Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Är Kompassriktning 2030 rätt väg?

Engagerad som nu skriver med ett annat alias än normalt  2024-09-21 17:46
Är Kompassriktning 2030 rätt väg?
Kompassriktning 2030 vill att svensk orientering ska vara "för alla hela livet" och attrahera både motionärer och eliten. Men de sviktande siffrorna bland seniorer och yngre veteraner är ett tecken på att strategin inte fullt ut adresserar sportens största utmaning:

Hur får vi fler att stanna kvar i sporten som seniorer och tävla regelbundet?
Är det rätt väg att locka nya i miljonprogramsområden och tappa bort de vi har?

Svensk orientering står inför en intressant, men samtidigt oroande framtid. Med dagens statistik i hand, måste vi verkligen fråga oss om Kompassriktning 2030 är tillräcklig för att möta de utmaningar som sporten står inför – särskilt när vi ser tydliga tecken på att deltagandet bland seniorer och yngre veteraner sviktar.

Dagens tävlingsstatistik talar sitt tydliga språk. Denna lördag genomfördes flera tävlingar i landet, och totalt deltog 4 290 löpare i olika klasser. Men när vi bryter ner siffrorna visar de en mer nyanserad, och potentiellt alarmerande;
Dam junior: 133 st
Dam senior: 163 st
Dam ungdom: 362 st
Dam veteran: 525 st
Herr junior: 184 st
Herr senior: 256 st
Herr ungdom: 436 st
Herr veteran: 974 st
Öppna klasser (inkl U-klasser och Inskolning): 1 257 st

Vid första anblick ser deltagandet brett och välfördelat ut, med starkt veteran- och ungdomsdeltagande. Men här kommer vi till kärnfrågan: Var är seniorerna och de unga veteranerna?

Swedish League – en spegel av oro
Samtidigt som dessa tävlingar pågick arrangerades Swedish League i Gyllbergen, Dalarna, där många av Sveriges bästa juniorer och seniorer deltog.Tävlingen drog totalt:
Dam junior: 116 st
Dam senior: 65 st
Herr junior: 155 st
Herr senior: 100 st

Här ser vi en ännu tydligare bild av det problem som svensk orientering står inför: Det är skralt med seniorer, och även juniorgrupperna i andra delar av landet är underrepresenterade. Det är uppenbart att när en stor del av eliten tävlar i en nationell tävling som Swedish League, så töms de lokala tävlingarna på talang, men inte bara det: även de juniorer som borde stå redo att ta över stafettpinnen lyser med sin frånvaro på många håll. Hur många fler unga löpare hade vi kunnat se i de lokala tävlingarna om de lockades kvar i sporten?

Den svikande övergången från junior till senior
Vi vet att ungdomar fortfarande är starkt representerade i sporten, med hela 798 deltagare (362 dam och 436 herr) i dagens ungdomsklasser. Men var försvinner dessa löpare när de når senioråldern? Jämför vi siffrorna från dam- och herrseniorer i Swedish League och dagens övriga tävlingar ser vi att det är färre seniorer totalt – bara 163 damer och 256 herrar. Detta speglar en långvarig trend där övergången från junior till senior är bristfällig. Många unga slutar tävla eller prioriterar annat i livet.

Samtidigt som veteraner och ungdomar utgör en solid bas för sporten, visar den låga representationen av seniorer och unga veteraner att något behöver förändras. Det räcker inte att förlita sig på veteranerna, för om 20 år är många av dagens veteraner borta, och om vi inte fyller på underifrån riskerar vi att sporten står inför en kraftig nedgång.

Öppna klasser, en lösning för motionärer, men inte tillräckligt för att hålla sporten framåtlutad
Öppna klasser är en succé med över 1 250 deltagare idag. Det är en viktig del för att inkludera fler motionärer och göra sporten mer tillgänglig. Men öppna klasser kan inte ensamma bära sporten framåt. För att orienteringen ska överleva och växa krävs det att vi fokuserar på att skapa incitament för fler att tävla i åldersklasserna och att fler går vidare till senior- och veteranorientering.

Vad borde förändras?
Fler och flexiblare tävlingsformat kan vara en lösning. Stafettlag/Stafettligan kan vara en nyckel till framgång framöver. Många i åldrarna 20–40 år verkar ha svårt att hitta motivation för traditionella tävlingar. Kanske behöver vi bättre och mer tillgängliga tävlingsformer, men även mer sociala nätverksbyggen, som anpassar sig efter den moderna människans livsstil. Bättre stöd för juniorer under övergången till senior. Hade vi inte en U23 liga, vart har den tagit vägen? Vi måste investera mer i att underlätta övergången från junior till senior, både när det gäller stöttning från förbund, distrikt, klubbar och ekonomiska resurser.

Klarar vi av att locka tillbaka seniorer och unga veteraner: Vi behöver en strategi för att återengagera de som lämnat sporten, kanske genom att erbjuda sociala eller lättare tävlingsformat som lockar tillbaka dem till sporten. Ärligt, är det inte enklare att locka tillbaka och behålla de som en gång varit med i tävlingsklass än locka helt nya från miljonprogramsområden?

Kommer svensk orientering att tyna bort?
Om vi inte tar dessa utmaningar på allvar riskerar vi att se en fortsatt minskning i deltagandet bland seniorer och yngre veteraner, vilket på sikt kan leda till att orienteringssporten krymper. Vi har fortfarande tid att agera, men vi måste göra det nu. Tävlingsidrotten borde vara första fokus för vårt förbund och kansli, det känns inte som det är det idag.

Kompassriktning 2030 måste ifrågasättas och omvärderas för att säkerställa att vi möter de verkliga behoven i svensk orientering. Det handlar inte bara om att locka fler ungdomar eller motionärer, utan om att skapa förutsättningar för att sporten ska överleva och blomstra på alla nivåer, från nybörjare till elit – och särskilt bland de seniorer som en dag ska bära vidare sportens arv.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Pappa 2024-09-22 17:59 #20
Sitter hemma skadad och har funderat hela dagen kring detta. Läser vad Bix skrev, vi måste nu få ordning på detta. (ursäkta långt inlägg)

Jag har också funderat en del på innehållet i "Kompassriktning 2030" och hela processen bakom. Är det bara jag, eller känns det som att det här mest är en produkt från SOFTs kansli, utan att vara riktigt förankrat i föreningarna?

För många av oss i klubbarna, där vi sliter ideellt och gör vad vi kan för att hålla igång verksamheten, känns det som att vi inte alltid blir hörda när det kommer till de här stora besluten. Är det kansliet som styr, medan vi i klubbarna förväntas följa efter?

Det är en sak att sätta upp stora, fina mål – som att nå 300 000 orienterare – men vad betyder det ens? Vad är definitionen av en orienterare i SOFTs ögon? Deltagare i Hittaut konceptet som laddar ner en karta, registrerar sig och letar några checkpoints en gång om året räknas som orienterare, men hur många av dem blir faktiskt engagerade i föreningarna? Och hur många av de deltagarna vet ens att det är en del av orienteringsrörelsen ordnat ideellt av lokala klubben på orten.

Det känns lite som att SOFTs ledning siktar på höga siffror för att det ska se bra ut, utan att tänka på vad siffrorna faktiskt säger. Jag kan inte låta bli att undra om det ligger något mer bakom den här strategin. Att snacka om 300 000 orienterare och göra sporten mer synlig kanske inte bara handlar om att utveckla orienteringen i sig, utan om att locka till sig fler sponsorer eller få mer uppmärksamhet i media. Det är ju tydligt att de stora sporterna, som fotboll och hockey, får mest tid i TV, och kanske hoppas SOFTs ledning att vi ska synas mer om vi kan visa på tillväxt och stora siffror. Men frågan är om det verkligen gynnar klubbarna på lång sikt, eller om det mest skapar ett gap mellan gräsrötterna och kansliet

Dessutom, hur mäts målen för att få fler att bli medlemmar eller engagera sig långsiktigt? Att säga att vi ska ha 150 000 medlemmar låter ju bra, men hur ska det ske när klubbarna redan nu kämpar med att få folk att ställa upp som funktionärer eller delta i styrelsearbete? Alla klubbar har ju inte resurser att prioritera medlemsregistret och statistik till SOFT. Det är en sak att ha ett mål, men utan tydlighet och förståelse för verkligheten ute i föreningarna, hur realistiskt är det med dessa mål (och strategin som företeelse) egentligen?

Vi har en tydlig hierarki: från medlem, till förening, till distrikt, till SOFT. Men vägen upp är lång, och ärligt talat, hur ofta lyckas idéer eller förslag från oss på gräsrotsnivå ta sig hela vägen upp till att bli positivt behandlade och beslutade på förbundsmötet? Samtidigt verkar SOFTs kansli kunna föreslå och utarbeta stora strategier nästan utan att ha något större stöd från oss på marken. Hur kan det vara på detta sätt?

Vi snackar ofta om att vi ska ha demokratisk styrning, där alla medlemmar har en röst, men när strategier som "Kompassriktning 2030" rullas ut känns det inte alltid som att vi är med i processen. RFs kod för demokratisk styrning pratar om vikten av transparens och medlemsinflytande i beslutsfattandet, men hur transparent är det här inom orienteringsrörelsen egentligen? Jag hörde ett rykte att O-ringens dåliga ekonomi håller på att sänka hela förbundet, det har man inte hört ett ljud om officiellt.

Jag är för en långsiktig strategi för att utveckla sporten, men bara om den verkligen speglar vad vi ute i klubbarna tycker och behöver. Kanske borde vi alla, på förenings- och distriktsnivå, vara mer aktiva och se till att våra röster faktiskt hörs? Hur gör vi det? Vad tycker ni? Hur upplever vi att det går att påverka beslut som tas på högre nivå?

Till sist, vad tycker ni om de här höga målen – är de realistiska, eller är de mest till för att se bra ut på pappret och locka sponsorer?
Oj 2024-09-22 16:16 #19

Svar till inlägg av Noterat , 2024-09-22 15:54:

Är säkert mer pengar i längd men prispengar är inte en bra inkomst för de allra flesta. 50 000 är inte så mycket.

Om man säger så här, vilket var min poäng, om du vill tjäna pengar så är en idrottskarriär ett dåligt val för de allra flesta. Bara de i den absoluta toppen, några stycken alltså, i längd tjänar mer än vad de skulle gjort med ett vanligt jobb. De flesta tjänar mindre.

I orientering är det dock ingen tror jag.
Noterat 2024-09-22 15:54 #18

Svar till inlägg av Oj, 2024-09-22 11:52:

Ja, Stina Nilsson fick en prischeck på 50 tkr idag på Klarälvsloppet. Hanna och Gustav fick 32 tkr var som totalsegrare i Swedish League.
Oj 2024-09-22 14:28 #17
Läste igenom Kompassriktning 2030.

Är väl mest högt ställda mål som man inte kommer klara att uppnå. Bara man inte går "all in" för att få till orientering i alla kommuner eller för att få upp antalet medlemmar med någon "fin bokföring" så är det väl ok ideer som man kan arbeta med?
Bettsson 2024-09-22 13:21 #16
Om vi tillsammans börjar spela och betta på orientering kommer spelbolagen se ett ökat intresse och där ifrån kommer spelbolagen kräva att orientering blir mer tillgänglig i tv och för allmänheten. På den vägen har många andra idrotter tagit klivet.
Oj 2024-09-22 11:52 #15

Svar till inlägg av Rut, 2024-09-22 08:39:

Ja, skidor drar in mycket mer pengar än orienteringen. Det är dock bara några få av de allra bästa som tjänar bra på det, några fler som får en någorlunda lön och de flesta knappt något.

Min poäng var att det ekonomisk för utövarna inte är speciellt bra i de allra flesta idrotter om du inte är Kläbo, Mondo eller håller på med stora lagsporter.
Rut 2024-09-22 08:39 #14

Svar till inlägg av Oj, 2024-09-21 22:58:

Räkna antal artiklar /sändningstimmar på SVt och jämför hur mycket sponsorpengar de olika förbunden och idrottarna drar in.
Bix 2024-09-22 07:14 #13
Håller helt med, kompassriktning 2030 adresserar inte rätt behov som verkligheten ser ut bland klubbarna ute i landet. Det finns flera liknande trådar som diskuterar den felaktiga strategiinriktningen.

Men troligtvis kommer ingen här att göra något åt saken. Så om 10 år är orientering en marginaliserad idrott som utövas av hälften så många som idag företrädesvis runt universitetsstäderna med en del avstickare ute på landet för några få större tävlingar med i huvudsak tillresta deltagare och med utomordentligt bra livesändningar som dock inte ger några fler tävlande utanför storstäderna eftersom det där inte längre finns några orienteringsklubbar längre.

Hoppas jag har fel.
Oj 2024-09-21 22:58 #12
Är också väldigt få idrottare som faktiskt kan leva någorlunda bra på sin idrott. Förutom lagsporter då.

Har varit flera saker om att de på längdlandslaget inte tjänar speciellt bra tex.
Realist 2024-09-21 22:29 #11

Svar till inlägg av fel, 2024-09-21 21:54:

Follow the money som always, och vad mäter RF när de fördelar pengar.
stolligt 2024-09-21 22:15 #10

Svar till inlägg av Rut, 2024-09-21 22:04:

Våra landslagslöpare är läkare mm, mycket bättre framtidsplanering.
Oj 2024-09-21 22:08 #9

Svar till inlägg av Rut, 2024-09-21 22:04:

Finns väl väldigt få seniorer som är med på SM och satsar i längd. För några år sen tittade jag igenom resultat listan för längd sm. Har för mig att de allra flesta var i början på 20 åren om ens det. 25-35 år var nästan bara de som var med på landslaget.

Ski classics antar jag har fler satsande seniorer.
Rut 2024-09-21 22:04 #8
För många behövs det en insikt om att man kan satsa på idrotten och försörja sig på den. Ungdomar/juniorer är betydligt fler än för längdskidor, men där är exponeringen så stor och möjligheten att försörja sig så mycket större. Att OL syns i media och framförallt SVT är oerhört viktigt.
fel 2024-09-21 21:54 #7

Svar till inlägg av Oj, 2024-09-21 21:45:

Det handlar om att få in cash till administrationen från RF.
Oj 2024-09-21 21:45 #6
Är naturligt att det inte är så många i 20-40 års åldern som håller på. Orientering är bättre än de allra flesta idrotterna när det gäller tävling i alla åldrar.

Compass riktning 2030 handlar inte heller om att inte tappa deltagare eller att öka lite. Det handlar om en dubbling av antalet orienterare.
ml 2024-09-21 20:48 #5

Svar till inlägg av xx, 2024-09-21 18:49:

Fast, siffrorna blir ju ändå sämre och det är illa nog som det är - eller hur?
xx 2024-09-21 18:49 #4

Svar till inlägg av ml, 2024-09-21 18:40:

Ja med den metoden blir det ett fasligt klickande. Men ska man ge sig på en korrekt analys måste.man nog ha korrekt fakta. Tittar man på Vilses tävling är bara 3 av 7 i H21 seniorer.
ml 2024-09-21 18:40 #3

Svar till inlägg av DrJ, 2024-09-21 18:34:

Det är nog ett fasligt klickande och frågan är vad man får ut av en sådan analys. Sedan kan man undra hur korrekt fakta är.
Tex
Inskolning, Veteraner
2 060 m, 1 startande
Plac Namn Organisation Tid Diff Km-tid
Olle Ingvarsson OK Vilse 87
DrJ 2024-09-21 18:34 #2

Svar till inlägg av xx, 2024-09-21 18:01:

Exakt, liksom öppna klasser.
xx 2024-09-21 18:01 #1
Hur har du räknat de juniorer som tävlar i HD21? Samt veteraner som springer HD21?

Senast kommenterat

Söndag 22/9

14:41

Orientering i SVT

16

 

Lördag 21/9

09:51

-Arrangemangsreklam-

1007

 

09:05

Stafettligan

479

 

Tisdag 17/9
Måndag 16/9

22:25

25-manna 2024

67

 

14:04

Nya livelox

6

 

Söndag 15/9
Lördag 14/9

09:23

OLGY 2024

13

 

Fredag 13/9

13:00

Eventor API

0

 

09:18

SM-Tävlingarna 2024

199

 

Onsdag 11/9
Tisdag 10/9

23:27

JVM 2024

16

 

Måndag 9/9
Söndag 8/9

09:32

Vänplikt/lumpen

16

 

Torsdag 5/9
Måndag 2/9
Söndag 1/9

11:42

Ungdomens 10 mila 2024

213

 

Onsdag 28/8

09:52

Sverigelistan

448

 

Måndag 26/8
Söndag 25/8
Lördag 24/8
Torsdag 22/8

09:56

Ultralång-SM 2024

73

 

Onsdag 21/8
Tisdag 20/8
Fredag 16/8

22:48

Fritidskortet

17

 

Onsdag 14/8
Måndag 12/8

18:24

OL i OS

14

 

Tisdag 6/8
Måndag 5/8
Söndag 4/8
Fredag 2/8

09:28

Eventor nere igen...

864

 

Onsdag 31/7

23:00

Sverigelistan

25

 

Fredag 26/7
Onsdag 24/7
Tisdag 23/7

12:29

Dags att lämna SOFT

25

 

Måndag 22/7
Söndag 21/7
Lördag 20/7

13:18

WOC2024

262

 

Onsdag 17/7

18:12

Kartplank stafett?!

1

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng