Enligt IOF:s hemsida har Håvard Tveite från Norge avgått som ordförande i IOF:s kartgrupp, eller kartkommitté, som map commission blir direktöversatt från engelska. Ny ordförande är Christer Carlsson från Sverige.
Håvard berättar att han avgick eftersom IOF-styrelsen inte visade tillräcklig respekt för kartkommittén.
– Det har varit ett antal händelser de senaste åren, men droppen blev när styrelsen inte stöttade kartkommittén i förslaget om att kartnormen ska beskriva vilka hinder som är förbjudna att passera, säger Håvard.
Förslaget gick till exempel ut på att en opasserbar brant blir "förbjuden att med vilja passera", en något lösare skrivning än i sprintnormen ISSOM.
Leho Haldna, IOF:s styrelseordförande, håller inte med om att man inte lyssnat på kartkommittén.
– Kartkommittén är inte en självständig organisation utan en del av IOF. Kloka människors idéer måste därför också stöttas av resten av organisationen. Frågan om att kartan ska definiera reglerna, genom att ha karttecken som är förbjudna att passera, fann inte stöd hos medlemsländerna och inte heller hos IOF:s regelkommitté eller dess styrelse, menar Leho.
Haldna menar att kartkommittén har sina uppgifter, men att ändra regler är en fundamental del av idrotten som inte kan göras utan en bred överenskommelse med andra intressenter och hänvisar bland annat till att flera IOF-medlemsländer inte stöttat idén med att nya karttecken ska blir förbjudna att passera, bland annat Sverige, Norge och Finland.
– Styrelsen måste lyssna på medlemmarna före kartkommittén, säger Haldna.
Barriärprincipen en stor diskussionsfråga
Arbetet med normen har pågått under lång tid, men ändå framkommer en meningsskiljaktighet angående en principfråga i sista stund. I övrigt kan konstateras att alla verkar överens, eller så ser man inte andra detaljer för att man fastnar på denna om passerbart/förbjudet.
Den grundläggande frågan handlar om barriärprincipen, huruvida ett tecken som är definierat som opasserbart också principiellt ska vara förbjudet att passera. Kartkommittén såg i detta förslag fördelen att man då uppnår en harmoni mellan ISOM och sprintnormen ISSOM på denna punkt och därmed tar bort en onödig källa till missförstånd och förvirring.
Håvard Tveite ger sin version av bakgrunden till oenigheterna.
– IOF:s regelkommitté har sedan 2009 motsatt sig införandet av barriärprincipen. Även kartkommittén var inledningsvis skeptisk, men vi har under resans gång ändrat uppfattning och förordade barriärprincipen i det första utkastet till norm 2014.
Håvard berättar att eftersom det fanns olika uppfattningar internt så konsulterade man med ordförande i IOF:s orienteringskommitté i samband med VM i Skottland 2015. Denne ställde sig positiv till barriärprincipen, varför man lät arbetet fortskrida.
Vidar tillstår Håvard att flera av länderna var skeptiska till de ursprungliga formuleringarna i den norm som gick på remiss. En dialog ledde till att kartkommittén gjorde ett uppdaterat förslag där man införde hänsyn till löparens intention, något som här exemplifieras med symbol 201, opasserbar brant:
"For fairness and security reasons, it is forbidden to deliberately cross an impassable cliff."
Med denna justering ansåg sig kartkommittén övertygad om att man hade ländernas stöd för förslaget om barriärprincipen.
Vid en behandling i den fulltaliga orienteringskommittén ställde sig nu även majoriteten bland dessa negativa till att införa barriärprincipen och hänvisade, likt regelgruppen, till motstånd bland de aktiva.
För att få klarhet i detta ställde kartkommittén under hösten 2016 en formell fråga till IOF:s löparkommitté (athletics commission), där bland annat Ida Bobach ingår. Löparkommittén behandlade frågan och svarade att de var positiva till att harmonisera normerna och införa barriärprincipen även i ISOM. Man fick också vissa positiva signaler från en representant för nej-sidan i orienteringskommittén, att de börjat svänga om, varför arbetet fortsatte.
På ett IOF-möte i januari 2017 visade det sig att orienteringskommittén strax före mötet fastslagit att majoriteten i densamma fortfarande var emot principen. Representanten meddelade att det kunde vara bra för IOF-tävlingar men alltför krångligt för mindre nationella tävlingar.
Håvard Tveite anser att man från kartkommitténs sida presenterade ett bra och grundligt förberett förslag där barriärprincipen hade stöd hos såväl utövarna som, efter ändringarna som följde på dialogen om intention, medlemsländerna. Något som han nu tvingas konstatera att IOF:s styrelse uppenbarligen inte är, eller vill vara, enig i då man anför motstånd från medlemsländerna som ett huvudargument mot förslaget.
Enligt Tveite är det ett fåtal kritiska individer inom IOF som styrelsen valt att lyssna på och man har, i hans ögon, inte tagit kartkommitténs argument och dokumentation på allvar utan istället valt att köra över dem, och i den situationen valde Håvard att lämna sin post inom IOF.
Christer Carlsson ny ordförande
Enligt uppgift valdes Christer Carlsson som ny ordförande i kartkommittén efter en fråga från IOF:s ordförande.
– Christer valdes eftersom han har en kombination av kartritningskunskaper och ledaregenskaper, säger Leho Haldna.
När det gäller den nya normen fick Leho Haldna den eviga frågan om när den kommer.
– Jag är säker på att den kommer under 2017, avslutar han diplomatiskt.
Orienterare.nu har även sökt Christer Carlsson för en kommentar, men ej fått kontakt.