Visa inloggningsformulär
O-snack  

Aktuell tråd

Är Kompassriktning 2030 rätt väg?

Engagerad som nu skriver med ett annat alias än normalt  2024-09-21 17:46
Är Kompassriktning 2030 rätt väg?
Kompassriktning 2030 vill att svensk orientering ska vara "för alla hela livet" och attrahera både motionärer och eliten. Men de sviktande siffrorna bland seniorer och yngre veteraner är ett tecken på att strategin inte fullt ut adresserar sportens största utmaning:

Hur får vi fler att stanna kvar i sporten som seniorer och tävla regelbundet?
Är det rätt väg att locka nya i miljonprogramsområden och tappa bort de vi har?

Svensk orientering står inför en intressant, men samtidigt oroande framtid. Med dagens statistik i hand, måste vi verkligen fråga oss om Kompassriktning 2030 är tillräcklig för att möta de utmaningar som sporten står inför – särskilt när vi ser tydliga tecken på att deltagandet bland seniorer och yngre veteraner sviktar.

Dagens tävlingsstatistik talar sitt tydliga språk. Denna lördag genomfördes flera tävlingar i landet, och totalt deltog 4 290 löpare i olika klasser. Men när vi bryter ner siffrorna visar de en mer nyanserad, och potentiellt alarmerande;
Dam junior: 133 st
Dam senior: 163 st
Dam ungdom: 362 st
Dam veteran: 525 st
Herr junior: 184 st
Herr senior: 256 st
Herr ungdom: 436 st
Herr veteran: 974 st
Öppna klasser (inkl U-klasser och Inskolning): 1 257 st

Vid första anblick ser deltagandet brett och välfördelat ut, med starkt veteran- och ungdomsdeltagande. Men här kommer vi till kärnfrågan: Var är seniorerna och de unga veteranerna?

Swedish League – en spegel av oro
Samtidigt som dessa tävlingar pågick arrangerades Swedish League i Gyllbergen, Dalarna, där många av Sveriges bästa juniorer och seniorer deltog.Tävlingen drog totalt:
Dam junior: 116 st
Dam senior: 65 st
Herr junior: 155 st
Herr senior: 100 st

Här ser vi en ännu tydligare bild av det problem som svensk orientering står inför: Det är skralt med seniorer, och även juniorgrupperna i andra delar av landet är underrepresenterade. Det är uppenbart att när en stor del av eliten tävlar i en nationell tävling som Swedish League, så töms de lokala tävlingarna på talang, men inte bara det: även de juniorer som borde stå redo att ta över stafettpinnen lyser med sin frånvaro på många håll. Hur många fler unga löpare hade vi kunnat se i de lokala tävlingarna om de lockades kvar i sporten?

Den svikande övergången från junior till senior
Vi vet att ungdomar fortfarande är starkt representerade i sporten, med hela 798 deltagare (362 dam och 436 herr) i dagens ungdomsklasser. Men var försvinner dessa löpare när de når senioråldern? Jämför vi siffrorna från dam- och herrseniorer i Swedish League och dagens övriga tävlingar ser vi att det är färre seniorer totalt – bara 163 damer och 256 herrar. Detta speglar en långvarig trend där övergången från junior till senior är bristfällig. Många unga slutar tävla eller prioriterar annat i livet.

Samtidigt som veteraner och ungdomar utgör en solid bas för sporten, visar den låga representationen av seniorer och unga veteraner att något behöver förändras. Det räcker inte att förlita sig på veteranerna, för om 20 år är många av dagens veteraner borta, och om vi inte fyller på underifrån riskerar vi att sporten står inför en kraftig nedgång.

Öppna klasser, en lösning för motionärer, men inte tillräckligt för att hålla sporten framåtlutad
Öppna klasser är en succé med över 1 250 deltagare idag. Det är en viktig del för att inkludera fler motionärer och göra sporten mer tillgänglig. Men öppna klasser kan inte ensamma bära sporten framåt. För att orienteringen ska överleva och växa krävs det att vi fokuserar på att skapa incitament för fler att tävla i åldersklasserna och att fler går vidare till senior- och veteranorientering.

Vad borde förändras?
Fler och flexiblare tävlingsformat kan vara en lösning. Stafettlag/Stafettligan kan vara en nyckel till framgång framöver. Många i åldrarna 20–40 år verkar ha svårt att hitta motivation för traditionella tävlingar. Kanske behöver vi bättre och mer tillgängliga tävlingsformer, men även mer sociala nätverksbyggen, som anpassar sig efter den moderna människans livsstil. Bättre stöd för juniorer under övergången till senior. Hade vi inte en U23 liga, vart har den tagit vägen? Vi måste investera mer i att underlätta övergången från junior till senior, både när det gäller stöttning från förbund, distrikt, klubbar och ekonomiska resurser.

Klarar vi av att locka tillbaka seniorer och unga veteraner: Vi behöver en strategi för att återengagera de som lämnat sporten, kanske genom att erbjuda sociala eller lättare tävlingsformat som lockar tillbaka dem till sporten. Ärligt, är det inte enklare att locka tillbaka och behålla de som en gång varit med i tävlingsklass än locka helt nya från miljonprogramsområden?

Kommer svensk orientering att tyna bort?
Om vi inte tar dessa utmaningar på allvar riskerar vi att se en fortsatt minskning i deltagandet bland seniorer och yngre veteraner, vilket på sikt kan leda till att orienteringssporten krymper. Vi har fortfarande tid att agera, men vi måste göra det nu. Tävlingsidrotten borde vara första fokus för vårt förbund och kansli, det känns inte som det är det idag.

Kompassriktning 2030 måste ifrågasättas och omvärderas för att säkerställa att vi möter de verkliga behoven i svensk orientering. Det handlar inte bara om att locka fler ungdomar eller motionärer, utan om att skapa förutsättningar för att sporten ska överleva och blomstra på alla nivåer, från nybörjare till elit – och särskilt bland de seniorer som en dag ska bära vidare sportens arv.

Skriv ett inlägg

 

 

Skriv 1981 i rutan

 
 

Inlägg

Jisses 2024-11-11 18:36 #389

Svar till inlägg av Zerbembasqwibo, 2024-11-11 18:14:

Tröttsamt och negativt inlägg. Allt kan man söka fel. Är det inte soppa är det Hittahem i Borlänge. Tuna försöker i varje fall och är väl ba att de visar upp sig och försöker.
Zerbembasqwibo 2024-11-11 18:14 #388
Ni såg kanske på Softs kanaler rapporter från HittaHem i Borlänge nu i helgen? Tove Alexandersson vs Magdalena Forsberg - först på "riktig" orientering, sedan i "Maze"/labyrinth. Det fanns även kortare sprint/park/mikrobana att springa. Allmänheten fick delta fritt och utan anmälan, så allmänheten var där, och eftersom HittaHem är ett sätt att nå ut i sk utsatta områden var det mängder med ungar som deltog, som hade sina mammor med sig främst. En del barnfamiljer var där också, en del redan inbitna, och en del halvintergrerade (sämhällsmässigt). En uppskattning på antalet är 100-150 barn, ca 20 funktionärer från Stora Tuna, 2 världmästare och ca 7 SOFT-representanter (arrangemangsansvarig, speaker, 2 media, 2 ansvariga för liknande projekt, labyrintansvarig) och minst en från RF-SISU.

Frågan är, vad finns kvar efter att den dagen susat förbi?
- Barnen har blivit serverade aktiviteter på hemmaplan (och gratis ballonger)
- Fler känner till och fler har testat orientering
- En del fick autografer av Tove
- Säkert några mer kvarstående saker, och hps mig frågan: vad gör man av denna goda aktivitet vidare?

Krävs det inte att Tuna köper in en minibuss, kommer o hämtar upp intresserade kvart i 18 på tisdagar, skjutsar dem till klubbstugan och där bjuder på ännu mer orientering, så att ett äkta intresse kan uppstå, så att gemenskap uppstår, på orienteringens villkor.

Eller ska det till nya träningsgrupper som kör, inledningsvis, lekfulla aktiviteter i området, för att sakta bygga på med mer avancerade övningar, som kräver personlig idrottsutrustning, och vidare mot medlemskap och övningar som sträcker sig längre och längre iväg.

För inte var det väl "bara" för att få till inläggen på sociala medier som all denna energi lades ner?
Hoho 2024-11-11 17:11 #387
Man kan sammanfatta det att man vill äta kakan och ha soppan kvar.
Hoho 2024-11-11 16:29 #386

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-11 14:56:

Ja, men om man vill nå nya ungdomar i miljonprogrammet så kanske det inte fungerar att koka soppa i klubbstugan om inte klubbstugan ligger i miljonprogrammet.
Det blir lätt att allt om miljonprogram bara är snack och projekt och sen så fortsätter man koka soppa i klubbstugan och åker bil dit och hem med familjen.
Et tu 2024-11-11 16:12 #385

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-11 15:17:

För DU driver med oss också...
Vännens kompis 2024-11-11 16:01 #384

Svar till inlägg av ?????, 2024-11-11 15:17:

Hur menar du nu? Tycker du de är töntiga som äter soppa eller de som klagar på de som gillar soppa....
????? 2024-11-11 15:17 #383
Snälla, snälla…. Säg att alla ni som överhuvdtaget tar upp det här inlägget om soppa bara bara driver med oss….
madcap 2024-11-11 14:56 #382

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-11 14:32:

Jag har varit med i flera föreningar. En del av dessa har haft "soppaträning", andra inte. Min helt ovetenskapliga analys är att soppan ger fler deltagare till träningen. Mer seriöst så tror jag att de klubbar som har en mer social verksamhet, där man exempelvis samlas kring fika eller soppa efter träningen, i större utsträckning behåller både ungdomar och vuxna motionärer. Medlemmarna lär känna varandra och man får en bättre gemenskap, vilket gör att fler fortsätter vara med på träningar och i klubben. Jag tror med andra ord att soppan är viktig för orienteingssverige. Med det sagt så kan förbundets instagram för all del få handla om soppa i lågsäsong, men under säsongerna hoppas jag det finns andra saker att rapportera om.
Hmhmhm 2024-11-11 14:35 #381

Svar till inlägg av Hoho, 2024-11-11 14:32:

Ironi?
Hoho 2024-11-11 14:32 #380

Svar till inlägg av jj, 2024-11-11 12:34:

Men är det ens bra att hålla på med soppa om man vill utvecklas?
Det blir lätt att soppan blir fokus för föreningar och så måste man träna där det går att koka soppa, vilket är vid klubbstugan.
Jojjjo 2024-11-11 13:52 #379

Svar till inlägg av Arbetslös, 2024-11-11 13:17:

Japp så är det. Så vissa tjänster är låsta. Men också viktigt med transparens på vilka tjänster det är. Dessutom vore det intressant att veta vilka tjänster är deltid. Här är IOF bra och tydliga på sin personalsida där de skriver % personen jobbar.

Det som är viktigt är att vara vaksam över om tjänster som har funnits med öronmärkta bidragspengar kanske omvandlas till en fast tjänst efter att projektstödet avslutats. Och då kan man börja ifrågasätta om det är vad budget ska gå åt eller om rollen skall omformas.
Arbetslös 2024-11-11 13:17 #378

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-11 13:03:

Är det inte så att en del tjänster styrs utifrån bidrag och inte kan skiftas om hur som helst? Och flera av tjänsterna kanske innehåller en hel del som är inriktat på ungdom också? Sen är någon vikarie också. Tror man måste veta mer i detalj om tjänsterna för att dra några större slutsatser.
Navigator 2024-11-11 13:03 #377

Svar till inlägg av ., 2024-11-11 10:41:

Tack, rätt ska vara rätt. Inkl Hitta Ut är det dock 2 st tjänster för Motion
Jag tycker istf 1,5 tjänst för ungdom bör det prioriteras högre, förslagsvis styrs om från inkludering och motion så det finns 3-4 st heltid ungdom, minst. LOK stöd siffrorna för OL var som sagt minskande med 20 % sedan 2019. Vi behöver en "Hitta ut" succé på ungdomssidan
jj 2024-11-11 12:34 #376

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-10 20:58:

Gissar att sopprecepten inte i första hand syftar till att lära folk laga mat. Det är nog för att inspirera klubbar till att locka folk till vinterträningarna och bygga gemenskap i klubben. En nyckel för att få klubben att utvecklas och växa. Jag tycker inte det är konstigt att SOFT gör sådana inlägg.
jj 2024-11-11 12:02 #375

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-11 11:23:

Knattekampen - orientera för honung och fosterland!

Minns inte exakt hur utformningen var. Men det var väl en lokal ungdomstävling där man fick ett diplom, klistermärke och en honungsburk om man sprang? Eller fick inte alla honungsburkar? Sen minns jag inte om det var någon distriktsfinal eller liknande också? Men jag har inte för mig att det var så stort fokus på tävlingsmomentet. Sen minns jag inte heller om det var fler aktiviteter kopplade till?
madcap 2024-11-11 11:23 #374

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-10 20:58:

Vad var Knattekampen? Var det något liknande Stjärnkampen (som dock verkar ha 13-16-åringar som målgrupp) ? https://koncept.orientering.se/provapaaktiviteter/stjarnkampen/

Vad gäller sopparecept på instagram så tycker jag det är kul utfyllnad så här mellan säsongerna. Hade det varit bara soppa så hade man nog missat målet, men nu är det väl mer relevant innehåll större delen av året.

Vad är det för konsulter/konsulenter du syftar på? Kollar jag på https://www.orientering.se/utova-och-folj/om-oss/forbundet/personal/ så har förbundet en Barn- och ungdomsutveckare (med en vikarie) och en Bredd- och motionsutvecklare.
. 2024-11-11 10:41 #373

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-10 20:58:

SOFT har visst personal som jobbar med barn- och ungdomar: https://www.orientering.se/utova-och-folj/om-oss/forbundet/personal/
Navigator 2024-11-10 20:58 #372

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-10 10:34:

Soppa på Instagram tycker jag och någon till är överflödigt. 2 motionskonsulter och 0 ungdomskonsulenter tycker jag är fel prio.
Förbundet borde starta något liknande för ungdom som får det breda och massiva genomslag som "Knattekampen" fick i början på 80 talet. I dessa tider ska det förstås heta något annat men målgruppen är densamma, 8-13 åringar måste vi nå. "Hitta hem" kanske är rätt spår. Förbundet kan göra en massiv insats här. Hitta ut är en succé men vi behöver nya ungdomar
Inte inriktningen 2024-11-10 15:55 #371
Jag tror inte det är inriktningen, flera och mera, eller världens bästa landslag, som är problemet. Problemet är att vi inte är tillräckligt fokuserade på de två riktningarna. Vi behöver också bli oerhört mycket bättre kommersiellt för att få mer resurser att lägga på de båda huvudmålen.
Väljare 2024-11-10 14:43 #370

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-10 10:41:

Bra tråd med sansad debatt det här. Jag tror du slår huvudet på spiken i formuleringen nedan

"Det som indirekt sägs i den här tråden, och på StOFs möte igår, är ju att de representanter man skickat till förbundsmötena tidigare inte varit rätt personer, eller inte fått till sig vilka åsikter de föreningar och medlemmar som de faktiskt representerat har"

Det är inte så lätt att hitta folk som vill åka (min känsla), vilket innebär att de som åker ofta har starka personliga drivkrafter och frågor som engagerar just dem. Det kan ju bli ett demokratiskt problem när dessa åsikter inte repressenterar de man utvalts tala för. Å andra sidan är det ju upp till oss alla orienterare att se till att välja personer som föräträder oss bäst. (för att inte trampa på några ömma tår så bör det tilläggas att det finns de som företräder sina medlemmar på ett exemplariskt sätt också!)
SG 2024-11-10 10:43 #369

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-10 10:34:

Det kom också upp på StOF-konventet att fånga upp de goda delarna från distriktsutredningen och däribland möjliggöra regionala stöd för flera distrikt som behöver det. Där skulle man kunna ta med central finansiering av konsulent som operativt (nyckelordet operativt på plats i skogen) stöd där distrikten inte har möjligheterna.
madcap 2024-11-10 10:41 #368

Svar till inlägg av SG, 2024-11-10 10:22:

Förhoppningsvis kan det här bli en väckarklocka för aktiva ute i föreningarna. Om nu klubbarna finansierar halva förbundets verksamhet, varför har man tidigare inte visat mer intresse för vad verksamheten består av? Hade man varit mer intresserad så hade man pratat om det i klubbar och distrikt, och sett till att de utsedda representanterna till förbundsmötet då kompassriktning 2030 antogs faktiskt hade kunskap om föreningarnas vilja och mål.

Det som indirekt sägs i den här tråden, och på StOFs möte igår, är ju att de representanter man skickat till förbundsmötena tidigare inte varit rätt personer, eller inte fått till sig vilka åsikter de föreningar och medlemmar som de faktiskt representerat har.
madcap 2024-11-10 10:34 #367

Svar till inlägg av Bix, 2024-11-09 22:31:

Jag skummade igenom tråden lite snabbt nu, det enda förslag jag kunde hitta var att anställa ungdomskonsulenter för att stötta föreningarna. Det skulle säkert vara givande. Kan du påminna om fler förslag som kommit upp?

Jag är också nyfiken på vilka "hittepåprojekt" du vill slippa. För min del behöver du behöver inte redogöra för hur de finansieras, det jag är nyfiken på är vilken del av förbundets verksamhet du tycker är överflödig.
SG 2024-11-10 10:22 #366
När Stockholms klubbars ordförande, ledare och aktiva under gårdagen samlandes på konvent deltog vi i intensiva och engagerade diskussioner kring SOFTs roll och dess finansiering. Det var en öppen och stundtals kritisk dialog om hur förbundet använder våra gemensamma resurser och vad vi som klubbar (och distriktet) faktiskt får tillbaka för vår årliga investering i SOFT. En fråga som snabbt dök upp var om vi borde omfördela resurserna och minska det centrala ekonomiska stödet som vi orienterare bidrar med.

När vi gick igenom SOFTs intäkter/utgifter blev det tydligt att ungefär hälften kommer från statliga bidrag via RF, medan den andra hälften kommer direkt eller indirekt från oss orienterare. Vi finansierar halva SOFTs verksamhet i form av medlemsavgifter, arrangemangsavgifter och stöd från sponsorer som ofta kopplar sitt intresse till våra tävlingar och våra löpares prestationer. RF öronmärker och ställer tydliga krav på halva delen av SOFTs omsättning, men resterande del? Följdfrågan blir vad vi som finansierar andra halvan egentligen får tillbaka från SOFT i form av konkret och praktiskt stöd, samt att vårt kravdokument som finansiär borde kanske ha varit tydligt inlagt i Kompassriktning 2030.

En mycket intressant idé som kom upp var att omgående kasta Kompassriktning 2030 och att vi klubbar tillsammans med SOFT omgående börjar om med ett blankt papper. En utmaning kan vara att man sitter med sin egen utgångspunkt och inte tar in helheten där vi står idag, eller har en fastlåsning på att den höga intäktsnivån för SOFT måste ligga kvar där den är idag. Det är också viktigt att snabbt går till handling, vi har inte tid att vänta in 2026 års förbundsmöte och utredning därefter. ”Vi springer fort och vi tänker fort”.

Vi konstaterade också som vi gjort tidigare år att det är fortsatt svårt att förstå hur SOFT:s pengar används. Det är otydligt vad som finansieras av olika intäktskällor och varför vissa statliga bidrag finns uppsatta om de inte erhålls, som t.ex. "Ej utnyttjade medel från Riksidrottsförbundet". Spårbarheten mellan åren är bristfällig, och det är särskilt svårt att följa hur finansiering och vinståterföring för evenemangsbolaget och O-Ringen hanteras. Den begränsade transparensen gör att det hela känns mer som kreativ bokföring än att SOFT kör med öppna kort gentemot oss orienterare.

Visst är det positivt att SOFT arbetar för att synliggöra orienteringen, men när vi står inför utmanande samtal med jägare eller markägare inför en planerad tävling, är ett sopprecept på Instagram inte direkt till hjälp. Våra klubbar i distriktet efterfrågar istället ett mer operativt stöd med pondus och specifik kompetens, någon vi kan vända oss till när dialoger blir för utmanande. En annan del är de krav som ställs via tävlingsregler och avtal när vi ska arrangera SM, SL och Stafettligan. Några ställde sig frågan för vem vi arrangerar och vem bestämmer nivån på krav? Dessa detaljerade krav borde inte vara toppstyrda.

Vi diskuterade även en alternativ idé.
Vad skulle hända om vi omfördelade finansieringen rejält och bland annat lät distrikten behålla en större del av intäkterna från arrangemang? Istället för att en stor del (58%) av arrangemangsavgifterna skickas centralt in i SOFTs kassa, skulle distrikten kunna behålla en valfri del av dessa medel. Det skulle ge oss större ekonomisk flexibilitet och möjligheten att anpassa verksamheten efter våra lokala behov. Vem vet det kanske finns distrikt som inte ens behöver ta ut arrangemangsavgiften i framtiden?

haha 2024-11-10 08:05 #365

Svar till inlägg av Bix, 2024-11-09 22:31:

Nämn ett ”hittepåprojekt” och redogör för hur många kronor som gått från klubbarnas pengar dit, tack.
Bix 2024-11-09 22:31 #364

Svar till inlägg av madcap, 2024-11-09 21:11:

Det finns en hel del förslag i tråden på vad/hur Soft och kansliet bör jobba istället för som nu.Regelfrågor och utbildningar javisst, hittepåprojekt nejtack. Hur bättre stöd till klubbarna kan utformas finns det också tankar kring. Roligt att HittaUt gett din klubb intäkter, vi har varken fåtg nåt överskott eller fler medlemmar den vägen. Inlägget på Instagram är spot on, tycker jag.
madcap 2024-11-09 21:11 #363

Svar till inlägg av Fd elit.., 2024-11-09 12:14:

Här är inlägget för de som inte hittat dit: https://www.instagram.com/p/DCJEbOhOg6F/

Jag förstår precis vad som menas med att minska landslagets kostnader. Om det är rätt väg eller inte kan diskuteras, men om vi väljer att lägga mindre av våra gemensamma pengar på landslaget så kommer det (åtminstone kortsiktigt) att finnas mer pengar till annat.

Men jag förstår inte vad som menas med "Lägg fokus på att stödja klubbarna, som faktiskt utgör orienteringens bas". Vad ska kansliet sluta göra, och vad ska kansliet göra mer av, för att öka fokuset på att stödja klubbarna. Sett till min klubb så önskar jag att kansliet fortsätter stötta Hittaut, för det ger vår klubb en bra ekonomisk avkastning som vi inte skulle kunna få på annat sätt. Jag önskar att kansliet fortsätter hantera regelfrågor och kartfrågor, för utan gemensamma regler och gemensam kartnorm skulle vi inte kunna arrangera tävlingar. Jag önskar att kansliet fortsätter att driva Eventor, för annars skulle vi inte kunna ta emot anmälningar till våra arrangemang och inte heller anmäla oss till andras arrangemang. Det är också rätt bra att det finns en markansvarig att bolla frågor med, det har klubben nyttjat ett par gånger. Allt för få av våra medlemmar har gått ledarutbildningar, men jag önskar det blir fler (jag är lite sugen själv). Jag skulle också önska att några till i klubben går kartritarutbildning för att kunna hantera enklare revideringar på klubbens kartor (typ lägga in nya vägar och hus). Det är rätt trevligt att tävlingsprogrammet är upplagt så att det inte blir alldeles för många krockar mellan våra tävlingar och andra klubbars tävlingar. Jag har hunnit springa omkring 20 O-Ringen, det får gärna bli fler. Jag tycker att jämlikhet är viktigt, så att kvinnor och män får samma segrartid och lika förutsättningar att springa natt på vår största kavle (f'låt, stafett) är faktiskt viktigt för mig.

Vad jag försöker säga är att det mesta som förbundet gör är sådant som kommer min klubb tillgodo och som jag önskar att förbundet fortsätter göra. Vad tycker du och "engagerade orienterare" att förbunde ska sluta göra?

Däremot finns det säkert saker som jag inte kommer på som förbundet borde BÖRJA göra. Här borde vi alla ge tips och idéer, och allra senast till nästa förbundsmöte motionera om att dessa saker borde göras. Det finns säkert massor av givande och nyttiga saker som ännu inte gjorts men som skulle kunna ge massor tillbaka till oss föreningar.
4 Punkter 2024-11-09 18:06 #362

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-08 17:08:

Fast man var väl rankad för att få springa dm i vissa distrikt eftersom det bara kom med 65 i klassen. Det betydde ju inte att man var jättebra tränad för det. Nu kan man ju få springa SM utan att vara rankad så det känns ju tt man kanske skulle shapa upp lite från SOFT där.
Fd elit.. 2024-11-09 12:14 #361
Engagerade —> Fantastiskt bra inlägg om OK Skogskanten, spot on!
PS 2024-11-08 20:45 #360

Svar till inlägg av PS, 2024-11-06 00:34:

Det slog mig nu att den ändring som gjordes 1990 nog var att man bara fick ställa upp med ett lag per klubb vilket gjorde att fler klubbar kunde springa. Ganska snart så blev det dock svårt att få ihop 100 lag så man tog nog bort den regeln och tog bort maxantalet helt. Minns dock inte om det gjordes samtidigt. Allt sådant där borde framgå av resultatlistor om de finns någonstans.
Surfer 2024-11-08 17:08 #359

Svar till inlägg av 4 Punkter, 2024-11-07 08:39:

80-talet typ 2000 rankade löpare (H) som inte sprang stafetten. Hur många rankade finns det idag?
för snart 20 år sedan 2024-11-08 14:59 #358

Svar till inlägg av Gert Forsberg, 2024-11-04 16:44:

Löpare i Sverigelistan med minst ett resultat, November 2005
Totalt 19 369
Damer 7 104
Herrar 12 265
4 Punkter 2024-11-07 16:05 #357

Svar till inlägg av Fundering , 2024-11-07 12:41:

Nu var jag ingen expert på detta utan bara framhöll att genom att använda ordet alla, alltid aldrig så kan man säga vad som helst nästan och få det att stämma med sin egen världsbild. :)
Fundering 2024-11-07 12:41 #356

Svar till inlägg av 4 Punkter, 2024-11-07 08:39:

Om man tittar på hur många som springer SM-stafetten idag och hur många det finns med låga poäng i Sverigelistan, hur ser det ut då? Är det verkligen många duktiga löpare som inte springer SM-stafetten?
4 Punkter 2024-11-07 08:39 #355

Svar till inlägg av Surfer, 2024-11-06 13:09:

Och det finns det ju även idag. Så var ville du komma? :)
Gammal.. 2024-11-06 23:36 #354

Svar till inlägg av Navigator , 2024-11-06 21:06:

Bör vara vid Förbundsmötet som beslut om hur Kompassriktningen förändras/upphör. Nästa ordinarie är under våren 2026 eller så hanterar vi detta vid ett extra förbundsmöte.

Extra förbundsmöte utlyses av förbundsstyrelsen, då den finner erforderligt, eller då revisorerna eller minst 1/5 av OF i angivet ärende kräver detta. Sådant möte får inte hållas då riksidrottsmötet pågår.
Navigator 2024-11-06 21:06 #353
Tillbaka till Kompassriktning 2030
När kan den revideras? Termineras? Förbundsmöte? Eller av styrelsen?
????? 2024-11-06 18:54 #352

Svar till inlägg av Jojjjo, 2024-11-06 18:49:

Är nog inte funktionärer i kiosken man räknar…. ;)
Jojjjo 2024-11-06 18:49 #351

Svar till inlägg av ml, 2024-11-06 17:15:

Har inget emot att räkna med Hittaut/naturpassare (däremot kan man fundera på hur man inte räknar dubbelt mellan satsningar). Men håller med om att räkna funktionärer i kiosken etc. känns lite långsökt.
MF 2024-11-06 17:22 #350

Svar till inlägg av ml, 2024-11-06 17:15:

Så du menar att konståkningsförbundet enbart räknar de över 15 år som deltagit i minst sex konståkningstävlingar under året?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Senast kommenterat

Torsdag 21/11
Onsdag 20/11

22:35

Strava och Livelox

11

 

Tisdag 19/11

09:34

Ny orienteringsbok

27

 

Måndag 18/11

15:42

Tips på GPS-klocka

5

 

Söndag 17/11

20:59

-Arrangemangsreklam-

1016

 

Torsdag 14/11
Onsdag 13/11
Måndag 11/11
Lördag 9/11

18:05

Banlängder 2025?

54

 

14:54

Silly Season 2025

100

 

Torsdag 7/11
Söndag 3/11

19:56

Maraton tider!

43

 

Lördag 2/11
Fredag 1/11

08:34

Landslaget 2025

117

 

Torsdag 31/10

13:26

reflexbanor.com

31

 

Tisdag 29/10
Söndag 27/10

22:21

Jukola 2025

0

 

Fredag 25/10

22:11

10Mila 2025

28

 

12:51

10mila 2025

2

 

Torsdag 24/10
Onsdag 23/10

19:25

25-manna 2024

461

 

Måndag 21/10
Fredag 18/10

13:20

Ungdomsserien StOF

173

 

Torsdag 17/10

17:29

WOC 2025

17

 

09:08

Silly Season 2024

231

 

Onsdag 16/10

13:28

SportIdent och EMIT

41

 

Måndag 14/10
Fredag 11/10

17:33

OLGY 2024

18

 

Onsdag 9/10

11:00

Sverigelistan

462

 

Tisdag 8/10
Måndag 7/10

17:53

Kartplank stafett?!

8

 

Lördag 5/10
Fredag 4/10

12:12

Jobb för orienterare

243

 

Torsdag 3/10

13:17

Pengar Vikitgast

37

 

Tisdag 1/10

06:58

Egen undersökning?

8

 



Arkiv

 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng