Precis som på Medel-SM i Stockholm i höstas dubblerade Ravinen-paret Helena Jansson och Gustav Bergman på dagens medeldistans i Swedish League i Göteborg. Tävlingen var den fjärde i årets liga och med tre deltävlingar kvar leder en annan duo - GMOK-löparna Lina Strand och Johan Runesson. Johan som vann lördagens långdistans jämte Helena som alltså fick en dubbelseger med sig från helgen.
Hade det varit jaktstart efter de fyra första deltävlingarna hade Lina gått ut i ledning 1.24 före Nadiya Volynska, medan Johan startat hela 5.42 före Gustav. Nu blir pressen stor på Helena och Gustav på de två nästkommande deltävlingarna för att komma ikapp inför jaktstarten.
Swedish Leauges framtid
Men den här artikeln fokuserar inte på vilka som vinner eller leder. Den belyser istället en liga som fått både ris och ros genom åren, ända sedan juniorerna hade sin Skogssport cup på 80- och 90-talet och seniorerna fick sin Elitserien år 2000.
Årets tävlingsprogram är tuffare än nånsin. Det finns inte mycket plats till återhämtning eller tuff träning och en del av landslagslöparna har valt att stå över ligan, eller åtminstone delar av den. Även Natt-SM i Blekinge förra helgen fick stryka på foten sett till konkurrensen, åtminstone på seniorsidan.
Är det så här Swedish League ska se ut eller kan den med små medel göras ännu mer attraktiv?
Kan den formas annorlunda för att locka hela Sveriges orienteringselit, som är ett av huvudsyftena eller är det en utopi?
Värdegrunden
Varför finns Swedish League? Så här står det på hemsidan:
"Swedish League ska sätta deltagarna i fokus och ska användas som ett verktyg för att synliggöra orienteringen i media.
Swedish League ska på ett mångsidigt sätt vara en upplevelse för både löpare, media, klubbledare och övrig publik.
Tävlingarna ska genom sitt upplägg locka de bästa elitlöparna på plats, framförallt de svenska, men ligan ska också vara attraktiv för utländska elitlöpare. Detta görs genom spännande tävlingsområden med kartor och banor av högsta kvalité och som utgår från distansernas särarter.
Tävlingarna ska vara direkt förberedande för landslagslöpare inför internationella mästerskap. De blir därmed bra observationstävlingar för landslagsledningen.
Tävlingarna ska fungera som utveckling för löpare strax utanför landslaget och/eller har ambitionen att nå en landslagsplats. De ska också vara ett utmärkt tillfälle för andra duktiga elitlöpare att utvecklas."
I tillägg till ovanstående ska ligan också utveckla orienteringsarrangörer. En del i det är att ha en stor geografisk spridning i landet.
Lever man upp till värdegrunden och syftena?
Går det att forma ligan för landslaget, samtidigt som man vill locka eliten där bakom?
Konceptet
Endast tre helger på våren har till syfte att få en kompakt liga med högt fokus under kort tid. Elitserien och Silva Junior Cup avgjordes under hela året, vilket troligen ökade statusen att kora den bäste orienteraren sett över hela året, men som samtidigt gjorde ligan utdragen och inte lika het när det skulle dra ihop sig på senhösten.
För att minska ner antalet helger med värdetävlingar, går det att ha som ambition att alltid kombinera med en SM-tävling, till exempel låta Natt-SM ingå som deltävling eller åtminstone låta Natt-SM gå ihop med en söndagstävling i ligan? Alternativt, då förutsättningarna tillåter, låta Ultra-SM utgöra ligapremiär på våren?
Banläggningen
Banor av högsta kvalité utlovas enligt syftena på hemsidan. Här har det varit snålt med gaffling ibland. Dessutom i kombination 2 minuters startmellanrum på långdistansen. Sedan kan man i sammanhanget fråga sig, var finns moralen hos löparna (herrlöparna) som inte alltid verkar tycka det är något problem att samlöpa? Ligger hela ansvaret på banläggaren?
Områdesvalen
Bra observationstävlingar för landslagsledningen, står det i syftet. Ändå valde seniorlandslagets ledning en extra observationstävling dagen före premiären i år.
Likaså är det JVM-tester senare i maj, vilket betyder ytterligare en värdetävlingshelg för juniorerna i det redan digra programmet. Räcker inte ligan till för observation?
Uttagningskriterierna
Det är en svår ekvation att få ihop SL-tävlingarna med WRE och samtidigt gynna svensk orienteringselit på lång sikt. Speciellt svårt blir det då 50 löpare tas ut på världsranking medan endast tio tas ut på svensk ranking.
Att köra WRE på andra tävlingar medför ännu fler värdetävlingar. Kan ett alternativ vara att utöka kvoten som tas ut på svensk ranking?
Frågan är om det tänktes på ovanstående när antalet startande i år minskade från 90 till 70. Om det var för en tätare tävling borde det inte göra något om tävlingsdjupet blir 40 minuter längre eftersom de bästa ändå startar mot slutet. Eller så minskar man ner andelen som tas ut på världsranking?
Hemsidan
Swedish League och SM fick nya hemsidor under fjolåret. Var det bra? Eller är det bättre att låta sidorna ligga som avdelningar direkt under förbundets hemsida som tidigare?
Vad tycker du?
Vad tycker du som deltagare? Hur kan ligan utvecklas?
Har Swedish League-tävlingarna det där värdet som efter SM gör dem till de roligaste och viktigaste individuella tävlingarna på året för dig som elitlöpare?