Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Är Kompassriktning 2030 rätt väg?

Engagerad som nu skriver med ett annat alias än normalt  2024-09-21 17:46
Är Kompassriktning 2030 rätt väg?
Kompassriktning 2030 vill att svensk orientering ska vara "för alla hela livet" och attrahera både motionärer och eliten. Men de sviktande siffrorna bland seniorer och yngre veteraner är ett tecken på att strategin inte fullt ut adresserar sportens största utmaning:

Hur får vi fler att stanna kvar i sporten som seniorer och tävla regelbundet?
Är det rätt väg att locka nya i miljonprogramsområden och tappa bort de vi har?

Svensk orientering står inför en intressant, men samtidigt oroande framtid. Med dagens statistik i hand, måste vi verkligen fråga oss om Kompassriktning 2030 är tillräcklig för att möta de utmaningar som sporten står inför – särskilt när vi ser tydliga tecken på att deltagandet bland seniorer och yngre veteraner sviktar.

Dagens tävlingsstatistik talar sitt tydliga språk. Denna lördag genomfördes flera tävlingar i landet, och totalt deltog 4 290 löpare i olika klasser. Men när vi bryter ner siffrorna visar de en mer nyanserad, och potentiellt alarmerande;
Dam junior: 133 st
Dam senior: 163 st
Dam ungdom: 362 st
Dam veteran: 525 st
Herr junior: 184 st
Herr senior: 256 st
Herr ungdom: 436 st
Herr veteran: 974 st
Öppna klasser (inkl U-klasser och Inskolning): 1 257 st

Vid första anblick ser deltagandet brett och välfördelat ut, med starkt veteran- och ungdomsdeltagande. Men här kommer vi till kärnfrågan: Var är seniorerna och de unga veteranerna?

Swedish League – en spegel av oro
Samtidigt som dessa tävlingar pågick arrangerades Swedish League i Gyllbergen, Dalarna, där många av Sveriges bästa juniorer och seniorer deltog.Tävlingen drog totalt:
Dam junior: 116 st
Dam senior: 65 st
Herr junior: 155 st
Herr senior: 100 st

Här ser vi en ännu tydligare bild av det problem som svensk orientering står inför: Det är skralt med seniorer, och även juniorgrupperna i andra delar av landet är underrepresenterade. Det är uppenbart att när en stor del av eliten tävlar i en nationell tävling som Swedish League, så töms de lokala tävlingarna på talang, men inte bara det: även de juniorer som borde stå redo att ta över stafettpinnen lyser med sin frånvaro på många håll. Hur många fler unga löpare hade vi kunnat se i de lokala tävlingarna om de lockades kvar i sporten?

Den svikande övergången från junior till senior
Vi vet att ungdomar fortfarande är starkt representerade i sporten, med hela 798 deltagare (362 dam och 436 herr) i dagens ungdomsklasser. Men var försvinner dessa löpare när de når senioråldern? Jämför vi siffrorna från dam- och herrseniorer i Swedish League och dagens övriga tävlingar ser vi att det är färre seniorer totalt – bara 163 damer och 256 herrar. Detta speglar en långvarig trend där övergången från junior till senior är bristfällig. Många unga slutar tävla eller prioriterar annat i livet.

Samtidigt som veteraner och ungdomar utgör en solid bas för sporten, visar den låga representationen av seniorer och unga veteraner att något behöver förändras. Det räcker inte att förlita sig på veteranerna, för om 20 år är många av dagens veteraner borta, och om vi inte fyller på underifrån riskerar vi att sporten står inför en kraftig nedgång.

Öppna klasser, en lösning för motionärer, men inte tillräckligt för att hålla sporten framåtlutad
Öppna klasser är en succé med över 1 250 deltagare idag. Det är en viktig del för att inkludera fler motionärer och göra sporten mer tillgänglig. Men öppna klasser kan inte ensamma bära sporten framåt. För att orienteringen ska överleva och växa krävs det att vi fokuserar på att skapa incitament för fler att tävla i åldersklasserna och att fler går vidare till senior- och veteranorientering.

Vad borde förändras?
Fler och flexiblare tävlingsformat kan vara en lösning. Stafettlag/Stafettligan kan vara en nyckel till framgång framöver. Många i åldrarna 20–40 år verkar ha svårt att hitta motivation för traditionella tävlingar. Kanske behöver vi bättre och mer tillgängliga tävlingsformer, men även mer sociala nätverksbyggen, som anpassar sig efter den moderna människans livsstil. Bättre stöd för juniorer under övergången till senior. Hade vi inte en U23 liga, vart har den tagit vägen? Vi måste investera mer i att underlätta övergången från junior till senior, både när det gäller stöttning från förbund, distrikt, klubbar och ekonomiska resurser.

Klarar vi av att locka tillbaka seniorer och unga veteraner: Vi behöver en strategi för att återengagera de som lämnat sporten, kanske genom att erbjuda sociala eller lättare tävlingsformat som lockar tillbaka dem till sporten. Ärligt, är det inte enklare att locka tillbaka och behålla de som en gång varit med i tävlingsklass än locka helt nya från miljonprogramsområden?

Kommer svensk orientering att tyna bort?
Om vi inte tar dessa utmaningar på allvar riskerar vi att se en fortsatt minskning i deltagandet bland seniorer och yngre veteraner, vilket på sikt kan leda till att orienteringssporten krymper. Vi har fortfarande tid att agera, men vi måste göra det nu. Tävlingsidrotten borde vara första fokus för vårt förbund och kansli, det känns inte som det är det idag.

Kompassriktning 2030 måste ifrågasättas och omvärderas för att säkerställa att vi möter de verkliga behoven i svensk orientering. Det handlar inte bara om att locka fler ungdomar eller motionärer, utan om att skapa förutsättningar för att sporten ska överleva och blomstra på alla nivåer, från nybörjare till elit – och särskilt bland de seniorer som en dag ska bära vidare sportens arv.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

ml 2024-11-21 08:53 #426
Någon som hört något mer från ordförandekonferensen?
Judo 2024-11-18 07:22 #425

Svar till inlägg av ml, 2024-11-18 06:47:

Ångermanlands fick man tyvärr inte höra, det klipptes.
ml 2024-11-18 06:47 #424

Svar till inlägg av Jojjjo, 2024-11-17 11:29:

Ser på Instagram att Hallands ordförande tyckte att det var bästa konferensen någonsin.
Navigator 2024-11-17 22:54 #423
För att återknyta till problemformuleringen i trådstarten: Hoppas att förbundet kan styra om och satsa på det vi är bra på, leverera bra orientering (t.ex. gm förenkling av regler och krav), få ungdomar intresserade, t.ex. nationella satsningar som blir hållbara över tid, d.v.s. som gör att sporten kan behållas på lång sikt, återigen ett "Hitta ut" men för att nå ungdomar. Det är inget fel att nå de ungdomar som bor nära klubbstugan. Det är en utopi att nå "alla" målgrupper i samhället för ideella verksamheter. Vi säger inte nej till någon, men kraften och de ekonomiska musklerna från Soft behöver styras mot en "Hitta ut" succé för barn. Fritidskortet kommer snart. Är vi beredda att ta emot de som vill lägga de pengarna på orientering? Soft, en plan och central marknadsföring för det, tack på förhand
Jojjjo 2024-11-17 11:29 #422
Är tyvärr inte på plats på ordförande konferensen någon som är där som kan dela med sig om vilka relevanta samtal som sker? Vore väldigt intressant
Bix 2024-11-17 08:19 #421

Svar till inlägg av Jakob Wedman, 2024-11-15 22:23:

Håller med om att SOFT har tappat fokus och splittrats upp i diverse sidospår, men inte att vi klubbar skulle behöva "arbetsro". Tvärtom, om vi bortser från Ingelssons turne med markfrågan så är det många år sedan vi såg någon från Soft häromkring. Vi skulle behöva mer stöd och att nån från Soft fanns här oftare eller permanent i distriktet. Det skiljer sig säkert en hel del i olika distrikt.

Det finns inte bara frågor om vad Soft ska göra istället i tråden, det finns också flera förslag på vad och hur soft bör jobba istället för den som har tid att scrolla.
Alla tre 2024-11-16 11:50 #420
Orienteringen borde satsa på de mänskliga variationer som passar vår sport: autism, social ångest, överdrivet intresse för sankmarker.
MT 2024-11-16 09:35 #419
Väl formulerat Jakob!
Hänglöparn 2024-11-15 22:56 #418
Mycket bra Jakob, ska svara bättre när jag smält detta. Snabbanalys: Pengar suger till sig en viss sorts människor, ofta uppåt i hierarkin; Altruism hittar man längre ner i verksamheten, ofta bland lärare och ledare.
Jakob Wedman 2024-11-15 22:23 #417
Flera gånger har frågan om vad SOFT kan göra ställts i tråden. Min klubb (Ludvika OK) skickade en skrivelse till Dalarnas OF inför helgens ordförandekonferens och jag fick med synpunkten att det viktigaste SOFT kan göra är att ge oss ute i landet arbetsro genom att inte komma med dåliga, ej förankrade förslag (som exempelvis att barn inte skulle få tävla i orientering eller att distrikten skulle slås ihop). Min uppfattning är att SOFT redan idag är bra på att stödja utveckling ute i klubbarna ekonomiskt och jag tror att det är i klubbarna som själva arbetet med att få en livskraftig orienteringsverksamhet måste ske.

En klubbkamrat läste lite mer i verksamhetsplanen, som ska visa hur kompassriktningen ska genomföras, och där finns mer om hållbarhet än konkreta aktiviteter för att stötta klubbar. När det gäller det senare finns detta med:
”För att vi ska kunna ge föreningar och distrikt det stöd och de verktyg som det finns behov av ska vi göra en analys av behovet för att därefter kunna förtydliga och underlätta processen att starta förening, locka medlemmar och starta en inkluderande verksamhet för barn, unga, vuxna, äldre och personer med funktionsnedsättning.”

Jag har försökt hänga med i diskussionerna om inkludering och den 23 september var jag med på webbseminariet Inkludering - världens möjlighet!. Mitt intryck då var att de som är anställda på SOFT-kansliet verkar ha en nykter inställning och deras presentation var utan pekpinnar. Som alltid när man får höra om all verksamhet i andra klubbar (här Hitta hem hos Tumba-Mälarhöjden OK och Helsingborgs SOK) blir man imponerad.

SOFT har via RF fått pengar för att jobba med detta så de direkta kostnaderna för att ta fram material m.m. täcks, men när man läser verksamhetsplanen blir det tydligt att det även påverkar organisationens fokus. I gällande verksamhetsplan 2024-2026 (https://www.orientering.se/media/e3tbasgr/verksamhetsplan-fo-r-2024-2026.pdf) finns inga extrema skrivelser men på förbundets hemsida finns även dokumentet Verksamhetsplan 2023-2024 (https://www.orientering.se/media/ermcf2ax/verksamhetsplan-for-2023-2024.pdf). Jag vet inte ifall detta är, eller har varit, gällande men där finns med följande prioriterade mål 2023-2024:
”- Utvecklat hållbar verksamhet på föreningsnivå för att nå parautövare och nya svenskar så att vi 2024 har minst 40 föreningar som har verksamhet som når parautövare respektive nya svenskar.”

När den centrala organisationen börjar fokusera på den här typen av mål får det konsekvenser för hela organisationen.

Det som var riktigt förvånande för mig var hur fokuset på inkludering påverkat tävlingsreglerna. I våra idag gällande tävlingsregler (3.1.1) står:
”Tävlingar ska vara likvärdigt utformade för alla deltagare, samt arrangeras på ett sådant sätt att diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder motverkas.”

Här har diskussionen om likvärdighet för herrar och damer lett till att man lyft in alla diskrimineringsgrunder från diskrimineringslagen. Lagen är genomtänkt och det finns undantag som exempelvis (2:2):
”Förbudet i 1 § hindrar inte
1. särbehandling som föranleds av en egenskap som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna om, vid beslut om anställning, befordran eller utbildning för befordran, egenskapen på grund av arbetets natur eller det sammanhang där arbetet utförs utgör ett verkligt och avgörande yrkeskrav som har ett berättigat syfte och kravet är lämpligt och nödvändigt för att uppnå syftet”

Något liknande finns inte i våra tävlingsregler. Som jag läser det innebär det att alla orienteringstävlingar ska vara utformade så att de är likvärdiga oavsett ifall deltagaren kan springa eller åker rullstol/permobil och oavsett ifall deltagaren kan se eller är synskadad/blind och så vidare. Det här är lika viktigt som likvärdighet mellan herrar och damer. Hur kunde vi hamna här?

Jag kan förstå att det låter bra, men detta saknar helt förankring i verkligheten. Alla aktiva inom orienteringssporten tar genom sitt ideella engagemang ett samhällsansvar och gör viktiga insatser för samhället. Jag skulle vilja att vi är stolta över vår sport och det arbete vi gör inom orienteringen. Det finns ingen anledning att känna dåligt samvete för att vi inte tar ett tillräckligt stort samhällsansvar, utan det vi gör är fantastiskt viktigt och det borde vara tillräckligt!
Hoho 2024-11-13 11:20 #416

Svar till inlägg av Talangen, 2024-11-12 22:35:

Ja för ungdomar är det enklare då det ofta finns cuper osv. Problemet var för hela klubben då ungdomscupens tävling tex inte gick i bra terräng, juniorer och seniorer var på swedish league osv.
Talangen 2024-11-12 22:35 #415

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-12 13:15:

Vi har faktiskt lyckats med "prioriterade tävlingar" i höst för våra 8-14 åringar men med fokus på alla "nya" i åldrarna 8-12 år mest och det åldersspannet. Principen vi har i klubben är att föräldrarna deltar på träningarna i åldersspannet 8-10 år, ibland äldre. Vad vi gjorde var att skapa ett "höstprogram" som vi delar ut tidigt i augusti och där alla tävlingar är med för hösten med 3 stycken är "GT" - Gemensamma tävlingar (som man deltar på om man inte har förhinder"). Nyckeln i detta var att föräldrarna tidigt, inte veckan innan, visste att det var dessa tävlingar och kunde prioritera dessa istället för fotbollscup, innebandy, bågskyttte, trampolinhopp, mm mm. Programmet sparades i PDF-format och "låstes". Delades ut till alla föräldrar i utskriven form så att de kunde sätta upp det på kylskåpet. Vi hade ca 50-70 ungdomar med oss på dessa tävlingar. Visst, de hängde inte med på övriga tävlingar där vi orienteringsfanatiker åkte varje helg men ändå något och vi hade 30 st. som tävlade helt själva i tävlingsklass i höst, resterande hade redan tävlat innan eller hade skuggning av förälder. Inget fokus på resultat eller prestation. Vi tränar för att tävla och umgås på tävlingen som vilken annan aktivitet som helst.

Dock ser jag en risk framför oss som vi kommer behöva hantera och Tji nedan har varit inne på det. När barnen blir mer och mer självständiga och kommer uppåt i åldrarna ca 12 år så behöver ju inte föräldrarna vara med längre (om de inte själva fastnat för orientering) - och barnen, som i vilket idrott som helst, måste kunna ta sig till klubbstugan eller tävling själv. Och här är utmaningen att ta hand om alla de barn som inte har orienteringsföräldrar. Gemensam samåkning eller hyra minibuss och ledare som ser utanför sin egen familj tror jag är den enda lösningen. Annars kommer vi tappa alla som nu har varit med på tävlingar under hösten. Problemet med orientering är ju att man inte direkt kan åka kollektivt till ett gärde ute i skogen, men du kan alltid som ungdom ta dig till simhallen på egen hand tex.
Hoho 2024-11-12 13:15 #414

Svar till inlägg av Tji, 2024-11-12 11:15:

Håller helt med och ett av problemen är att orientering är en individuell idrott som också drar till sig massa individualister.
Försökte någon gång att klubben skulle ha prioriterade tävlingar, det var omöjligt då alla hade sitt schema med sina favorittävlingar.
madcap 2024-11-12 13:07 #413

Svar till inlägg av Tji, 2024-11-12 11:15:

Jag tror du har en stor poäng i värdet av att samlas på en plats på hemorten för att sen samåka till tävlingen. Dels minskar det sannolikt vår miljöpåverkan där resor till tävlingar är en väldigt stor del, dels (och viktigast) tror jag det ger otroligt mycket ur ett socialt perspektiv. Den ungdom vars föräldrar inte kan/vill skjutsa behöver då bara skjuts till/från uppsamlingsplatsen, och alla i klubben träffas mer och pratar mer med varandra. Det bygger en känsla för klubben och det gemensamma som jag tror i många fall är mindre nu än för 30 år sedan.
???? 2024-11-12 11:45 #412

Svar till inlägg av Tji, 2024-11-12 11:15:

Att få ut de unga till tävling är en stor utmaning, inte minst de som inte har orientering i familjen. Vet många klubbar som har väldigt många yngre på träningar men de kommer inte ut till tävling. Ungdomscuper är ett undantag.
Tji 2024-11-12 11:15 #411

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-12 11:06:

Min erfarenhet är att man inte går från skolorientering till tävling. Och att det inte är svårighetsnivåerna på klasser som är den största faktorn till varför våra barn/ungdommar i klubben inte vågar sig ut på tävlingar. Det är oftast den sociala & mentala biten som sätter stopp samt i vår klubb att det inte är samlade resor för hela "laget" aka. träningsgruppen, utan man säger "nu är det tävling i helgen! häng med och prova en bana så ses vi där", inte den pushning och uppföljning som sker i lagsporter.

Men håller med om att det är viktigt att få med ungdommar till tävlingar. I lagsporter så är mentaliteten "Vi tränar för att tävla (tillsammans)", i orientering så är det så individuellt så det är "Gör det som känns bäst, träna bara eller tävla också det är upp till dig och dina föräldrar". Jag försöker övertala min klubb att vi bör försöka ha gammla hederliga uppsamlingar på hemmaplan med fördelning in i olika samåkningsbilar och åka till tävlingarna gemensamt som det var förr (när man inte visste sin starttid i förväg) men det är så bekvämt nu med eventor att veta att "min familj behöver inte vara där fören 10:32:06 för att det ska funka".
Hoho 2024-11-12 11:06 #410

Svar till inlägg av Tji, 2024-11-12 10:52:

En annan väg att gå är att man har tävlingsklasser för ungdomar som är enklare. Skolan lär ju ut till till ungefär gul/orange nivå, så varför inte HD14 gul och HD16 orange?
Det gör att ledare inte behöver överanstränga sig för att få ungdomar att tävla.
Tji 2024-11-12 10:52 #409
Det är värt att komma ihåg en av de största skillnaderna mellan vår sport och de flesta andra sporter: I orientering så är ledarna högst aktiva också (självklart finns undantag). Det är ett annant mindset. Man åker inte och hoppar in som ledare för sitt barn 2 träningar i veckan och hänger med på match/cup på helgen, man vill delta på tävlingar och träna själv också. Det innebär att vi oftast behöver fler ledare än andra sporter & även högre kunnskapsnivå inom (orienterings)teknik som ledare än andra sporter. En snabb hypotes är att detta är en stor bidragande faktor till varför vi ofta tappar barn som inte har orienterande föräldrar, de har ingen "hemmacoach" som kan hjälpa dem utvecklas om de inte får det stöd de behöver på träning...

Vill vara tydlig med att detta inte är kritik mot ledare, de gör ett grymt jobb. Utan det handlar om att vi måste hitta lösningar som passar vår sport. Det är svårt för en enskild ledare att följa upp alla barn. Vår sport "gömmer sig" i skogen, det är inte en fotbollsplan eller idrottshall där allt sker öppet.

Bra exempel på stöd från SOFT som jag tycker är underanvänt och som sänker tröskeln för nya ledare är deras färdiga nivåpaket: https://www.orientering.se/forening/foreningen/barn-ungdom/klubbaktiviteter-material/orienteringskurser/gron-vit-och-gul/

Ser gärna mer sådanna direkt bidragande material för att stödja klubbar.

Även kanske bidrag att söka för klubbar att köpa in material. GPSer tror jag skulle hjälpa enormt i klubbar att kunna följa upp fler ungdommar efter träningar / lopp. etc.

Men att SOFT satsar mer på dessa saker som kan hjälpa minska bördan på ledare.
Hoho 2024-11-12 10:47 #408

Svar till inlägg av Nu förenklar du, 2024-11-12 10:29:

Om det finns en plan som är längre än 1 år så kan jag se en vinst. Annars tror jag bara det blir en i raden av projekt som skapas för att folk skall döva sitt dåliga samvete. Som moderna avlatsbrev.
ml 2024-11-12 10:40 #407

Svar till inlägg av Nu förenklar du, 2024-11-12 10:29:

Helt rätt, det behövs först och främst människor som brinner för detta. Ledargestalter som verkar inom det aktuella området, vare sig det är landsbygd eller miljonprogram. Sedan blir annat stöd "grädde på moset" som får verksamheten att blomma ut samt förhoppningsvis hållbar över tid. Tvärtom kommer aldrig att hålla.
Nu förenklar du 2024-11-12 10:29 #406

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-12 10:12:

...alldeles oerhört mycket. Allt är inte svart eller vitt, korrupt eller okorrupt. Det finns människor som verkligen brinner för att åstadkomma förändring i utsatta områden, och som säkert är med på det ena eller andra skattefinansierade projektet. Jag har själv sett exempel under barnens fotbollsuppväxt.
Hoho 2024-11-12 10:12 #405

Svar till inlägg av TÄ, 2024-11-12 10:02:

Man måste tänka på samhällskontraktet. Man måste fråga sig vad som händer om man växer upp i en miljö där projekt avlöser varandra och man inser att folk är där mest för att hämta skattepengar. Jag tror det är en bra grogrund för att lära ut korrumption och i längden kriminalitet.
2024-11-12 10:02 #404
Detta med Hitta hem/integrationssatsningar är komplext.

Dels har vi frågan om vad det leder till på sikt i området. Alla är nog överens om att det bästa vore om det ledde till en viss mängd aktiva orienterare ur samhällsgrupper som haft väldigt lite kontakt med idrott generellt och ännu mindre med orientering. Där har vi jättestora vinster för orienteringen, samhället och individerna.

Flera tidigare inlägg i tråden verkar anse att detta är det enda som "räknas", dvs att om det inte leder till en kontinuerlig verksamhet av detta slag så är det inte värt något, eller rent av negativt som någon är inne på. Jag håller inte alls med! Även om det bara vore en engångsgrej eller något sporadiskt återkommande så är det en aktivitet för barn som ger glädje, visar att det händer något positivt i ens område, visar upp idrott och skapar relationer mellan varandra. Ju fler roliga och positiva aktiviteter som händer i ens område desto roligare och mer positivt ser du på samhället.

Sen kommer frågan om engagemanget i klubbarnas nuvarande verksamhet. För många klubbar i Sverige är det nog stor utmaning att bedriva en uthållig och välorganiserad barnverksamhet enligt traditionell modell, från klubbstugan och främst för barn som redan är väl integrerade i idrottsvärlden genom sina föräldrar. För de flesta klubbar är det nog här det begränsade ideella krutet behöver läggas i första hand om man vill ha en stabil ungdomsverksamhet. Att sen ha ideella krafter kvar till att kämpa för att inkludera andra samhällsgrupper är något av en bonus som få klubbar orkar med. Vi vill ju inte att våra klubbar ska bränna ut ledare på att kämpa med inkludering och sen tappa den gamla verksamheten och till slut kanske inte ha någonting kvar om inte inkluderingen leder till så mycket nya medlemmar.

????? 2024-11-12 08:36 #403

Svar till inlägg av 08, 2024-11-12 08:07:

Så både STOF och SOFT har gått in med stöd till Kista FC under dessa år? Din klubb också? Kul. Men hur ser stödet ut? Och hänger det ihop något med en eventuell O-ringenetapp i Akalla?
Skeptisk 2024-11-12 08:34 #402

Svar till inlägg av 08, 2024-11-12 08:07:

Vill vi ha orienteringsklubbar (Kista SC) som drivs av anställda? Vem ska besätmma vilka klubbar som i sådana fall får möjlighet att anställa tränare, finansierade med gemensamma medel? Vad gör detta på sikt med motivationen hos ideella tränare i andra klubbar?
madcap 2024-11-12 08:27 #401

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-11 16:29:

Vi vill ju både hitta de nya medlemmarna i miljonprogramområdena, och behålla de vi redan har. Att arrangera Hittahem i miljonprogramområden tror jag är en bra väg att hitta nya medlemmar, så det är nog bra att satsa på. Men skulle vi BARA ha träning i sådana områden utan närhet till klubbstugan skulle vi nog tappa många av de gamla medlemmarna, så vi behöver båda delar. Hur man får med sig deltagarna från Hitta hem till klubbens ordinarie verksamhet tål som Zerbembasqwibo noterat att fundera på, men jag att man efter ett tag (oklart hur lång tid) behöver få med sig de nya medlemmarna till verksamheten utanför hemområdet.
08 2024-11-12 08:07 #400

Svar till inlägg av Jisses, 2024-11-11 22:06:

Otroligt viktigt att ha en plan om hur man omhändertar resultatet av ett event. I vår idrott där man inte ställs i kö för att komma med på sommarläger och knatteträning så är det än mer viktigt att vi har en plan. Zerbembasqwibo ställer en bra och relevant fråga. Vad blir kvar när dagen är över?

Stor skillnad mot Robertsons initiativ han dragit de tre senaste åren, vecka efter vecka i Kista, där de nu håller på att växa från lek för 6-8 åringar till tävlingsdebut (10 st sprang Nordcupen). Jag har hört att han säga hur tacksam han är för stödet från StOF och SOFT, men utan Ben Robertson så hade inte Kista SC existerat i orienteringen.

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att SOFT borde kravställa, nästintill som Draknästet, på klubbarna som vill genomföra och få stöttning från SOFT. Ett sådant här event borde bara genomföras när det finns en gedigen ambition bakom, vilket kanske Tuna också har?
Ser lite väl PK ut 2024-11-12 08:02 #399

Svar till inlägg av Jisses, 2024-11-11 22:06:

För mig liknar detta ett spektakel som går helt i linje med mycket annat i vårt samhälle där politiker kan bocka av insatser och få synas. I detta fall kan alltså förbundet redovisa insatser som motiverar det ekonomiska flödet från RFs politiskt godkända pengar.

Hoppas jag är helt ute och cyklar, men det får svaren från arrangörerna utvisa. Hur ser planeringen och strategin ut? Eller förväntas alla bara stå och klappa, och vi som inte gör det avfärdas som misslyckade kverulanter.
Konsulten 2024-11-11 22:53 #398

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-11 22:43:

Att man ibland kör i specifika områden har väl ofta med hur stor eller liten staden/samhället är. I mindre samhällen kan man ju nå ut till alla med ett projekt. I t ex Stockholm är det svårare och då lättare att köra områdesvis och där orienteringen är svagare pga långt till klubb. Behöver inte spela ut dem mot varandra. Och vanliga nybörjaresatser från klubbstugan kan man köra som vanligt.
Navigator 2024-11-11 22:43 #397
Jag söker ju ett projekt där (alla) barn kan nås, inte specifikt i vissa områden. Hoppas förbundet hittar på ett sådant som kan göra klubbarna hållbara på sikt. Läste på om Stjärnkampen och det verkar bra. Har dock inte blivit känt nog, här kan förbundets "in ny dreams" 3-4 ungdomskonsulenter/utvecklare åka ut i fält och göra uppsökande och uppstartande verksamhet av t.ex. Stjärnkampen. Den skulle säkert passa Kista SC bra, som redan är igång.
Men något nytt behövs. Hitta Hem i fler områden, även närmare klubbstugan?
Jisses 2024-11-11 22:06 #396

Svar till inlägg av Talangen, 2024-11-11 21:35:

Det får man väl utvärdera sen? Eller vet man det redan? Verkar konstigt att vara så skeptisk till initiativet. Eller vet du att de inte kommer att följa upp det eller något annat? Reagerar på den negativa hållningen alla verkar ha. Ser positivt på att orienteringen visar upp sig och bjudervtill, vanligt inom andra sporter. Sen vet jag inte om Kista FC bara ”kommit inifrån”, det är väl inkluderingsprojekt från SoFT och STOF som pågått några år också som ligger bakom det… Och Kista FC är väl många andra idrotter också.
Hoho 2024-11-11 21:36 #395

Svar till inlägg av MF, 2024-11-11 19:03:

Här verkar det vara någon som har en längre plan, bra initiativ.
Talangen 2024-11-11 21:35 #394

Svar till inlägg av Jisses , 2024-11-11 19:18:

Det är väl högst relevant att fråga sig vad som händer efter ett sådant event. Det kan bli så att min egen klubb kommer drabbas av just denna aktivitet med exakt samma upplägg. Och jag är riktigt förbannad på dubbelmoralen som finns kring detta. Som Zerbembasqwibo säger, vad händer när strålkastarljuset slocknat? Jag har varit med om X sådana här initiativ tidigare, inte egentligen sprumgna ur klubben, men klubben hänger på för det ger intäkter och bra publicitet hos kommun och olika förbund, och allt är skimrande rosor. Jag tycker det är otroligt synd om de barn i de utsatta områdena som kanske får något hopp om att fortsätta med orientering men lämnas i sticket efter att eventet ägt rum. DET är "tröttsamt och negativt" om något.

All heder åt Kista SC, och där är det faktiskt ett initiativ som har uppstått inifrån. Jag vet att min klubb kommer inte kunna driva något vidare i det lokala utsatta området - för vi ledare har fullt upp med de 50 st ungdomar som tar sig till klubbstugan i vanliga fall, själva eller med sina föräldrar. Att vi ska mäkta med och skicka 2-3 ledare och driva träningar parallellt i ett utsatt område finns inte på kartan.
Hoho 2024-11-11 21:34 #393

Svar till inlägg av Jisses, 2024-11-11 18:36:

Men projekt som bara pågår någon gång och ingen fortsättning riskerar ju att göra barnen besvikna. Effekten kan ju då bli tvärtom att man tappar tron på samhället ännu mer. Om det dessutom är projektpengar inblandade så har dom ju rätt att det bara görs för att plocka skattepengar utan intresse för fortsättning.
Jisses 2024-11-11 19:18 #392

Svar till inlägg av hahaha, 2024-11-11 19:05:

Vad var relevant?
hahaha 2024-11-11 19:05 #391

Svar till inlägg av Jisses, 2024-11-11 18:36:

Tycker zembras inlägg var ytterst relevant. Blir spännande att läsa svaret och att följa utvecklingen av nya orienterare i området.
MF 2024-11-11 19:03 #390

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2024-11-11 18:14:

Något liknande som Kista SC kanske? 90 medlemmar redan. Verksamhet för barn mellan 5 och 10 år. Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig på några års sikt.

https://www.kistasc.com/nyheter/?ID=450860&NID=1223372

Något liknande i Borlänge? Tjärna Ängar OK utmanar Stora Tuna på tiomila 2040?
Jisses 2024-11-11 18:36 #389

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2024-11-11 18:14:

Tröttsamt och negativt inlägg. Allt kan man söka fel. Är det inte soppa är det Hittahem i Borlänge. Tuna försöker i varje fall och är väl ba att de visar upp sig och försöker.
Zerbembasqwibo 2024-11-11 18:14 #388
Ni såg kanske på Softs kanaler rapporter från HittaHem i Borlänge nu i helgen? Tove Alexandersson vs Magdalena Forsberg - först på "riktig" orientering, sedan i "Maze"/labyrinth. Det fanns även kortare sprint/park/mikrobana att springa. Allmänheten fick delta fritt och utan anmälan, så allmänheten var där, och eftersom HittaHem är ett sätt att nå ut i sk utsatta områden var det mängder med ungar som deltog, som hade sina mammor med sig främst. En del barnfamiljer var där också, en del redan inbitna, och en del halvintergrerade (sämhällsmässigt). En uppskattning på antalet är 100-150 barn, ca 20 funktionärer från Stora Tuna, 2 världmästare och ca 7 SOFT-representanter (arrangemangsansvarig, speaker, 2 media, 2 ansvariga för liknande projekt, labyrintansvarig) och minst en från RF-SISU.

Frågan är, vad finns kvar efter att den dagen susat förbi?
- Barnen har blivit serverade aktiviteter på hemmaplan (och gratis ballonger)
- Fler känner till och fler har testat orientering
- En del fick autografer av Tove
- Säkert några mer kvarstående saker, och hps mig frågan: vad gör man av denna goda aktivitet vidare?

Krävs det inte att Tuna köper in en minibuss, kommer o hämtar upp intresserade kvart i 18 på tisdagar, skjutsar dem till klubbstugan och där bjuder på ännu mer orientering, så att ett äkta intresse kan uppstå, så att gemenskap uppstår, på orienteringens villkor.

Eller ska det till nya träningsgrupper som kör, inledningsvis, lekfulla aktiviteter i området, för att sakta bygga på med mer avancerade övningar, som kräver personlig idrottsutrustning, och vidare mot medlemskap och övningar som sträcker sig längre och längre iväg.

För inte var det väl "bara" för att få till inläggen på sociala medier som all denna energi lades ner?
Hoho 2024-11-11 17:11 #387
Man kan sammanfatta det att man vill äta kakan och ha soppan kvar.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Senast kommenterat

Torsdag 21/11

09:13

Övergångar

6

 

Onsdag 20/11

22:35

Strava och Livelox

11

 

Tisdag 19/11

09:34

Ny orienteringsbok

27

 

Måndag 18/11

15:42

Tips på GPS-klocka

5

 

Söndag 17/11

20:59

-Arrangemangsreklam-

1016

 

Torsdag 14/11
Onsdag 13/11
Måndag 11/11
Lördag 9/11

18:05

Banlängder 2025?

54

 

14:54

Silly Season 2025

100

 

Torsdag 7/11
Söndag 3/11

19:56

Maraton tider!

43

 

Lördag 2/11
Fredag 1/11

08:34

Landslaget 2025

117

 

Torsdag 31/10

13:26

reflexbanor.com

31

 

Tisdag 29/10
Söndag 27/10

22:21

Jukola 2025

0

 

Fredag 25/10

22:11

10Mila 2025

28

 

12:51

10mila 2025

2

 

Torsdag 24/10
Onsdag 23/10

19:25

25-manna 2024

461

 

Måndag 21/10
Fredag 18/10

13:20

Ungdomsserien StOF

173

 

Torsdag 17/10

17:29

WOC 2025

17

 

09:08

Silly Season 2024

231

 

Onsdag 16/10

13:28

SportIdent och EMIT

41

 

Måndag 14/10
Fredag 11/10

17:33

OLGY 2024

18

 

Onsdag 9/10

11:00

Sverigelistan

462

 

Tisdag 8/10
Måndag 7/10

17:53

Kartplank stafett?!

8

 

Lördag 5/10
Fredag 4/10

12:12

Jobb för orienterare

243

 

Torsdag 3/10

13:17

Pengar Vikitgast

37

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng