ju bättre i såfall att tävla i nivå-klasser och inte bry sig om ålder men det tycker jag är att ta ett steg tillbaka.

Hoppas du förstod nu, för det var sista inlägget om detta från mig.:)
B 2015-11-04 18:53 #99
W> Jag är bara inte övertygad att det är ett problem som till så stor del beror på födelsedagen att ditt förslag ändrar hur HD 12 och yngre upplever sin orienteringsupplevelse.

Och kanske ännu mindre effekt för dom HD 16 och äldre?

Lite osäker kan jag vara på hur det slår för dom 13-15 som växer/utvecklas som mest, men jag tror inte heller att tillväxten/orienteringskunnandet slår till vid en födelsedag, och att de individuella skillnaderna är många gånger större än vad "utjämningseffekten" av förslaget kan bidra med.

Helt enkelt mycket administration för ingen effekt, som dessutom bara skulle vara påtaglig på tävlingar, i klubbens utbildnings och träningsverksamhet har ni väl inte åldersklasser som man inte får bryta!
Men om du kan beskriva en bra metod att utvärdera effekten av en ändring (mäta före och efter) så kan man ju testa och lära sig något av det. Så vet vi om det är bra eller inte sedan.
W 2015-11-04 17:03 #98
PE & BC>> Jag har stor förståelse för att man i skolan och i lagidrotter följer kalender år. Men i en individuell idrott så vore det ju väldigt lätt att införa att man byter klass den dagen man fyller istället för den 31/12. Jag har fortfarande inte förstått vad ni menar är problemet med det?
W 2015-11-04 16:42 #97
PE>> Menar du verkligen att mognad och allmän fysik inte har någonting med ålder att göra?
BjornG 2015-11-04 16:41 #96
Jag kan gott tänka mig att precis samma mekanism fungerar inom orientering - de tidigt födda och tidigt utvecklade betraktas som "tallangfulla" och får bättre möjlighet att komma in på till exempel OL-gymnasierna. Du har helt rätt i att våra 2-årsklasser gör att alla kommer att ha år när de inte är äldst - men de som fötts i januari är antigen äldst eller ett år yngre än de som är äldst, medans den som fötts i december antigen är ett eller två år yngre än den som är äldst...
PE 2015-11-04 16:06 #95
Zerb...>>"Om killar eller tjejer börjar träna i ett visst lag" Undersökningen belyser inte tävling i individuell idrott. :)

Zerbembasqwibo 2015-11-04 13:44 #94
PE> Ja, det föds många i början av året, men juli leder faktiskt nu. Det ändras!

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Januaribarn-mer-framgangsrika/

Om vi pratar om unga fotbolls-/hockeyspelare på toppnivå så är de som är födda tidigt på året överrepresenterade. Om det gäller även övriga idrotter vet jag inte.

Här finns mycket mumsigt att läsa. Som tröst för höstfödda så lever de längre.

SCB säger i alla fall så här (ser f. ö att PE också kopierat från SCB... :) )

"Att de som är födda tidigt på året är mer fram­gångsrika i idrott beror inte på födelse­månaden i sig. Förklaringen ligger i att vi delar in barn i grupper efter det kalende­rår de är födda. Om killar eller tjejer börjar träna i ett visst lag så är de visserligen födda samma år, men de som är födda i januari är nästan ett år äldre än de som är födda i december. Och i en tid i livet när man växer och utvecklas kan ett års skillnad vara väldigt mycket. Den här utvecklingen gäller inte bara fysiken, utan även mognad på ett mer allmänt plan."
PE 2015-11-04 13:31 #93
W>> Det föds fler barn i början av året, vår och sommar än vad det gör på slutet av året. kanske därför det finns fler representerade i lagidrotter. Precis som BC påtalar så finns det många av nu och dåtidens stjärnor som varit födda i slutet av året. Jögge M är väl född i december och sprang VM som 18-åring. Han var inte speciellt stor heller.

Jag tror tex vissa idrotter har problem med att du måste vara tidigt utvecklad för att kunna lyckas. Jögge hade nog inte kommit med i ngt juniorhockeylag då han var liten om han inte varit extremt rapp och teknisk. Där är nog det största problemet. Upplever inte att vi har det problemet i orientering. I min klubb är några av de längsta och största ungdomarna födda i december(för tidigt) medans de minsta är födda i mars.

Men som jag påpekade. Kanske bättre att lägga energi på att få alla ungdomar att förstå att man inte behöver mäta alla utvecklingar i tävlingsresultat. Vissa är tidiga, naturligt snabba, träningsprodukter och vissa kommer blomma ut sent. Det är ju inte i 12-årsåldern vi ska ta fram stjärnorna utan som seniorer. Faktum är att de som fått kämpa lite mer som ungdom verkar ha större chans att lyckas som senior.

Förstår inte vad ditt förslag skulle tillföra utan mer att det skulle vara ännu viktigare med resultatet på tävlingen.
BC 2015-11-04 12:45 #92
W> Jo så är det diskuterat, men ffa inom lagidrotter där man "slåss om platserna", inte individuella idrotter.

Kolla det svenska senior och junior-landslagets födelsedagar och du finner en jämn spridning, lika många andra halvan av året, och flera av de största stjärnorna även i november och december.
Jag tror alla Ravinens löpare har sen födelsedag t ex (den klubben har alltså lyckat ta tillvara alla även sent födda), samt toppen i damlaget.

Tanken är fin men med 2-årsintervall på ålderklasser blir det inte så stor effekt (man kommer vara yngre än övriga minst ett år i alla fall), och den späds ut ganska rejält av annan påverkan, tex PEs lista.
Skall det du vill fungera får det nästan vara 1-årsklasser, eller halvårsklasser. Och då blir det tråkigt få i samma klass.
w 2015-11-04 11:23 #91
PE>> Killar som är födda tidigt på året är överrepresenterade på toppnivå i Sverige. Bland tjejer finns samma mönster men skillnaderna är mindre. Att de som är födda tidigt på året är mer framgångsrika i idrott beror inte på födelsemånaden i sig. Förklaringen ligger i att vi delar in barn i grupper efter det kalenderår de är födda. Och i en tid i livet när man växer och utvecklas kan ett års skillnad vara väldigt mycket. Den här utvecklingen gäller inte bara fysiken, utan även mognad på ett mer allmänt plan. Det finns inom forskningen även teorier kring att dessa tidiga skillnader består och ibland även förstärks genom något som kallas Matteus­effekten. Namnet har sin bakgrund i Matteus­evangeliet (25:29) där man kan läsa att: ”Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har.” Teorin går alltså ut på att den som från början tillhör de duktigaste i en grupp gynnas av det. Detta kan ske genom att de får en förstärkt självbild, en mer betydelsefull roll i gruppen eller större uppmärksamhet. Inom idrotten kan det ta sig uttryck genom att de som är duktiga blir uttagna till ett förstalag eller kommer högre upp i resultatlistan på tävlingar och på så vis utvecklas i högre takt än de som låg lite efter redan i början. Detta skulle ju lätt motverkas av att man byter klass på sin födelsedag. Då får alla ibland vara yngst i sin klass och ibland vara äldst i sin klass.
PE 2015-11-04 07:39 #90
W>> Jag tycker inte det behövs.

Anledningen till att man vill förändra ngt beror på två saker:

1. Man tycker ngt är fel
2. Man vill testa ngt nytt helt förutsättningslöst.

Nr 1 tyckte jag till om. Nr 2 skulle jag kunna köpa men jag förstår inte vad man vill uppnå och därför ställde jag frågan varför.

W 2015-11-03 21:04 #89
PE>> Varför inte?
insider 2015-11-03 15:20 #88
PE>>Lägg till tävlingsinstikten på din utmärkta lista. Eller bristen på sådan.
PE 2015-11-03 12:59 #87
BC>> Precis som du skriver finns det så många orsaker till resultaten i en ungdomsklass. Födelsedatumet är nog det minsta.
Faktorer som påverkar mer:
* Hur länge har du tränat
* Hur mycket har du tränat
* Hur mycket har du tävlat
* Hur mogen är du mentalt(Har inget med ålder att göra)
* Vilken allmän fysik har du(Har inget med ålder att göra)

T o m om du har syskon, föräldrar som orienterarr eller analyserar, pratar orientering hemma, påverkar mer resultatlistan än om du är född sent på året..

Om man vill komma ifrån ngn sorts tävlingshets eller att det ska vara rättvist tror jag mer på ledarens sätt att jobba stenhårt på att värdera egen-prestationen och inte jämföra sig med andras lopp ger mer.

Jag har sett mer skillnader på dessa bitar ovan än vilket tidsperiod på året man är född.
Zerbembasqwibo 2015-11-03 12:38 #86
Svart bälte i orientering! :)

Jag har det: jag klarar av en bana under 150% av stipulerad segrartid och utan en enda bomtid på Winsplits.
BC 2015-11-03 09:32 #85
W>> Fast det är ju så mycket annat som varierar under uppväxten som påverkar mycket mer än datum för födelsedagen.
Tar man det datumet som gräns så blir fördelningen mellan klasserna i alla fall skev om man nu vill att det skall vara "rättvist" avseende "förutsättningar" och innebära att man tävlar mot "likvärdigt motstånd". Den biologiska utvecklingen skiljer över flera år.

Skall man uppnå den typen av "rättvisa" och "likvärdigt motstånd" så får man införa nivåbaserad indelning, efter förmåga och kunskap. Typ budosporternas färgade bälten, fast vi då får svårighetsgraderna på våra färgkodade banor, plus kanske lite olika banlängder och könsuppdelning för att få lagom antal att välja på.

Som sagt all typ av sammanräkning och statistik försvinner ju med ett sådant upplägg där man byter klasser löpande under året, det har väl inte ens friidrotten?
Lite komplicerat framåt hösten när man skall springa SM, och fyller år där i september, det kan ju då bli olika klasser då beroende på vilken helg/datum som SOFT lägger tävlingen (om det nu skulle gälla även juniorer?).
PE 2015-11-03 09:19 #84
j>> Varför?
nb 2015-11-03 08:14 #83
I Swedish League eller när distrikten har cuper där man räknar poäng i olika klasser under säsongen så tror jag att det blir lite förvirrande om löpare byter klass under pågående säsong.
W 2015-11-03 07:06 #82
j>> en mycket bra ide. Nästan en sådan där självklar ide som man undrar varför det inte redan är så. Men det borde ju vara så ända upp till juniorklasserna.
j 2015-11-02 12:52 #81
Jag tycker att man (åtminstone för klasserna upp till 12 år) ska byta klass det datum man fyller år. Inte vid årsskiftet som idag.
Närsynt 2015-10-31 23:52 #80
FatC>>> Intressant! Den motionen vill vi gärna lämna in i vårt distrikt också. Kanske lyckas få igenom där? Du får gärna maila den till nannalars"at"gmail punkt kom asap!
Magnus H 2015-10-31 21:08 #79
Gäller punkt 2 även stafetter?
Förbannad 2015-10-30 17:03 #78
1. SOFTs kansli och/eller styrelse ska EJ ges tillåtelse att förhindra nationella tävlingar då dessa krockar med SOFTs egna arrangemang. (jäv)

2. Samtliga sanktionerade tävlingar ska erbjuda SOFT-anslutna klubbar fakturering av tävlingsavgifter i efterhand.

3. Efteranmälan till tävling för ej sättas tidigare än 3 veckor före tävling. Ordinarie anmälan ska gälla fram till minst 3 veckor före tävling.
Fat C 2015-10-29 09:32 #77
Framsynt>> Nu har vi och grannklubben lämnat in motion om att arrangör frivilligt för erbjuda enskilda löpare vid anmälan avvikande kartskala som en extra tjänst utan att behöva söka dispans som man behöver göra idag.
Ska villigt erkänna att det blev avslag på distriktets åsrmöte ifjol men skam den som ger sig.
Mm 2015-10-20 15:54 #76
Ännu bättre förslag! Inför viktklasser i orienteringen! Vem är Sveriges bästa orienterare över 100 kg?
B 2015-10-15 23:06 #75
Meta>> Varför skulle åldersfördelning vara viktig i motionsklass som baserar sig på längd och svårighetsgrad om man inte tävlar?
Det kan väl lika väl vara vikt, kön eller träningsmängd som man sorterar på för att få rättvisa dessutom, om man nu skall tävla i motionsklasser.

Är det egen träning i motionsklass tävlar man inte, möjligen jämför man sin egen prestation med sig själv vid andra eller sin egen förväntan.
Och vem bryr sig om de äldre tävlar i sina kortklasser eller inte?
Zerbembasqwibo 2015-10-14 19:44 #74
Bra, nu har du ett konkret förslag! Kommer OL Alternativet fånga upp den bollen?
Meta 2015-10-14 18:22 #73
Jag tror fortfarande på att det bara ska finnas en tävlingsklass i varje åldersgrupp. Det är enklare och tydligare för både tävlande, arrangörer, press, sportintresserad allmänhet - ja alla. Sedan kan arrangörerna skapa motionsklasser, långa, korta, svåra, lätta mm. Men åldersindelningen är förstås lika viktig där!
Jakob 2015-10-14 08:26 #72
Jag sprang H35 mitt första O-Ringen 2013 (kom näst sist bland godkända) och det var en rejäl utmaning. Sedan dess har det dock blivit H40Kort för att vi ska få ihop familjelogistiken. Hade det varit fri starttid i H40 hade jag nog sprungit den klassen i stället. Om man bytte namn på H40Kort till H40MotionLång (eller något liknande) så vet jag inte vad jag gjort. Jag vill gärna tävla även om jag är mycket långt från det pris som delas ut i H40Kort men inte i H40Motion.
Myran 2015-10-13 23:46 #71
Meta> namnet på klasserna har ett egenvärde. Det gamla klassystemet med A,B och C satte prägel på svårighet och valet för erfarna orienterare var enkelt att göra. A, B och C blev kategoriserande efter kunskap. Dagens klassindelning är mer nyanserad. Benämningen motion är enligt min uppfattning inte längre användbar i kategorin tävlingsklass.
"Öppen klass? Nej för jag vill gärna tävla mot löpare i min egen ålder."
Pang på rödbetan, det är precis vad det handlar om! Det var bra formulerat och det gäller i högsta grad för de som vill tävlingsorientera oavsett ålder. Mellansteget med kortklasser är bra men att kalla det för motion-svår eller varför inte gå ett steg längre motion-elit!
Tyvärr, jag tror det är utsiktslöst med den benämningen.
Zerbembasqwibo 2015-10-13 23:05 #70
Så man får inte vara för bra och springa kortklass? För då får andra stryk av nån som egentligen skulle orka lång/bokstavsfri klass? För nån gräns kan man ju inte sätta på hur bra man max får vara för att springa kort. Men så skrev du inte heller!

Men lösningen är inte att alla i kortklass ser den som en tävling bland olika bra löpare, utan man kallar den motionsklass och vips kommer det inte bli tävling? Då kommer de som egentligen orkar lång/bokstavsfri klass gå upp en klass, för att slippa vinna en klass som inte kallas tävlingsklass?

Ja kanske är det så. Kan nån som vet berätta hur de skulle agera!

Skulle Sara Helander och Emil Wingstedt sprungit D/H21 bokstavsfri om D/H21Kort hetat D/H21Motion som enda skillnad?
Meta 2015-10-13 22:18 #69
Zerbembasqwibo> Deltagarna gör inget fel!! De väljer den klass som passar dem bäst. Det blir bara så märkligt när så många olika skäl finns till att springa kortklasser. Hur roligt är det för en elitlöpare att stå som segrare när man bara ville hjälpa sitt barn? Eller haltat fram med en skada. Etc. Och fri starttid är det många som vill ha! Själv skulle jag springa O-ringen igen om det blev en motion-svår, men kortklass? Nej, det känns fel när anledningen för min del bara skulle vara att få fri starttid. Öppen klass? Nej för jag vill gärna tävla mot löpare i min egen ålder.
Zerbembasqwibo 2015-10-13 19:44 #68
Meta> Varför vill du moralisera andras val av klass? Är det inte fantastiskt att man kan välja att tävla även i en kortare variant av sin klass?

Men självklart ska du se till att greja en motion om det, så får frågan prövas på allvar!
Meta 2015-10-13 18:51 #67
OL-klasser

Är det någon mer än jag som tycker att kortklasserna på O-ringen har fel status? Kortklasserna springs av olika anledningar. Det kan vara elitlöpare som inte satsar och löpare som inte tycker de är tränade för längre sträckor. Det kan vara löpare som vill hjälpa sina barn eller löpare som vill komma igång efter skada. Många tycker det är bekvämt med fri starttid. Visst behövs svåra kortklasser!
Men som motionsklasser! Inget annat!

Jag tycker det vore bra att i varje åldersklass ha en Tävlingsklass, en Motion-svår och en Motion-lätt. T.ex. D45, D45 motion-svår och D45 motion-lätt.
Om klasserna blir för stora? Dela dem efter ålder som USM!

Om de korta klasserna byter namn till motion-svår är jag säker på att många går upp i tävlingsklasserna.
PS 2015-10-12 10:54 #66
Analys>> Att säga att tävlingsskatten är en straffskatt på arrangörer är ungefär som att säga att momsen är en straffskatt på varor. Jag skulle snarare säga att det är ett sätt att ta ut skatt i förhållande till hur mycket man tävlar vilket väl är ett ganska rimligt sätt att finansiera verksamheten. Sedan kan man ju förstås fördela skatten på lite olika sätt precis som man har olika momssatser på olika varugrupper (vilket i och för sig ofta slår väldigt konstigt).
PS 2015-10-12 10:51 #65
Att ett område har karterats en gång för länge sedan betyder inte att det inte behöver ritas igen (åtminstone revideras kraftigt) och för övrigt tror jag inte att problemet med brist på riktiga långdistanstävlingar är som störst runt Stockholm. Terrängen runt Stockho,m lämpar sig förresten ganska bra för långdistans (oftast är det i och för sig väldigt mycket rakt på) men då menar jag verkligen runt Stockholm och inte inne i "kilarna".
Nybörjare 2015-10-11 21:59 #64
PS>> Det du beskriver stämmer säkert i en del områden men det måsta väl vara många områden och tävlingar där problemet inte är tillgång på kartor utan tillgång på bra terräng som passar för långdistans?

Tex är väl det mesta karterat runt stockholm men eftersom mycket av terrängen fungerar bättre för kortare sträckor än riktigt långa sträckar så borde det väl vara naturligare att arrangera medeldistans än långdistans. Kostar det verkligen mer att arrangera en långdistans i Stockholm än en medeldistans om man inte blir tvingad att rita nytt (vilket man väl oftast inte behöver)?

Det kanske är så att folk gillar medeldistans mer än långdistans?
Analys 2015-10-11 20:43 #63
Mycket bra. Förbundet straffbeskattar klubbar som arrangerar tävlingar. Varför straffbeskattar inte förbundet klubbar inte som arrangerar tävlingar? Är det så illa att förbudets kansli inte överlever utan straffbeskattning av de tappra tävlingsarrangörer som återstår?
PS 2015-10-11 19:46 #62
Har bestämt för mig att jag skrev ett inlägg här som inte verkar finnas kvar. Skit samma men har en liten fundering på det där med lång/medel. Jag menar på att tävlingsbeskattningen som vi har i Sverige ganska kraftigt missgynnar långdistansen i och med att sådana arrangemang är förknippade med betydligt större kostnader i form av både arbete och pengar. Det krävs ju rejält mycket större områden för att lägga en vettig långdistansbana är därmed blir ju kartkostnaden betydligt högre och denna kostnad måste tas på ett eller annat sätt. Vad jag menar med att beskattningen missgynnar långdistans är att den baseras på antalet anmälda snarare än på den vinst arrangören gör. Var och en kan ju själv fundera på vad det skulle leda till om exempelvis företagsbeskattning skulle baseras på omsättning istället för vinst. För företag av samma typ skulle det förstås inte spela så stor roll men vissa typer av företag skulle å väldigt bra med andra skulle slås ut helt. Att basera tävlingsskatten på vinst vore förmodligen alltför krångligt och kanske inte heller så mycket rättvisare men jag tror att man skulle kunna göra ett betydligt rättvisare system än det vi har nu. Vill vi ha långdistansen kvar så kan vi inte besatta dessa tävlingar lika hårt som tävlingar som är betydligt enklare att arrangera. Eftersom den största skillnaden är kartkostnader så skulle man i och för sig kunna tänka sig att höja beskattningen generellt och sedan ge bidrag för omritning av kartor. Dessa bidrag skulle då lämpligen fördelas så att man får en jämn fördelning geografiskt. Detta skulle även gynna orienteringen i delar av landet där det är mycket svårt att få lönsamhet för kartritning.
Zerbembasqwibo 2015-10-09 22:11 #61
Det där kan vi ta ett snack om på TC (förlåt, arenan) imorrn?
j 2015-10-09 21:19 #60
Det är väl inga problem att göra system så bara en per bana startar samtidigt. Man kan se bestämma att H21 får starta 11,01, 04, 07 osv.
Henke 2015-10-09 17:32 #59
Tycker att fri starttid är fel, även om det är starttider varje minut. Väldigt lätt att snacka ihop sig med sina kompisar och springa tillsammans. Känns även som att det blir stora problem med klasser med samma banor, även att HD18-21 ganska ofta har samma banor som äldre klasser, vilket gör att de med starttid kan starta samtidigt de med fri starttid. Detta hände i en klass på en tävling för några veckor seden.
PS 2015-10-09 17:19 #58
Zerbembasqwibo>> Om man drar det till sin spets så kan man jämföra det med följande:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Majoritetsf%C3%B6rtryck
OL 2015-10-09 15:52 #57
En viss inflation av medel och tävlingar i närområden eller kring klubbstugor är exempel. Hellre ett bra och utmanande arrangemang än två "bekväma" tycker jag. Håller med om att även natt och ultra också borde gynnas.
Zerbembasqwibo 2015-10-09 15:41 #56
Vilka exempel menar du finns på där vi följer minsta motståndets lag då förutom att vi arrangerar med medel än lång nu?
OL 2015-10-09 15:28 #55
Att för ofta följa minsta motståndets lag tror inte jag är bra för sporten på sikt.
Zerbembasqwibo 2015-10-09 14:55 #54
Om arrangörer vill arrangera medel och det kommer löpare, varför ska vi tvinga oss att göra nåt som vi inte vill?
j 2015-10-09 14:52 #53
OL>>Stafetter, Natt och Ultralång är distanser som är i ännu större behov av att gynnas än långdistans som jag misstänker att du menar.
OL 2015-10-09 14:31 #52
Straffskatt för medeldistans. Det skall löna sig bättre att arrangera tävlingar som ger lite valuta för pengarna.
Grenmark 2015-10-09 08:33 #51
PreO och MtbO har väl inte haft något succéår precis. Inte SkidO heller egentligen.
SG 2015-10-09 07:00 #50
Efter precis läst. på Facebook, kommentar om kommande OL-Galan så kan fördelningen av priser och diskrimineringen(?) av våra övriga grenar diskuteras.
j 2015-10-08 16:25 #49
Jakob>>Det skulle möjligen vara okej i någon anmälningsteknisk synpunkt. Men det är ju konstigt om man presenterar olika resultatlistor beroende på vilken skala man springer med. Då kan man ju fråga sig varför man över huvud taget ska ha resultatlistor på öppna banor?
Jakob 2015-10-08 15:39 #48
@PS
Inget jag hittat på själv!
http://eventor.orientering.se/Documents/Event/20524/3/Inbjudan
j 2015-10-08 15:37 #47
Jakob>> Jag tycker vi ska ha olika klasser för olika typer av kompasser också...... Nej!!!! Det tycker jag inte!
PS 2015-10-08 15:28 #46
Jakob>> Nu var vi där igen ...
Jakob 2015-10-07 15:10 #45
@PS
Lägg till olika klasser för olika skalor, exempelvis ÖM17 för ÖM7 med karta i skala 1:7500.
PS 2015-10-07 15:05 #44
Det finns en annan poäng med att skilja på Öppna klasser för ungdomar och äldre. Avgiften är olika beroende på löparens ålder. Det ska man idag ange i samband med att man anmäler sig men det händer att det blir fel. Om man anger olika klassnamn beroende på ålder så tror jag att den risken minskar. En förutsättning för en ändring är bara att det inte kommer en massa andra idiotkrav som att det ska vara olika banor eller något sådant.

Att ändra klassindelningen verkar vara livsfarligt för varje gång det gjorts känns det som om någon har motsatt sig ett i grunden vettigt förslag och sedan har det slutat med någon sorts kompromiss med ännu fler klasser som nästan ingen springer i.
Surfer 2015-10-07 12:03 #43
J >> Öppna klasser bör också ingå i sverigelistan om det bara är en klul grej. För det skulle vara just kul :)
Myran 2015-10-07 12:01 #42
SL>> Äntligen ett intressant inlägg. Skulle det kunna vara genomförbart på ex-vis 25mannakorten eller är tävlingen för stor sett till deltagarantalet?
En tävling där många har lång resväg hem och alla inser fördelarna med det men är det hanterbart för arrangören?
SL 2015-10-07 11:37 #41
Vet inte om det tagits upp nedan, men det verkar fortfarande råda förvirring sett till några av de senaste inläggen. Fri intervallstart/minutstart är redan meriterande i Sverigelistan, dock ej i rankingklasserna. Tycker personligen det är konstigt att det inte arrangeras fler tävlingar med det upplägget. Går det att styra med en motion?
j 2015-10-07 10:33 #40
Fritt>> Håller med. Sverigelistan är en kul grej som fungerar som extra motivationshöjare. Det går säkert att fila lite på systemet för att det ska bli rättvisare. Men det är inte hela världen. Självklart ska tävlingar med fri start ingå. För mig får gärna masstart ingå också.
Ungdomar bör nog ha starttid. I alla fall 14-16.
Fritt 2015-10-06 16:24 #39
Myran >> Sverigelistan är väl mest på skoj ändå? Fri starttid har väl inte missbrukats på o-ringen och på i stort sett alla andra tävlingar spelar det ingen roll om man startar tidigt eller sent. Ungdomsklasser kanske bör ha starttid som nu?
gsb 2015-10-06 14:48 #38
Att köra med fri startid i vuxenklasser görs ju ibland, i varje fall i Sthlm.
Personligen tycker jag det är OK, BARA arrangören har koll på läget vid starten, dvs ser till att det blir 2 min startmellanrum mellan löparna med samma bana/klass.
EriOL 2015-10-06 14:40 #37
madcap>> Visst diskuterades det här för inte sä länge sen på o.nu? Jag tror nog även möjligheten att helt välja bort att få sitt namn publicerat i resultatlistan skulle vara bra. Det är om inte annat efterfrågat ganska ofta vad jag förstått. Regel 4.9.4 "Genom sin anmälan samtycker den tävlande till att namnet registreras i tävlingsdokumentationen och offentliggörs på Internet och i andra media, samt att eventuell GPS-uppföljning offentliggörs" är ju inte alls flexibel och skulle nog må bra av ett tillägg att vid öppna motionsklasser så kan man även välja bort att få resultat och/eller namn publicerat på internet. Nu är det i princip upp till den enskilda arrangörens goda vilja och datasystemets begränsningar om man erbjuder denna möjlighet eller inte. Två kryssrutor på den där lilla papperslappen man för det mesta fyller i vid direktanmälan och motsvarande kryssrutor i datasystemet alltså. (Varianten "publicera enbart tid men inte namn" kanske inte är den mest efterfrågade men jag har faktiskt sett den användas på utländska tävlingar ibland.)
1981 2015-10-06 14:40 #36
>> Fritt
...och ju mer våra tävlingar liknar motionsarrangemang, desto mindre anledning finns det att åka på tävlingar, "det finns ju en motionsorientering på närmare håll"
Myran 2015-10-06 14:26 #35
Jakob och Fritt>> Sverigelistan är ju starkt ifrågasatt så ett förslag om att bara tillämpa lottade starttider för HD18-21sopar undan alla värdegrunder för övriga klasser att ingå i densamma.
Alltså återgå till ETT rankingssystem för enbart HD18-21 och effekten blir ju förstås att SOFT tappar en massa klubbavgifter. Det kan ju möta ett visst motstånd att försöka få igenom en sådan motion!?
PE 2015-10-06 12:47 #34
Jag vill att SOFT inte lägger landlagsläger på DM-helgerna som det varit sista åren. Det utarmar distriktsorienteringen.
Jakob 2015-10-06 12:43 #33
Sverigelistan är nog ett kapitel för sig, men går det att ha kortklasser på O-Ringen, med fri minutstarttid, med i Sverigelistan så borde det vara möjligt att ha fri(are) starttid på andra tävlingar också. En vanlig orsak för att föräldrar anmäler sig till motionsklass i stället för tävlingsklass är att man vill kunna välja att starta tidigt eller sent för att se efter barnen eller för att även hinna med att skugga barn. Tänk om man kunde välja önskad starttid i samband med anmälan i Eventor? I sådana fall får man ändå en startlista som gäller och det blir inga problem för arrangören.

Det behöver inte vara en generell regel (exempelvis kan det i ungdomscuper vara så att speaker ibland följer ungdomsklasser) utan kanske snarare att arrangören kan välja att tillämpa valfri starttid i vissa tävlingsklasser.
Myran 2015-10-06 12:17 #32
Fritt>> Varför inte? Det låter bekvämt men du tackar också nej till Sverigelistan för alla klasser utom HD18-21.
j 2015-10-06 12:02 #31
Fritt>>Bra idé!
Fritt 2015-10-06 11:55 #30
Jag vill ha fri starttid i alla klasser utom högsta klasserna i HD18-21 på alla tävlingar.

Fri starttid på sista etappen för kortklasser på O-ringen.
Jakob 2015-10-06 11:11 #29
Att kunna välja bort presentation av tidtagning i ÖM-klasser borde inte vara så kontroversiellt; det är trots allt motionsklasser.

För ungdomar tror jag att det är viktigt att tänka på att det finns de som inte vill tävla och de som inte kan tävla (i "sin" tävlingsklass). För de som inte vill tävla borde det vara enklast om de sprang ÖM-klass utan presentation av tidtagning. För de som vill tävla men börjat när de är lite äldre fyller dock kortklasser en funktion med dagens ungdomsklasser.

Ett annat alternativ vore att ersätta dagens ungdomsklasser med banor med färg upp till DH14 som J Balck skrivit om (http://orienterare.nu/t/1875) och då försvinner behovet av kortklasser.
madcap 2015-10-06 11:00 #28
Jag vet att det från motionärer har efterfrågats möjlighet att delta (i t ex ÖM-klasserna) utan tidtagning. Antingen kunde man ha en egen klass där man, precis som i inskolningsklassen, bara får Godkänd/Ej godkänd i resultatlistan, eller så kunde man ha det som en option i de befintliga ÖM-klasserna. Det senare skulle nog vara enklast för arrangörerna och dessutom ge ett utbud av olika banlängder och svårighetsgrader även för den som vill motionera men inte tävla. För vissa är tidtagning lika med tävling och något man inte vill ha.
j 2015-10-06 08:49 #27
Jag har lite dålig koll på hur RR fungerar. Vad är det?
Enklare 2015-10-06 08:09 #26
j>>Håller helt med. Jag tycker man skall utreda om Finska RR-banor kan ersätta både inskolning, U1 och HD10.
j 2015-10-05 23:41 #25
Enklare>>Jag tror det blir förvirrat om U och ÖM har olika siffersystem.
Sen tycker jag inte att både U1 och Inskolning behövs. Det är ofta svårt att få till alla varianter av gröna och vita banor i ett begränsat stigsystem. Så gör bara en grön bana och låt den då vara med gubbar. Dock tror jag det vore bra om alla öppna banor, både för barn och vuxna, går att få med eller utan tidtagning. Så kör med dagens system av öppna banor, men lägg till en grön också. Döp gärna om dem om det finns något bättre system. På alla banor presenteras resulttlistor uppdelade på ungdom och vuxen. De som inte vill ha tidtagning hamnar sist i listan och det står bara Godkänd.
Enklare 2015-10-05 15:58 #24
gsb>>Aha, då tycker jag en motion skall vara att införa U3, U4 som öppna klasser motsvarande ÖM3 och ÖM5.
Sedan utreda ifall kortklasser har varit lyckade eller kan tas bort.
ah 2015-10-05 15:49 #23
Som jag tolkar antalet anmälda och antalet startande (båda enligt Eventor) så har de inte gjort fel, oavsett vad som står i PM.
gsb 2015-10-05 15:41 #22
Som jag tolkar TA301 Tävling, klasser och deltagande, avsnitt 2, Motionsorientering gör dom fel!
http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_42998/cf_78/TA_301_Tavling_klasser_och_deltagande.PDF
"Motionsorientering ska alltid erbjudas vid tävling inom nivåerna 1-2 och bör erbjudas på nivå 3 och 4. I
övrigt gäller följande:
 Klasserna består av inskolningsklass, utvecklingsklasser samt öppna motionsklasser.
Inskolningsklass och utvecklingsklasser ska alltid erbjudas"
...
 Direktanmälan ska finnas i samtliga klasser
Enklare 2015-10-05 15:20 #21
Jakob>>Det kan dom göra men jag tror inte många ungdomar springer det idag.
Oftast kan man inte köpa U1 och U2 banor vid ÖM klasserna och då tror jag inte att man hittar dit senare heller.
Här är PM från Älgdrevet och det står inget om direktanmälan i U1 och U2.
Söndag
Direktanmälan
öppnar 09:00 och stänger 11:30
Starta mellan 10:00 och 12:00
Banor Ö1 Ö3 Ö5 Ö7 Ö8
Jakob 2015-10-05 14:52 #20
Varför kan inte ungdomarna springa ÖM-klasser?
Enklare 2015-10-05 14:51 #19
PE>>Om du tittar på Älgdrevet så var det 20 st som sprang D16 och en anmäld i D16K som inte startade.
Sedan är det 9 st som springer D18, 7st som springer D20 och 26 st i D21, ungefär samma siffror i herrarna men där springer ingen H16K.
Vad skulle hända om man istället gjorde en lite större motionsklass för nya ungdomar och kanske också juniorer av ÖM5?
Trenden i samhället är ju motion men orienteringen trycker in alla ungdomar och juniorer i tävlingsfållan med ganska dåligt resultat.
PE 2015-10-05 14:17 #18
Enklare>> Jag tycker den fyller en funktion så länge 1 ungdom anmäler sig till den klassen.
Kortbanorna för ungdomar är ju samma som årsklassen under så det gör ju inga fler banor att lägga utan bara mer jobb i starten. Ta hellre bort 5 årsintervallerna hos veteranerna om det är en lite tävling.
Enklare 2015-10-05 12:57 #17
PE>>De fyller en funktion på tävlingar med fler än 1000 deltagare, men det är inte många sådana tävlingar.
PE 2015-10-05 12:47 #16
arrangör>> Jag tycker nog Kort-klasser i ungdomsklass har en uppgift. Det finns del ungdomar som börjar sent eller som inte utvecklas i samma takt som övriga. Därför kan det kännas tryggt för dem att få springa en egen klass och lättare bana med likvärdiga, ibland i patrull men utan skugga. Förhoppningen är ju att de ska kunna gå upp på "rätt bana" relativt snabbt. Att springa en öppen blir inte samma sak.
arrangör 2015-10-05 11:49 #15
Kortklasser är missfoster. De är tävlingsklasser, men har många undantag från definitionen av tävlingsklass. Ta bort snarast och hänvisa till U eller ÖM.
Enklare 2015-10-05 10:19 #14
PS>Titta på följande tävling så ser du att kortklasserna inte är någon succé utan kan tas bort.
Däremot är ÖM5 en stor klass
http://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=9515&groupBy=EventClass
Enklare 2015-10-04 21:49 #13
PS>Det är kopplingen mellan ungdomsbanor och öppna banor som är svag idag. För många ungdomar skulle det vara bra att fortsätta att springa öppna banor då det passar många bättre än tävlingsklasser. Speciellt ÖM5 är en bra ungdomsbana som inte har någon ungdomsklass. Vitsen är att om man springer samma bana så kan man också jämföra med äldre löpare eller springa tillsammans, men ändå få en tid bland ungdomarn
j 2015-10-04 07:28 #12
Jag tycker "Enklare" har mycket bra förslag. Största poängen är att det blir just mycket enklare att begripa. Idag finns väldigt många klasser med ungefär samma svårighetsgrad. Krånglar till det både för löpare och arrangör. Gör dessutom om inskolning till en ÖM-klass så kan den funka likadant.
PE 2015-10-03 06:54 #11
I vissa distrikt finns det alltid 3 vakansplatser i ungdomsklasserna som man kan anmäla sig på dagen. De verkar dock inte behövas så ofta då 1 veckas anmälningsstopptid verkar räcka för de flesta att planera sitt liv.
PS 2015-10-02 23:51 #10
U1 och U2 är ju främst avsedda för dem som är för gamla för de klasser som har samma svårighet samt för dem som behöver skugga. Enligt reglerna så ska man kunna anmäla sig på plats även i dessa klasser så vad är det egentligen du vill åstadkomma? Innan du kommer med fler förslag så föreslår jag att du tar reda på vad som gäller nu.
Enklare 2015-10-02 13:47 #9
Rättning, skapa ungdomsklasser på ÖM1, ÖM3 och ÖM5 och ta bort alla U och kortklasser.
Då kan nya ungdoms-orienterare anmäla sig på plats precis som äldre kan idag.
Enklare 2015-10-02 13:41 #8
Ta bort alla kortklasser om det finns ungdomsklasser på de öppna banorna.
Enklare 2015-10-02 13:40 #7
Skapa ungdomsklasser på alla öppna banor.
Enklare 2015-10-02 13:36 #6
Ta bort HD10, inskolning U1 och U2 och ersätt med HD10RR som i Finland. Lättare att arrangera och roligare för barnen.
=) 2015-10-02 12:50 #5
Mikael, utveckla gärna.
Mikael 2015-10-02 10:57 #4
Lägg ned Sverigelistan och ta fram en äkta rankinglista som tål att visas av media. Pinsamt som det ser ut nu.
SG 2015-10-02 08:56 #3
PE >> Fånigt och helt onödigt beslut eftersom man lagt VM i en period efter skolstart och all vanlig klubbverksamhet samt tävlande är i full gång. Pekar snarare på hybris från styrelsen och ansvariga, som på detta sätt i stället sänder ut negativa signaler. Desperat försök att lyfta fram publiktävlingarna?

Rent tekniskt spelar det dock inte så stor roll. En distriktstävling kan ha 3000 startande från alla distrikt i hela landet. Tex Söders har en distriktstävling nästa år, det är inget som hindrar (eller rättare sagt reglerna tillåter) att alla angränsande distrikts löpare får vara med. Blir säkert flest stockholmare på tävlingen

Så här står det i regelverket;
Distriktstävling är tävling för medlemmar i SOFT-föreningar huvudsakligen inom ett distrikt eller närliggande delar av andra distrikt eller mellan sådana föreningar.
Framsynt 2015-10-02 08:50 #2
Har tänkt lämna in motion om att arrangören själv skall få göra valet vilken kartskala som skall användas på tävlingar. Utgångspunkten är att arrangören skall kunna erbjuda det kunden vill ha, och vet bäst vad som funkar rent praktiskt. Känner dock att vi behöver lite stöd för hur det skall formuleras för att ha störst chans att gå igenom. Ni erfarna här inne, kom gärna med tips o input här.
PE 2015-10-02 08:33 #1
Jag vill ändra beslutet att det bara får arrangeras distriktstävlingar under VM-veckan 2016.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng