Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Sverigelistan, kommande förändringar vi hoppas på

Ledare  2024-08-27 08:19
Först, alla individuella tävlingar räknas.
Vare sig det är natt, sprint, ultralång eller gemensam start.

1.
Man kan endast få poäng i tävlingsklassens lista. En löpare som går ned eller upp en klass får inte poäng i sin tillhörande klass utan bara i listan för tävlingsklassen. Tex en D60 springer D45 på en tävling, då kommer resultatet/poängen med i Sverigelistan för D45 och ej i D60.

2.
Sverigelistan gäller årsvis, nuvarande tävlingsår. Efter varje tävlingsår arkiveras listan med tillhörande resultat (och klubbtillhörighet) i ett låst arkiv.

3.
Endast löpare med erhållen poäng redovisas i Sverigelistan. Det är först när man deltagit i tävling under gällande tävlingsår som man kommer med i Sverigelistan.

4.
Automatisk beräkning av medelpoäng för sju resultat införs. Dvs alla löpare med minst en tävling under tävlingsåret får en medelpoäng, med fiktiva poäng för kvarstående tävlingar. En löpare med en tävling kan jämföras med en löpare med sju tävlingar.

Slutligen.
Sverigelistan bryts ut i separat hantering och Rankinglistan fortsätter likt som tidigare med beräkningar och redovisning utifrån de som betalt rankingavgiften.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Mr Troof 2024-09-01 10:38 #18

Svar till inlägg av DrJ, 2024-09-01 07:28:

Tack för din inlägg som verkligen andas konstruktivitet! :D
DrJ 2024-09-01 07:28 #17
Håller inte med om en enda punkt som Ledare skrivit.
USA 2024-08-28 16:03 #16
Diskussion om ranking/poängligan i USA pågår också på Attackpoint där en löpare byggde ett eget system baserat på IOFs regler.

https://www.attackpoint.org/discussionthread.jsp/message_1559048
Johan Balck 2024-08-28 12:51 #15
Fantastiskt, känns som en kopia av finska Rankingsystemet.

Bra fråga om syfte!
Jag har länge vurmat om att Sverigelistan ska starta från HD35 och inte inkludera Rankingsystemet.

GDPR frågan måste lösas.

Sedan ser det inte alls bra ut idag med massa ”nollpoängare”, många vet nog inte om att de står angivna där i en fd fritidsaktivitet.
Hoho 2024-08-28 10:09 #14
Borde man inte bara följa samma system som IOF för ranking.
Sverigelistan borde vara något liknande att man får poäng efter placering och tävlingens status.
Idag driver sverigelistan att man vill springa på platta lätta banor, det är ju dåligt för sporten.
Oj 2024-08-28 09:19 #13
Håller inte med i någon av punkterna över. De skulle medföra konstiga effekter, göra listan ointressant på våren (hur ska ens poängen beräknas då när de flesta inte ens har poäng) och inte alls lösa dagens problem.
Yo 2024-08-28 09:13 #12

Svar till inlägg av Dhe., 2024-08-28 00:02:

Du lyfter fram en viktig poäng i att sverigelistan kan främja att man tävlar mycket.

Om SOFT inte prioriterar en ändamålsenlig och väl fungerande sverigelista så betyder det att SOFT inte prioriterar att man tävlar mycket.
xx 2024-08-28 08:26 #11

Svar till inlägg av Per H, 2024-08-27 23:10:

Jag tror också att du är inne på rätt spår. Förutsättningarna har aldrig varit bättre än nu att kunna göra en bra lista med allt det data som finns om löparna efter en tävling. Är väldigt trubbigt att använda att system som togs fram under 1970-talet när förutsättningarna var helt annorlunda.
Genom att analysera km-tider och enskilda sträckor måste man kunna få fram hur bra mitt lopp är i förhållande till alla andra på tävlingen. Även hur tävlingen står sig i förhållande till andra tävlingar. Så att ett bra insats verkligen ger en bättre poäng än en sämre insats.
Storheten med Sverigelistan tycker jag har varit att jag på något sätt kunnat jämföra mig med klubbens stjärna, klubbens H75:a eller Gustav Bergman. Jag tror det är idiotiskt att ta bort det och bara köra klassvis. Snarare vill jag utöka så jag även kan jämföra mig med damerna. Finns väl ingen anledning att separera poängen för damer och herrar?
Jag vill också veta hur bra jag är just nu. Inte om ett halvår. Så man måste räkna med resultat minst ett år tillbaka. Tycker även man kan ta med ännu äldre resultat, typ 2-3 år bakåt. Men att de då minskar i värde ju äldre de blir.
Borde det inte finnas studenter eller likande som kunde ha detta dom
Dhe. 2024-08-28 00:02 #10

Svar till inlägg av Per H, 2024-08-27 23:10:

+1
Åt detta håll tänker jag också.

Jag tänker också att det är viktigt att sverigelistan främjar att man tävlar mycket. Så dåliga resultat skall inte göra att man tappar för mycket. Så det kommer alltid skjuta ner poängen. På så sätt kan poängen behöva justeras upp för alla en gång per år.. men inte under säsong när man jagar ranking.

Sedan borde det vara någon typ av sannolikhetsfördelning som skjuter resultatet. Är det bara 3 resultat som räknas med så är det för stor risk för falska förbättringar. Så bra med korrektioner mellan klasser för att bättre ställa in tävlingspoängen, men också att småklasser straffas lite eftersom de har större osäkerhet.
Per H 2024-08-27 23:10 #9
Det första man måste göra är att fundera över vad Sverigelistan ska vara och vad man ska kunna läsa ut eller jämföra.

Jag tror tvärtom mot Ledare och en del andra. Det är ett måste att alla resultat jämförs. Ett problem med dagens lista är att resultaten i de olika klasserna jämförs för lite, det måste göras mycket mer. Att personer springer i andra klasser än sin egen är det bästa som kan hända. Ifall inte alla poänger i listan stämmer inbördes kommer listan aldrig att fungera i längden.

Ledare och Senioren utan ambitioner>> Man kan tänka sig att man har en frikopplad lista bara för HD21, det skulle nog fungera bra, det är ju som gamla rankinglistan. Man kan också tänka sig att man har helt "frikopplade" listor för varje åldersklass, men hur har ni i så fall tänkt hantera de löpare som varje år går upp i en ny 5-årsklass? De är antagligen lite bättre än de andra i t.ex "H45-listan", men kommer de gå in i listan helt utan poäng. Att 20% saknar bra poäng under större delen av första året i varje femårsklass tror jag kommer leda till udda och orimliga resultat för alla. Är inte det är ett ganska stort problem med den idén...

Jag tror istället att man måste börja jämföra alla sträckor på tävling och koppla det till kilometertid för att få en ännu bättre jämförelse mellan alla som springer tävlingen.
Tanken är då att man räknar en sorts "referenskilometertid" och med hjälp av en analys där man tittar på alla som har sprungit samma sträckor på tävling räknar ut hur mycket sämre de olika åldersklasserna var jämfört med seniorerna (det här blir komplicerat, så klart)
Skillnaden i "referenskilometertid" använder man sen för att korrigera hur bra poäng man kan få i de olika åldersklasserna. Sverigelistepoängen innebär ju hur långt efter man är den bästa i Sverige på en 75/60-minutersbana. Det här gör att de äldre klasserna inte kan få för bra poäng, det finns en koppling till hur snabbt de har sprungit jämfört med deras poäng och alla andra på tävlingen.

Dels kan jag inte förklara i detalj hur det ska göras även om jag har en ungefärlig idé, sen skulle det ändå bli för invecklat för att skriva ner här så det kommer ingen förklaring i detalj i detta inlägget...

Sen finns det ett problem till som behöver fixas, i alla fall göras lite annorlunda mot nu. Det är den poängsänkning som kommer av att man ständigt uppdaterar beräkningspoängen och många löpare springer många tävlingar och det alltid finns en spridning ifall löparna är bättre eller sämre än sin poäng. Det kommer helt enkelt statistiskt leda till att poängen börjar sjunka just på grund av spridningen och att man alltid använder de lägsta poängerna för beräkning. Här har jag inte riktigt funderat färdigt på vad jag tror är den bästa lösningen. Kanske räcker det med att bara uppdatera "beräkningspoängen" en gång per halvår (som inte behöver vara samma som den uppdaterade poängen som visas i listan)
xx 2024-08-27 21:38 #8

Svar till inlägg av Senioren utan ambitioner , 2024-08-27 21:21:

Det går väl fint att arkivera en gång per år även om man kör som nu att man räknar resultat ett år bakåt? Skulle man börja om på noll varje år blir det ju en rätt dålig lista varje vår innan folk hunnit få lite resultat.
Senioren utan ambitioner 2024-08-27 21:21 #7
Det är ju grymt om alla tävlingar räknas med – oavsett om det är natt, sprint, ultralång eller gemensam start. Det tycker jag verkligen ger en rättvis bild av hur bra vi faktiskt är på olika typer av orientering.

En annan grej som jag tycker känns rätt smart är att poäng bara räknas i den klass du faktiskt tävlar i. Om du till exempel springer en annan klass än din egen, som en H50 som springer H21, så hamnar poängen i den klassen du tävlar i, alltså H21 i det här fallet. Det gör det ju mycket tydligare och rättvist, eller vad säger ni?

Sverigelistan årsvis, vilket känns som en bra idé. Det blir lite som en säsongsöversikt där man kan se hur alla utvecklas över tid, både vi som individer och våra klubbar. När året är slut arkiveras listan så att vi kan kolla tillbaka på gamla resultat om vi vill samt man blir reggad för rätt klubb i arkivet.

Slutligen en sak som jag tycker är riktigt schysst är tanken med medelpoäng för att jämka upp till sju tävlingar. Det betyder att även om man bara har hunnit springa en tävling så kan man jämföras med någon som har gjort sju tävlingar.
xx 2024-08-27 15:14 #6
Att göra det till en årsvis lista som startar om varje år känns mer som det blir typ Swedish League än en rankinglista? Det kanske var poängen med förslaget? Men jag tycker det blir något annat då.
km-tid 2024-08-27 15:04 #5
Givetvis ska det vara km-tid på respektive tävling som ska ligga till grund för poängen. Ju mer man är efter de bästa på hela tävlingen desto sämre poäng. Då har det ingen betydelse om man går upp eller ner någon klass (jo, det kan skilja lite i stråken med mer rättvist än idag).
zyx 2024-08-27 14:22 #4
2 och 3. På vilket sätt skulle detta göra sverigelistan bättre? Finns det inte en ganska stor sannolikhet till att det kan leda till stora omkastningar i listan efter varje helg under våren? Det dröjer oftast några veckor innan många aktiva sprungit sin första tävling för säsongen vilket även gör att listan kommer vara ganska tom i början på säsongen.
Jag tror mer på att man rullande ska ta bort löpare som inte sprungit senaste året .

Sedan anser jag att tävlingar med gemensam start inte ska räknas. Det finns en del löpstarka, men mediokra orienterare som skulle gynnas av den draghjälp som dessa får med att kunna hänga bättre orienterare. Natt tycker jag man kan ta bort då det är så tävlingar med relativt få deltagare.
Mindre distrikt 2024-08-27 10:21 #3
Jag håller med punkt 1 i sin andemening men är lite trubbig i utförande. Bland annat vad händer om en klass stryks/slås ihop med annan klass? Får man fortsatt poäng för det eller går man miste om det bara för att det på pappret står D45?
?? 2024-08-27 09:20 #2
Jag håller inte heller med om punkt 1. Springer man till sig en poäng bland de yngre så är man ju värd den. De flesta som går ned brukar få sämre poäng än om de är kvar i sin klass(innan korrigeringen i år)

Problemet är ju att man hela tiden får en ny poäng som beräknas som sin poäng. Beräkningen är ju gjort för att låsa fast poängen varje halvår och då nolla den som har bäst poäng. Nu går ju poängen nedåt för alla som vinner sin klass vecka efter vecka och poängen de bidrar med till medelpoängen blir bättre och bättre ju längre året går för dessa. Därför kan duktiga gubbor/gummor rusa nedåt i poäng under säsongen.
madcap 2024-08-27 08:57 #1
Jag håller inte med om punkt 1. Jag tänker att löpare som vandrar mellan årsklasserna är ett bra sett att ensa klasserna så att det faktiskt går att jämföra löpare i olika åldersklasser med varandra, även om de inte själva mötts i någon tävling. Om en D60 får bra poäng i D45 så beror det ju på att hon är så bra, vilket hon gott kan få med sig tillbaka till D60.

Senast kommenterat

Måndag 16/9

20:46

-Arrangemangsreklam-

1000

 

18:32

25-manna 2024

65

 

14:04

Nya livelox

6

 

Söndag 15/9
Lördag 14/9

09:23

OLGY 2024

13

 

Fredag 13/9

13:00

Eventor API

0

 

09:18

SM-Tävlingarna 2024

199

 

Torsdag 12/9

18:51

Stafettligan

469

 

Onsdag 11/9
Tisdag 10/9

23:27

JVM 2024

16

 

Måndag 9/9
Söndag 8/9

09:32

Vänplikt/lumpen

16

 

Torsdag 5/9
Måndag 2/9
Söndag 1/9

11:42

Ungdomens 10 mila 2024

213

 

Onsdag 28/8

09:52

Sverigelistan

448

 

Måndag 26/8
Söndag 25/8
Lördag 24/8
Torsdag 22/8

09:56

Ultralång-SM 2024

73

 

Onsdag 21/8
Tisdag 20/8
Fredag 16/8

22:48

Fritidskortet

17

 

Onsdag 14/8
Måndag 12/8

18:24

OL i OS

14

 

Tisdag 6/8
Måndag 5/8
Söndag 4/8
Fredag 2/8

09:28

Eventor nere igen...

864

 

Onsdag 31/7

23:00

Sverigelistan

25

 

Fredag 26/7
Onsdag 24/7
Tisdag 23/7

12:29

Dags att lämna SOFT

25

 

Måndag 22/7
Söndag 21/7
Lördag 20/7

13:18

WOC2024

262

 

Onsdag 17/7

18:12

Kartplank stafett?!

1

 

Tisdag 16/7

23:57

Sprint-SM TV-succe?

182

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng