Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

EM - val av kartor/terräng

ME  2012-05-20 13:47
Var det bara när VM gick i Norge som det var OK att kritisera arrangemanget pga för mycket arenafokus? I jämförelse med VM i Frankrike förra året tycker jag Sverige får skämmas för banor och terrängval på EM. Jag har svårt att tro att Dalarna inte har några bättre (svårare) kartor att erbjuda. Främst är det terräng/kartval för medeldistansen och stafetten som jag är besviken på (och jag gissar att anledningen är "arenan") men även det faktum att medeln och lången var så lika i karaktär att det i stort sett blev samma medaljörer.

Jag följer ett antal olika orienterarforum i andra länder och kritiken och inte minst förvåningen över hur tråkiga banorna är (just nu kommenteras främst stafetten förstås) är ganska kraftig.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

sladek 2012-05-24 18:10 #82

Svar till inlägg av amatörkartritare, 2012-05-24 16:45:

Visst så funkar det, i nästan alla fall, men jag har 2 gånger under 2012, stött på att det vid upprepade dylika manövrer uppträder ett mindre fel som först visar sig när en karta importeras till en annan, vad den direkta orsaken är vet jag inte och felet uppkommer intermentent, men faktum kvarstår, man bör undvika sådana här manövrer om man är rädd om sin databas.
amatörkartritare 2012-05-24 16:45 #81

Svar till inlägg av sladek, 2012-05-24 09:38:

Om du med att rucka på den geodetiska stamiliteten i sin databas menar att kopplingen mot referensystemet tappas vid rotation så är det fel. Objekten har kvar sina koordinater i referensystemet. Rotationsvinkeln är bara ett attribut som bestämmer hur kartan ska visas på skärmen och skrivas ut. Vid rotationen vrids alla punktobjekt som har symbol som är definierad att alltid peka mot norr. Objekt som ritas med linjeraster är ytobjekt och de ändras inte. Linjerastret läggs på vid uppritningen/utskriften. Detta gäller kartor i OCAD-filer och man använder markkoordinater.
lambertseterobserver 2012-05-24 09:48 #80
ME, det er en sak som heter Logistikk. Skal man ha publiktaevlinger, TV-sendinger og en arena hvor en del fasiliterer allerede er tilstede så velger man fort langrenns-/hoppstationer....
Da blir det er paralell mellom Falun og Trondheim.

Men, konkurransene var rettvisa og de beste vant. Resultatene ville nok blitt de samme langt på vei i en annen terreng i Dalarna-logistikken til arrangør ville blitt (mycket) svårere....
sladek 2012-05-24 09:38 #79

Svar till inlägg av PS, 2012-05-24 00:30:

Jo den är på glid rejält och missvisningen har ökat med ca 2 grader i Skandinavien de sista 10 åren. SGU skriver så här:
"Missvisningen undergår en långsam förändring med tiden. Inom Skandinavien är ändringen mellan 0,1 och 0,2 grad per år. Utöver denna s.k. sekulära ändring finns kortvariga variationer med olika perioder och storlekar. Den normala dagliga variationen ligger mellan 0,1 och 0,4 grader. Vid magnetiska stormar kan missvisningen under en tid av några timmar och upp till flera dagar ändras någon grad, i sällsynta fall upp till 4 grader."

Med en kapabel GPS och laserscannat mtrl är ett "misspass" på bara knappt en meter klart märkbart och väldigt irriterande, så man skall passa sig väldigt noga för att rucka på den geodetiska stamiliteten i sin databas.

Däremot för en normal löpare så är någon grad hit eller dit helt omöjlig att märka, så om man har problem med lutande meridianer så rita dom parallella med x axeln (den pekar mot norr inom geodisin), alla blir då glada och ingen skulle notera det.
För tex 3 graders fel ger 4,9 m i sidled på 100m( 1 grad är ca 17str, 1 str motvarar ett vinkelfel på 1m på en sräcka på 1000m), detta vägs ju förstås upp av andra felkällor vid ev kompasslöpning.
PS 2012-05-24 00:30 #78

Svar till inlägg av sladek, 2012-05-22 08:05:

Med hjälp av vridning och parallellförflyttning så borde man väl kunna rekonstruera den ursprungliga projektionen till en nivå som är fullt tillräcklig med tanke på hur dålig noggranhet man har i OL-kartor i övrigt. Argumentet med GPS-ritning lät starkt men som "amatörkartritare" påpekar så kan man ju ordna det mjukvarumässigt. Mindes inte att den möjligheten finns i OCAD. Känner mig dock fortfarande kluven till hur man bör göra. Det känns inget kul att anpassa hela kartfilen efter en missvisning som gäller ett visst år. Har för mig att jag läst någonstans att magnetiska polen sedan en tid tillbaka är på väg åt ett håll som gör att de årliga förändringarna kan förväntas bli större än vi förr varit vana vid i norden. Kan någon bekräfta eller dementera?
kartsam 2012-05-22 14:46 #77

Svar till inlägg av jens, 2012-05-22 13:52:

ja det var säkert minst 30 kartor som hade snett påtryck, om det var så, så är det ett alldeles utmärkt resultat, utifrån de tekniska förutsättningar som råder när man trycker på banor på redan tryckta kartor. det är fullständigt omöjligt at nå till ett "0-resultat" vid banpåtryck, det är därför som alla kartor måste kollas vid tex istoppning i plastfickor.
Vår press har optisk avkännare för pappersläge, men den fungerar inte till 100% vid så små upplagor per plåt som det är vid banpåtryck.

om det var 30 kartor förra året (jag vet inget om det för ingen har berättat för oss) så är det en väldigt liten del utav de totalt ca 90000 kartor som trycktes förra året.
jens 2012-05-22 13:52 #76

Svar till inlägg av kartsam, 2012-05-22 09:48:

Kartsam>>
1. Det var helt säkert betydligt fler än en 1 karta som var feltryckt på Oringen mellan 10-30 kartor.
2. Inom industrin används automatisk avsyning för kvalitetssäkring... Sök tex på "automatiska avsyningssystem" eller "automatic inspection systems"
http://www.optonova.se/Vadarettautomatisktavsyningssystem.html
amatörkartritare 2012-05-22 13:45 #75

Svar till inlägg av sladek, 2012-05-22 08:05:

Det fungerar visst att använda GPS även om kartan är roterad. Se bara till att rätt referenssystem är valt och välj markkoordinater. Automatisk inpassning av bakgrundskarta fungera också om bakgrundskartan har samma refetrnssystem. Det fingerar för mig i OCAD 9 och 10. Hur det fungerar när man konverterar filen till annat format för att använda andra program än OCAD vet jag inte.
DrP 2012-05-22 11:46 #74

Svar till inlägg av EriOL, 2012-05-22 10:34:

Bra! Du har faktiskt två helt rätta svar. Facit, inklusive en extrakarta är här: http://i.imgur.com/rARLc.jpg

Karta 3, vilken jag antar att "kartsam" antog vara bevuxen är uppenbarligen blek - ser bättre ut i verkligheten.

Måste nog också avsluta här. Behöver ägna tid åt att fila på kvalitetskraven i en offertförfrågan på tryck av 20000 orienteringskartor som ska iväg strax.
EriOL 2012-05-22 10:34 #73

Svar till inlägg av DrP, 2012-05-22 09:10:

Mina gissningar:

1. Affärstryckeriet Västerås
2. Skattungbyn
3. En gammal urblekt från Älvsbytryck.
4. Göta Älvdalens Fototryck

Antagligen är jag lurad och alla är egentligen från Zaket, men man måste ju våga chansa ibland. :)
EriOL 2012-05-22 10:30 #72

Svar till inlägg av sladek, 2012-05-22 08:05:

Det där var två fördelar för lata svenska kartritare och en fördel för "gratisätarna" i den offentliga sektorn men inget som gynnar mig som orienteringslöpare och huvudsaklig användare av kartan.

Om vi börjar med argument 1 så tycker jag ett rimligt krav på programvara för fältarbete med GPS och handdator/ritplatta borde vara att symboler redan från början kan roteras så att de är orienterade mot det förväntade magnetiska norr på tävlingsdagen alldeles oavsett vilket referenssystem som används. Datorer brukar för det mesta vara ganska bra på att utföra de beräkningar som behövs för att möjliggöra detta, det handlar nog egentligen bara om att programmeraren ska orka implementera det. WYSIWYG är ett numera ett mycket gammalt begrepp, kanske dags att konceptet införs även för orienteringskartritning?

Räddningstjänst, polis och militär borde rimligtvis betala oss extra för att få tillgång till specialanpassade kartor för deras behov. Hörde nyligen att polisen i Malmö betalat cirka 7 miljoner kronor till diverse externa experter som hjälpt dem i fallet med serieskytten Peter Mangs. Varför ska vi jobba gratis när alla andra har vett att ta betalt?

Effektiv hantering handlar återigen bara om effektiva system. Ställ krav i stället för att ändra reglerna så att de passar vissa leverantörer av programvara och utrustning!

Jag tycker också att problemen med att rotera och göra om renritningen av kartor överdrivs. När det inte rör sig om mer än cirka 3 grader så handlar det ju egentligen bara om att vrida och kolla över små sankmarker och undervegetationsområden lite snabbt. Punktobjekt ska inte vara något problem om minimiavstånd hållits från början. Till exempel stafettkartan på Lugnet skulle nog gå att fixa på ett par timmar eller så. De eventuella nya renritningsfel som införs blir antagligen mindre än de som redan finns på kartan.

Förresten undrar jag om ni som förespråkar sneda meridianer har någon övre gräns för hur stor lutningen får vara? 5, 10, 20 eller 45 grader? Finns det inte en liten pedagogisk poäng med att norr alltid är uppåt på kartan? Är vi till exempel inte alltid väldigt noggranna med att trycka all reklamtext orienterad åt samma håll så att inte någon ska luras att passa kartan fel?

Jag ritade nyligen en karta med GPS där avvikelsen mellan referenssystemet och magnetiska norr var cirka 22 grader. Borde jag ha försökt övertyga uppdragsgivaren om att trycka kartan med sneda meridianer eftersom det är enklast för mig som kartritare?
kartsam 2012-05-22 09:48 #71
Svar till div>>Tidplanen vid karttryck tillåter i princip aldrig några prov och funderingar, även om kunden skulle vilja betala för det. Tex trycket till EM gjordes på totalt 7 dagar (kart och bantryck) För att hinna med totalt 13 kartupplägg (ca 40 kartor totalt) och påtryck av 521 olika banor, så krävdes att tre personer med arb tid på ca 10 timmar per dag, som hanterade prepressen ,samt att tryckeriet körde 3 skift.
i den bästa av värdar finns det kanske tid och pengar till provtryck och konsultationer med kartritaren, men i verkligheten så... Denna diskussion påminner om disk. om en feltryckt bana under O_Ringen förra året då det här ansågs att tryckeriet skulle kolla alla ca 100000 kartor manuellt innan leverans, självklart skulle man kunna göra det, men vad skulle det då kosta?, vem vill betala?

DrP>> Möjligen är jag mer korkad än jag tror, men dina små bilder säger mej inget, en av dom har ju bevuxen mosse, en har helt fel grönfärg (den gamla svenska, från 90 talet), de andra är bara suddiga.

Jag avslutar nu mina inlägg i detta ärende, jag har förklarat så gott jag kan och hinner, nu är det full fart med förberedelser för tryck av O-ringen och vi får väl hålla koll på öppna mossar i det gröna....
Zerbembasqwibo 2012-05-22 09:18 #70

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-05-22 09:16:

Jag menar Sverige med stort "S" så klart!
Zerbembasqwibo 2012-05-22 09:16 #69

Svar till inlägg av sladek, 2012-05-22 07:57:

"när jag skrev den senaste svenska översättningen 2008, så konkretiserade jag det till 3-4 linjer" I mina ögon ligger en stor del av svensk kartproblematik i just detta, att man blandar ihop begreppen internationell kartnorm, svensk kartnorm, översättning, tolkning och tillägg.

Jag tycker det vore bättre att översätta internationella normen rakt av och inte blanda in tolkningar eller förtydliganden i den. Den svenska normen består av ett blad som hänvisar direkt till den internationella. Sen är jag osäker om internationella normen tillåter nationella tillägg. Om den gör det läggs dessa i bilaga till den svenska normen. Till detta kan man även ha såna tolkningar som _rekommenderas_ i sverige, till exempel det det där med myrstreck.

Vad tror du om nåt sånt upplägg?

Kartsam> Bra att även en 20-åring kan lära sig nåt tack vare en diskusison på O.nu! :)

Jag tycker att ett riktigt bra tryckeri påpekar eller erbjuder sig en kontroll av kartan. Det finns också annan syn på det där att tryckeriet inte får justera kartan till det bättre.
Jag har aldrig varit med om att som amatörtryckare (en klubb trycker sällen kartor jämfört med ett tryckeri som gör det dagligen) få till kartan som jag vill ha resultatet, på grund av okunskap! OBS! Gäller offset.
Tryckeriet sitter inne med kunskapen och skulle med några få arbetstimmar kunna kvalitetssäkra kartan och förbättra den på ett sätt som inte klubben själva klarar av (eller kanske ens kartritaren?). Tag gärna betalt för det på nåt sätt, antingen genom att man köper tjänsten separat, eller att det ingår men att ni då är lite dyrare. Klubben/kartritaren får avgöra om tryckeriet ska justera enligt förslag eller om man gör det själv eller om man bedömer att det är för mkt jobb och för liten effekt och därför låter det vara.

När jag trycker banor nu är denna faktor klart tung i avgörandet vem som ska trycka våra kartor eftersom slutresultatet får klart högre kvalitet av det!

Vad gäller de där myrarna blev jag också väldigt lurad då jag förväntade mig gräsligt läskiga igenvuxna myrar... Kanske skulle det bli tydligare och även vara mer korrekt om man dragit det gula säg en millimeter utanför myrrastret. Den täta skogen började ju inte *exakt* där myren slutade.
DrP 2012-05-22 09:10 #68

Svar till inlägg av kartsam, 2012-05-21 16:23:

Eftersom jag har svårt att tro att fenomenet helt beror på formen av dessa mossar så har jag roat mig med att scanna in (600dpi) och klippa ur öppna mossar och ljusgröna områden på Skattungbyn + de tre första offsettryckta 1:15000-kartor som dök upp i kartmapparna. Har sedan monterat dem mossen kant i kant med det ljusgröna. (Blev dock tvungen att diskvalificera ett rätt stort antal kartor då 100% gult använts även i stora mossar. )

Naturligtvis är detta inte ett perfekt test på något sätt, men resultatet ser ut så här (utan att avslöja vilka kartor det är): http://imgur.com/iTsGb
kartsam 2012-05-22 08:22 #67
Länken visar hur den aktuella mossen ser ut i ocad i jpeg export med 600dpi, med de korrekta färgnyanserna, som ni ser så blir det en väldigt märklig färgeffekt, jag måste säga att jag efter mer än 20 år som yrkesritare egentligen aldrig förrän nu observerat detta fenomen lika tydligt.
http://good-times.webshots.com/photo/2500098660107485059krKOdy

Tyvärr så fanns inte den aktuella sankmarken med på det provtryck som gjordes i februari om den gjort det så hade det kanske varit möjligt att göra någon justering i kartan (mera gult i mossen, en liten glipa, något glesare raster...)

Men det är väldigt viktigt att poängtera at tryckeriet aldrig får "pilla" i kartfilen, den rätten har bara kartritaren.
hjälpkurvor bredvid 2012-05-22 08:13 #66
sladek 2012-05-22 08:05 #65
Att kartan skall ligga i ett referenssystem är ju väldigt uppenbart för var och en som tänker efter lite. Skall man kunna nyttja GPS vid fältarbete måste ju kartan ligga i ett ref. system.
Om man roterar kartan i ocad så har man för alltid förlorat knytningen till ref. systemet, även om man försöker rotera tillbaka i ocad så hamnar man inte rätt igen.

Men historiskt så har Sverige långt före GPS blev allmänt föreskrivit at kartorna skulle ligga i RT90, orsaken var då att tex räddningstjänst, polis och militär på ett enkelt sätt skulle kunna nyttja kartorna, därav också anvisningen om att koordinater skulle finnas i ramen. Om sen kartorna nyttjades av dessa aktörer är väl mer tveksamt.

Men numer är det ett måste för en effektiv hantering av kartdatabaserna att de har sin plats i "verkligheten" och det finns en stor förståelse hos IOF för den svenska hållningen i denna fråga.

sladek 2012-05-22 07:57 #64

Svar till inlägg av PS, 2012-05-22 00:57:

Om sankmarken är är liten och skall kombineras med gult så må man ha helgult istället för 403, när jag skrev den senaste svenska översättningen 2008, så konkretiserade jag det till 3-4 linjer. Den aktuella sankmarken är ca 60 linjer stor, så här finns inget stöd i normen för helgult.
amatörkartritare 2012-05-22 07:22 #63

Svar till inlägg av PS, 2012-05-22 00:37:

Hur mycket kartan är roterad behöver man inte hålla reda på själv. Det gör OCAD.
PS 2012-05-22 01:03 #62
En sak till. De där gamla kartorna som finns över Skattungbyn ser ju väldigt fina ut men var det verkligen riktigt så fint då? Jag var inte med där men jag vet att de i Dalarna alltid varit lite bakåtsträvande (jo, jag har bott i Dalarna) och så sent som på 80-talet vägrade man att redovisa hyggen ens i form av beståndsgränser på vissa kartor. Jag misstänker att denna karta är en sådan och att det nog fanns ett och annat hygge och kanske även en och annan tallplantering för på den tiden skulle väl löpbarheten vara nedsatt med 50% innan något redovisades med grönt.
PS 2012-05-22 00:57 #61

Svar till inlägg av kartsam, 2012-05-21 10:01:

Enligt normen får man faktiskt ha helgult i sankmarker om det förbättrar läsbarheten. Denna skrivning har jag alltid utgått från avser små sankmarker men det står faktiskt inget om det.

När det gäller staketet mitt på sträckan på kavlen så hade väl det naturliga varit att bygga en smidig övergång och markerat den på kartan. Ett liknande fall fanns ju även på Tiomila där det blev lite slumpartat på en långsträcka. Enligt kartan var man tvungen att välja höger eller vänster när man skulle passera ån men förmodligen gick det lika bra rakt på för det funkade i alla fall att korsa en bit till vänster om den högra övergången vet vi som kom lite snett. Alla sådana slumpmoment bör undvikas om det går.
PS 2012-05-22 00:37 #60

Svar till inlägg av Tjommen, 2012-05-21 20:00:

Tjommen>> Så enkelt är det inte. Det är bara kartor som ligger på en viss longitud (15 grader om jag minns rätt) som ligger i norr söder när det ligger i SWEREF 99 TM.

Herr Ofog>> Man kan ha gemensamma nät även för länder med stor utbredning i väst-östlig riktning. Problemet uppstår om de är stora i alla riktningar och speciellt om de ligger nära någon av polerna (typ Ryssland). I så fall får man ta till flera subnät. SWEREF 99 finns för övrigt i flera regionala varianter för de fall då man behöver större noggrannhet. För orientering är detta inte nödvändigt och det nät vi använder är det gemensamma SWREF 99 TM.

De problem vi har med att rotera kartor i Norden existerar knappt i större delen av OL-världen eftersom missvisningen är liten. I Finland och Norge har de ju däremot minst lika stora problem som vi och jag antar att de löser det genom att rotera kartan innan den slutliga renritningen. Om man bara håller reda på hur mycket man har roterar så borde det väl inte finnas några nackdelar med att rotera redan innan man börjar rita som "amatörkartritare" föreslår.
Herr Ofog 2012-05-21 20:13 #59

Svar till inlägg av insider, 2012-05-21 19:53:

Om kartan är orienterad mot kompassnorr kan man passa kartan mot stående raster, vissa punktsymboler och t.o.m. kärr utan att söka meridianer.

Ett "rikets nät" fungerar dessutom bara i länder med begränsad utsträckning i öst-västlig riktning. Inte ens i Sverige fungerar det riktigt bra...
amatörkartritare 2012-05-21 20:04 #58

Svar till inlägg av insider, 2012-05-21 19:53:

När meridianerna lutat bortåt 10 grader som i Tornedalen kan det bli problem om man tittar på kartramen eller annan linje på kartan när man snabbt ska bestämma riktningen.
Tjommen 2012-05-21 20:00 #57

Svar till inlägg av EriOL, 2012-05-21 19:21:

Sweref och så vidare är rikets nät och är lagd enligt den svenska kontinenten mot nordpolen. Meridianerna visar bara var din kompass pekar. Så ska en karta ritas.
insider 2012-05-21 19:53 #56

Svar till inlägg av EriOL, 2012-05-21 19:21:

Vad är det för fördel för mig som löpare att INTE ha kartan orienterad i Sweref99 undrar jag å min sida. Bortsett då från att kartkanten är parallell med nordlinjerna... men det kan man väl lätt vara utan.
amatörkartritare 2012-05-21 19:52 #55

Svar till inlägg av Sträjt, 2012-05-21 19:05:

På hur många kartor justeras meridianerna när missvisningen ändrats och hur ofta? Enklast roterar man kartan innan rekognoseringen börjar. Då blir det inga problem med justering av detaljer. Om man skapar nya meridianer efter tio år när missvisningen ändrats ca 1 grad blir rotationen av kartan så liten att ingen justering behövs.
Pelle 2012-05-21 19:30 #54
En fråga angående meridianerna på kartan över lugnet, det va mest på lördagen jag tyckte det va svårt att se dessa meridianer?
Hade det inte varit smartare om man hade blå linjer istället för svarta på lördagen då det va mesta dels av kartan va svarta punkter osv.?
Eller det kanske inte hade varit nödvändigt på söndagen då det va perfekt enligt mig.
EriOL 2012-05-21 19:21 #53

Svar till inlägg av Sträjt, 2012-05-21 19:05:

Exakt vilka fördelar är det med att ha kartan orienterad i RT90/Sweref99? Är det bara lata svenska kartritare med undermålig utrustning/programvara som tycker det är praktiskt eller finns det någon fördel för mig som orienteringslöpare också?
Sträjt 2012-05-21 19:05 #52

Svar till inlägg av Kalle Östgren, 2012-05-21 18:09:

Kalle,
Tack för initerat och tydligt svar på de framförda synpunkterna. Jag anser att ni gjorde helt rätt som orienterade kartorna enligt rikets nät och informerade löparna om detta. RN-orienteringen har så många fördelar jämfört med de tid- och platsberoende magnetiska nordlinjerna.
Bra jobbat!
Kalle Östgren 2012-05-21 18:34 #51

Svar till inlägg av insider, 2012-05-21 18:23:

I Falun har inte hjälpkurvor diskuterats och jag upplever inte att vi har flera hjälpkurvor bredvid varandra på kartorna på Lugnet. Jag har inte varit inblandad i karorna i Skattungbyn.
insider 2012-05-21 18:23 #50

Svar till inlägg av Kalle Östgren, 2012-05-21 18:09:

Vad hade IOF för syn på hjälpkurveritningen då? Hjälpkurva på hjälpkurva? Var det dispens för det också?
Kalle Östgren 2012-05-21 18:09 #49

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-05-21 15:19:

Jag representerar OK Kåre och är beställare av kartorna till EM-tävlingarna i Falun.
Kartorna är godkända utav SOFT utsedda kartkontrollanterna Tord Hederskog (sprint) och Roger Åsberg (stafett). Det har även funnits national controlers kopplade till IOF (Göran Andersson Sprint och Lennart Smedenmark Stafett) med bland annat som uppgift att kontrollera kartorna. De har godkänt kartorna.

I höstas beslutade vi att behålla kartorna orienterade i rikets nät, och inte i norr-syd, eftersom kartorna då i princip var helt klara och det ansågs som ett för stort jobb att vrida kartan och behöva gå igenom alla detaljer igen. IOF godkände detta.
Nordlinjerna är vridna ca 3 grader.
I Bulletin 3 för EM står det att nordlinjerna inte kommer vara parallella med kartkanten.
Alla träningskartor för EM har haft lutande nordlinjer, så löparna bör inte ha blivit överraskade.

Vi valde Kartsam som leverantör av kartorna eftersom de har tryckt kartor till bland annat 5-dagars. Vi lät deras Tjeckiska tryckeri göra ett provtryck, och bland annat en del färger justerades efter det provtrycket. Kontrollanterna (åtminstone några av dem) har sett provtrycken.
Löpare 2012-05-21 17:07 #48

Svar till inlägg av C, 2012-05-21 14:13:

Eller att inse att herrarna är mer jämnbra och att toppen är bredare än hos damerna?
insider 2012-05-21 16:59 #47

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2012-05-21 15:19:

Är det något Sverige borde verka för är att få bort tokeriet med att kartorna ska roteras.
Steven 2012-05-21 16:48 #46
Bilderna på aktuella staket visades på lagledarmötet inför stafetten. Se http://www.eoc2012.se/wp-content/uploads/2012/05/EOC_TOM_saturday.pdf
Ledarna var också informerad att alla staket (både över och under 1,5m) var passerbar.
kartsam 2012-05-21 16:23 #45

Svar till inlägg av DrP, 2012-05-21 13:42:

Om du nu är så säker på att andra tryckerier klarat just den mossen bättre, så förmodar jag att du låtit dom trycka upp just den aktuella kartan, så att ni kan vara så säkra på er sak, annars tycker jag att det tvärsäkra sågandet av ett tryckeri och dess medarbetare med mer än 20 års erfaranhet av OL karttryck är väl magstarkt.
Zerbembasqwibo 2012-05-21 15:19 #44

Svar till inlägg av xyz, 2012-05-21 14:17:

Vore intressant med ett uttalande från kartritaren och även kartkontrollanten. Konspirationsteorin måste vara hopkopplad med att man avskaffade kartansvarig på SOFT, och att hela kartgruppen hoppade av i protest. Men hur...?

Jag har själv erfarit problemen med att köra en IOF-tävling OCH en svensk tävling på samma karta: den ena ska vara roterad mot norr och den andra mot nåt referensnät. Jag vill lova er att det är i princip omöjligt att få till i efterhand... eftersom kartritaren ju har ritat norrställda symboler efter det som är "uppåt" i OCAD (eller annat program). Om du vrider dem kommer du måste titta över varenda sån detalj så att de håller rätt avstånd till andra symboler och så att rätt antal streck syns i de små myrarna etc. Således kan man i praktiken bara söka dispens och tydligt ange det i PM.
TN 2012-05-21 14:22 #43

Svar till inlägg av C, 2012-05-21 14:13:

C>> håller med - kul att man tycker annorlunda :). Jag sprang faktiskt också H40 och var faktiskt mest missnöjd dag 2, mycket pga upphaussningen av området. Terrängen var fin men banan var dåligt lagt efter K5. Så ett mer nyanserat svar är att jag var nöjd första tredjedelen, sen missnöjd. Inte med terrängen utan med banan. Är jag i Dalarna för att springa så vill jag springa oavsett område men det frikänner inte den i mitt tycke fantasilösa banläggningen dag 3 och delvis då dag 2.
1 2 3 4

Senast kommenterat

Onsdag 30/4

09:06

Kostnad OL

6

 

Tisdag 29/4

21:49

10Mila 2025

137

 

18:32

Sverigelistan

511

 

10:23

Stafettligan

531

 

Måndag 28/4

20:43

-Arrangemangsreklam-

1037

 

Söndag 27/4

18:50

Eventor nere igen...

874

 

06:50

Natt SM

79

 

Lördag 26/4

19:37

Icebug sisu olx

1

 

Torsdag 24/4
Måndag 21/4

10:14

Stigtomtakavlen.

43

 

Söndag 20/4

20:02

Hockeytråden

11

 

Lördag 19/4
Fredag 18/4
Onsdag 16/4

07:13

Plastficka eller ej?

51

 

Tisdag 15/4
Söndag 13/4

08:32

Silly Season 2025

336

 

Lördag 12/4
Fredag 11/4

08:58

10-mila från 2024

2146

 

Onsdag 9/4

20:28

Ultra-SM

105

 

Tisdag 8/4
Måndag 7/4
Fredag 4/4
Torsdag 3/4

12:58

Måsenstafetten 2025

109

 

Onsdag 2/4
Måndag 31/3

11:40

Tiomilaböckerna?

2

 

Fredag 28/3
Måndag 24/3
Söndag 23/3
Torsdag 20/3

10:27

Jobb för orienterare

246

 

Måndag 17/3
Tisdag 11/3
Måndag 10/3

21:20

Eftersök

1

 

Söndag 9/3

08:02

Medlemsavgift

59

 

Fredag 7/3
Torsdag 6/3

21:21

Kompass

1

 

Onsdag 26/2
Tisdag 18/2


Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng