Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Vill du vara med och rädda (svensk) orientering?

ml  2022-02-01 06:48
Uppdelningen mellan elit, motionärer och ungdom blir tydligare för varje år inom orienteringen i Sverige. Veteranklasserna står för den stora massan inom vår idrott och seniorerna är en bråkdel till antalet numera. Ungdomarna verkade vara på uppgång innan pandemin, men nu är det mer osäkert om ju många vi har kvar efter pandemin.

När det nu var elitdagar i Göteborg så var det nästan hela Sverige-eliten inom sprint som samlades. Tyvärr är det inte mycket bredare, det finns helt enkelt inte så många fler elitlöpare i vårt land. De här ”semi-elitlöparna” eller breddeliten som fanns förr finns inte längre, så nu måste vi göra något. Dessutom börjar IOF ta mer plats när det gäller profilering mot elitlöparna som tex med rankinglistor, WRE-tävlingar mm

Jag vill gå så långt att säga att med minskade ungdomsklasser, tunna juniorklasser och näst intill obefintligt med breddelit så kommer idrotten gå under. Jag vill inte att tävlingsidrotten orientering ska bli mindre än vad den är idag.

Mitt förslag för att rädda vår kära idrott är;
* Lägg ned Silva League (Vi behöver löparna i klubbarna någon gång) eller kör den endast på SM.

* Inför en kavle-liga för junior och senior (gärna med deltävlingar när landslaget inte kan vara med)

* Synka tävlingsprogrammet med Norge, Danmark, Finland (& Baltikum + Polen?) för att välsigna varandras stora tävlingar (Låt ungdomar/juniorer upptäcka mer)

* Erkänn och förmedla från förbund till klubbar att vi har en jätteutmaning med få löpare som är födda på 90-talet.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

.... 2022-02-04 14:15 #65

Svar till inlägg av Olof, 2022-02-04 14:10:

På SL finns det U23 eller om det är U25-pris
Olof 2022-02-04 14:10 #64
Något jag inte sett nämnts i tråden hittills är U23-klass?! Är ju etablerat i många sporter, ex. längdskidor, några cykelgrenar, friidrott osv där man har både VM och ibland världscup på den nivån. Övergången från junior till senior är ofta tuff men med U23 klass på både individuella tävlingar och stafetter kan locka? Det fåtal löpare som kan slåss i seniorklass redan som 21-åring får ju självklart tävla där istället...

Något som jag inte heller sett i tråden är ju betydelsen av högskolorna. Många halvbra orienterare prioriterar studier framför idrotten efter gymnasiet, då är det viktigt att det finns aktiva orienteringsföreningar på de stora högskolorna. Inte att de lokala klubbarna ska ha lite verksamhet utan förutsättningar för studenterna själva att organisera sig. Där kan man ha en bredd av både elitsatsande och de som mest är intresserade av öl-ol men som kan tänka sig träna i gott umgänge då och då.

Utan att ha större koll så är väl Uppsala, Göteborg och Linköping orter där studentorienteringen finns levande. Hur är det med Lund, Umeå, Växjö och Gävle som är hyfsat stora studentstäder? (Stockholm är såklart ganska döfött som studentstad)
Namn 2022-02-04 09:53 #63

Svar till inlägg av ...., 2022-02-04 07:59:

De kommer inte att tröttna, för det har de redan gjort. De flesta som springer i tävlingsklass idag är gamla orienterare som "alltid" har sprungit tävlingsklass och de fortsätter nog som vanligt, även om det ibland kan bli lite väl långt för vissa (mig inräknad).

Problemet är däremot att steget är alldeles för stort om man vill lämna motionsklasserna och börja tävla på riktigt. De flesta upplever det som en omöjlighet och stannar kvar i motionsklassen om de överhuvud taget åker på tävlingar. När man ändå springer motion tar man för säkerhets skull en lite enklare och kortare bana än vad man egentligen skulle klara av och fastnar därmed på sin bekvämlighetsnivå istället för att utvecklas.

När jag tänker efter kan jag inte komma på en enda i min klubb som har börjat som vuxen och som springer sin rätta åldersklass mer än möjligen sprint. Antingen tävlar man inte alls eller så springer man motionsklass. När man försöker få dem att testa blir svaret att det är alldeles för svårt.

Beträffande veckans bana och corona som någon hade synpunkter på. Visst kan man bryta mot regler, tänja på gränser osv men det fanns väl ändå goda skäl för att följa de direktiv som fanns? Som förening får man tänka sig för hur man agerar och vår bedömning var att det var enda vägen att gå (om vi ville fortsätta träna över huvud taget). Bekvämlighet handlade det definitivt inte om, är ju samma jobb att göra en träning som sitter ute en hel vecka som att alla springer den samma kväll.
.... 2022-02-04 07:59 #62

Svar till inlägg av Namn, 2022-02-03 18:03:

Frågan hur det blir för dina äldre B-klass kandidater nu när segrartiden ska förlängas i veteranklasserna? Kommer de tröttna när de är ute närmare 2 timmar istället för 90 min?
Tony 2022-02-04 06:34 #61

Svar till inlägg av Kamratposten, 2022-02-03 21:36:

Tur du inte är bitter.
Kamratposten 2022-02-03 21:36 #60
Har ännu inte sett att våra två politruker uttala sig. För många år sedan tog jag upp ämnet. Politrukerna avkrävde genast faktaunderlag och referenser. Jag tror förnekelsen om vår sotdöd ännu också lever starkt hos soft. Man lägger istället stora resurser på nya beräkningssystem som kan visa att vi växer.
xx 2022-02-03 21:22 #59

Svar till inlägg av Annan klubb, 2022-02-03 20:58:

Med lite kreativitet kunde man göra rätt mycket mer än veckans bana även om man följde restriktionerna. Men många har nog valt den enkla vägen och kan få lida för det.
Sir B 2022-02-03 21:04 #58
Utan att ha tänkt igenom det så jättenoga så är det väl inget som hindrar att man på stafett har tex en H17 klass och en H17 M klass. Jag tror det skulle locka mer än att få springa en Öppen klass eller någon annan variant på lagsammansättning.
Sir B 2022-02-03 21:04 #57
Utan att ha tänkt igenom det så jättenoga så är det väl inget som hindrar att man på stafett har tex en H17 klass och en H17 M klass. Jag tror det skulle locka mer än att få springa en Öppen klass eller någon annan variant på lagsammansättning.
Annan klubb 2022-02-03 20:58 #56

Svar till inlägg av xx, 2022-02-03 19:26:

Man kan också vara pragmatisk och skita lite i restriktionerna.
xx 2022-02-03 19:26 #55

Svar till inlägg av Namn, 2022-02-03 18:45:

Kunde ni bara arrangera veckans bana, eller valde ni att bara arrangera veckans bana? Restriktionerna har väl under långa perioder tillåtit mer än så? Speciellt för ungdomar.
Namn 2022-02-03 18:45 #54

Svar till inlägg av xx, 2022-02-03 18:27:

Visst, men är det så lockande för dessa att åka runt och springa stafetter med ett fåtal deltagande lag? Det blir ju roligt först när många deltar och det blir lite av en folkfest.

Jag ser också en fara med detta upplägg för de mindre klubbarna. Redan idag blir vi av med i stort sett alla löpare till större klubbar i 16-18 års åldern om de inte redan har slutat. Därefter slutar de flesta inom några år när konkurrensen i den nya klubben blir för hård. Med en stafettliga som man med 100% säkerhet inte kommer att kunna delta i utan att byta klubb förvärras nog detta ytterligare.

För att inte bara vara negativ, det finns ljusglimtar också. Innan corona kom hade faktiskt både vi och ett par av grannklubbarna bättre läge än på länge m a p antalet deltagare på träningarna. Nyrekryteringen hade gått bra och inte minst ungdomarna hade blivit många fler i klubben. Tyvärr kom ju sedan corona och förstörde allt så nu är vi istället bara ett fåtal aktiva. Alla de nya tappade vi när vi under lång tid bara kunde erbjuda veckans bana. Tråkigt, men gick det då så går det kanske igen? I år blir det nybörjarkurs igen så får vi hoppas att vi är fler till hösten.
xx 2022-02-03 18:27 #53

Svar till inlägg av Namn, 2022-02-03 18:03:

Men det gäller också att behålla de juniorer/seniorer som fortfarande finns kvar. Så inte de också lägger av. Till att börja med kanske det blir en liga främst för elitklubbarna, vilket är en bra början. Sedan kan den förhoppningsvis växa efter hand.
Det är ju svårt att börja med att locka löpare som kanske inte ens finns än.
Namn 2022-02-03 18:03 #52
Att bara skapa en stafettliga och tro att det löser problemen kommer inte att fungera. Visst vill jag också återuppväcka orienteringen som den en gång var med stora tävlingar och fler stafetter men det behövs fler aktiva orienterare för det än vad vi har tillgång till just nu. Vi behöver bli fler i alla kategorier, både ungdomar, elit och motionärer och i alla åldrar. Frågan är bara hur man kommer dit.

På 90-talet ställde min lilla klubb många gånger upp i stafetter som 10-mila, Sydsvenska 7-manna, Smålandskaveln osv. Vi hade aldrig något bra lag som kunde hävda sig i resultatlistorna men vi fick i alla fall ihop nog med löpare för att kunna ställa upp. Idag, efter klubbsammanslagning så vi borde vara fler, har vi nog inte en enda löpare för någon av dessa stafetter. Möjligen någon i 40-50 års åldern som skulle kunna fylla ut sista platsen om det vore vad som saknas för att få ihop ett lag.

Vad är det då som har hänt. Jag tror det finns flera orsaker, t ex:
- Mindre konkurrens från andra idrotter då än nu
- Det var nog mer inne att träna hårdare (men kanske kan det vara på väg tillbaka?) De senast decennierna har haft mer fokus på "häftigare" sporter som snowboard etc.
- Ingen konkurrens med datorer, telefoner, mängder av tv-kanaler osv
- Avfolkning från landsbygden. Allmänheten får längre och längre distans till att vistas i skog och mark och vissa är nog t o m rädda för att ge sig ut i skogen. Då börjar man kanske inte orientera?
- Längre banor på träning och tävling gjorde att fler var tränade för tuffare utmaningar
- Borttagande av B-klasser gav färre aktiva. Många av de som inte hittade någon lämplig klass att springa har lagt av och av de nya som tillkommer och som skulle behöva vägen via B-klass för att komma igång och tävla så finns den inte längre. De kommer inte igång med tävling över huvud taget eller väljer lite för lätta banor i motionsklass år ut och år in istället för att börja tävla på riktigt och kanske efter ett tag höja sig ytterligare ett snäpp (till A-klass).

Vad gör vi då åt detta. Ja inte vet jag, tyvärr, men det räcker nog inte att starta en stafettliga i alla fall. På något sätt måste det börja jobbas mer från grunden men lätt blir det inte.
Jojo 2022-02-03 17:39 #51

Svar till inlägg av Kom igen då, 2022-02-03 17:02:

Jag tror inte man skall tro att man kommer få massa 18-25 åringar att bli breddelit om inte något väldigt stort händer i omvärlden.
Vill man ha fler utövare tror jag man skall vända sig till gruppen 30 år och uppåt som har stillasittande jobb och som tröttnat på festande och dataspel och vill träna på fritiden.
Den gruppen kan också betala för sig.
xx 2022-02-03 17:32 #50

Svar till inlägg av ...., 2022-02-03 14:58:

Stafettdöden beror på flera saker. Det som blivit spiken i kistan för många tror jag är att det blivit så få deltagare att det lönat sig bättre att arrangera en individuell tävling. Där tror jag SOFT behöver hitta styrmedel så det lönar sig bättre att arrangera stafetter.
Sen kan de passa på att byta namn till budkavle igen. Bara ett tecken på dåligt självförtroende att byta bort det. Tror aldrig simningen tänker tanken att byta namn på lagkapp till stafett. Svenska budkavleligan vore perfekt.
Jojo 2022-02-03 17:25 #49

Svar till inlägg av Kom igen då, 2022-02-03 17:02:

Bara som ett exempel så körde en tennisklubb milspåret som försäsongsträning utan att någon tyckte det var konstigt. Alla fotbollsklubbar nötte elljuspåret och backintervaller från tidig ålder fanns ju inget konstgräs.
Jojo 2022-02-03 17:21 #48

Svar till inlägg av Kom igen då, 2022-02-03 17:02:

Klubbarna behövde inte göra så mycket, typ alla som kom till orientering var redan vältränade.
Jojo 2022-02-03 17:19 #47

Svar till inlägg av Kom igen då, 2022-02-03 17:02:

Det är ju bara att se på tjejer idag, det tränar och springer fortare och fortare.
Fler och fler lag i damklassen.
Killarna idag är tvärtom, stora pölsiga byxor och masar sig fram på gympan.
Så såg det inte ut på 80 talet. Då sprang alla killar som galningar på gympan och hade kort korta kortbyxor och T-shirt när de sprang elljuspåret på tid, stannade du så frös du ihjäl.
Jojo 2022-02-03 17:12 #46

Svar till inlägg av Kom igen då, 2022-02-03 17:02:

Nja, tror det handlar om generation hängbyxa.
Dels tror jag inte det fanns så mycket andra nöjen. Det var kanske ett program i veckan som man kunde se på TV + sportspegeln och inget internet.
På 90 talet dök det upp massa roliga program på TV och ungarna fick playstation.
Sen svängde trenden så att man skulle se biffig ut och ha hängbyxa om man var cool.
Kolla 80-talets hårdrockare, smala räkor i spandex.
Kom igen då 2022-02-03 17:02 #45

Svar till inlägg av Jojo, 2022-02-03 16:02:

Hur ska man få fler att träna då?
Du skriver ju inget vettigt som ingen inte redan vet.
Kom med exempel istället vad ni gjorde förr i tiden som var så lyckat att ni var så många? Beror det inte på friluftslivets genomslag på 70-talet?
Varför försvann alla på 90-talet och vems fel var det?
Jag skulle skylla på 50- & 60-talisterna som växte upp under efterkrigstiden och lyckades finna en bekvämlighet och trygghet i vuxen ålder som gjorde att man blev lag helt enkelt.
Mr Crowley 2022-02-03 16:35 #44

Svar till inlägg av Jojo, 2022-02-03 16:02:

Min personliga tro är att breddelitlöparna i topplagen var sämre förr jämfört med idag om man ser på t ex IFK Göteborgs lag. Framförallt tekniskt skiljer det en hel del. Dels beror det såklart på att dagens kartor och lampor är bättre men också på att dagens elit från tidig ålder kunnat träna på bra kartor.
Det gjordes fler kartstopp och var långsammare löpning in till kontrollerna förr så att något sämre löpare kunde hänga med fysiskt jämfört med idag. Dessutom gjordes det fler bommar så löpare bakifrån bjöds in igen.

Men absolut finns det mycket färre löpare i Sverige som är bra tränade konditionsmässigt. Har inte koll på hur det är inom längdskidåkningen men på t ex Lidingöloppet är det jättestor skillnad idag mot förr.

Om man ska knyta an lite till trådstarten, varför ska man egentligen satsa på att bli en breddlöpare eller breddelit idag inom orienteringen? Är väl bara 10mila för runt 20 svenska klubbar det kan vara intressant i?
Om man inte har med toppen på SM eller SL att göra, vad ska man då satsa på?
Man kan såklart bara träna och tävla för att det är kul men några mål behövs för att skapa en större grupp som håller på.

Det är där stafettligan kommer in och som det behöver byggas långsiktigt kring. Samtidigt som SL idag hindrar det.

#SkrotaSL
#InförSMGrandSlam
Jojo 2022-02-03 16:35 #43

Svar till inlägg av Jojo, 2022-02-03 16:02:

1985 var det över 300 st som sprang under 2 timmar på Lidingöloppet, 2010 var det 63 st.
Så jag tror man måste få fler börja träna mer och inte bara önskedrömma om massa stafetter.
Eller så får man vara nöjd med att kolla när landslaget springer på TV.
Jojo 2022-02-03 16:02 #42

Svar till inlägg av ...., 2022-02-03 14:58:

Nja, skulle vilja påstå att det var fler seniorer i klubbarna som var bättre tränade.
Så snarare är de bästa klubbarna idag lika bra som förut, men de flesta klubbar har inte många seniorr som tränar.
Det är sammaa i andra sporter, kolla resultatlistor på Lidingöloppet. Typ hela breddeliten som sprang under 2 timmar bara försvann på slutet av 90-talet.
Hängbyxa och styrketräning var det som dödade stafetter.
Mr Crowley 2022-02-03 15:48 #41

Svar till inlägg av SG, 2022-02-03 15:16:

Jag tycker vi borde ta efter Finlands koncept. Tycker det ser väldigt bra ut. Också att det kan gå samtidigt som världscup eller VM-tester.

Brukar det finnas ungdomsklasser på stafettävlingarna? Om inte så tycker jag det borde finnas med men inte som en del av någon cup.
SG 2022-02-03 15:16 #40

Svar till inlägg av Motionär B, 2022-02-03 14:44:

Finland har gjort detta sedan några år tillbaka. Det har (trots pandemin) blivit ett lyft för fler klubbar och speciellt när stafettligan har varit på samma helg som världscupen, dvs allra bästa löparna kan inte vara med.
.... 2022-02-03 14:58 #39

Svar till inlägg av Motionär B, 2022-02-03 14:44:

Stafettdöden beror mycket på att på 70-80-90-talet kunde du bidra till klubben med att vara hyfsat tränad och kunna springa. Nuförtiden är de bästa klubbarna så bra så man kan inte hanka sig med några sträckor och sedan avsluta bra. Man blir så långt efter så det känns inte kul för de som bara är hyfsat tränade. Tidsdifferensen är för stor och överraskningschansen finns inte längre.
Motionär B 2022-02-03 14:44 #38

Svar till inlägg av Ledare, 2022-02-03 09:17:

Hur många klubbar kan mönstra lag i en sån liga? Når man verkligen elitmotionärerna? Motionärerna kanske i nån enstaka klubb.
Ledare 2022-02-03 09:17 #37

Svar till inlägg av xx, 2022-02-02 22:23:

Exakt min tanke från början, men vid närmare eftertanke så tror jag att budskapet är viktigt. En scenförändring för svensk orientering iom att ta bort SL individuellt. Kör SM-distans på lördagen och stafettligan på söndagen är mitt förslag.

Om SL individuellt kvarstår så kommer den fortsatt ta utrymme medialt m.m.
Jojo 2022-02-03 09:17 #36

Svar till inlägg av xx, 2022-02-02 22:23:

Jag tror inte på att det blir mer bredd av att fler åker runt i sverige och springer, möjligtvis i mellansverige.
Jag tror det är precis tvärtom att eliten åker runt gör att det blir färre klubbar. Man måste samlas i de få klubbar som har möjlighet att åka runt.
Ez 2022-02-03 07:45 #35

Svar till inlägg av xx, 2022-02-02 22:23:

+1
xx 2022-02-02 22:23 #34

Svar till inlägg av SG, 2022-02-02 21:39:

Varför inte kombinera? SL på lördagen och stafett på söndagen. Då förenar men det bästa av två världar. De bästa lockas av SL och springer även stafetten. Breddlöparna lockas av stafetten och springer även SL.
SG 2022-02-02 21:39 #33
Helt rätt att ta bort individuella SL till förmån för en stafettliga.


Mr Crowley 2022-02-02 15:06 #32

Svar till inlägg av Bassemus, 2022-02-02 13:49:

Jag är övertygad om att det ger fler och bättre orienterare i Grekland på sikt jämfört med om de inte får en plats till EM.
TEE 2022-02-02 14:20 #31

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2022-02-01 11:05:

Kanske skulle finansieringen av SM kunna lösas genom att distrikten bekostar startavgift för sina löpare? Eventuellt i kombination med att SOFT bidrar ekonomiskt till arrangemanget? Det är ju förbunden (vi orienterare gemensamt) som förväntas göra långsiktiga vinster på förslaget.
TEE 2022-02-02 14:15 #30

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2022-02-02 10:05:

Jag tycker att dina förslag är bra. Jag gillar särskilt argumentet att kvalificering via DM till SM är ett incitament för att stanna kvar i mindre klubb. Det känns som ett nytt sätt att angripa problemet med att orienteringssporten är på väg att dö ut i delar av landet. Kanske skulle det kunna kombineras med fler liknande åtgärder i ett "decentraliseringspaket"?
Jag tror även att stafetter anpassade efter seniorer är nödvändiga för sportens utveckling på lång sikt. Just långsiktighet är viktigt. Många kortsiktiga åtgärder för att få fler deltagare kan ge motsatt effekt i det långa loppet, om de "urvattnar" sporten för mycket. Till exempel så kan många tävlingsklasser leda till fler deltagare, men samtidigt till urvattnade klasser som gör att intresset sjunker i längden. Och stafetter med färre och kortare sträckor, med parallellsträckor och tillåtna kombinationslag, kan leda till ökat deltagarantal. Men det kan också, på längre sikt, leda till att avsaknaden av utmaningar ger motsatt effekt.
Bassemus 2022-02-02 13:49 #29

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2022-02-02 10:05:

Ok, varför skulle någon börja träna mer för att man får en startplats till SM för att vunnit DM? Varför tränade inte den här personen mer från allra första början?
Ditt resonemang är lite som att Grekland får en plats till EM i orientering och bara därför kommer grekerna bli många fler.
Mr Crowley 2022-02-02 13:03 #28

Svar till inlägg av Eventor, 2022-02-02 11:23:

Ok, inte sett det. Måste vara nytt för i år?
Eventor 2022-02-02 11:23 #27

Svar till inlägg av Mr Crowley, 2022-02-02 10:09:

Vad gäller Stigtomta så får enligt inbjudan nattlöpare även springa dagsträcka i år. Ett sätt att göra det lättare för mindre klubbar att få lag..
ToreH60 2022-02-02 11:21 #26
Trådskaparen ml skriver om hur vi ska behålla juniorbredd och seniorbredd. Ur den synvinkeln hör inte mitt inlägg till denna tråd. Men titeln är hur vi ska rädda svensk orientering och i förhållande till den titeln hör mitt inlägg till tråden.

När jag var tonåring på -70-talet och distriktstävlingarna i Stockholm samlade upp till 3000 startande var det i min klass i grundskolan 30% som idrottade och i gymnasiet 10-20% som idrottade. Dottern som nu går i gymnasiet säger att i grundskolan tränade 50% och i gymnasiet tränar 50% men nästan alla tränar på gym. Det är ett stort kill-gäng och ett tjej-gäng i klassen som gymmar. Bara enstaka idrottar.

Min slutsats är att det totala antalet som tränar regelbundet har ökat men att gym har blivit starkt dominerande och trängt undan alla idrotter.

Frågan blir hur orientering konkurrerar om stadsmänniskor som går på gym.
Där har jag förhoppning om att "hitta ut" som gått fram mycket ska leda till vuxennybörjare och sprint-tävlingar är vuxennybörjares väg in i sporten.

Jag tror sporten orientering överlever och vi är på rätt väg tack vare hitta ut och sprint.

Detta utesluter ingenting och motsäger ingenting som ml och övriga har skrivit i denna tråden utan är ett komplement till vad ni skriver.
1 2 3 4 5

Senast kommenterat

Onsdag 22/1

12:02

Silly Season 2025

307

 

Måndag 20/1
Lördag 18/1

12:15

Förmaksflimmer

4

 

Fredag 17/1

07:58

Ny orienteringsbok

30

 

Torsdag 16/1
Lördag 11/1
Fredag 10/1
Onsdag 8/1
Tisdag 7/1

14:42

Tillåtna kodsiffror

37

 

14:38

Antagna RIG 2025

4

 

Söndag 5/1

10:02

webbTV 10mila

69

 

Fredag 3/1

15:27

SportIdent och EMIT

61

 

Söndag 29/12

11:12

Jiiwee

2

 

Onsdag 25/12
Fredag 20/12

19:53

Ortofoto

34

 

Onsdag 18/12

12:12

Sverigelistan

486

 

Tisdag 17/12

11:19

-Arrangemangsreklam-

1017

 

Lördag 14/12

09:44

Eventor nere igen...

866

 

Torsdag 12/12

09:34

Strava och Livelox

20

 

Onsdag 11/12

23:12

Jobb för orienterare

244

 

Tisdag 10/12
Måndag 9/12

10:42

Jukola 2025

23

 

Lördag 7/12
Lördag 30/11
Onsdag 27/11

17:08

Banlängder 2025?

57

 

Söndag 24/11
Lördag 23/11

06:49

10Mila 2025

29

 

Fredag 22/11

22:50

Tiomila 2025

1

 

Tisdag 19/11
Måndag 18/11

15:42

Tips på GPS-klocka

5

 

Söndag 17/11
Torsdag 14/11
Onsdag 13/11
Måndag 11/11
Torsdag 7/11
Söndag 3/11

19:56

Maraton tider!

43

 

Lördag 2/11
Fredag 1/11

08:34

Landslaget 2025

117

 

Torsdag 31/10

13:26

reflexbanor.com

31

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng