Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Är Kompassriktning 2030 rätt väg?

Engagerad som nu skriver med ett annat alias än normalt  2024-09-21 17:46
Är Kompassriktning 2030 rätt väg?
Kompassriktning 2030 vill att svensk orientering ska vara "för alla hela livet" och attrahera både motionärer och eliten. Men de sviktande siffrorna bland seniorer och yngre veteraner är ett tecken på att strategin inte fullt ut adresserar sportens största utmaning:

Hur får vi fler att stanna kvar i sporten som seniorer och tävla regelbundet?
Är det rätt väg att locka nya i miljonprogramsområden och tappa bort de vi har?

Svensk orientering står inför en intressant, men samtidigt oroande framtid. Med dagens statistik i hand, måste vi verkligen fråga oss om Kompassriktning 2030 är tillräcklig för att möta de utmaningar som sporten står inför – särskilt när vi ser tydliga tecken på att deltagandet bland seniorer och yngre veteraner sviktar.

Dagens tävlingsstatistik talar sitt tydliga språk. Denna lördag genomfördes flera tävlingar i landet, och totalt deltog 4 290 löpare i olika klasser. Men när vi bryter ner siffrorna visar de en mer nyanserad, och potentiellt alarmerande;
Dam junior: 133 st
Dam senior: 163 st
Dam ungdom: 362 st
Dam veteran: 525 st
Herr junior: 184 st
Herr senior: 256 st
Herr ungdom: 436 st
Herr veteran: 974 st
Öppna klasser (inkl U-klasser och Inskolning): 1 257 st

Vid första anblick ser deltagandet brett och välfördelat ut, med starkt veteran- och ungdomsdeltagande. Men här kommer vi till kärnfrågan: Var är seniorerna och de unga veteranerna?

Swedish League – en spegel av oro
Samtidigt som dessa tävlingar pågick arrangerades Swedish League i Gyllbergen, Dalarna, där många av Sveriges bästa juniorer och seniorer deltog.Tävlingen drog totalt:
Dam junior: 116 st
Dam senior: 65 st
Herr junior: 155 st
Herr senior: 100 st

Här ser vi en ännu tydligare bild av det problem som svensk orientering står inför: Det är skralt med seniorer, och även juniorgrupperna i andra delar av landet är underrepresenterade. Det är uppenbart att när en stor del av eliten tävlar i en nationell tävling som Swedish League, så töms de lokala tävlingarna på talang, men inte bara det: även de juniorer som borde stå redo att ta över stafettpinnen lyser med sin frånvaro på många håll. Hur många fler unga löpare hade vi kunnat se i de lokala tävlingarna om de lockades kvar i sporten?

Den svikande övergången från junior till senior
Vi vet att ungdomar fortfarande är starkt representerade i sporten, med hela 798 deltagare (362 dam och 436 herr) i dagens ungdomsklasser. Men var försvinner dessa löpare när de når senioråldern? Jämför vi siffrorna från dam- och herrseniorer i Swedish League och dagens övriga tävlingar ser vi att det är färre seniorer totalt – bara 163 damer och 256 herrar. Detta speglar en långvarig trend där övergången från junior till senior är bristfällig. Många unga slutar tävla eller prioriterar annat i livet.

Samtidigt som veteraner och ungdomar utgör en solid bas för sporten, visar den låga representationen av seniorer och unga veteraner att något behöver förändras. Det räcker inte att förlita sig på veteranerna, för om 20 år är många av dagens veteraner borta, och om vi inte fyller på underifrån riskerar vi att sporten står inför en kraftig nedgång.

Öppna klasser, en lösning för motionärer, men inte tillräckligt för att hålla sporten framåtlutad
Öppna klasser är en succé med över 1 250 deltagare idag. Det är en viktig del för att inkludera fler motionärer och göra sporten mer tillgänglig. Men öppna klasser kan inte ensamma bära sporten framåt. För att orienteringen ska överleva och växa krävs det att vi fokuserar på att skapa incitament för fler att tävla i åldersklasserna och att fler går vidare till senior- och veteranorientering.

Vad borde förändras?
Fler och flexiblare tävlingsformat kan vara en lösning. Stafettlag/Stafettligan kan vara en nyckel till framgång framöver. Många i åldrarna 20–40 år verkar ha svårt att hitta motivation för traditionella tävlingar. Kanske behöver vi bättre och mer tillgängliga tävlingsformer, men även mer sociala nätverksbyggen, som anpassar sig efter den moderna människans livsstil. Bättre stöd för juniorer under övergången till senior. Hade vi inte en U23 liga, vart har den tagit vägen? Vi måste investera mer i att underlätta övergången från junior till senior, både när det gäller stöttning från förbund, distrikt, klubbar och ekonomiska resurser.

Klarar vi av att locka tillbaka seniorer och unga veteraner: Vi behöver en strategi för att återengagera de som lämnat sporten, kanske genom att erbjuda sociala eller lättare tävlingsformat som lockar tillbaka dem till sporten. Ärligt, är det inte enklare att locka tillbaka och behålla de som en gång varit med i tävlingsklass än locka helt nya från miljonprogramsområden?

Kommer svensk orientering att tyna bort?
Om vi inte tar dessa utmaningar på allvar riskerar vi att se en fortsatt minskning i deltagandet bland seniorer och yngre veteraner, vilket på sikt kan leda till att orienteringssporten krymper. Vi har fortfarande tid att agera, men vi måste göra det nu. Tävlingsidrotten borde vara första fokus för vårt förbund och kansli, det känns inte som det är det idag.

Kompassriktning 2030 måste ifrågasättas och omvärderas för att säkerställa att vi möter de verkliga behoven i svensk orientering. Det handlar inte bara om att locka fler ungdomar eller motionärer, utan om att skapa förutsättningar för att sporten ska överleva och blomstra på alla nivåer, från nybörjare till elit – och särskilt bland de seniorer som en dag ska bära vidare sportens arv.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

PS 2024-11-26 22:52 #505
Det finns många anledningar till att jag inte längre tävlar men en av dem är faktiskt att jag känner avsmak av hur idrotten har utvecklats och då speciellt i Sverige så jag vill inte längre vara med och göda skiten.
DrJ 2024-11-26 22:39 #504

Svar till inlägg av Oj, 2024-11-26 14:24:

Lyckligtvis jobbar inte jag för SOFT, så jag behöver heller inte ha nån åsikt om HUR man behöver förändra. Jag ser bara ATT det måste ändras. Och det tar inte många minutrars analys av publik data samt inhämtande av hur idrott kommer konsumeras av de kommande generationerna för att inse det heller.

Och jag litar på att SOFT har tillräckligt kompetent styrelse att också begripa detta och därmed ge de rätta riktningarna och direktiven för att säkra en hållbar budget över tid samt balans i mål givet detta.

Om jag ändå måste sia i hur man ska finansiera sig själv och alla ingående delar, så måste man nog ta in mer via sponsorer, det borde komma i takt med att TV intresset ökar. Men det är såklart en vansklig väg, och den kan ju svaja om inte långsiktiga avtal skrivs. Så jag förstår att man suger pengar från arrangerande klubbar och löpare. Det är ändå en hygglig bas. Men den kommer som sagt inte öka om man tittar i spåkulan - inte som jag sade tidigare med mindre än att det blir lättare/roligare/enklare/mer inkluderande i ”tävlingsmomentet”.
Fattig 2024-11-26 22:19 #503
Ekonomi och pengar är problemet för mig och många andra. Har inte riktigt möjlighet att betala för swedish league, resor , boende, skor… Men barnen vill utvecklas, Men det är ju bra att soft kan anställa en till som kan utveckla damer i landslaget och utveckla de som har råd att betala över 10000 för att vara med i utvecklingslandslaget. Orientering är tyvärr inte för alla längre.
????? 2024-11-26 19:37 #502

Svar till inlägg av Fundering, 2024-11-26 18:32:

Det du ser som en möjlighet ser jag som sakta dödsstöt för ol-sporten. Att slakta SOFT, inte satsa på landslaget (som nuförtiden tiden ger väldigt bra PR för vårt sport inte minst), lägga ner Orienteraren, mm, förstår jag inte riktigt vad fördelen med den ”utmaningen” skulle vara. Och vad är ”hållbar modell”? Just ekonomi och pengar är väl inte det som är problemet för klubbarna?
Fundering 2024-11-26 18:32 #501

Svar till inlägg av DrJ, 2024-11-26 14:05:

Om arrangemangsavgifterna tas bort helt och SOFT anpassar sin verksamhet till de fria medel som finns kvar, krävs radikala förändringar i hur förbundet arbetar och finansieras. Sedan flera år tillbaka är arrangemangsavgifterna en viktig del av finansieringen för SOFT, med en estimerad intäkt på 12 miljoner kronor för kommande år. Av detta går 6,96 miljoner kronor direkt till SOFT för att täcka centrala funktioner som administration, landslag och utvecklingsprojekt. Resterande 5,04 miljoner kronor fördelas som OF-bidrag till distrikten. Om arrangemangsavgifterna tas bort försvinner inte bara SOFT:s finansiering av dessa 6,96 miljoner kronor, utan också distriktens OF-bidrag.

För SOFT innebär detta att man måste anpassa verksamheten till de fria medel som finns kvar. Efter jag har tagit bort arrangemangsavgifterna återstår cirka 10 miljoner kronor i fria medel, vilket lämnar ett minus på ungefär 15,71 miljoner kronor jämfört med dagens verksamhetskostnader. För att balansera budgeten skulle SOFT behöva göra nedskärningar i flera centrala områden.

Ett område som kraftigt behöva förändras är landslagsverksamheten, som kostar 10,69 miljoner kronor och endast får 2,81 miljoner kronor i RF-stöd. Våra kommunikatörer och dess verksamhet kostar 3,91 miljoner kronor och är helt beroende av dagen s.k. fria medel. Tidningen Orienteraren och andra digitala kampanjer skulle kunna ersättas med enklare kommunikationslösningar, till exempel via sociala medier. Kansli och administration, som delvis finansieras av RF-stöd men fortfarande belastar de fria medlen med cirka 5,89 miljoner kronor skulle också behövas effektiviseras genom personalminskningar och andra omkostnader.

OF-bidraget, som idag utgör ett stöd på 5,04 miljoner kronor till distrikten, skulle försvinna helt. Detta innebär att distrikten skulle behöva ta större ansvar för sin egen finansiering. En lösning kan vara att distrikten inför egna sanktionsavgifter på tävlingar för att ersätta bortfallet. Detta skulle ge distrikten möjlighet att anpassa avgifterna efter sina egna behov och förutsättningar.

Allt detta innebär en omfattande förändring som är är en utmaning, men också en möjlighet att skapa en mer flexibel och över tid hållbar modell för framtidens orienteringssport.
Oj 2024-11-26 14:24 #500

Svar till inlägg av DrJ, 2024-11-26 14:05:

Hur tycker du de ska finansieras om du nu har rätt?

Medlemsavgifter?

Om de nu behöver finansiera något, orientering är ju inte så mycket förutom tävlande och springa lite i skogen eller grilla korv kostar inte så mycket.

Tvivlar väl också på att orientering kommer få så många deltagare i framtiden där man alltså inte vill tävla. Tror mer på gym och aktiviteter som i sig själv är mer spännande.
DrJ 2024-11-26 14:05 #499
Det STORA problemet för SOFT är att de verkar vägra släppa tanken på att en stor del av finansieringen ska komma via tävlande.
Om inte SOFT antingen släpper den tanken (eftersom det över tid kommer minska i takt med hur ungdomar idag i samhället i stort vill konsumera idrott) OCH/ELLER gör det möjligt att vara mycket mer inkluderande i det som benämns ”tävling” så kommer det fortsätta stadigt åt fel håll.

Det är hur dagens 10-30åringar konsumerar Orientering som måste utgöra tyngden och underlag på en ev. intäktssida. Inte hur 50-75åringar konsumerar eller konsumerade! Döden ligger inte bara den gruppen närmare, utan även närmare för SOFT som helhet då..
Hoho 2024-11-26 13:36 #498

Svar till inlägg av SG, 2024-11-26 12:53:

Ja, men om man vill få in nya medlemmar även i äldre åldrar så är KM bra. Kanske de nya ungdomarna har några föräldrar som är sugna på att testa eller kansk har tävlat som ungdom.
Eftersom KM inte behöver följa massa regler så kan man anpassa det för de löpare har i klubben.
Man kan ha åldersklasser, färgklasser, fri starttid osv.
Dessutom är det även ett ypperligt tillfälle för de äldre att träffa nya ungdomar.
SG 2024-11-26 12:53 #497

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-26 08:16:

I min klubb så har vi mindre ungdomstävlingar som uppfyller det syftet. KM har varierande intresse, med tonvikt på de äldre i klubben.
Hoho 2024-11-26 08:16 #496

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-25 22:54:

Arrangera ett trevligt KM så att nya medlemmar har en första tävling att se fram emot.
KM är ett perfekt tillfälle att testa på startprocedurer, sportidentpinnar osv.
4 Punkter 2024-11-26 08:16 #495

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-25 17:01:

Brukar inte föda HoHo:s åsikter men här kanske den faktiskt träffat rätt om KM.

Det borde kanske vara klubbens viktigaste arrangemang där man faktiskt får med hela klubben för att sedan gå vidare ut mot de andra tävlingarna. Men sanningen är nog att många drar av det på ngn kväll som blivit över med ett fåtal springande och där man sällan få med sig löpare som studerar/jobbar på annan ort. Kanske inte så dumt att lägga krut där?
????? 2024-11-25 22:54 #494

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-25 22:08:

Vad ska vi börja med?
Hoho 2024-11-25 22:08 #493

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-25 18:01:

då är det där ni bör börja er kompassriktning mot 2030.
ml 2024-11-25 20:37 #492

Svar till inlägg av Skriver åt en kompis, 2024-11-25 17:57:

Citat från konferensen:
"Kompassriktningen kan endast ändras på ett förbundsmöte, men samtalen och dialogen ger en bra grund för fortsatt arbete med en justerad strategi för Svensk Orientering som kan förankras under 2025 och beslutas på förbundsmötet 2026."

"Sammantaget från diskussionerna är att riktningen är bra – Nu behöver vi fokusera på hur vi blir flera och skapar mer aktivitet."

Knappast begraven
Liten klubb 2024-11-25 20:26 #491

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-25 20:15:

Stor klubb alltså om 90 från klubben är med på ett KM. Vilket distrikt?
Navigator 2024-11-25 20:15 #490
Vårt KM är superkul. Runt 90 startande i år
Bra verksamhet - kul KM
Sam-arrangera m annan klubb om ni är för få
????? 2024-11-25 18:01 #489

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-25 17:34:

Eftersom du själv inte springer orientering och inte är med i någon klubb kanske du inte har erfarenheten av att KM inte arrangeras så mycket idag. Och gör det de så är det oftast med få startande och ganska urvattnat.Så det är sällan en ”rolig” tävling då det är få, om några, i varje klass och alla vet vem som vinner… Har i och för sig alltid varit så med några undantag kanske.
Skriver åt en kompis 2024-11-25 17:57 #488
Nu när kompassriktning 2030 verkar både död och begraven så saknar väl tråden också sitt berättigande. Så jag hänger väl på DM pratet då. För små distrikt är DM numera rätt tråkiga tillställningar speciellt också när antalet elitlöpare minskat så kraftigt. Det blir mycket jobb för arrangören men bara lite klirr i kassan. För stora distrikt funkar det säkert. Brukar själv springa DM i ett större granndistrikt där konkurrensen är mera stimulerande. Summasummarum: DM skäl mycket resurser för mindre distrikt.
Hoho 2024-11-25 17:34 #487

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-25 17:01:

En undring är varför det inte är status att vinna KM i er klubb och varför ni ställer in det?
För de flesta tänker jag att KM är den roligaste tävlingen för att man tävlar mot klubbkompisar som man känner.
Hoho 2024-11-25 17:25 #486

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-25 17:01:

Om man inte har KM så kommer DM få status som KM, har man inte DM så får SM status som DM. Till slut så blir VM ett skämt där alla är med.
Hoho 2024-11-25 17:20 #485

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-25 17:01:

Ja, det är ett problem. Ungdomsidrott skall vara lokal och orkar man inte ens arrangera KM så borde man inte åka på SM.
Surfer 2024-11-25 17:01 #484

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-25 14:55:

Seriöst?
Så du menar att orsaken till att vi är så få är att vi går steget direkt till SM/VM utan att passera KM eller DM? I klubbarna i min omgivning har verkligen KM ingen status (finns inte ens)
Intressant!

Hoho 2024-11-25 16:03 #483

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

Förut spelade man mycket innebandy i orienteringsklubbarna, det drog också folk.
Hoho 2024-11-25 15:59 #482

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

Ja, den stora massan av ungdomar vill inte orientera alls, det är deras föräldrar som tyckte det var en bra idé.
Så därför är natuligtvis inomhusorientering bra då det är så långt från orientering man kan komma.
Men, om man istället vill ha en verksamhet för de som vill orientera så är det naturligtvis orientering som man skall fokusera på.
Hoho 2024-11-25 14:55 #481

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 22:30:

Essensen i tävlingsidrott är KM-->DM-->SM-->VM

Hälften vill tävla och den andra hälften vill ha roligt så klubben behöver satsa på båda.
Börja med att få mycket folk till KM, sen rullar det på.
Lägger man fokus på KM och DM lokalt så får man en livaktig klubbverksamhet.
????? 2024-11-25 13:32 #480

Svar till inlägg av 08, 2024-11-25 13:13:

Brukar väl sägas att ungdomscuperna har många startande för att det bl a går på en veckodag, och att på helgerna är det svårare att få ut dem på tävling. DM låg ju en bit bort utan bra kommunikationer i år också. Poängen var väl lite den där stora massan som uteblev…
4 Punkter 2024-11-25 13:27 #479

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

Men frågan är ju om den stora massan fortfarande håller på 2040 när de är vuxna om de fått precis som de ville enligt dig?
08 2024-11-25 13:13 #478

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-25 11:33:

Kan bero på att Sprint DM går kvällstid på en veckodag, men du väckte nyfikenheten. Jag blev tvungen att förlänga lunchen för att jämföra Medel DM och Sprint DM med Sthlm Indoor. När jag rensat bort alla icke Sthlmare från Indoor och tagit med alla H10 från DM (fanns ingen 10-års klass på Indoor) så identifierade jag 98 unika löpare som sprungit någon eller flera av de tre tävlingarna. Medel DM hade 44 deltagare och Sprint DM lockade 35 deltagare, men Indoor var den mest populära tävlingen med 59 deltagare. Av dessa valde 66 st löpare (eller mer troligt deras föräldrar) att endast delta på en av tävlingarna, medan 24 st deltog i två av tävlingarna och endast 8 st löpare var med på alla tre.
????? 2024-11-25 11:33 #477

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

Ok… kollar DM Stockholm i år. H12. Aha, fler startande på medel-DM än sprint-DM… så de yngre vill bara springa sprint… Den stora massan uteblev visst från sprint… Hehe.
Oj 2024-11-25 11:00 #476

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

De som håller på med orientering eller den stora massan som idag inte håller på med orientering?

Tycker faktiskt att de flesta yngre som håller på med orientering vill tävla. I fotboll och andra lagsporter handlar det mesta om matcher och de har väl en del deltagare.
Infödd 2024-11-25 10:43 #475

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 20:18:

Mästerskapstävlingar är de viktigaste tävlingarna inom upptagningsområdet: världsmästerskap är de viktigaste tävlingarna globalt, därefter är världsdelsmåasterskap de viktigaste tävlingarna i respektive världsdel, sen nationsmästerskap på nationell nivå, distriktsmästerskap på distriktsnivå, ner till klubbmästerskap på klubbnivå. Ingenting viktigare än så...
Ålder 2024-11-25 08:33 #474

Svar till inlägg av Jorå, 2024-11-25 08:06:

Kan du specificera ålder på ”yngre”?
Jorå 2024-11-25 08:06 #473
För de yngre är tävlandet generellt sett underordnat.
Det är fantastiskt att så många inte verkar vilja förstå det, ink SOFT.
Läger, att ha kul och inomhus, sprint. DET är vad den stora massan av dagens ungdomar vill ha.
4 Punkter 2024-11-25 07:25 #472

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2024-11-24 22:46:

Eller ta tillbaka det och gör det "Great again"
????? 2024-11-24 23:29 #471

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 22:30:

Tror du missuppfattat det ganska mycket. DM är nog ingen speciellt viktig tävling för de äldre vad jag märkt (i de flesta distrikt få startande) och det har egentligen inte mycket med distriktsindelning att göra. Orienterare är nog inte konservativare än andra. Känns som du hittar på något om yngre och DM och försöker dra någon slutsats som inte bottnar i någon verklighet. Det äldre kanske värnade om var alla stafetter, men de är ju nästan borta nu.. Men det är knappast DM ivsigcdet handlar om som någon avgörande del när distriktsindelning ska diskuteras.,Eller tror du på allvar på några fördelar med dessa jöttedisyrikt som föreslagits?
Zerbembasqwibo 2024-11-24 22:46 #470

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 22:30:

Bra inlägg! DM kanske är dags att pensionera...?
Icke infödd 2024-11-24 22:30 #469

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-24 22:04:

Lyhörda för att det äldre generationens orienterare tycker är en av de viktigaste faktorerna när strukturerna skall sättas (läs DM) inte alls är den viktigaste faktorn för den kommande generationen. Jag tror också att dagens orienterare vill ha otroligt kul-precis som du själv ville-men det är inte Dm som är nödvändigt för det alls. Istället för att nostalgiskt försöka skaka liv i något kanske man får lägga vikt vid andra saker. Med all respekt för att DM varit något väldigt betydelsefullt en gång i tiden. Orienterare är väldigt trevliga människor men också väldigt konservativa-men jag gissar att det bottnar i allt fint man upplevt och vill att andra ska få uppleva det också. Men det blir lite en black om foten när tiderna förändras.
d 2024-11-24 22:12 #468

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 21:42:

Tycker det du skriver är intressanta tankar, men tror ändå att du hamnar snett.

DM idag är ju inte så intressant i vissa distrikt, men kanske mest för att det är för få startande i varje klass. Så där måste vi antingen bli fler, slå samman klasser lite mer, eller utöka distriktets storlek. Men antagligen kommer det inte räcka med förstoring av distriktet. Konkurrensen från andra aktiviteter och (o)viljan att köra bil längre än 1h för DM gör att antalet deltagare blir ganska konstant. Och slår vi samman klasser så kommer kanske fler tycka det är för lätt eller för svårt och sluta. Så jag tror helt enkelt att lösningen här är att skaka liv i de föreningar som haft dalande engagemang och fallande medlemsantal.

Sedan tror jag ungdomarna skiter i DM, men de är intresserade av ungdoms serie, ungdoms cup och något medalj-race per år. Sedan om det heter just DM är väl inte intressant, men det är väl bra om det iaf är 10 startande i klassen.
????? 2024-11-24 22:04 #467

Svar till inlägg av Icke infödd, 2024-11-24 21:42:

Nu hänger jag inte riktigt med… Vad är det äldre ska vara mer lyhörda för? Ny distriktsindelning? Eller hur fick du ihop det där? Har själv knappast någon makt, aldrig suttit i någon styrelse, aldrig varit på några distriktsmöten eller SOFT-grejor. Däremot så var DM otroligt kul när man var ung och en av årets höjdpunkter. Tror inte framtidens orienterare skiljer sig så mycket mot gårdagens, så förstår inte vad ditt inlägg handlar om denna diskussionen. Förklara gärna.
Icke infödd 2024-11-24 21:42 #466

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-24 20:39:

Jag har tyvärr inga idéer om hur distrikten bör se ut. Jag tycker bara att det är märkligt och bekymmersamt när äldre orienterare, som är de som har makten och sätter strukturen, lägger sådan vikt vid något som framtidens orienterare tycker är helt oviktigt. Och nej, det hjälper inte att säga att ungdomarna då borde engagera sig och påverka själva-det är de flesta inte så intresserade av. Tror nog istället att det är framkomligare att de äldre får bli lite mer lyhörda.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 16

Senast kommenterat

Lördag 21/12

15:32

Silly Season 2025

207

 

Fredag 20/12

19:53

Ortofoto

34

 

09:11

SportIdent och EMIT

59

 

Onsdag 18/12

12:12

Sverigelistan

486

 

Tisdag 17/12

11:19

-Arrangemangsreklam-

1017

 

Måndag 16/12
Lördag 14/12

09:44

Eventor nere igen...

866

 

Torsdag 12/12

09:34

Strava och Livelox

20

 

Onsdag 11/12

23:12

Jobb för orienterare

244

 

Tisdag 10/12
Måndag 9/12

10:42

Jukola 2025

23

 

Lördag 7/12
Lördag 30/11
Onsdag 27/11

17:08

Banlängder 2025?

57

 

Söndag 24/11
Lördag 23/11

06:49

10Mila 2025

29

 

Fredag 22/11

22:50

Tiomila 2025

1

 

Tisdag 19/11

09:34

Ny orienteringsbok

27

 

Måndag 18/11

15:42

Tips på GPS-klocka

5

 

Söndag 17/11
Torsdag 14/11
Onsdag 13/11
Måndag 11/11
Lördag 9/11
Torsdag 7/11
Söndag 3/11

19:56

Maraton tider!

43

 

Lördag 2/11
Fredag 1/11

08:34

Landslaget 2025

117

 

Torsdag 31/10

13:26

reflexbanor.com

31

 

Tisdag 29/10
Söndag 27/10
Fredag 25/10

12:51

10mila 2025

2

 

Torsdag 24/10
Onsdag 23/10

19:25

25-manna 2024

461

 

Måndag 21/10
Fredag 18/10

13:20

Ungdomsserien StOF

173

 

Torsdag 17/10

17:29

WOC 2025

17

 

09:08

Silly Season 2024

231

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng